Άμυνα απέναντι στις αδυναμίες του ΠΑΟΚ…

Άμυνα απέναντι στις αδυναμίες του ΠΑΟΚ…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τον τομέα στον οποίο ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να βασιστεί ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να κερδίσει την μεγάλη πρόκριση απέναντι στην Μπεσίκτας, στον τομέα εκείνο που θα κάνει προσπάθεια να αναδείξει απέναντι και στις άλλες δικές του αδυναμίες.

Η περσινή σεζόν ήταν κακή για τον ΠΑΟΚ στο τέλος όμως η ομάδα του Φερέιρα… κάτι κατάφερε να κερδίσει. Αυτά που κέρδισε (εντός και εκτός γηπέδου) προσπαθεί να τα αξιοποιήσει στο ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πριν από ένα μήνα περίπου καταγράψαμε αναλυτικά αυτά τα κέρδη και τελικά ο ΠΑΟΚ πράγματι ενίσχυσε την τεχνική ηγεσία σε μία πολύ ιδιαίτερη απόφαση που δεν συνηθίζεται, ενώ έχουμε και τα ποδοσφαιρικά δεδομένα στα οποία θα σταθούμε και σήμερα, μία εβδομάδα πριν το πρώτο και πολύ μεγάλο ματς της νέας χρονιάς κόντρα στην Μπεσίκτας.

Από την αρχή της περσινής σεζόν ο Φερέιρα απέδειξε ότι δεν έχει κόλλημα με ένα σχηματισμό. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε να επιτίθεται με 3-4-3, αμύνονταν σε 4-4-2, στην πορεία το έκανε και 3-6-1, έπαιξε πολλά και διάφορα και με καθαρή τετράδα πίσω χωρίς να αλλάζει δυναμικά ο σχηματισμός από επίθεση σε άμυνα, μέχρι να φθάσουμε στα πλέι οφ. (Το πρόβλημα πολλές φορές βέβαια δεν ήταν ο σχηματισμός, αλλά το πόσο οι παίκτες πίστευαν στο σχέδιο του προπονητή).

Εκεί (στα πλέι οφ) ο προπονητής του ΠΑΟΚ ξεκίνησε να παίζει με τρία στόπερ (σε άμυνα και επίθεση) στη διάρκεια αγώνα κόντρα στον ΟΦΗ που επίσης χρησιμοποιούσε τέτοιο σχηματισμό. Λίγο μετά, είπε ότι… «στο ρόστερ μας όπως διαμορφώθηκε τώρα με τόσες απουσίες, ταιριάζει περισσότερο ο σχηματισμός με τρία στόπερ».

Αποδείχθηκε μέσα στους τέσσερις τελευταίους αγώνες με ΠΑΟ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Άρη, ότι χάρη στο σχηματισμό αυτό, ο ΠΑΟΚ λειτουργούσε άψογα στο αμυντικό κομμάτι. Όλη η ομάδα αμύνονταν καλά και δεν άφηνε περιθώρια στον αντίπαλο να δημιουργήσει καταστάσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια όλη η ομάδα είχε πρόβλημα στην επιθετική ανάπτυξη, αφού δεν έβγαιναν ομαδικοί αυτοματισμοί. Δεν μπορεί να ήταν τυχαία όλα αυτά με τον σχηματισμό…

Πολύ σωστά ο Φερέιρα αποφάσισε για το ξεκίνημα της νέας περιόδου που περιελάμβανε ένα πολύ-πολύ μεγάλο ματς, να βασιστεί στα θετικά που του έδινε ο σχηματισμός όσον αφορά την άμυνα, αλλά και να δουλέψει για να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στην ομαδική επιθετική λειτουργία, αν και εκεί ήθελε και ποιοτική ενίσχυση.

Εκεί λοιπόν θα βασιστεί ο ΠΑΟΚ ενόψει του πρώτου αγώνα, προφανώς και όλων των άλλων που θα δώσει για την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. (Δε νομίζω να υπάρχει περίπτωση να διατηρήσει τον σχηματισμό και ενόψει πρωταθλήματος).

Ο ΠΑΟΚ θα πάει να πάρει την πρόκριση ποντάροντας στην αμυντική του λειτουργία, με την οποία θα επιχειρήσει να κερδίσει και την Μπεσίκτας, αλλά και την δική του έλλειψη ποιότητας, μια και αυτή μειώθηκε χάρη στις απουσίες Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο και Μίσιτς που δεν καλύφθηκαν.

Θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ να έχει βελτιώσει και την επιθετική του λειτουργία; Σίγουρα… (Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι που αποδεικνύει ότι η ομάδα παράγει με ευκολία στην επίθεση).

Θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ να μην χάσει σε ποιότητα και να ενισχυθεί για να κερδίσει πράγματα και από τις στιγμές τέτοιων παικτών; Πιθανότατα, αν και η απόφαση για εξορθολογισμό του μπάτζετ δεν μπορούσε να… συζητηθεί.

Καλώς ή κακώς, το όπλο του ΠΑΟΚ ενόψει Μπεσίκτας είναι αυτό και μακάρι να καλυφθούν οι άλλες αδυναμίες που ξεκάθαρα υπάρχουν.

Στο κάτω-κάτω για ματς-τελικό που κρίνονται τόσα πολλά σε μία βραδιά, δεν υπάρχει και ξεκάθαρη συνταγή επιτυχίας. Απλά η κάθε ομάδα, προσπαθεί να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες…

Έχει ποδοσφαιρική λογική η απόφαση του ΠΑΟΚ να στηριχθεί στην αμυντική λειτουργία; Φυσικά…

Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να έχει δημιουργήσει ακόμη καλύτερες συνθήκες για να παίξει αυτό το μεγάλο ματς; Προφανώς…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.