Champions League: To ντεμπούτο του Πότερ στην Τσέλσι και η πρώτη «συνάντηση» του Χάαλαντ με τη Ντόρτμουντ

Βασίλης Μπαλατσός
Champions League: To ντεμπούτο του Πότερ στην Τσέλσι και η πρώτη «συνάντηση» του Χάαλαντ με τη Ντόρτμουντ

bet365

Η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League ολοκληρώνεται απόψε (14/9) με εννέα αναμετρήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η πρώτη «συνάντηση» του Έρλινγκ Χάαλαντ με τη Ντόρτμουντ, όπως και το ντεμπούτο του Γκρέιαμ Πότερ στον πάγκο της Τσέλσι.

Με εννέα αναμετρήσεις ολοκληρώνεται απόψε (14/9, 22:00) το πρόγραμμα της δεύτερης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Champions League. Τα βλέμματα εστίαζονται στο Νησί και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο και στo Mάντσεστερ. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ο Γκρέιχαμ Πότερ θα κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της Τσέλσι στην αναμέτρηση με τη Ζάλτσμπουργκ, ενώ στο «Έτιχαντ» ο Έρλινγκ Χάαλαντ θα συναντήσει ξανά τη Ντόρτμουντ αλλά αυτή τη φορά θα φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 19:45 στο Μιλάνο και στη Βαρσοβία. Στο «Σαν Σίρο» η Μίλαν μετά την ισοπαλία με τη Ζάλτσμπουργκ για την πρώτη αγωνιστική του 5ου ομίλου θα ψάξει το πρώτο της τρίποντο κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία έκανε μεγάλη έκπληξη την προηγούμενη αγωνιστική με τη νίκη της επί της Τσέλσι στην Κροατία και οδήγησε τον Τόμας Τούχελ στην πόρτα της εξόδου. Στο Λονδίνο οι Μπλε θα υποδεχτούν στις 22:00 τη Ζάλτσμπουργκ στο πρώτο ματς της εποχής του Γκρέιαμ Πότερ. Ο Άγγλος τεχνικός θα διεκδικήσει την πρώτη του νίκη στον πάγκο των Λονδρέζων, χωρίς να έχει στη διάθεση του τον Ενγκολό Καντέ.

Την ίδα ώρα με τον αγώνα των Ροσονέρι, στο «Βόισκα Πολσκιέγκο» για τον έκτο όμιλο η Σαχτάρ Ντόνετσκ θα αντιμετωπίσει ως τυπικά γηπεδούχος τη Σέλτικ του Γιώργου Γιακουμάκη. Οι Ουκρανοί την προηγούμενη αγωνιστική συνέτριψαν με 4-1 τη Λειψία στη Γερμανία, ενώ οι Κέλτες έχασαν με 3-0 στο «Σέλτικ Παρκ» από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ. Η Βασίλισσα από την πλευρά της θα ψάξει το 2/2 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κόντρα στην προβληματική Λειψία, στο δεύτερο ματς του Μάρκο Ρόζε στην τεχνική ηγεσία των Ταύρων.

Για τον 1ο όμιλο στη Γλασκώβη η Ρέιντζερς θα υποδεχτεί τη Νάπολι με... καθυστέρηση μιας ημέρας. Ο αγώνας είχε οριστεί για την Τρίτη (13/9) μαζί με την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με τον Άγιαξ, όμως μετά από εισήγηση των Αρχών θα γίνει απόψε. Οι Ναπολιτάνοι προέρχονται από φανταστική εμφάνιση και «τεσσάρα» επί της ομάδας του Κλοπ, ενώ η ομάδα του Τσόλακ γνώρισε βαριά ήττα στο Άμστερνταμ με 4-0.

Το ματς της βραδιάς θα διεξαχθεί στο Μάντσεστερ, όπου η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα μετά την «τεσσάρα» επί της Σεβίλλης στην Ανδαλουσία θα υποδεχτεί τη Ντόρτμουντ. Φυσικά το ματς ξεχωρίζει λόγο του Έρλινγκ Χάαλντ. Οι Πολίτες το καλοκαίρι έδωσαν 60 εκατομμύρια ευρώ και έκαναν δικό τους τον Νορβηγό «killer», ο οποίος λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του από τη Βεστφαλία θα τεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που έσπασε τα... κοντέρ μέσα σε 2,5 χρόνια. Για το έτερο ματς του 7ου ομίλου στη Δανία η Κοπεγχάγη του Ζέκα μετά την ήττα της στη Γερμανία (3-0) από τη Ντόρτμουντ θα υποδεχτεί την απογοητευτική Σεβίλλη, η οποία μέχρι στιγμής στη σεζόν έχει τέσσερις ήττες, μια ισοπαλία και μόλις μια νίκη.

Τέλος η Γιουβέντους μετά την ήττα της στο Παρίσι με 2-1 υποδέχεται στο Τορίνο τη Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση του 8ου ομίλου μετά τη νίκη επί της Μακάμπι Χάιφα με 2-0. Οι Μπιανκονέρι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς έχουν τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα στα τελευταία έξι παιχνίδια τους. Για τον ίδιο όμιλο στο Ισραήλ η σκληροτράχηλη Μακάμπι θα υποδεχτεί στo «καμίνι» της Χάιφα την... ασταμάτητη Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία μέχρι στιγμής είναι «άχαστη» στη σεζόν με οκτώ νίκες και μια ισοπαλία στο ντέρμπι με τη Μονακό.

Tα στατιστικά της βραδιάς

  • Η Μίλαν και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα συναντηθούν για πέμπτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την ιταλική ομάδα να έρχεται σε αυτό το παιχνίδι με ρεκόρ 100% (4/4). Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων από τη σεζόν 2000-01, όταν η Μίλαν κέρδισε και τα δύο παιχνίδια στα προκριματικά του Champions League (3-1 εντός, 3-0 εκτός).
  • Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κληρώνεται στη φάση των ομίλων του Champions League με ιταλική ομάδα, έχοντας προηγουμένως χάσει και τους δύο αγώνες από τη Γιουβέντους το 2016-17 (0-4 εντός, 0-2 εκτός) και μετρώντας μία νίκη και μία ήττα κόντρα στην Αταλάντα το 2019-20 (4-0 εντός, 0-2 εκτός).
  • Αφού κέρδισε τους πρώτους πέντε αγώνες της εναντίον κροατικών ομάδων στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Μίλαν ηττήθηκε στον πιο πρόσφατο αγώνα – 0-2 εναντίον της Ριέκα στο Europa League τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτή η ήττα ήρθε εκτός έδρας, με την ιταλική ομάδα να κερδίζει και τους τρεις αγώνες με Κροάτες αντιπάλους στο Μιλάνο.
  • Η Μίλαν δεν έχει κερδίσει κανένα από τα έξι τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στο Champions League (3 ισοπαλίες, 3 ήττες), κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί της χωρίς νίκη στο Σαν Σίρο στη διοργάνωση. Η τελευταία της νίκη ως γηπεδούχος στο Champions League ήταν εναντίον της Σέλτικ τον Σεπτέμβριο του 2013 (2-0).
  • Έχοντας νικήσει την Τσέλσι με 1-0 την πρώτη αγωνιστική, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ αναζητά διαδοχικές νίκες στο Champions League μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ήρθε τον Νοέμβριο του 1998, όταν κατέβαλε αρχικά την Πόρτο με 3-1 στο Ζάγκρεμπ και τον Άγιαξ με 1-0 στο Άμστερνταμ.
  • Με το τρέχον φορμάτ των ομίλων (ισχύει από το 2003-04), η μόνη προηγούμενη σεζόν κατά την οποία η Μίλαν δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια της στο Champions League ήταν η περασμένη σεζόν, υπό τον σημερινό προπονητή Στέφανο Πιόλι.
  • Ο επιθετικός της Σέλτικ, Γιώργος Γιακουμάκης, εξακολουθεί να ψάχνει το πρώτο του γκολ σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (εκτός προκριματικών), έχοντας 12 συμμετοχές με την ΑΕΚ και την Σέλτικ χωρίς να σκοράρει (έξι αγώνες στο Europa League, τέσσερις στο Champions League και δύο στο Conference League).
  • Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ Τσέλσι και Ζάλτσμπουργκ – οι Μπλε έχουν χάσει μόνο ένα από τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια τους από αυστριακές ομάδες στην ευρωπαϊκή διοργάνωση (1 νίκη, 2 ισοπαλίες), αν και ο πιο πρόσφατος από αυτούς τους αγώνες ήταν εναντίον της Αούστρια Βιέννης για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1994.
  • Η Ζάλτσμπουργκ δεν έχει κερδίσει ποτέ αγγλική ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε έξι προσπάθειες (1 ισοπαλία, 5 ήττες). Mετά την ισοπαλία εναντίον της Μπλάκμπερν στο Κύπελλο UEFA τον Σεπτέμβριο του 2006, μετρά πέντε ήττες σε ισάριθμα ματς εναντίον Άγγλων αντιπάλων.
  • Η Τσέλσι ηττήθηκε από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο εναρκτήριο παιχνίδι της στο Champions League, ενώ δεν έχει χάσει ποτέ στο παρελθόν τους δύο πρώτους αγώνες της στη διοργάνωση. Η τελευταία φορά που ηττήθηκε σε διαδοχικά παιχνίδια ήταν το 2019-20, χάνοντας και τα δύο ματς από την Μπάγερν Μονάχου στους «16».
  • Η Τσέλσι έχει χάσει μόνο έναν από τους τελευταίους 20 εντός έδρας αγώνες της στη φάση των ομίλων του Champions League (13-6), με τη μοναδική ήττα να έρχεται από τη Βαλένθια υπό τον Φρανκ Λάμπαρντ τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι Μπλε είναι αήττητοι στα οκτώ τελευταία τους ματς (5-3), με τα δύο τελευταία να λήγουν και τα δύο με 4-0 – εναντίον της Μάλμε και της Γιουβέντους την περασμένη περίοδο.
  • Η Ζάλτσμπουργκ έχει χάσει και τα τρία τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της στο Champions League. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σερί ηττών της στη διοργάνωση και μόλις μία ήττα λιγότερη από ό,τι υπέστησαν στα πρώτα 10 εκτός έδρας παιχνίδια τους (3 νίκες, 3 ισοπαλίες, 4 ήττες).
  • Η Γιουβέντους έχει επικρατήσει μόνο μία από τις έξι συναντήσεις της με την Μπενφίκα στην Ευρώπη μέχρι σήμερα (1 ισοπαλία, 4 ήττες), με αυτή να έρχεται σε μια νίκη με 3-0 σε έναν προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA το 1992-93. Η Γηραιά Κυρία έχει χάσει και τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις της με την Μπενφίκα στο Kύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, τους δύο ημιτελικούς της σεζόν 1967-68.
  • Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Γιουβέντους και Μπενφίκα στην Ευρώπη έγινε στους ημιτελικούς του Europa League 2013-14, όπου η πορτογαλική ομάδα κέρδισε με 2-1 συνολικό σκορ (2-1 εντός και 0-0 στο Τορίνο).
  • Η Γιουβέντους έχει χάσει μόνο ένα από τα εννέα εντός έδρας παιχνίδια της με πορτογαλικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (7 νίκες-1 ισοπαλία), αν και αυτή η ήττα ήρθε από την Μπενφίκα (0-1 τον Μάιο του 1968). Είναι αήττητη στα τελευταία επτά από εκείνη την ήττα από την Μπενφίκα κερδίζοντας έξι από αυτά , συμπεριλαμβανομένου ενός επί της Πόρτο στο Champions League την περασμένη περίοδο (3-2).
  • Σε όλες τις διοργανώσεις, η Μπενφίκα έχει χάσει τα 10 από τα 12 τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της εναντίον ιταλικών ομάδων (1 νίκη, 1 ισοπαλία), με τη μοναδική της νίκη σε αυτό το σερί να έρχεται απέναναντι στη Φιορεντίνα στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1996-97. Έχει ηττηθεί χκαι στις τρεις επισκέψεις της στην Ιταλία στο Champions League.
  • Η Γιουβέντους έχει χάσει τους δύο τελευταίους αγώνες της στο Champions League – μόνο μία φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League έχει χάσει τρεις συνεχόμενες, κάνοντάς το μεταξύ Μαΐου 1968 και Σεπτεμβρίου 1972.
  • Η Μακάμπι Χάιφα και η Παρί Σεν Ζερμέν έχουν συναντηθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τις δύο αυτές συναντήσεις να έρχονται στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1998-99. Η ομάδα από το Ισραήλ πήρε την πρόκριση με συνολικό σκορ 4-3 σε δύο παιχνίδια (1-1 εκτός και 3-2 εντός).
  • Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει κερδίσει μόνο μία από τις προηγούμενες πέντε αναμετρήσεις της με ισραηλινές ομάδες (1 ισοπαλία, 3 ήττες), ωστόσο δεν έχει αντιμετωπίσει ομάδα από το Ισραήλ από τον Νοέμβριο του 2006 (εκτός προκριματικών) – μια ήττα 2-4 στη Χάποελ Τελ Αβίβ στο Κύπελλο UEFA.
  • Η Μακάμπι Χάιφα αντιμετώπισε γαλλικό αντίπαλο στην προηγούμενη παρουσία της στο Champions League το 2009-10, αν και έχασε και τα δύο παιχνίδια από την Μπορντό στη φάση των ομίλων (0-1 και στις δύο περιπτώσεις).
  • Η Μακάμπι Χάιφα έχει χάσει τα τελευταία επτά παιχνίδια της στο Champions League με συνολικό σκορ 0-10. Μόνο μία ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης έχει χάσει οκτώ σερί ενώ δεν κατάφερε να σκοράρει σε κανένα, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2016.
  • Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι χωρίς νίκη στα πέντε τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της στο Champions League (2 ισοπαλίες, 3 ήττες), συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων εκτός έδρας ταξιδιών της στη διοργάνωση την περασμένη περίοδο (2 ισοπαλίες 2 ήττες). Μάλιστα, δεν έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της στο Champions League από τον Οκτώβριο του 2020 απέναντι στην Μπασάκσεχιρ, έχοντας δεχτεί γκολ στα εννέα τελευταία τέτοια παιχνίδια της (16 γκολ).
  • Αυτή θα είναι η τρίτη σεζόν στο Champions League στην οποία συναντώνται Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ – αφού απέτυχαν να κερδίσουν ένα από τα παιχνίδια στη φάση των ομίλων 2012-13 (1 ισοπαλία, 1 ήττα), οι Πολίτες επικράτησαν και στους δύο αγώνες των προημιτελικών το 2020-21 (και οι δύο με σκορ 2-1).
  • Η Ντόρτμουντ ψάχνει την πρώτη της εκτός έδρας νίκη εναντίον μιας αγγλικής ομάδας στο Champions League από τον Οκτώβριο του 2013, όταν κέρδισε με 2-1 την Άρσεναλ. Έκτοτε έχει χάσει και τα τέσσερα τέτοια παιχνίδια της στη διοργάνωση, χάνοντας από τρεις διαφορετικές ομάδες (Άρσεναλ, Τότεναμ δύο φορές και Μάντσεστερ Σίτι).
  • Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τους τελευταίους οκτώ εντός έδρας αγώνες της με γερμανικές ομάδες στο Champions League με συνολικό σκορ 30-9. Η τελευταία γερμανική ομάδα που κέρδισε στο Έτιχαντ στη διοργάνωση ήταν η Μπάγερν Μονάχου τον Οκτώβριο του 2013 (3-1), την οποία κοούτσαρε τότε ο σημερινός προπονητής της Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα.
  • Η Μάντσεστερ Σίτι είναι αήττητη στα 20 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στο Champions League, με ρεκόρ 18 νίκες και 2 ισοπαλίες. Είναι το μεγαλύτερο αήττητο σερί από αγγλική ομάδα στη διοργάνωση από αυτό της Τσέλσι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2009 (21 νίκες).
  • Η Μάντσεστερ Σίτι έχει κερδίσει 57 από τους 103 αγώνες της στο Champions League (55,3%) – μόνο τρεις ομάδες έχουν υψηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία της διοργάνωσης (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου), ενώ η Μάντσεστερ Σίτι είναι η υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που δεν έχει κερδίσει ποτέ το τρόπαιο.
  • Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ Ρέιντζερς και Νάπολι σε οποιαδήποτε διοργάνωση.
  • Η Ρέιντζερς αντιμετώπισε για τελευταία φορά ιταλική ομάδα το 2007-08 στον ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA εναντίον της Φιορεντίνα: μετά από ισοπαλία 0-0 και στα δύο ματς, οι Σκωτσέζοι κέρδισαν με 4-2 στα πέναλτι και προκρίθηκαν στον τελικό.
  • Η Νάπολι έχει αντιμετωπίσει μόνο μια σκωτσέζικη ομάδα στο παρελθόν, χάνοντας με συνολικό σκορ 4-6 από τη Χιμπέρνιαν στο Fairs Cup τον Νοέμβριο του 1967. Ηττήθηκε με 5-0 στον εκτός έδρας αγώνα στο Εδιμβούργο αφού κέρδισε τον πρώτο αγώνα με 4-1.
  • Η Ρέιντζερς έχασε με 4-0 από τον Άγιαξ την πρώτη αγωνιστική. Παρότι αποκλείστηκε 9 φορές στις τελευταίες δέκα που βρέθηκε στην φάση των ομίλων του Champions League, έχει υποστεί ήττα στους δύο πρώτους αγώνες των ομίλων μόλις μία φορά στο παρελθόν, το 1996-97.
  • Μετά τη νίκη με 4-1 επί της Λίβερπουλ, η Νάπολι ψάχνει συνεχόμενες νίκες στο Champions League για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν πέτυχε τρεις με τις δύο τελευταίες να έρχονται στους δύο πρώτους αγώνες των ομίλων το 2016-17.
  • Η Λειψία θα αποτελέσει την 14η διαφορετική γερμανική ομάδα που θα αντιμετωπίσει η Ρεάλ Μαδρίτης σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι Μερένγκες έχασαν την προηγούμενη παρθενική τους συνάντηση με Γερμανό αντίπαλο, μία ήττα με 0-2 εναντίον της Βόλφσμπουργκ τον Απρίλιο του 2016.
  • Η Λειψία είναι αήττητη στα τρία παιχνίδια της με ισπανικές ομάδες μέχρι σήμερα (2 νίκες, 1 ισοπαλία), ενώ ένα από αυτά τα ματς ήρθε στο Champions League εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης – 2-1 στον (μονό λόγω πανδημίας) προημιτελικό 2019-20 στη Λισαβόνα.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αήττητη στα τελευταία 11 παιχνίδια της με γερμανικές ομάδες στο Champions League (7 νίκες - 4 ισοπαλίες), ενώ έχει σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ και στους 11 αυτούς αγώνες (27 συνολικά). Η τελευταία γερμανική ομάδα που την κέρδισε ήταν η Βόλφσμπουργκ στους προημιτελικούς τον Απρίλιο του 2016 (2-0 στη Γερμανία), αν και η Ρεάλ Μαδρίτης θα κέρδιζε αργότερα το δεύτερο παιχνίδι για να πάρει την πρόκριση (3-0 στη Μαδρίτη).
  • Η Λειψία ηττήθηκε από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ στην πρεμιέρα του φετινού Champions League (1-4). Η μόνη προηγούμενη περίπτωση που έχασε τους δύο πρώτους αγώνες της φάσης των ομίλων ήταν την περασμένη σεζόν, χάνοντας τα τρία πρώτα τους παιχνίδια υπό τον Τζέσε Μαρτς.
  • Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, κυνηγά τον 100ό νικηφόρο αγώνα του στο Champions League , κάτι που θα τον έβαζε στην ίδια λίστα με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (102) ως οι μόνοι δύο προπονητές που έφτασαν σε αυτό το επίτευγμα στη διοργάνωση.
  • Η Λειψία δεν έχει αναδειχθεί ούτε μία φορά ισόπαλη χωρίς τέρματα UEFA Champions League, με τα 31 παιχνίδια της στη διοργάνωση χωρίς λευκή ισοπαλία να αποτελούν τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο.
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα