Λειψία – Μάντσεστερ Σίτι 1-1: Την κοίταξε στα μάτια και την κράτησε στο «Χ» (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Λειψία – Μάντσεστερ Σίτι 1-1: Την κοίταξε στα μάτια και την κράτησε στο «Χ» (vid)

bet365

Στην ρεβάνς του «Έτιχαντ» (Τρίτη 14/03, 22:00) θα κριθεί η πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League μετά το 1-1 μεταξύ Λειψίας και Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες είχαν από ένα ημίχρονο – Ριγιάντ Μαχρέζ και Γιόσκο Γκβάρντιολ τα γκολ - Άφαντος ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, φωνάζει η Σίτι για πέναλτι στο φινάλε.

Από ένα ημίχρονο και από ένα γκολ. Με απλά… μαθηματικά, δηλαδή, ποδοσφαιρικά δίκαιο το 1-1 μεταξύ Λειψίας και Μάντσεστερ Σίτι στη «Red Bull Arena», με την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League να κρίνεται πλέον στην ρεβάνς του «Έτιχαντ», στις 14 Μαρτίου.

Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού, μόλις ένα παιχνίδι μετά την επιστροφή του από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού, ένιωσε ενοχλήσεις και καταρχήν έμεινε στον πάγκο, με τον Μάρκο Ρόζε να μην υπολογίζει εκ νέου τον βασικό τερματοφύλακα Πέτερ Γκούλασι και τον πολύτιμο μεσοεπιθετικό Ντάνι Όλμο.

Μια ίωση έθεσε νοκ άουτ τον εγκέφαλο της Σίτι, Κέβιν Ντε Μπρόινε, αλλά και τον πάντα χρήσιμο Αϊμερίκ Λαπόρτ, με Ρούμπεν Ντίας και Μανουέλ Ακάντζι να συνθέτουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, αφού εκτός έμεινε και πάλι ο Τζον Στόουνς.

Δώρο του Σλάγκερ, 0-1 ο Μαχρέζ

Όπως αναμενόταν, η Λειψία έδωσε εξόφθαλμα την μπάλα στη Σίτι, προσδοκώντας να την αιφνιδιάσει με αντεπιθέσεις. Οι Πολίτες, άλλο που δεν θέλουν, κυκλοφόρησαν με υπομονή και επιμονή, χωρίς πάντως να γίνουν όσο κάθετοι θα έπρεπε, για να απειλήσουν πραγματικά την εστία του Γιάνις Μπλάζβιχ.

Η πρώτη τελική ήρθε στο 13ο λεπτό με αδύναμη κεφαλιά του Ρούμπεν Ντίας στα χέρια του τερματοφύλακα των γηπεδούχων, μπροστά από τον οποίο οι συμπαίκτες του είχαν… υφάνει έναν ιστό με τριπλή ζώνη άμυνας, η οποία έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να διασπαστεί, παρ’ ότι το ποσοστό κατοχής της μπάλας ξεπερνούσε το… 80%!

Μόνο ένα λάθος θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες και αυτό ακριβώς συνέβη. Πίεση ψηλά, λάθος γύρισμα του Σάβιερ Σλάγκερ, η μπάλα φτάνει μέσω Τζακ Γκρίλις και Ιλκάι Γκιντογκάν (την άφησε να περάσει κάτω από τα πόδια) στον Ριγιάντ Μαχρέζ ο οποίος, μπαίνοντας στην περιοχή, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μπλάζβιχ (27’).

Το τέρμα του Αλγερινού έλυσε τα πόδια της Σίτι, η οποία άγγιξε το 0-2 τρία λεπτά αργότερα όταν, ύστερα από κόρνερ, ο Ρόδρι έπιασε κεφαλιά – πάσα στο δεύτερο δοκάρι, με την μπάλα να περνάει μπροστά από Μπερνάρντο Σίλβα και Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να βάλουν το πόδι για να την στείλουν στα δίχτυα.

Ο Γκρίλις, δημιουργός του 0-1, είχε καλό σουτ που έφυγε άουτ στο 35’, ύστερα από καταπληκτική ενέργεια και πάσα του Μπερνάρντο Σίλβα, από τα πόδια του οποίου περνούσε πάντα η μπάλα στην επίθεση των Άγγλων, εν τη απουσία και του Ντε Μπρόινε.

Οι Ταύροι είχαν μόλις μια τελική στο πρώτο μέρος και αυτή στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Τίμο Βέρνερ να κινείται και να σουτάρει μέσα από την περιοχή, αλλά την μπάλα να καταλήγει… χαλαρά στην αγκαλιά του Έντερσον.

Άλλη Λειψία, άλλη Σίτι

Στην ανάπαυλα, ο Μάρκο Ρόζε έριξε στο γήπεδο τον Μπέντζαμιν Χένριχς αντί του Λούκας Κλόστερμαν στο δεξί άκρο της άμυνας (διόλου τυχαία η αλλαγή...), δίνοντας ξεκάθαρη εντολή στους παίκτες του να ρισκάρουν περισσότερο, να πιέζουν ψηλότερα και να αναζητήσουν επιτέλους τρόπους για να απειλήσουν την αγγλική εστία.

Οι οδηγίες του προπονητή και η προκλητικά παθητική εικόνα του πρώτου 45λέπτου φαίνεται πως έβαλαν στην… πρίζα τους Γερμανούς, οι οποίοι σε είκοσι λεπτά είχαν κάνει πολλά περισσότερα απ’ ότι σε όλο το πρώτο ημίχρονο.

Πολύ δραστήριος ο Χένριχς, απείλησε με κεφαλιά που έφυγε λίγο άουτ και, κυρίως, με αποτυχημένο τετ – α – τετ του απέναντι στον Έντερσον, ύστερα από ασίστ του (άφαντου στο πρώτο μέρος) Ντόμινικ Σόμποσλαϊ.

Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας, ο οποίος ήταν… θεατής πολυτελείας στο πρώτο ημίχρονο, χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ περισσότερο στο δεύτερο, αφού λίγο αργότερα πρόλαβε το πλασέ από πλάγια θέση του Αντρέ Σίλβα.

Η Λειψία ήταν ξεκάθαρα το αφεντικό του αγώνα, κόντρα σε μια Σίτι που τα έβρισκε… μπαστούνια με την μεταμόρφωση των γηπεδούχων, στην γραμμή κρούσης των οποίων προστέθηκε στο τελευταίο 25λεπτο ο Ενκουνκού.

Ο Χάαλαντ, με μόλις επτά επαφές στο πρώτο μέρος (τις λιγότερες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη), φώναξε «παρών» για πρώτη (και τελευταία) φορά μόλις στο 68’, όταν σε διαγώνιο σουτ του ύστερα από αντεπίθεση, η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο Γκβάρντιολ απένειμε δικαιοσύνη

Ο Έντερσον απέκρουσε εντυπωσιακά σουτ – φαρμάκι του Σόμποσλαϊ, αλλά στο κόρνερ που ακολούθησε και ύστερα από σέντρα του Μάρτσελ Χάλστενμπεργκ, ο Γκβάρντιολ, ο κεντρικός αμυντικός των 100+ εκατομμυρίων ευρώ, πήδηξε ψηλότερα απ’ όλους και, με κεφαλιά από την περιοχή, απένειμε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, ισοφαρίζοντας σε 1-1 (70’).

Η Σίτι είδε την οπισθοχώρησή της να της στοιχίζει την ισοφάριση και επιχείρησε να διορθώσει άμεσα την κατάσταση, με τον Γκιντογκάν να αγγίζει το 1-2, αλλά τον Μπλάζβιχ να αποκρούει εντυπωσιακά το πλασέ του Γερμανού μέσα από την περιοχή.

Το ματς είχε ανοίξει (μαζί και ο ρυθμός), ο Ρόζε εξάντλησε τις αλλαγές ετου και έβαλε και επιπλέον φρέσκα πόδια με Αμαντού Χαϊνταρά, Γιουσούφ Πόουλσεν και Ντάβιντ Ράουμ, την ώρα που ο Γκουαρδιόλα έκρινε ότι δεν έπρεπε (;) να αλλάξει τίποτα στην ομάδα του.

Στα τελευταία λεπτά, βεβαίως, η Λειψία πρόσεξε και πάλι τα νώτα της, η Σίτι πίεσε χωρίς αποτέλεσμα για να σημειώσει δεύτερο γκολ, στη τελευταία φάση φωνάζει δικαίως για χέρι του Χένριχς μέσα στην περιοχή, αλλά ούτε ο διαιτητής, ούτε ο VAR έδειξαν κάτι. Ισοπαλία 1-1, λοιπόν, φαβορί πάντα η Σίτι, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την Λειψία του δεύτερου μέρους...

Λειψία (Μάρκο Ρόζε): Μπλάζβιχ – Κλόστερμαν (46’ Χένριχς), Όρμπαν, Γκβάρντιολ, Χάλστενμπεργκ (89’ Ράουμ) – Λάιμερ, Σλάγκερ (82’ Χαϊνταρά) – Σόμποσλαϊ, Φόρσμπεργκ (66’ Ενκουνκού), Βέρνερ – Αντρέ Σίλβα (82’ Πόουλσεν).

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον – Γουόκερ, Ρούμπεν Ντίας, Ακάντζι, Ακέ – Μπερνάρντο Σίλβα, Ρόδρι, Γκιντογκάν – Μαχρέζ, Χάαλαντ, Γκρίλις.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα