Προφήτη Κάρλο Αντσελότι, κάνε ξανά το θαύμα σου

Προφήτη Κάρλο Αντσελότι, κάνε ξανά το θαύμα σου

bet365

Το 2014, ήταν η προσθήκη του Άνχελ Ντι Μαρία στη μεσαία γραμμή που έκανε τη διαφορά για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2023, η επιλογή της διάταξης 4-2-3-1 έστειλε την Βασίλισσα στον τελικό του Κυπέλλου με εμφατική τεσσάρα επί της Μπαρτσελόνα και της δίνει (επιπλέον) αέρα ενόψει Champions League. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται τι άλλο να κάνει ο Κάρλο Αντσελότι με αυτή την ομάδα. Σπαθιά να καταπιεί;

Έγινε viral τις τελευταίες ώρες και όχι άδικα. Στις 18 Φεβρουαρίου στο «Σαδάρ» της Παμπλόνα, Οσασούνα και Ρεάλ Μαδρίτης τίθενται αντιμέτωπες για την 22η αγωνιστική της La Liga. Πριν από το ματς, στο οποίο η Βασίλισσα θα νικήσει 2-0 με δύο γκολ στο φινάλε, οι δύο προπονητές ανταλλάσσουν την καθιερωμένη χαιρετούρα και λένε μερικές φιλικές κουβέντες μεταξύ τους.

«Θα παίξουμε στον τελικό του Κυπέλλου» λέει ο Κάρλο Αντσελότι στο αυτί του Γιαγκόμπα Αρασάτε, ο οποίος γελάει έκπληκτος και αγκαλιάζει τον Ιταλό προπονητή. Θυμίζω ότι τότε δεν είχαν διεξαχθεί ούτε καν οι πρώτοι ημιτελικοί του Κυπέλλου, ο τελικός του οποίου, όπως πρόεβλεψε ο «Νοστράδαμος» Αντσελότι, θα είναι Ρεάλ Μαδρίτης – Οσασούνα, παρ’ ότι αμφότερες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στα ημιτελικά.

Το 4-2-3-1 εκτοξεύει την Βασίλισσα

Ο Αντσελότι, βεβαίως, δεν μένει μόνο στα προφητικά λόγια για να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει τους στόχους της. Φροντίζει και ο ίδιος να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα προσόντα της.

Το 2014, στον δρόμο προς το δέκατο Champions League της Ρεάλ, ο Αντσελότι έκανε μια αλλαγή που αποδείχθηκε κομβική για την επιτυχία: Όταν ο Γκάρεθ Μπέιλ ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούσαν και για να χωρέσει τον Άνχελ Ντι Μαρία, άλλαξε τη διάταξη από 4-2-3-1 σε 4-3-3.

Έφερε τον Αργεντινό στην τριάδα της μεσαίας γραμμής ως εσωτερικό χαφ με Τσάμπι Αλόνσο και Λούκα Μόντριτς, με τον Ντι Μαρία να γίνεται… άγγελος επιτυχίας και να κάνει την διαφορά για την Βασίλισσα.

Εννέα χρόνια αργότερα και αφού πέρυσι κατέκτησε το πιο καρυδάτο Champions League όλων των εποχών, με απίθανες ανατροπές κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, ο Καρλέτο κάνει και πάλι την διαφορά, αλλάζοντας το 4-3-3 σε 4-2-3-1.

Η νέα διάταξη, την οποία χρησιμοποίησε στο 6-0 επί της Βαγιαδολίδ και, κυρίως, στο εμφατικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Καμπ Νόου», εκτοξεύει επιθετικά την Ρεάλ, η οποία… φορτώνει το τελευταίο τρίτο με ποιότητα και τρελαίνει τον αντίπαλο, ο οποίος δεν ξέρει από που να φυλαχθεί.

Το 4-2-3-1, με φρέσκους τους Μόντριτς και Τόνι Κρόος και τον Φεδερίκο Βαλβέρδε να τρέχει παντού και για όλους, όπως και ο Εντουάρντο Καμαβινγκά από την θέση του ψευτό – αριστερού μπακ (η αποκάλυψη της σεζόν, το δίχως άλλο), επιτρέπει την τριάδα – φωτιά της επίθεσης να αλωνίζει.

Στη διάρκεια της διακοπής λόγω των εθνικών ομάδων, ο Καρίμ Μπενζεμά δούλεψε πολύ σκληρά και επέστρεψε μεταμορφωμένος, σημειώνοντας δύο διαδοχικά χατ – τρικ, με το τελευταίο να έχει ιστορικές διαστάσεις, αφού είχε να συμβεί στο «Καμπ Νόου» από παίκτη της Ρεάλ πριν από 60 χρόνια με πρωταγωνιστή… κάποιον Φέρεντς Πούσκας!

Ο Βινίσιους Ζούνιορ, όταν συγκεντρώνεται στη μπάλα και δεν έχει ως πρώτο του μέλημα να τσακώνεται με αντιπάλους και κόσμο, είναι πράγματι «ο πιο καθοριστικός παίκτης στον κόσμο», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Αντσελότι μετά το «σόου» του στο «Άνφιλντ» με τη Λίβερπουλ.

Και ο Ροντρίγκο, για τον οποίο επίσης η Ρεάλ είχε δώσει σαράντα εκατομμύρια ευρώ όταν ήταν μόλις 18 ετών, αρχίζει πλέον να γίνεται καθοριστικός και ως βασικός, απελευθερώνοντας με το παιχνίδι του τους χαρισματικούς παρτενέρ του στην επίθεση.

Ρεάλ, επάγγελμα νικήτρια

Για όσους δεν είδαν το ματς, το 0-4 «φωτογραφίζει» μια πλήρη κυριαρχία της Ρεάλ στο «Clasico», μετά από τρεις διαδοχικές ήττες των Μπλάνκος από τη Μπάρτσα μέσα στο 2023, σε τελικό Σούπερ Καπ (1-3), Κύπελλο (0-1) και πρωτάθλημα (1-2). Δεν ήταν, όμως, έτσι ακριβώς.

Στο πρώτο ημίχρονο, η Μπάρτσα ήταν ανώτερη, χωρίς τις τεράστιες ευκαιρίες, αλλά με καλύτερο ρυθμό, κατοχή της μπάλας και δράση κοντά στην περιοχή του Τιμπό Κουρτουά, παρά τις (τεράστιες, όπως αποδείχθηκαν) απουσίες των Αντρέας Κρίστενσεν, Πέδρι, Φρένκι Ντε Γιονγκ και Ουσμάν Ντεμπελέ.

Η Ρεάλ, άφαντη ουσιαστικά μέχρι το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, «χτύπησε» στη κόντρα ύστερα από ευκαιρία – μαρς του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Και, από εκείνο το σημείο, δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω της.

Στο δεύτερο μέρος εκμεταλλεύτηκε τα κενά που άφησε η αποκαρδιωμένη και πολύ ευάλωτη ψυχολογικά αντίπαλός της, της έβαλε τρία γκολ και θα μπορούσαν κάλλιστα να πέσουν και ένα – δύο ακόμα.

Στο πρώτο παιχνίδι, η Ρεάλ κυριάρχησε στην κατοχή, αλλά δεν είχε ούτε μια τελική προσπάθεια εντός εστίας του Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν. Στην ρεβάνς, κυριάρχησε σε ένα ημίχρονο, αλλά αυτό της ήταν υπέρ – αρκετό.

Πέρυσι, στον δρόμο για τη 14η κούπα με τα μεγάλα αυτιά, η Βασίλισσα ήταν μισή ώρα ανώτερη από την Παρί Σεν Ζερμέν, ένα ημίχρονο από την Τσέλσι, ένα 20λεπτο με τη Μάντσεστερ Σίτι και… σχεδόν καθόλου στον τελικό με τη Λίβερπουλ. Ε και; Αυτό ελάχιστα την απασχολεί, όταν στο τέλος σηκώνει την μεγάλη κούπα.

Η Ρεάλ είναι «φονική» στην επίθεση. Και, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένως, το επάγγελμά της είναι η νίκη. Το επιβεβαιώνουν τα 14 Champions League, οι αμέτρητοι τίτλοι, οι απίθανες ανατροπές όπως το 5-2 επί της Λίβερπουλ όπου, επίσης, δεν ήταν καθολικά ανώτερη από τους Κόκκινους, αλλά απίστευτα αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια.

Η Champions προφητεία του Καρλέτο

Στις 16 Μαρτίου, λίγη ώρα μετά την πρόκριση εις βάρος της Λίβερπουλ και δύο 24ωρα προτού γίνουν γνωστά τα ζευγάρια στα προημιτελικά και τα πιθανά ανταμώματα στα ημιτελικά του Champions League, ο Κάρλο Αντσελότι έκανε, με την μορφή επιθυμίας, μια δεύτερη προφητεία (;): «Θέλω την Μίλαν στον τελικό, όχι στα προημιτελικά».

Και, με βάση το διαμορφωθέν ταμπλό, η επιθυμία – προφητεία του είναι πιθανή! Με όπλο το 4-2-3-1, την κατάλληλη φόρμα παικτών – σημεία αναφοράς και την μοναδική αυτογνωσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η Ρεάλ πατάει πολύ γερά στα πόδια της.

Κόντρα στην «ορφανή» από προπονητή Τσέλσι ξέρει πως να πληγώσει τους Μπλε και, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιό τους, δεν φοβάται την Μάντσεστερ Σίτι ή την Μπάγερν Μονάχου, παρά τα εξαιρετικά ρόστερ και την δυναμική τους.

Πως να προβληματίζεται, άλλωστε, ο Αντσελότι των τεσσάρων Champions League (δύο με Μίλαν και δύο με Ρεάλ), που βρίσκει πάντα τον τρόπο να κάνει τη διαφορά για το καλό της ομάδας του, ειδικά όταν αυτή φοράει τη λευκή φανέλα με το στέμμα πάνω από το έμβλημα;

Πολύτιμο μάθημα για τη Μπαρτσελόνα

Όσο για τη Μπαρτσελόνα; Για άλλη μια φορά σε νοκ άουτ παιχνίδι, φάνηκε λίγη και ανέτοιμη για να είναι ανταγωνιστική στο πιο υψηλό επίπεδο. Σύμφωνοι, οι απουσίες της ήταν σημαντικότατες και, στο πρώτο ημίχρονο τουλάχιστον, κοίταξε στα μάτια και με το παραπάνω τη Ρεάλ.

Όταν, όμως, δέχθηκε το πρώτο γκολ, η ομάδα του Τσάβι κατέρρευσε. Η άμυνα – υπόδειγμα της La Liga με εννέα γκολ παθητικό (η καλύτερη οπισθοφυλακή στην Ευρώπη), έμπαζε από παντού και επιβεβαίωσε ότι υστερεί σε βάθος ρόστερ και σε προσωπικότητες.

Η τεσσάρα από τη Ρεάλ, η οποία της στερεί την πιθανότητα ενός εγχώριου τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ) και της αφήνει πολύ πικρή γεύση ενόψει της τελικής ευθείας ενός πρωταθλήματος που έχει σφιχταγκαλιάσει, πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο μάθημα γι’ αυτήν.

Να αποχαιρετήσει ένδοξα τον ανήμπορο πλέον στο υψηλότερο επίπεδο Σέρχιο Μπουσκέτς, να βρει λύσεις στην αγορά των ελεύθερων για να «γεμίσει» το ρόστερ και, εφόσον έχει τρόπο και η ίδια το κρίνει αναγκαίο (έχουμε τοποθετηθεί σχετικά με αυτό), να φέρει πίσω στη Βαρκελώνη τον Λιονέλ Μέσι.

Αν δεν επιδείξει τάσεις αυτοκτονίας, η Μπάρτσα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από τέσσερα χρόνια και θα πάρει επιτέλους έναν μεγάλο τίτλο. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Θέλει και οφείλει, βάσει ιστορίας και πρεστίζ, να γίνει ξανά ανταγωνιστική στην Ευρώπη, όπου έχει καταντήσει του κλώτσου και του μπάτσου. Αρκεί, βεβαίως, να παίξει εκτός συνόρων την επόμενη σεζόν, γιατί η UEFA δεν αστειεύεται καθόλου...

Υ. Γ.: Η πιο ξεχωριστή στιγμή του τελευταίου «Clasico» της σεζόν έλαβε χώρα πριν από την σέντρα, όταν ανέλαβε το τιμητικό λάκτισμα ο Άλεξ Ρόκα. Ο πρώτος αθλητής με 76% εγκεφαλική παράλυση που ολοκλήρωσε Μαραθώνιο (!) στη Βαρκελώνη πριν από λίγες ημέρες. Υπόκλιση στην αστείρευτη δύναμη ψυχής του ανθρώπου…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...