Βαθμολογία UEFA: Ανάλυση της πιο κρίσιμης ευρωπαϊκής εβδομάδας!

Αντώνης Σαούλης
Βαθμολογία UEFA: Ανάλυση της πιο κρίσιμης ευρωπαϊκής εβδομάδας!

bet365

Η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει πολλά για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τι ζευγάρια έχουν οι χώρες που κυνηγάμε και ο τελικός της ΑΕΚ με την Βόλφσμπουργκ.

Χάντερσφιλντ - Νότιγχαμ Φόρεστ: Δεκάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Είναι κρίμα. Γιατί άνετα θα μπορούσαμε να κλείσουμε την ευρωπαϊκή μας εβδομάδα έχοντας δει και τις πέντε ελληνικές ομάδες. Δεν συζητάμε καν για τον Αρη που ΕΠΡΕΠΕ να περάσει την Κόλος Κοβαλίβκα. Αλλά και ο ΟΦΗ θα μπορούσε να δείξει καλύτερο και να περάσει τον Απόλλωνα Λεμέσου. Δεν μιλάμε μόνο για επιπλέον 600 βαθμούς (τόσο θα μας έδιναν δύο νίκες) αλλά και για πιθανότητες να συνεχίσουν. Γιατί ο Απόλλων Λεμέσου αποδείχθηκε ότι δεν είναι και κανά... μεγαθήριο (έχασε με 5-0 στην Κύπρο από την Λεχ Πόζναν) και η Ριέκα δεν θα ήταν αχτύπητη για τον Αρη (απέκλεισε στην παράταση την Κόλος Κοβαλίβκα).

Τι να το κάνεις όμως... Αμφότερες αποχαιρέτησαν νωρίς και χάσαμε την ευκαιρία να έχουμε ήδη ανέβει στην 17η θέση. Ευτυχώς η ΑΕΚ μας έδωσε ελπίδες. Τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Ελπίζουμε να μας αυξήσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για άνοδο στην βαθμολογία της UEFA με πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ ώστε να έχουμε 3 ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα είναι η επόμενη. Εκεί που ο Ολυμπιακός (λογικά) θα «κλειδώσει» την είσοδό του στους ομίλους του Champions League, ο ΠΑΟΚ θα παίξει τα ρέστα του με την Κρασνοντάρ για να το καταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του και η ΑΕΚ να κάνει την υπέρβαση κόντρα στην Βόλφσμπουργκ για να επιστρέψει σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Είναι κρίσιμη γιατί θα δούμε και πόσες ομάδες θα βάλουν οι χώρες που κυνηγάμε (και αυτές που μας κυνηγούν) σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Πάμε να δούμε τι περιμένει η κάθε χώρα και τι (βαθμολογικό) μπόνους θα δίνει η κάθε νίκη-πρόκριση σε όμιλο.

12η Σκωτία (2/4) 28.125 βαθμούς & μίνιμουμ 2 ευρωπαϊκά ματς

  • Σαράγεβο-Σέλτικ (play off Europa League)
  • Ρέιντζερς-Γαλατασαράι (play off Εuropa League)

Η Σκωτία το 2018 ήταν στην 26η θέση στην βαθμολογία της UEFA! Το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε στην 12η (!) ξεπερνώντας και την Ουκρανία. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να μη βάλει ομάδα στους ομίλους του Europa League, αλλά εάν βάλει πάλι Σέλτικ και Ρέιντζερς (όπως και πέρσι) θα μεγαλώνει τις διαφορές. Η λογική λέει πως οι Ουκρανοί θα τους περάσουν ξανά.

13η Ουκρανία (3/5) 28.100 βαθμούς & μίνιμουμ 19 ευρωπαϊκά ματς

  • Σαχτάρ στους ομίλους του Champions League (έχει μπει ήδη το μπόνους των 800 βαθμών)
  • Ντιναμό Κιέβου-Γάνδη 2-1 το πρώτο ματς (play off Champions League)
  • Ζόρια στους ομίλους του Europa League

Βάζουμε την Ουκρανία γιατί πολύ απλά τους πέρασαν οι Σκωτσέζοι. Την άλλη εβδομάδα θα αποκατασταθεί η τάξη. Η Ντιναμό Κιέβου είναι φαβορί να μπει στους ομίλους του Champions League (μετά και την εκτός έδρας νίκη), η χώρα θα πάρει άλλους 800 βαθμούς και φυσικά θα έχει 3 ομάδες στους ομίλους με δεδομένη δυναμική (Σαχτάρ και Ντιναμό).

14η Κύπρος (2/4) 26.750 βαθμούς & μίνιμουμ 8 ευρωπαϊκά ματς

  • Ομόνοια-Ολυμπιακός 0-2 το πρώτο (play off Champions League)
  • Σλόβαν Λίμπερετς-ΑΠΟΕΛ (play off Εuropa League)

Η Κύπρος έχασε την Ανόρθωση και τον Απόλλωνα στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Η Ομόνοια λογικά θα... συμβιβαστεί με τους ομίλους του Europa League (αλλά θα είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση στις 2 Οκτωβρίου) και ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει τον τελικό του με την Σλόβαν Λίμπερετς. Δεδομένα λοιπόν είτε οι Τσέχοι (που μας κυνηγούν), είτε οι Κύπριοι (που τους κυνηγάμε) θα χάσουν μία ομάδα...

15η Δανία 26.000 βαθμούς (2/4) & μίνιμουμ 8 ευρωπαϊκά ματς

  • Μίντιλαντ-Σλάβια Πράγας 0-0 το πρώτο ματς (play off Champions League)
  • Κοπεγχάγη-Ριέκα (play off Europa League)

Η Μίντιλαντ πάει να ολοκληρώσει την υπέρβασή της και να μπει στους ομίλους του Champions League. Εάν το κάνει θα δώσει και 1000 βαθμούς στην Δανία. Εάν οχι θα συμβιβαστεί με τους ομίλους του Europa League (χωρίς μπόνους). Μεγάλο φαβορί και η Κοπεγχάγη με την Ριέκα. Ομως κι εδώ είτε οι Δανοί (που κυνηγάμε), είτε οι Κροάτες (που μας κυνηγάμε) θα μείνουν με μία ομάδα λιγότερη.

16η Σερβία 23.875 βαθμούς (1/4) & μίνιμουμ 1 ευρωπαϊκό ματς

  • Αραράτ-Ερυθρός Αστέρας (play off Europa League)

Η Σερβία έμεινε μόνο με μία ομάδα. Η λογική λέει πως ο Ερυθρός Αστέρας θα αποκλείσει την Αραράτ και θα μπει στους ομίλους του Europa League κάτι που όμως δεν δίνει μπόνους στην χώρα.

17η Ελβετία 22.975 βαθμούς (2/4) & μίνιμουμ 2 ευρωπαϊκά ματς

  • Γιουνγκ Μπόις-Τίρανα (play off Europa League)
  • Βασιλεία-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (play off Europa League)

Οι Ελβετοί ναι μεν έμειναν με δύο ομάδες, αλλά οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους για τα play off του Champions League. Αν αποκλειστεί μία εκ των δύο θ' αποτελεί μεγάλη έκπληξη, οπότε η λογική λέει πως τόσο η Γιουνγκ Μπόις όσο και η Βασιλεία θα μπουν στους ομίλους του Europa League (χωρίς βαθμολογικό μπόνους) και με πιθανότητες για πορεία.

18η ΕΛΛΑΔΑ 22.200 βαθμούς (3/5) & μίνιμουμ 15 ευρωπαϊκά ματς

  • Ομόνοια-Ολυμπιακός 0-2 το πρώτο ματς (play off Champions League)
  • ΠΑΟΚ-Κρασνονταρ 1-2 το πρώτο ματς (play off Champions League)
  • AEK-Bόλφσμπουργκ (play off Europa League)

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για τον Ολυμπιακό ο οποίος είναι το φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους. Εάν τα καταφέρει και ο ΠΑΟΚ η Ελλάδα θα πάρει αυτόματα 1.600 βαθμούς από τα μπόνους πρόκρισης + ότι αποτέλεσμα φέρουν (προφανώς ο ΠΑΟΚ με νίκη δηλαδή +300 βαθμούς). Εάν τα καταφέρει και η ΑΕΚ θα μιλάμε για μίνιμουμ 18 ευρωπαϊκά ματς και αυτόματα θα βάλουμε την κουβέντα για το που μπορούμε να τερματίσουμε σε άλλη βάση.

19η Κροατία 21.675 βαθμούς (2/5) & και μίνιμουμ 2 ευρωπαϊκά ματς

  • Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Φλόρα Ταλίν (play off Europa League)
  • Κοπεγχάγη-Ριέκα (play off Europa League)

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι το μεγάλο φαβορί να μπει στους ομίλους του Εuropa League, όχι όμως και η Ριέκα. Στο δεύτερο ζευγάρι είτε οι Δανοί, είτε οι Κροάτες θα χάσουν μια ομάδα.

20η Τσεχία 21.200 βαθμούς (4/5) & μίνιμουμ 15 ευρωπαϊκά ματς

  • Μίντιλαντ-Σλάβια Πράγας 0-0 το πρώτο ματς (play off Champions League)
  • Σπάρτα Πράγας στους ομίλους του Europa League
  • Χάποελ Μπερ Σεεβά-Βικτόρια Πλζεν (play off Europa League)
  • Σλόβαν Λίμπερετς-ΑΠΟΕΛ (play off Europa League)

Μπορεί να είναι στην 20η θέση αλλά η Τσεχία απειλεί. Εχει τις περισσότερες ομάδες εντός Ευρώπης, έχει ήδη δύο ομάδες σε ευρωπαϊκό όμιλο και μπορεί να γίνουν τέσσερις! Το καλό είναι πως στα δύο ζευγάρια του Europa League είτε θα χάνουν οι Τσέχοι ομάδες, είτε η Κύπρος, είτε το Ισραήλ. Και φυσικά εάν περάσει η Σλάβια Πράγας στο Champions League θα δώσει κι επιπλέον μπόνους 800 βαθμών.

21η Ισραήλ 20.875 βαθμούς (3/4) και μίνιμουμ 9 ευρωπαϊκά ματς

  • Σάλτσμπουργκ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1 το πρώτο ματς (play off Champions League)
  • Χάποελ Μπερ Σεεβά-Βικτόρια Πλζεν (play off Europa League)
  • Τότεναμ-Μακάμπι Χάιφα (play off Europa League)

Το Ισραήλ λογικά δεν θα μπορέσει να μας απειλήσει όμως τόσο η Μπερ Σεεβά όσο και η Χάιφα έκαναν υπερβάσεις και θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να μπουν σε ομίλους. Η Χάιφα είναι μεγάλο αουτσάιντερ μέσα στη Τότεναμ, η Μακάμπι του Δώνη δύσκολα θα περάσει την Σάλτσμπουργκ (αλλά θα συνεχίσει στο Εuropa) και η Μπερ Σεεβά είναι στο 50-50 με την Πλζεν.

Τι μπόνους υπάρχουν για τις προκρίσεις στους ομίλους

Πάμε να δούμε πως θα βαθμολογηθούν οι χώρες την επόμενη εβδομάδα (και όχι τα όσα θα τα καταφέρουν στους ομίλους τον Οκτώβριο γιατί αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης).

  • Η νίκη στα play off του Champions League δίνει 1000 βαθμούς (διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της κάθε χώρας. Για την Ελλάδα δηλαδή 200 βαθμούς, για την Κύπρο πχ 250).
  • Η ισοπαλία στα play off του Champions League δίνει 500 βαθμούς (διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της κάθε χώρας. Για την Ελλάδα δηλαδή 100 βαθμούς, για την Κύπρο πχ 125)
  • Η είσοδος στους ομίλους του Champions League δίνει 4.000 βαθμούς (διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της κάθε χώρας. Για την Ελλάδα δηλαδή 800 βαθμούς, για την Κύπρο πχ 1000).

Και στο Europa League

  • Η νίκη στα play off του Europa League δίνει 1500 βαθμούς, γιατί είναι μονός αγώνας (διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της κάθε χώρας. Για την Ελλάδα δηλαδή 300 βαθμούς, για την Κύπρο πχ 375).
  • Η ισοπαλία στα play off του Europa League δίνει 1000 βαθμούς (διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της κάθε χώρας. Για την Ελλάδα δηλαδή 200 βαθμούς, για την Κύπρο πχ 250).
  • Η ήττα στα play off του Europa League δίνει 500 βαθμούς (διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της κάθε χώρας. Για την Ελλάδα δηλαδή 100 βαθμούς, για την Κύπρο πχ 125)
  • Η είσοδος στους ομίλους του Europa League ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ επιπλέον βαθμούς μπόνους.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για τη σεζόν 2022/23

Η 11η και η 12η θέση
Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στα play off του Europa League
Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
Ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 13η και η 14η θέση
Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
O τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 15η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 16η και η 17η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)
Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

*Εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλισμένη θέση στο Champions League τότε το εισιτήριο πάει στην ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στην βαθμολογία.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα