Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-0: Ντεμπελέ, Τερ Στέγκεν και πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-0: Ντεμπελέ, Τερ Στέγκεν και πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου (vid)

bet365

Με εξαιρετικό γκολ του κεφάτου Ουσμάν Ντεμπελέ και δύο σωτήριες αποκρούσεις του Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν, η Μπαρτσελόνα λύγισε στο «Καμπ Νόου» μια Ρεάλ Σοσιεδάδ που έπαιξε με δέκα για πάνω από ένα ημίχρονο (1-0) και προκρίθηκε στην τετράδα του Κυπέλλου Ισπανίας.

Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν κερνάει, Ουσμάν Ντεμπελέ πίνει. Ο Γερμανός αποσοβούσε τα γκολ, ο Γάλλος το πέτυχε και, κάπως έτσι, η Μπαρτσελόνα νίκησε δύσκολα στο «Καμπ Νόου» την Ρεάλ Σοσιεδάδ που έπαιζε με δέκα για πάνω από ένα ημίχρονο (1-0) και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας.

Χωρίς προβλήματα απουσιών ο Τσάβι, παρέταξε την ίδια ενδεκάδα που ξεκίνησε στον θριαμβευτικό τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τέσσερις επί της ουσίας μέσους και τον Γκάβι σε έναν πιο προωθημένο ρόλο ως (άτυπο) αριστερό εξτρέμ.

Με απουσίες, αντίθετα, ο Ιμανόλ Αλγουαθίλ, ο οποίος πάντως παρέταξε μια φουλ ανταγωνιστική ενδεκάδα, με την επιστροφή του Μαρτίν Θουμπιμέντι στη μεσαία γραμμή και εκτός τους Άντονι Γκοροσάμπελ, Μίκελ Μερίνο και Νταβίντ Σίλβα. Βασικός για δεύτερη φορά μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του ο πολύτιμος μεσοεπιθετικός και αρχηγός Μίκελ Ογιαρθάμπαλ.

Δοκάρι ο Κούμπο, με δέκα η Σοσιεδάδ

Οι γηπεδούχοι μπήκαν «φουριόζοι» με καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και διαρκής αναζήτηση της εστίας του Άλεξ Ρεμίρο. Πλασέ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από δύσκολη θέση με την μπάλα να βγαίνει κόρνερ, σουτ άουτ του Γκάβι από καλή θέση και τον Φρένκι Ντε Γιονγκ σε θέση οφσάιντ να… ακυρώνει με την πλάτη άθελά του το 1-0 του «Λέβα», λίγο μετά.

Η Σοσιεδάδ, όπως συνηθίζει, έπαιξε ανοιχτά, και αυτό έδινε χώρους στον κεφάτο Ντεμπελέ, ο οποίος άγγιξε το γκολ λίγο πριν από το εικοσάλεπτο, όπως και ο Ντε Γιονγκ λίγο αργότερα, μετά από εξαιρετική πάσα του Γάλλου.

Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι έφταναν με τριάντα διαδοχικά ματς χωρίς νίκη (!) στο «Καμπ Νόου», άργησαν να μπουν στον ρυθμό του αγώνα, αλλά σιγά σιγά πήραν και αυτοί την μπάλα, έχοντας μάλιστα την μεγαλύτερη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο.

Με την συμπλήρωση του ημιώρου, ο Πάμπλο Μαρίν βρήκε τον Τάκε Κούμπο μέσα στην περιοχή και ο Ιάπωνας μεσοεπιθετικός, ο οποίος μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής της Μπάρτσα, έπιασε φοβερό σουτ, με τον Τερ Στέγκεν να ακουμπάει όσο χρειάζεται την μπάλα για να την στείλει στο οριζόντιο δοκάρι.

Παρά την ευκαιρία του Κούμπο, ο αγώνας ήταν αρκετά ζόρικος για την Σοσιεδάδ. Και έγινε ακόμα πιο δύσκολος στο 39ο λεπτό, όταν ο διαιτητής Χεσούς Χιλ Μανθάνο (είχε σφυρίξει ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο του 2019) απέβαλε, μέσω VAR, τον Μπράις Μέντεθ για δολοφονικό τάκλιν στον Σέρχιο Μπουσκέτς (προηγήθηκε, πάντως, φάουλ του τελευταίου στον Κούμπο), για το οποίο αρχικά είχε δει κίτρινη κάρτα.

Ο Ζιλ Κουντέ δημιούργησε και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία μετά την αποβολή και μέχρι την ανάπαυλα, στην οποία οι φιλοξενούμενοι έφτασαν… ζωντανοί και με χρόνο για να προετοιμάσουν την επανάληψη με παίκτη λιγότερο.

Γκολάρα Ντεμπελέ, σωτήρας Τερ Στέγκεν

Ο Αλγουαθίλ, πολύ δραστήριος από τον πάγκο στο πρώτο μέρος, έκανε δύο αλλαγές ενόψει της (δύσκολης) συνέχειας, με Άντερ Μπαρενετσέα και Αϊέν Μουνιόθ αντί των Ογιαρθάμπαλ και Ντιέγκο Ρίκο αντίστοιχα, αλλάζοντας το 4-3-3 σε διάταξη 5-4-0.

Ο Ντεμπελέ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του και φρόντισε να το μετουσιώσει στο 52’, όταν μετά από κάθετη πάσα του Κουντέ, βγήκε με χώρο από τα άκρα και, όταν όλοι περίμεναν σέντρα, αιφνιδίασε τον Ρεμίρο με δυνατό σουτ, δίνοντας το προβάδισμα στους Μπλαουγκράνα με 1-0.

Παρ’ ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ και ήταν με παίκτη λιγότερο, η Σοσιεδάδ δεν τα παράτησε και βγήκε στην επίθεση, κέρδισε ένα φάουλ σε πολύ καλή θέση που δεν εκμεταλλεύτηκε ο Κούμπο και έχασε μια τεράστια ευκαιρία με τον Αλεξάντερ Σόρλοθ, ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ με εξ’ επαφής τακουνάκι.

Οι Βάσκοι παρέμεναν εξαιρετικά ανταγωνιστικοί, αφυπνίζοντας μια Μπαρτσελόνα που χαλάρωσε για λίγα λεπτά, αλλά πήρε…. μπρος ξανά, αγγίζοντας το 2-0 σε σουτ του Γκάβι που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και άλλη μια ευκαιρία του ασταμάτητου Ντεμπελέ.

Ο Τσάβι έβγαλε τον Πέδρι λόγω ενοχλήσεων και έριξε στη μάχη και τον Ραφίνια, ποντάροντας σε διάταξη 3-4-3, με Μπουσκέτς – Ντε Γιονγκ ως αμυντικά χαφ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να οχυρώσει την άμυνά του, αφού το σκορ παρέμενε ρευστό.

Και λίγο έλειψαν να επιβεβαιωθούν οι φόβοι του προπονητή της Μπάρτσα, αφού η Σοσιεδάδ άγγιξε την ισοφάριση λίγο πριν από την συμπλήρωση των 90, όταν ύστερα από λάθος πάσα του Τερ Στέγκεν, η μπάλα έφτασε στον Ρόμπερτ Ναβάρο, ο οποίος από ιδανική θέση είδε τον Γερμανό τερματοφύλακα να του βγάζει με καταπληκτική απόκρουση ένα γκολ που έμοιαζε βέβαιο.

Ο Τερ Στέγκεν, πιθανότατα ο πιο φορμαρισμένος γκολκίπερ στον κόσμο αυτή την στιγμή, πρόλαβε να αποσοβήσει την ισοφάριση και σε σουτ του Γιόν Ολασαγάστι, κρατώντας ζωντανό το όνειρο του νταμπλ για την συνολικά ανώτερη, αλλά αναποτελεσματική Μπάρτσα.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Κουντέ, Αραούχο, Κρίστενσεν (90’+1’ Μάρκος Αλόνσο), Μπάλντε (77’ Ραφίνια) – Μπουσκέτς, Ντε Γιονγκ, Πέδρι (77’ λ. τρ. Κεσιέ) – Ντεμπελέ (85’ Φατί), Λεβαντόφσκι, Γκάβι.

Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ιμανόλ Αλγουαθίλ): Ρεμίρο – Ελουστόντο, Θουμπελδία, Λενορμάν, Ρίκο (46’ Αϊέν) – Μπράις Μέντεθ, Θουμπιμέντι, Ογιαρθάμπαλ (46’ Μπαρενετσέα) – Κούμπο (78’ Ρόμπερτ Ναβάρο), Σόρλοθ (87’ Κάρλος Φερνάντεθ), Μαρίν (78’ λ. τρ. Ολασαγάστι).

Μεγάλη πρόκριση στην παράταση για Οσασούνα, 2-1 τη Σεβίλλη

Το καλό της πρόσωπο δεν μπόρεσε να δείξει ούτε στο Copa Del Rey η Σεβίλλη, η οποία στο «Ελ Σαδάρ» γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Οσασούνα στην παράταση (1-1 κανονική διάρκεια) και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Τεράστια πρόκριση για την ομάδα από την Παμπλόνα που θα δώσει το «παρών» στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Η πρώτη πραγματικά καλή στιγμή στο ματς ήταν των γηπεδούχων, με τον Μπόνο στο 54ο λεπτό ενστικτωδώς και εντυπωσιακά να λέει «όχι» στον Τσίμι Άβιλα από πολύ κοντά. Ο Μιρ απείλησε για τους Ανδαλουσιάνους στο 70', αλλά ένα λεπτό αργότερα, ο Άβιλα με ωραίο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Μάλιστα, από το σημείο αυτό και μετά η ομάδα από την Παμπλόνα είχε δύο πολύ καλές στιγμές, με τους Τορό και Μπούντιμιρ στο 75' και το 90' ωστόσο, να μην καταφέρνουν να σφραγίσουν τη νίκη.

Έτσι, στις καθυστερήσεις του ματς ο Εν Νεσίρι τους τιμώρησε αφού σκοράροντας από κοντά μετά από σέντρα του Σούσο έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί, το εντός περιοχής πλασέ του Εζαλζουλί στο 99' κατέληξε στα δίχτυα και ήταν αυτό που χάρισε στους γηπεδούχους τη μεγάλη πρόκριση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα