Νάπολι – Λίβερπουλ 4-1: Ναπολιτάνικο πάρτι, κόκκινη ταπείνωση! (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Νάπολι – Λίβερπουλ 4-1: Ναπολιτάνικο πάρτι, κόκκινη ταπείνωση! (vids)

bet365

Ιστορικός θρίαμβος με 4-1 της καταπληκτικής Νάπολι του βιρτουόζου Κβαρατσκέλια και του «πολυεργαλείου» Ζιελίνσκι (δύο γκολ) εις βάρος της χειρότερης Λίβερπουλ επί εποχής Γιούργκεν Κλοπ (στο πρώτο, εφιαλτικό ημίχρονο).

Che bella Napoli, what an awful Liverpool! Η μετάφραση; Τι όμορφη Νάπολι, τι απαίσια Λίβερπουλ! Η Νάπολι, σε μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις της ιστορίας της, διέλυσε με 4-1 την παραπαίουσα Λίβερπουλ και έκανε ονειρικό ντεμπούτο στον πρώτο όμιλο του Champions League στον οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, φαβορί είναι η αποψινή της αντίπαλος.

Αποκαρδιωτική εμφάνιση της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ, άλλη μια, με τις απουσίες να αποτελούν εν μέρει δικαιολογία, αλλά να μην αρκούν για να εξηγήσουν τα χάλια των Κόκκινων σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, σε όλα τα μέτωπα.

Ναπολιτάνικο σόου

Ονειρικό το πρώτο ημίχρονο για τους Παρτενοπέι και εφιαλτικό για τους Κόκκινους, αφού η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι αιφνιδίασε εντελώς αυτή του Κλοπ με την αγωνιστική της ένταση, την πίεση και το ταχύτατο transition άμυνας – επίθεσης.

Προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, ο ασταμάτητος Βίκτορ Οσίμεν άγγιξε το γκολ όταν πλάσαρε από πλάγια στην κενή εστία (ο Άλισον είχε κάνει άστοχη έξοδο), με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι. Η ευκαιρία του Νιγηριανού επιθετικού ήταν ένας προάγγελος του τι επρόκειτο να ακολουθήσει, με τη Νάπολι να δημιουργεί ευκαιρίες και την Λίβερπουλ να παρακολουθεί σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει.

Μόλις στο πέμπτο λεπτό, ο Πιότρ Ζιελίνσκι μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που δόθηκε ορθά μέσω VAR από τον Ισπανό διαιτητή Κάρλος Ντελ Θέρο Γράντε σε... πονηρό χέρι του Τζέιμς Μίλνερ σε σουτ του Ματέο Πολιτάνο.

Το γκολ έδωσε επιπλέον ώθηση στους γηπεδούχους, με τον Γεωργιανό Κβίχα Κβαρατσκέλια να κλέβει την παράσταση και να ταλαιπωρεί διαρκώς την αγγλική άμυνα, αγγίζοντας το 2-0 σε δεύτερο πέναλτι που ορθά δόθηκε (εκ νέου μέσω VAR) σε πάτημα του Φίρχιλ Φαν Ντάικ στον Οσίμεν.

Ο δαιμόνιος Νιγηριανός ανέλαβε την εκτέλεση, ο Άλισον απέκρουσε το σουτ και κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του, ένα… φιλί ζωής που όμως έμελλε να έχει ελάχιστη διάρκεια.

3-0 και… λίγα ήταν!

Η Λίβερπουλ έκανε πρώτη φορά αισθητή την παρουσία της στην αντίπαλη περιοχή μετά το 20λεπτο, με τον Άλεξ Μερέτ να αποκρούει με δυσκολία μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τρεντ Αλεξάντερ – Άρνολντ.

Πως απάντησε η Νάπολι; Με μια μοναδική ευκαιρία του Κβαρατσκέλια το πλασέ του οποίου στη κενή εστία, ύστερα από κλέψιμο του Οσίμεν στον (ανεκδιήγητο) Τζόσεφ Γκόμες και πάσα «πάρε – βάλε», έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Φαν Ντάικ (26’).

Ένα αδύναμο σουτ του Μοχάμεντ Σαλάχ δεν μπόρεσε να ανησυχήσει τον Μερέτ, οι συμπαίκτες των οποίων συνέχισαν το… πάρτι στην αγγλική περιοχή, με τον Αντρέ Φρανκ Ζαμπό Ανγκισά να συνεργάζεται άψογα με τον Πιότρ Ζιελίνσκι και να πλασάρει εύστοχα τον Άλισον (31’).

Ο Χάρβεϊ Έλιοτ δεν έπιασε καλά το σουτ μόνος του ένα μέτρο από την εστία για να μειώσει το σκορ και να δώσει ελπίδες σε μια Λίβερπουλ που αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν, στο ενδεχομένως χειρότερο ημίχρονο επί εποχής Κλοπ.

Η ενθουσιώδης και ενθουσιασμένη Νάπολι έχασε με τραυματισμό τον Οσίμεν (ήταν ανέτοιμος και έσφιξε τα δόντια για να παίξει), αλλά ούτε αυτό την πτόησε. Ο Τζιοβάνι Σιμεόνε, στο πρώτο ματς της καριέρας του στο Champions League, έμελλε να σκοράρει μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, σπρώχνοντας την μπάλα προ κενής εστίας ύστερα από πάσα του καταπληκτικού Κβαρατσκέλια.

Περίσσευε το δεύτερο 45λεπτο

Στο δεύτερο μέρος ο Κλοπ, ο οποίος μετά το τέλος του πρώτου έφυγε τρέχοντας προς τα αποδυτήρια, έβγαλε τον Γκόμες και προσπάθησε να νοικοκυρεύσει κάπως την άμυνα με την είσοδο του Τζόελ Μάτιπ, μάταια όπως αποδείχθηκε στην πρώτη φάση της επανάληψης.

Ο φανταστικός Ζιελίνσκι, με διπλή προσπάθεια από κοντά, νίκησε τον ανήμπορο Άλισον για το 4-0 (47’) και προκάλεσε εκ νέου παραλήρημα στις εξέδρες του «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», το οποίο είχε να ζήσει τέτοια έκσταση από την εποχή που έπαιζε ο θρύλος που του έχει δώσει το όνομά του.

Παρά τη νέα σφαλιάρα που θα έπρεπε να την καταρρακώσει εντελώς, η Λίβερπουλ δεν τα παράτησε. Και, δύο λεπτά αργότερα, ο Λουίς Ντίας με πολύ ωραίο curler σημείωσε το πρώτο γκολ των φιναλίστ του περυσινού Champions League στη φετινή διοργάνωση.

Στο τελευταίο ημίωρο, ο Κλοπ έψαξε να φρεσκάρει την ομάδα του με τον επιστρέφοντα Τιάγκο Αλκάνταρα και τους Ντάργουιν Νούνιες και Ντιόγκο Ζότα, με τον Μερέτ να αποτρέπει το 4-2 με καταπληκτική απόκρουση σε κεφαλιά του Ντίας, με διαφορά ο πιο δραστήριος παίκτης των φιλοξενούμενων.

Οι πολλές αλλαγές έσπασαν τον φρενήρη ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου, η Νάπολι «έπαιξε» με το αποτέλεσμα, η Λίβερπουλ προσπάθησε ανεπιτυχώς να περιορίσει την έκταση της ήττας, η οποία την βάζει με το «καλημέρα» του ομίλου σε μπελάδες, ακόμα και σε σχέση με την πρόκριση στους «16».

Νάπολι (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Μερέτ – Ντι Λορέντσο, Ραχμάνι, Κιμ, Ολιβέρα (74’ Μάριο Ρουΐ) – Λομπότκα, Ανγκισά – Πολιτάνο (58’ Λοσάνο), Ζιελίνσκι (74’ Ελμάς), Κβαρατσκέλια (57’ Ζέρμπιν) – Οσίμεν (41’ λ. τρ. Σιμεόνε).

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον – Αλεξάντερ Άρνολντ, Γκόμες (46’ Μάτιπ), Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Έλιοτ (77’ Αρτούρ), Φαμπίνιο, Μίλνερ (63’ Τιάγκο Αλκάνταρα) – Σαλάχ (62’ Ζότα), Φιρμίνο (62’ Νούνιες), Ντίας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα