Πόρτο - Ολυμπιακός 2-0 (vids)

Πόρτο - Ολυμπιακός 2-0 (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Πόρτο - Ολυμπιακός 2-0 (vids)

bet365

Το λάθος του Μπουχαλάκη (προσφορά το 1-0)... στράβωσε από νωρίς το βράδυ για τον Ολυμπιακό, που όσο κι αν προσπάθησε ειδικά στο 2ο ημίχρονο γνώρισε την ήττα με 2-0 από την Πόρτο στο Ντραγκάο.

Μία «κρύα» ήττα γνώρισε απόψε ο Ολυμπιακός στο Ντραγκάο από την Πόρτο. Το 2-0 που επικράτησαν οι «Δράκοι» αδικεί τους «ερυθρόλευκους» που κυρίως στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου και με το σκορ στο «ρευστό» 1-0 απώλεσαν ευκαιρίες, αλλά στην μπάλα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα πάρεις αυτό που δικαιούσαι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Μπουχαλάκης Εμβιλά στον άξονα, τους Μασούρα, Ραντζέλοβιτς στα άκρα και τον Βαλμπουενά σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Η ΠΟΡΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΕΝΑ «ΦΤΗΝΟ» ΓΚΟΛ

Η ανάπαυλα βρήκε τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ με 1-0, αλλά επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και η εικόνα του πρώτου 45λεπτου «διαβάζεται» εις διπλούν. Εχοντας πάντα στην «εξίσωση» της κουβέντας πως απέναντι στον Ολυμπιακό βρίσκονταν μία μεγάλη ομάδα. Οι «Δράκοι« εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το λάθος, «κακιά στιγμή» όπως θέλετε μπορεί να το χαρακτηρίσετε του Μπουχαλάκη στο 11', όταν και απώλεσε τον έλεγχο της μπάλας χωρίς να πιέζεται - τον «πούλησε» κιόλας καθώς προσέκρουσε στο πόδι που στηρίζονταν - ο Ολιβέιρα έγινε κάτοχός της, έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, ο Εμβιλά δεν έδιωξε σωστά, «στρώθηκε» στον Φάμπιο Βιέιρα που από το σημείο του πέναλτι πλάσαρε εύστοχα. Ηταν ένα «φτηνό» γκολ, από αυτά όμως που βλέπουμε συχνά στα γήπεδα.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ «ΔΡΑΚΩΝ» ΕΛΕΩ... «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ»

Ετσι οι Πορτογάλοι βρήκαν δίχτυα στην πρώτη φάση της αναμέτρησης και μάλιστα αρκετά νωρίς. Αυτό εγκυμονούσε τον κίνδυνο «κατάρρευσης» από την πλευρά των «ερυθρολεύκων», αλλά δεν συνέβη. Και εδώ... πάει η διπλή ανάγνωση που αναφέραμε στην αρχή. Η Πόρτο σε καμία περίπτωση σε αυτό το διάστημα δεν θέλησε να βγει μπροστά, να πιέσει και αναζητήσει ένα δεύτερο γκολ, που σε μεγάλο βαθμό θα «τελείωνε» το ματς. Αντίθετα «περίμενε» τον Ολυμπιακό, που αν και «λαβωμένος» (εκτός οι Καμαρά, Μπα από τους θεωρητικά βασικούς) δείχνει να διαθέτει brand name. Ο επί χάρτου «ισχυρός» σε αυτές τις περιπτώσεις βγαίνει μπροστά και «καθαρίζει» τον αγώνα, όμως αυτό δεν συνέβη και «λέει» πολλά.

Ετσι μέχρι το φινάλε είχαμε μοιρασμένη κατοχή μπάλας (οριακά υπέρ των φιλοξενουμένων σε επίπεδο 52%) και από μία καλή στιγμή. Οι «Δράκοι» απείλησαν «καθαρά» στο 28' όταν ο Μαρέγκα βρέθηκε μετά από κάθετη απέναντι από τον Σα αλλά ο γκολκίπερ των Πειραιωτών απέκρουσε το πλασέ του και οι «ερυθρόλευκοι» στο 40' με τη λόμπα του Βαλμπουενά, όπου ο Μπεμπά έδιωξε την μπάλα πριν εκείνη περάσει τη γραμμή.

Αγώνας που είχε οδηγηθεί σε σετ παιχνίδι, χωρίς κενούς χώρους και εκατέρωθεν... πολύ τακτική, ένα δηλαδή μίνι ευρωπαϊκό ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός ήταν «μέσα» στο ματς, η Πόρτο παράμενε προσηλωμένη στα ανασταλτικά της καθήκοντα και υπήρξαν λίγες εκατέρωθεν φάσεις. Αναμέτρηση για 0-0, ήταν 1-0 λόγω ενός (διπλού) λάθους που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά σε τόσο υψηλό επίπεδο πληρώνεται ακριβά.

ΔΥΝΑΤΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σέντρα στο δεύτερο μισό και στο 52΄ οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν με το σουτ του Ραντζέλοβιτς, αφήνοντας να... εννοηθεί πως θα «ψάξουν» άμεσα την ισοφάριση. Προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπούσε και η είσοδος του Φορτούνη, που έστειλε τον Βαλμπουενά στα άκρα (αριστερά) και για περίπου 20 λεπτά ο Ολυμπιακός πήρε τα ηνία. Το ματς παίζονταν ως επί το πλείστον το μισό και προς το 1/3 της Πόρτο και οι φιλοξενούμενοι «φλέρταραν» με το γκολ. Οι Φορτούνης, Ελ Αραμπί σε ροή αγώνα και οι Σεμέδο (δις), Σισέ σε στατικές μπάλες θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει και στο 63' οι τελικές ήταν 8-6 υπέρ των Πειραιωτών. Ομως δεν ήταν μόνο οι αριθμοί, αλλά η εν γένει εικόνα τους που επέτρεπε στον Μαρτίνς να χαμογελά. Κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση χωρίς αυτή, πίεση ψηλά, όλα τα συστατικά δηλασή που απαιτούνταν για να φτάσει στην ισοφάριση.

Η ΜΠΑΛΑ... ΤΙΜΩΡΕΙ ΚΑΙ 2-0

Κάπου στο 70' όμως η Πόρτο ισορόπησε, ενώ και οι Βινάγκρε, Μπρούμα που ήρθαν από τον πάγκο δεν έδωσαν στα «ερυθρόλευκα» άκρα τη φρεσκάδα που ήθελε ο Μαρτίνς. Ο πρώτος υπέπεσε σε λαθάκια, ο δεύτερος έκανε ντεμπούτο και κάπου εκεί οι γηπεδούχοι πήραν μέτρα στο γήπεδο. Και επειδή η μπάλα... τιμωρεί όταν χάνεις ευκαιρίες, εκείνοι, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, έκαναν γκολ τις δικές τους. Πιο συγκεκριμένα στο 85', όταν ο Ολιβέιρα «νίκησε» κατά κράτος τον Ραφίνια στον αέρα μετά από σέντρα του Μαρεγκά και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ, ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ

Ουσιαστικά το παιχνίδι τελείωσε εκεί, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αφού ο Χασάν απώλεσε στο 88' μία ευκαιρία που ίσως στο μέλλον κρίνει πολλά. Ο Φορτούνης τον έβγαλε πανέξυπνα απέναντι από τον Μαρτσεσίν που όμως απέκρουσε σε κόρνερ το πλασέ του. Ξέχωρα από το αυτονόητο πως ο Αιγύπτιος φορ θα έβαζε ξανά τον Ολυμπιακό στο «κόλπο» ενός θετικού αποτελέσματος, ακόμη και αν τελικά οι «ερυθρόλευκοι» έχαναν είναι διαφορετικό σε ομίλους να χάνεις ένα παιχνίδι από άμεσο αντίπαλό σου με 2-0 αντί για 2-1, αφού υπάρχουν στον ορίζοντα και πιθανές/ενδεχόμενες ισοβαθμίες.

MVP: Σε ματς που κρίνονται στις λεπομέρειες το credit παίρνει εκείνος που τις διαμορφώνει υπέρ της ομάδας του. Ο Ολιβέιρα βρέθηκε στο 11' την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση, σκόραρε και άλλαξε τα δεδομένα υπέρ της Πόρτο.

Στο ύψος του: Από την Πόρτο καλό ματς έκανε ο Μπεμπά, που μάλιστα στο πρώτο ημίχρονο «στέρησε» από τον Βαλμπουενά το γκολ. Από τον Ολυμπιακό σταθερός σε όλο το ματς ο Σισέ, ενώ ο Φορτούνης ήταν πάρα πολύ καλός στο δεύτερο μισό και έφτιαξε αρκετές «ερυθρόλευκες» φάσεις.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ραντζέλοβιτς. Ο νεαρός Σέρβος «πάλεψε» το ματς, αλλά δεν κατάφερε να φανεί. Επαιξε στα άκρα, αλλά η Πόρτο του έκλεισε τους διαδρόμους και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του. Είχε μία καλή στιμή στο 52', όμως δεν φάνηκε περισσότερο.

Η γκάφα: Είναι από τις φάσεις... μη σου τύχουν. Η απώλεια της μπάλας από τον Μπουχαλάκη και με τον τρόπο που έγινε στο 11', έκρινε, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, το ματς. Ο διεθνής χαφ στάθηκε άτυχος, δεν έκανε καλό υπολογισμό, όλα μαζί και η Πόρτο άνοιξε το σκορ. Σε μία φάση πάντως που όλα πήγαν «στραβά» για την «ερυθρόλευκη» άμυνα (π.χ. ο Εμβιλά θα μπορούσε να διώξει καλύτερα). Ηταν μία κακιά στιγμή για τον διεθνή χαφ, που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε.

Το «στραγάλι»: «Εύκολο» βράδυ για τον Ντάνιελ Ζίμπερτ και τους βοηθούς του. Το ματς δεν είχε τη «δύσκολη» φάση.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Γίνεται κουβέντα για το αν ο Ολυμπιακός άξιζε να χάσει και η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Αυτόματα το τελικό σκορ τον αδικεί, αφού αν το ματς έληγε ισόπαλο (π.χ. 1-1) θα λέγαμε, κατά πάσα, πως ήταν δίκαιο αποτέλεσμα. Οι δύο ομάδες είχαν ίδιες τελικές (από 11) και ανάλογη κατοχή (53%-47% υπέρ των «ερυθρολεύκων). Η Πόρτο εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των Πειραιωτών, ενώ εκείνοι όχι των γηπεδούχων, που ίσως να ήταν και περισσότερα (κυρίως από το 46' μέχρι το 70').

ΠΟΡΤΟ: Μαρτσεσίν, Μαναφά, Πέπε, Μπεμπά, Ζαϊντού, Ουρίμπε, Σέρτζιο Ολιβέιρα (89’ Μπαρό), Φάμπιο Βιεϊρά (60’ Νακαζίμα), Κορόνα (69’ Εβανίλσον), Οτάβιο (69’ Γκρούιτς), Μαρεγκά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας (70' Βινάγκρε), Μπουχαλάκης (84' Πέπε), Εμβιλά, Μασούρας (52' Φορτούνης), Βαλμπουενά (84΄Χασάν), Ραντζέλοβιτς (70' Μπρούμα), Αραμπί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα