Παναθηναϊκός: «Λυγίζοντας» τον Άγιαξ και τη Μπαρτσελόνα (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός: «Λυγίζοντας» τον Άγιαξ και τη Μπαρτσελόνα (vids)

bet365

Ημέρα λαμπρής, καταπράσινης ιστορίας η 3η του Απρίλη... Ο Panathinaikos κατάφερε να ισοπεδώσει Άγιαξ και Μπαρτσελόνα στο Champions League το 1996 και το 2002, σε δυο από τις πολλές ένδοξες νύχτες στ' αστέρια...

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Την ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να τη σβήσει κανείς και δεν μπορεί να την διαψεύσει κανείς.

Υπάρχει πάντοτε εκεί να θυμίζει και να τονίζει το μεγαλείο του συλλόγου, που αυτή τη στιγμή κάνει τον κύκλο του στην δύσκολη όψη του νομίσματος και ευελπιστεί κάποια στιγμή να καταφέρει να επιστρέψει στα μεγέθη που του αξίζουν.

Σαν σήμερα, 3η Απριλίου, πίσω στο 1996 οι «πράσινοι» πέτυχαν ίσως την πιο σημαντική νίκη ελληνικής ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μετά από εκείνη των ημιτελικών του 1971, όταν το... τρένο του Δώνη βρήκε τον Βαζέχα και το πλασέ του τρελο-Πολωνού κατέληξε στα δίχτυα του Αίαντα για το 1-0. Στα ημιτελικά, τότε, το «τριφύλλι» είχε φτάσει πιο κοντά από ποτέ στη διεκδίκησ του τροπαίου, όμως, δεν είχε τύχη στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ.

Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φ. ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν (76' Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερτ, Ρ. ντε Μπουρ.

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (83’ Μάρκος), Καπουράνης, Μαραγκός (62' Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (89' Νιόπλιας).

Την 3η Απριλίου του 2002, στη γεμάτη Λεωφόρο, ο... αρκετά πιο σύγχρονος, από εκείνη την ομάδα του 1996, Παναθηναϊκός, έκανε τη Μπαρτσελόνα να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από την Αθήνα! Με γκολ του Άγγελου Μπασινά από την άσπρη βούλα, η ελληνική ομάδα συνέχισε την τρελή πορεία της στο Champions League φτάνοντας στα προημιτελικά και κάνοντας πολύ μεγάλα όνειρα για τη συνέχεια.

Τι να πει κανείς για εκείνους τους «μπλαουγκράνα»; Πουγιόλ, Ντε Μπουρ, Ριβάλντο, Κοκού, Όφερμαρς, Κλάιφερτ και άλλοι... Απέναντί τους οι Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος... Στη ρεβάνς εκείνου του 1-0, όλοι θυμούνται και δεν θα ξεχάσουν ποτέ όσα συνέβησαν. Η ιστορία έγραψε 3-1 εις βάρος των «πράσινων». Η πραγματική ιστορία έγραψε πως ο PANATHINAIKOS έκανε τη Μπαρτσελόνα να τρέμει και να κάνει καθυστερήσεις στο «Καμπ Νόου» για να γλιτώσει τον αποκλεισμό. Πέναλτι στον Ολιζαντέμπε, απόκρουση του Πουγιόλ πάνω στη γραμμή και τα εκατοστά στο σουτ του Βλάοβιτς θα μείνουν για πάντα στο μυαλό όλων...

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα