Αλλαγές στη Χρυσή Μπάλα: Θα απονέμεται πλέον βάσει σεζόν και η ατομική απόδοση θα έχει προτεραιότητα

Κώστας Τόπας
Αλλαγές στη Χρυσή Μπάλα: Θα απονέμεται πλέον βάσει σεζόν και η ατομική απόδοση θα έχει προτεραιότητα

bet365

Τους νέους όρους της Χρυσής Μπάλας αποκάλυψαν την Παρασκευή (11/03) το France Football και η L'Equipe.

Η Χρυσή Μπάλα (Ballon d’Or) γεννήθηκε το 1956 από την ιδέα του αρχισυντάκτη του περιοδικού, Γκαμπριέλ Ανό, να ζητήσει από συναδέλφους του δημοσιογράφους να ψηφίσουν τον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή. Οπως γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια το βραβείο κατέληγε σε χέρια ποδοσφαιριστή που είχε την κορυφαία απόδοση και παρουσία κατά τη διάρκεια του τελευταίου ημερολογιακού έτους (και όχι της ποδοσφαιρικής σεζόν).

Το βραβείο θα απονέμεται βάσει σεζόν

Πλέον όμως όλα αυτά αλλάζουν όπως ανακοίνωσαν France Football και L'Equipe. Το διάσημο τρόπαιο για τον καλύτερο παίκτη και την καλύτερη γυναίκα παίκτρια που απονέμεται από το France Football θα σχετίζεται από το 2021-2022 με την κορυφαία απόδοση και παρουσία που είχε τη σεζόν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ημερολογιακού έτους!

«Μια από τις κύριες μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν να την καταστήσουν πιο ευανάγνωστη», όπως ανακοίνωσε το γαλλικό περιοδικό.

Αυτή η μεταρρύθμιση έρχεται καθώς το καλεντάρι θα ανατραπεί την επόμενη σεζόν με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ τον Νοέμβριο, μιας διοργάνωσης της οποίας οι καλύτεροι παίκτες θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια της Χρυσής Μπάλας 2023.

100 ψηφοφόροι για τη Χρυσή Μπάλα

Το France Football έκανε και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές, όπως την ενσωμάτωση του πρώην αστέρα Ντιντιέ Ντρογκμπά στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την επιλογή των υποψηφίων. Επιπλέον η κριτική επιτροπή θα περιλαμβάνει τώρα μόνο 100 ψηφοφόρους για τη Χρυσή Μπάλα των ανδρών (σε σύγκριση με 170 προηγουμένως), που αντιστοιχούν στις 100 πρώτες χώρες της κατάταξης της FIFA και 50 για τις γυναίκες Χρυσή Μπάλα, με τον ίδιο τρόπο. Ένας τρόπος, σύμφωνα με την «FF», να εγγυηθεί την «τεχνογνωσία» των ψηφοφόρων και την πρόσβασή τους σε εικόνες αντιστοιχίας.

Η ατομική απόδοση θα έχει προτεραιότητα

Η Χρυσή Μπάλα είναι ατομικό βραβείο. Γι' αυτό και η France Football αποφάσισε να αλλάξει τα κριτήρια απονομής. Η συλλογική πτυχή και τα τρόπαια που κατακτήθηκαν θα έχουν δεύτερο ρόλο στα κριτήρια, καθώς αυτό που προέχει είναι η ατομική απόδοση του κάθε ποδοσφαιριστή τη σεζόν.

«Πρόκειται για την αποφυγή ασαφειών, το να είσαι σαφής και συνεπής: η Χρυσή Μπάλα είναι μια ατομική διάκριση, βασισμένη στην ατομική απόδοση», υποστήριξε ο Πασκάλ Φερέ.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα