Πώς ο Τσόλακ γίνεται ξανά killer

Πώς ο Τσόλακ γίνεται ξανά killer

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Πώς ο Τσόλακ γίνεται ξανά killer

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το εκπληκτικό ξεκίνημα του Αντόνιο Τσόλακ με τη φανέλα των Ρέιντζερς και τις συνθήκες που τον βοήθησαν να αφήσει πίσω τις χαμηλές επιδόσεις του με τον ΠΑΟΚ.

Με την ψυχρή λογική των χρημάτων, ο Αντόνιο Τσόλακ είναι ένας επιθετικός που κόστισε 1.8 εκατομμύριο λίρες για τους Ρέιντζερς και απέναντι στην Αϊντχόφεν σημείωσε ένα γκολ αξίας 30 εκατομμυρίων. Το πολυτιμότερο του, δηλαδή, για φέτος στο Άιμπροξ. Οι «Τζερς» είναι στους ομίλους του Champions League, φέρνοντας μέσω των μπόνους έξτρα έσοδο για τον ΠΑΟΚ, και το «εννιάρι» τους έφτασε ήδη τα πέντε γκολ, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά είχε τρία.

Ο Τσόλακ στον ΠΑΟΚ

Η ελληνική εμπειρία του Τσόλακ μοιάζει ως ένα ξεχωριστό κομμάτι από την υπόλοιπη καριέρα του. Πήγε στον ΠΑΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2020, κουβαλώντας την κληρονομιά του αρχισκόρερ από την Κροατία. Ο Γερμανοκροάτης αποκτήθηκε κατόπιν εισήγησης του Άμπελ Φερέιρα, ο οποίος τον επέλεξε αντί του Ζάχαβι, καθώς στη δική του φιλοσοφία γέμιζε περισσότερα κουτάκια. Σε μια χρονιά όπου ο ΠΑΟΚ έπαιζε και Ευρώπη, συνάντησε κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμενε. Τόσο σε επίπεδο δυσκολίας, όσο και προσέγγισης. Ο Φερέιρα αντικαταστάθηκε από τον Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος δεν ταίριαξε με τον επιθετικό που έφερε ο προκάτοχός του. Ο Τσόλακ παραχωρήθηκε δανεικός στη Μάλμε, όπου και ξαναβρήκε την ιδιαίτερη σχέση του με τα δίχτυα.

Ο Τσόλακ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Σκόραρε 10 φορές σε 15 ματς, κατέκτησε πρωτάθλημα και την βοήθησε να μπει στους ομίλους του Champions League, σκοράροντας μάλιστα δύο φορές στο «Άιμπροξ» με αντίπαλο τους Ρέιντζερς. Η Μάλμε δεν πλήρωσε το buy out, ο Τσόλακ επέστρεψε και η αποχώρηση του Σβιντέρσκι τον Ιανουάριο για τις ΗΠΑ φάνηκε ότι θα του ανοίξει την πόρτα της 11άδας. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι. Ο Τσόλακ σκόραρε σε τρία μόνο (μεγάλα) ματς, με την ΑΕΚ στην κανονική περίοδο και στα play off και με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, αλλά έμοιαζε, κάθε φορά που πατούσε στην Ελλάδα, να έβλεπε την εστία μικρότερη, να χανόταν ο “killer” που έχει μέσα του. Στο μυαλό του, κανείς από τους τρεις προπονητές, με τους οποίους συνεργάστηκε στον ΠΑΟΚ, δεν τον εμπιστεύτηκε στον βαθμό που θα ήθελε. Από την άλλη, ο ίδιος δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν ή απλώς δεν κατάφερε να ταιριάξει στην ομάδα. Συμβαίνει συχνά αυτό. Και παρότι είχε αγοράσει σπίτι στη Θεσσαλονίκη, κατάλαβε κι ο ίδιος πως το κεφάλαιο έπρεπε να κλείσει. Αν και με δεδομένο τον τραυματισμό του Ολιβέιρα, αποχώρησε σε λάθος timing.

Στους Ρέιντζερς ο Τσόλακ έγινε ξανά killer

Τα 19 γκολ που σημείωσε με τη Μάλμε και ο τρόπος που τους... έκλεισε το σπίτι, έκαναν τους Ρέιντζερς να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Μολονότι στην αρχή υπήρξε αμφισβήτηση, ο Τσόλακ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Με δεδομένο το ότι ο Μορέλος προερχόταν από τραυματισμό και δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης, αποφασισμένος να αποδείξει την αξία του: Σημείωσε δύο γκολ σε μόλις τρεις προσπάθειες στον στόχο στο ξεκίνημα της Scottish Premier, έχοντας κατά μέσο έξι επαφές με την μπάλα εντός περιοχής. Και συνολικά, πέντε γκολ σε οκτώ ματς, έχοντας δει και ένα να του ακυρώνεται για οφσάιντ, στο ντεμπούτο του με τη Λίβινγκστον.

Ας δούμε λίγο τον τρόπο που έχουν προέλθει τα τέρματά του. Απέναντι στην PSV σκόραρε μεν σε κενή εστία, αλλά το γκολ προήλθε από πίεση, στην οποία είχε συμμετοχή, και κλέψιμο. Στο προηγούμενο ματς με τους Ολλανδούς, μια υπέροχη συνδυαστική προσπάθεια απελευθέρωσε τον Ταβερνιέρ και ο Τσόλακ έκανε απλά τη δουλειά του από το ύψος του πέναλτι. Με την Σεντ Τζόνσον έστειλε την μπάλα στο πλεκτό ξανά με «σεντεφορίσια» κίνηση, έπειτα από πίεση του εξτρέμ στον μπακ. Αντίστοιχα από το ίδιο σημείο με την Σεντ Γκολουάζ. Στο ματς με την Κιλμάρνοκ, όταν είδε τους δύο αντίπαλους σέντερ μπακ να πέφτουν πάνω του έψαξε τον ελεύθερο συμπαίκτη του που είχε κάνει κίνηση, και έπαιξε ξανά ως σεντερ φορ: «Έσπασε» την μπάλα, έδιωξε τα στόπερ και κινήθηκε κάθετα προς την περιοχή για να τελειώσει με το δεξί.

Το περιβάλλον του Τσόλακ

Τι βρήκε ο Τσόλακ στους Ρέιντζερς, που τον έκανε να μεταμορφωθεί; Αρχικά, εμπιστοσύνη και μια ομάδα έτοιμη να παίξει για το σέντερ φορ της, που κάνει αυτό που του αρέσει περισσότερο: Τον υποστηρίζει για να παίζει ως κλασσικό «εννιάρι». Βοηθώντας στο πρέσινγκ, κάνοντας κινήσεις χωρίς την μπάλα, ψάχνοντας τη σύνδεση με τους παίκτες που βρίσκονται πίσω και στα πλευρά του, αλλά ως φορ. Είτε στο 4-3-3 είτε στο 4-2-3-1, ο 28χρονος φορ αποτελεί σημείο αναφοράς της ομαδικής λειτουργίας, έχει στηρίγματα και βοήθειες, είτε για τη δημιουργία χώρων είτε για την τροφοδότηση Οι δύο χάρτες θερμότητας που ακολουθούν αποτυπώνουν τα φετινά ματς, σε σύγκριση με πέρυσι. Αριστερά με Ρέιντζερς, δεξιά με ΠΑΟΚ. Είναι σαφές ότι φέτος τον νιώθει περισσότερο η αντίπαλη άμυνα.

Οι χάρτες θερμότητας του Τσόλακ

Ο διεθνής με την Κροατία επιθετικός έχει καλύτερα xGoals σε σχέση με πέρυσι (0.43 έναντι 0.29 ανά ματς) και παίρνει την μπάλα περισσότερο στην περιοχή, όπου έχει 4 επαφές μέσο όρο όταν πέρυσι είχε λίγο πάνω από 3. Οι Ρέιντζερς, από την άλλη, φτιάχνουν κατά μέσο όρο 35.94 οργανωμένες επιθέσεις ανά αγώνα, εκ των οποίων το 27.7% καταλήγουν σε σουτ. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι δημιουργούσε 28.97, εκ των οποίων το 24.1% τελείωνε με σουτ. Οι Σκωτσέζοι έχουν και περισσότερες αντεπιθέσεις που καταλήγουν σε σουτ (2.06 - 36.4%, έναντι 1.89 - 33.3% του περσινού ΠΑΟΚ), διατηρούν σαφώς καλύτερη επίδοση στις σέντρες (19.16 έναντι 14.98) και «ακουμπούν» περισσότερο και καλύτερα την μπάλα μπροστά, έχοντας 60.4 πάσες στο επιθετικό τρίτο έναντι 52.84 του περσινού ΠΑΟΚ. Οι Ρέιντζερς έχουν επίσης 80.28 προωθημένες πάσες ανά ματς, με ποσοστό ακρίβειας 77.1%. Ο «δικέφαλος» είχε 69.81 (76.2 ακρίβεια).

Τσόλακ vs Μορέλος
Γκολ0.640.47
Δημιουργία ευκαιριών0.642.21
Κερδισμένες κατοχές0.952.59

O Τσόλακ δεν είναι ο επιθετικός που δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, όπως φανερώνει η σύγκρισή του με τον Μορέλος. Πρεσάρει σε συγκεκριμένα μέτρα αλλά το κάνει καλά, οδηγώντας τον Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχοστ να δηλώσει πως «η εργατικότητά του όταν δεν έχουμε την μπάλα είναι πραγματικά καλή» και ότι ο νέος του επιθετικός, έδωσε στην ομάδα την «ενέργεια που της έλειπε». Λίγες μέρες πριν, είχε δηλώσει «πραγματικά ικανοποιημένος με τον Αντόνιο και τις εμφανίσεις του», προσθέτοντας ότι ο Τσόλακ κάνει τη διαφορά στα γκολ σε σχέση με την περσινή χρονιά και κυρίως σε σύγκριση με το δεύτερο μισό. Η αποβολή του Μορέλος σε ένα σημείο που πιθανόν να διεκδικούσε τις πιθανότητές του για επιστροφή στην 11άδα, δίνει ακόμα περισσότερο χώρο και χρόνο στον πρώην επιθετικό του ΠΑΟΚ για να συνεχίσει τις καλές του εμφανίσεις. Δεν είναι δεδομένο ότι τα γκολ θα συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό. Όμως το γεγονός ότι έχει καταφέρει να κερδίσει τον προπονητή, τους συμπαίκτες του και το το περιβάλλον του συλλόγου, είναι πολύ σημαντικό.

Στους «Τζερς», λοιπόν, ο Τσόλακ βρήκε την εμπιστοσύνη και τον προσανατολισμό του, σ’ ένα περιβάλλον που τον βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να εστιάσει στα σημαντικά. «Κούμπωσε» σε μια διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση, η οποία τον βοηθά να βρίσκεται περισσότερο κοντά στο αγαπημένο του «κουτί». Κι έπειτα, η ψυχολογία και το killer instinct του αναλαμβάνουν δράση. Κάθε ποδοσφαιριστής, χρειάζεται διαφορετική διαχείριση. Μικρές λεπτομέρειες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Αντόνιο μοιάζει πια να τις έχει βρει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.