Μέσι - Κριστιάνο: To τέλος της μονότονης κυριαρχίας των κορυφαίων

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Μέσι - Κριστιάνο: To τέλος της μονότονης κυριαρχίας των κορυφαίων

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το οριστικό τέλος της κυριαρχίας των Κριστιάνο Ρονάλντο - Μέσι στο Τσάμπιονς Λιγκ και την ομορφιά της εναλλαγής και της διαφορετικότητας νικητών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Μπάγερν εναντίον Παρί, λοιπόν. Σούπερ τελικός Τσάμπιονς Λιγκ! Στενοχωριέται κανείς – πλην των οπαδών Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους – που για δεύτερη σερί σεζόν ο Κριστιάνο και ο Μέσι είναι εκτός; Ο Πορτογάλος με τη Γιουβέντους δεν μπορεί να φτάσει ούτε στον ημιτελικό, ενώ με τη Ρεάλ σάρωνε τα πάντα στο διάβα του! Και ο Αργεντινός τρώει τη μια τεσσάρα (Λίβερπουλ) μετά την άλλη (Ρόμα) και στο τέλος ήρθε και η οκτάρα στο οριστικό τέλος αυτής της Μπαρτσελόνα όπως την ξέραμε.

Πέρυσι τα ζευγάρια των αλησμόνητων ημιτελικών ήταν Τότεναμ – Αγιαξ και Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ. Εφέτος ήταν Παρί – Λειψία και Λυών – Μπάγερν. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τα τελευταία 27 χρόνια δεν μετέχει στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ ούτε μία ομάδα της περυσινής τετράδας! Μας αρέσει; Προσωπικά ναι, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…

Είναι ελκυστική ποδοσφαιρικά αυτή η διαφορετικότητα, η οποία συνδυάζεται με άλλη μια: για πρώτη φορά από τη διετία 2012-2013 (με τροπαιούχους την Τσέλσι του Ντι Ματέο και την Μπάγερν) το δίδυμο Κριστιάνο – Μέσι μένει εκτός τελικού για δύο σερί χρονιές. Και για πρώτη φορά τόσο… πολύ εκτός τελικού. Ωρα για ανανέωση, τι λέτε;

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΟ «ΡΟΜΠΟΤ» ΕΓΩΙΣΤΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Το ποδοσφαιρικό ρομπότ που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο μετράει 650 γκολ και 223 ασίστ σε 850 επίσημα ματς από τις 14/8/2002 μέχρι σήμερα. Είχε κάνει ντεμπούτο στα 17 του, σε ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Προπονητής της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας ήταν ο πρώην (μεταξύ άλλων) του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι και αντίπαλος της πορτογαλικής ομάδας η Ιντερ του Εκτορ Κούπερ. Το τελικό αποτέλεσμα 0-0 σε ματς στο οποίο ο Κριστιάνο αντικατέστησε στο 58’ τον Τονίνο και βρήκε ως αντίπαλό του τον εμβληματικό αρχηγό της Ιντερ, Χαβιέ Ζανέτι (και… πίσω του τον δεξιό εξτρέμ της ιταλικής ομάδας, τότε, Σέρζιο Κονσεϊσάο!). Πήρε άλλες 30 συμμετοχές εκείνη τη σεζόν ο αναιμικός έφηβος με τα σπυράκια στο πρόσωπο και τα στραβά δόντια, τον «τσίμπησε» ο σερ Αλεξ το επόμενο καλοκαίρι μετά το φιλικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εν συνεχεία τα πήρε όλα εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Με 150 συμμετοχές και 99 γκολ στην εθνική Πορτογαλίας, αυτός ο σε πολλούς αντιπαθής υπερηχητικός αθλητής με τον εγωισμό χιλίων στρατηγών, εκτός από τις δεκάδες ατομικές διακρίσεις (χρυσές μπάλες, πρώτος σκόρερ) κατέκτησε πρωταθλήματα και κύπελλα με Μ. Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Γιουβέντους, Τσάμπιονς Λιγκ με Μ. Γιουνάιτεντ και Ρεάλ, Euro και Nations League με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, έγινε είδωλο εκατομμυρίων παιδιών, έγραψε ανεπανάληπτη ιστορία με τρεις από τους δέκα μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Εφτασε στα 35 του, αντέχει τουλάχιστον επιπλέον δύο χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά η Γιουβέντους δεν φαίνεται ικανή με αυτό το ρόστερ να διεκδικήσει Τσάμπιονς Λιγκ με σοβαρές πιθανότητες σ’ αυτή τη διετία… Δύσκολο έως απίθανο να πωληθεί, αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι: αρέσκεται στις εκπλήξεις, δεν φοβάται τις αλλαγές περιβάλλοντος, τα κατάφερε παντού.

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟ 1 ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δυο χρόνια η ηλικιακή διαφορά του Κριστιάνο από τον Μέσι, δυο χρόνια αργότερα μας… παρουσιάστηκε ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου. Στα 17 του κι αυτός. Εκανε το ντεμπούτο του στις 27/10/2004. Και η ομάδα την οποία αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου παραμένει έως σήμερα (και πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι τη λήξη της καριέρας του) η μοναδική που δεν θα έχει νικήσει στην Ισπανία ο ποδοσφαιρικά ιδιοφυής Αργεντινός. Η ομάδα ονομάζεται Gramenet. Τότε αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Τώρα παίζει στα… τοπικά της Καταλωνίας, στην τέταρτη κατηγορία. Και είναι η μοναδική από τις 85 ισπανικές ομάδες που έχει αντιμετωπίσει ο Μέσι τα τελευταία 16 χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς να πανηγυρίσει έστω μία νίκη εναντίον της. Σ’ εκείνο το ντεμπούτο η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ είχε αποκλειστεί με γκολ στο 103’! Με τους «μπέμπηδες» Τσάβι – Ινιέστα στη μεσαία γραμμή της, με Πουγιόλ- Ράφα Μάρκες στόπερ, με Ζιουλί – Λάρσον στην επίθεση, με τον Ετό να μπαίνει στο 73’ αντί του… Μέσι για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αλλά να «καίγεται» τελικά με ταπεινωτικό αποκλεισμό.

Το παιδί με τον «λασπωτήρα» εξελίχθηκε στον πιο θεαματικό ποδοσφαιριστή παίκτη της γης. Με 634 γκολ και 285 ασίστ σε 731 παιχνίδια της Μπάρτσα, με 70 γκολ σε 138 συμμετοχές και… μηδέν κούπες με την εθνική Αργεντινής που θα τον στιγματίζει για πάντα αν δεν τα καταφέρει και στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2022, ο Μέσι μας έχει προσφέρει εκατοντάδες στιγμές ποδοσφαιρικής απόλαυσης. Με τις ντρίμπλες, με τις ασίστ, με τις κάθετες, με τα πλασέ, με τα σουτ, την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισορροπία, την εκρηκτικότητα, τη φαντασία του. Με 34 τρόπαια, εκ των οποίων τα 4 του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μέσι πήρε τη σκυτάλη από τη γενιά των Ροναλντίνιο – Ετό και έγινε ο ηγέτης μιας ομάδας που λατρεύτηκε, μεγάλωσε, γέννησε εκατομμύρια νέους οπαδούς και αποτίναξε άπαξ και δια παντός την ταμπέλα της «πιο loser ευρωπαϊκής ομάδας». Διότι, κακά τα ψέματα, αυτή ήταν η Μπαρτσελόνα μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι τέτοιο το ρόστερ της και όσο βαθιά η κρίση που (δια)περνά τη δομή του κλαμπ που… ένας Κούμαν δεν αρκεί για να τη φέρει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης μέχρι να κρεμάσει ο Μέσι τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η Μπάρτσα που χρήζει τόσο πολλών αλλαγών, είναι ικανή να σηκώσει Τσάμπιονς Λιγκ τα επόμενα δύο χρόνια. Ισως βιάζονται στα συμπεράσματά τους και υποτιμούν την ανανέωση που θα γίνει. Μέχρι να γίνει όμως, μέχρι να τη δούμε στην πράξη εντός αγωνιστικού χώρου, η εικόνα θα είναι μία: μιας διαλυμένης ομάδας στα τελευταία 20 λεπτά του προημιτελικού εναντίον της Μπάγερν, η οποία θα μπορούσε να δεχθεί και διψήφιο αριθμό τερμάτων!

ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΟΥΒΕ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΣΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ

Οντως είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και απίθανο αυτή η Γιουβέντους (με τις όποιες αλλαγές κάνει, ειδικά στη μεσαία γραμμή της) και αυτή η Μπαρτσελόνα (με τις όποιες αλλαγές κάνει… παντού) να φτάσουν στο επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, η Σίτι. Ποτέ μην λες ποτέ βέβαια! Είναι το… άτιμο το Τσάμπιονς Λιγκ τέτοια διοργάνωση που αρκούν δυο σούπερ βραδιές, ένα μπλακ άουτ ή ένα φορμάρισμα στην κατάλληλη στιγμή, να σε απογειώσει ή να σε στείλει στον πάτο. Ναι, θα ήταν γοητευτικό να δούμε ξανά – έστω μια φορά – τον Κριστιάνο ή τον Μέσι στα… γεράματα να διεκδικούν Τσάμπιονς Λιγκ σε τελικό, ακόμα και ως αουτσάιντερ. Όμως δεν είναι το πιο πιθανό. Και μεταξύ μας, δεν είναι και παράλογο, ούτε μας… χαλάει.

Τόπο στα νιάτα για να δούμε και κάτι διαφορετικό. Η μονοτονία δεν είναι ποτέ ενδιαφέρουσα. Ας το πάρει και ένας Αγιαξ, μια Τότεναμ, μια Λίβερπουλ, μια Τσέλσι, η Γιουνάιτεντ, η Παρί, η Ατλέτικο, η Ιντερ, η Νάπολι, η Ρόμα, η Σεβίλλη, η Λάτσιο, η Λυών … Ας δούμε να το σηκώνει και κάποιος άλλος. Ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ, ο Λεβαντόφσκι και ο Κίμιχ, ο Λάμπαρντ, ο Κόντε, ο Λοπετέγκι, ο Σόλσκιερ, ας δούμε νέους πρωταγωνιστές να πανηγυρίζουν. Ας το πάρει ο… Τσιμίκας βρε αδερφέ ("οπαδικό" αυτό)!

Δεν χορτάσαμε να τους βλέπουμε τους δυο τους. Αλλά χορτάσαμε να τους βλέπουμε να πανηγυρίζουν. Και δυο χρόνια τώρα που φεύγουν με σκυμμένο κεφάλι, δεν είναι κακό για το ποδόσφαιρο, καλό είναι! Δίνονται κίνητρα σε περισσότερους συλλόγους, σε περισσότερους προπονητές, σε περισσότερους παίκτες. Και το δικαίωμα στο όνειρο και στην ποδοσφαιρική ελπίδα ήταν ανέκαθεν αυτό που έτρεφε και τον Κριστιάνο και τον Μέσι. Γι’ αυτό και πικραίνονται και στενοχωριούνται και κλαίνε παρότι έχουν κερδίσει τόσα πολλά τρόπαια και ατομικές διακρίσεις στην καριέρα τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...