Champions League: Ο «απόλυτος» Άγιαξ κόντρα στον Βλαχοδήμο και o Kριστιάνο εναντίον της αγαπημένης του αντιπάλου

Βασίλης Μπαλατσός
Champions League: Ο «απόλυτος» Άγιαξ κόντρα στον Βλαχοδήμο και o Kριστιάνο εναντίον της αγαπημένης του αντιπάλου

bet365

Η πρώτη αγωνιστική των «16» του Champions League ολοκληρώνεται απόψε (23/02, 22:0) με τον «άχαστο» Άγιαξ να αντιμετωπίζει τη Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ενώ στη Μαδρίτη η Ατλέτικο θα συναντήσει και πάλι το... φόβητρο της Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η «αυλαία» της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των «16» του Champions League πέφτει απόψε (22/02, 22:00) με τα δύο τελευταία ζευγάρια να ρίχνονται στη μάχη για το προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο «Γουάντα Μετροπιτάνο» η... προβληματική Ατλέτικο Μαδρίτης θα υποδεχτεί την ασταθή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Cosmote Sport 2-Mega), ενώ στο «Ντα Λουζ» η Μπενφίκα θα κληθεί να... εκτροχιάσει το «τρένο» του Άγιαξ (Cosmote Sport 3).

Ο «δολοφόνος» Κριστιάνο επιστρέφει στον... τόπο του εγκλήματος

Η... διπλή κλήρωση των «16» του Champions League έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «ροχιμπλάνκος» στην άκυρη κλήρωση είχαν πέσει κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου και ενώ η επανάληψη έμοιαζε σαν... δώρο η δεύτερη έφερε στον δρόμο τους τον κακό τους «δαίμονα» Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτή τη φορά, όμως όχι με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά με αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα χρόνια του στη Μαδρίτη ο Πορτογάλος σταρ ανέπτυξε σχέση «αγάπης» με τα δίχτυα της «Ατλέτι», έχοντας σκοράρει 25 γκολ σε 35 αγώνες, έχοντας πετύχει τέσσερα χατ τρικ εναντίον της με τα δύο εξ αυτών να είναι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η πρωταθλήτρια Ισπανίας βρίσκεται σε κάκιστη αγωνιστική κατάσταση, όντας στην 5η θέση της La Liga με 15 πόντους διαφορά από την πρωτοπόρο Ρεάλ, όμως στον 2ο Όμιλο κατάφερε να «κλέψει» τη δεύτερη θέση από την Πόρτο (7 έναντι 5 βαθμών), πίσω από την «απόλυτη» Λίβερπουλ. Όσον αφορά την 4η της Premier League, Γιουνάιτεντ κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά του 6ου ομίλου υπό τις οδηγίες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, αφήνοντας πίσω της για ένα βαθμό τη Βιγιαρεάλ.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου οι δυο προπονητές στάθηκαν στην δουλειά του «ομολόγου» τους με τον Ντιέγκο Σιμεόνε να αναφέρει :«Θα αντιμετωπίσουμε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Στα τελευταία 14 παιχνίδια αν έχω δει καλά έχει μόλις μία ήττα. Από την έλευση του νέου προπονητή, έχει αποκτήσει σταθερότητα, ομαδικότητα, αφοσίωση. Παρουσιάζει εξέλιξη, είναι φανερό. Έχουν ένταση, δυναμική, καλούς ποδοσφαιριστές και συλλογικά προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους. Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο, αλλά έχουμε την τύχη και τη χαρά να επιστρέφουμε μπροστά στο κοινό μας, στο γήπεδο μας, να παίζουμε ένα ματς για τους ‘’16’’ του Champions League μπροστά στους φιλάθλους μας, κάτι που δεν συνέβη την περασμένη σεζόν. Θα ψάξουμε τρόπους για να ‘’πληγώσουμε’’ τη Γιουνάιτεντ» και τον Ραλφ Ράγκνικ να τονίζει: «Ο Σιμεόνε έχει κερδίσει πρωταθλήματα με μια ξεκάθαρη ταυτότητα, με ένα διακριτό στυλ παιχνιδιού. Η Ατλέτικο είναι πάντα μια συναισθηματική ομάδα κι αυτό αντανακλά τον χαρακτήρα του προπονητή. Πρέπει να ισοφαρίσουμε τα επίπεδα ενέργειας και συναισθημάτων σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Θα είναι έντονο ματς, η ατμόσφαιρα συναισθηματικά φορτισμένη αν όχι εχθρική και πρέπει να είμαστε δυνατοί πνευματικά και στα δύο παιχνίδια. Πιστεύω ότι τα πάντα θα κριθούν στη ρεβάνς του ‘’Ολντ Τράφορντ’’».

Οι αριθμοί του Ατλέτικο Μαδρίτης - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

  • Η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν συναντηθεί σε διπλούς αγώνες μόνο μία φορά στο παρελθόν - στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1991-92 - όταν η ισπανική ομάδα νίκησε τους Άγγλους με 4-1 στο σύνολο στους «16».
  • Η μοναδική προηγούμενη επίσκεψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων της περιόδου 1991-92 στο «Βιθέντε Καλντερόν», με τους Άγγλους να γνωρίζουν την ήττα με 3-0 από τους παίκτες του Λουίς Αραγονές.
  • Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει χάσει κάθε έναν από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες της στο Champions League από αγγλικές ομάδες, διπλάσιο από τον αριθμό των ηττών που υπέστη στους πρώτους 12 αγώνες στη διοργάνωση κόντρα στα αγγλικά κλαμπ (4 νίκες - 6 ισοπαλίες - 2 ήττες).
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει μόνο σε ένα από τα προηγούμενα επτά εκτός έδρας ταξίδια της στην Ισπανία στα νοκ άουτ του Champions League (4 ισοπαλίες - 2 ήττες), επικρατώντας της Ντεπορτίβο λα Κορούνια με 2-0 τον Απρίλιο του 2002 χάρη στα γκολ των Ντέιβιντ Μπέκαμ και Ρουντ φαν Νίλστεροϊ.
  • Το επόμενο γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είναι το 500ό της στο Κύπελλο Ευρώπης/Champions League, σκοράροντας ακριβώς 100 φορές στο παλιό Ευρωπαϊκό Κύπελλο και 399 φορές στην τρέχουσα διοργάνωση. Θα γίνει μόλις η τέταρτη ομάδα που θα σκοράρει 500 φορές στην ελίτ της Ευρώπης, μετά την Μπαρτσελόνα (624), την Μπάγερν Μονάχου (759) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (1001).
  • Παρά την πρόκριση από τους ομίλους τόσο το 2020-21 όσο και τη φετινή σεζόν, η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδισε μόνο τέσσερις από τους τελευταίους 14 αγώνες της στο Champions League (4 ισοπαλίες - 6 ήττες).
  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει σκοράρει 25 γκολ σε 35 αγώνες εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης, σκοράροντας μόνο πιο συχνά εναντίον της Σεβίλλης σε όλη την καριέρα του. Τέσσερα από τα 48 χατ-τρικ της καριέρας του σε συλλόγους ήταν κόντρα στην ισπανική ομάδα, δύο εκ των οποίων έχουν γίνει στο Champions League. Κανένας παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης δεν έχει σημειώσει περισσότερα χατ-τρικ εναντίον ενός μόνο αντιπάλου.
  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει σκοράρει έξι φορές στο Champions League αυτή τη σεζόν, τελευταία φορά που σκόραρε περισσότερα σε μια σεζόν ήταν το 2017-18 στην τελευταία του χρονιά στη Ρεάλ Μαδρίτης (15). Ο τελευταίος παίκτης για τους Κόκκινους Διαβόλους που σκόραρε περισσότερα σε μια σεζόν Champions League ήταν επίσης ο Κριστιάνο Ρονάλντο, σκοράροντας οκτώ φορές το 2007-08 όταν και σήκωσε το τρόπαιο.
  • Από τις ομάδες που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διοργάνωση της φετινής σεζόν, οι δύο παίκτες που έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των τερμάτων της ομάδας τους στο UEFA Champions League είναι ο Αντουάν Γκριεζμάν της Ατλέτικο Μαδρίτης (4/7 – 57%) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (6/11 – 55%).
  • Ο Ραλφ Ράνγκνικ έχει κοουτσάρει μόνο σε δύο ζευγάρια σε νοκ-άουτ στο Champions League κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας – και οι δύο με τη Σάλκε το 2010-11 – νικώντας την Ίντερ στα προημιτελικά πριν χάσει από την τωρινή του ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό. Μετά την ισοπαλία των Κόκκινων Διαβόλων με τη Γιουνγκ Μπόις στο πρώτο του παιχνίδι στο Champions League ως επικεφαλής του συλλόγου, ο Ράνγκνικ θα προσπαθήσει να αποφύγει να γίνει ο πρώτος προπονητής του συλλόγου που δεν θα κερδίσει κανέναν από τους δύο πρώτους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το «τρένο» του Άγιαξ και ο «σταθμάρχης» Βλαχοδήμος

Δύο από τις «εκπλήξεις» του φετινού Champions League θα τεθούν αντιμέτωπες στο «Ντα Λουζ». Από την μια πλευρά η γηπεδούχος Μπενφίκα κατάφερε να προκριθεί στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, στέλνοντας τη Μπαρτσελόνα στο Europa League, ενώ από την άλλη ο φιλοξενούμενος Άγιαξ είναι στο κλειστό «κλαμπ» των «απόλυτων» της φετινής διοργάνωσης, έχοντας κάνει το 6/6 στους ομίλους, όπως πέτυχαν η Μπάγερν Μονάχου και η Λίβερπουλ.

Οι «Αετοί της Λισαβόνας» τερμάτισαν στη 2η θέση του 5ου ομίλου με οκτώ βαθμούς, δέκα βαθμούς πίσω από την «άχαστη» Μπάγερν και έναν πάνω από την τρίτη Μπαρτσελόνα. Όσον αφορά τον πρωτοπόρο της Eredivisie Άγιαξ αφού «σκόρπισε» την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας Σπόρτινγκ, τη Ντόρτμουντ και τη Μπεσίκτας, νικώντας τους εντός και εκτός έδρας πλέον έχει μπροστά της να περάσει τον «Κέρβερο» στην φάση των ομίλων Οδυσσέα Βλαχοδήμο και την «παρέα» του.

O προπονητής της Μπενφίκα, Νέλσον Βερίσιμο στις δηλώσεις του ενόψει της παρθενικής του αναμέτρησης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είπε: «Είναι το ντεμπούτο μου ως προπονητής της πρώτης ομάδας. Είναι σημαντικό παιχνίδι, αλλά πιο σημαντικό απ’ ό,τι είναι για μένα, είναι για την ομάδα. Ο Άγιαξ αυτή τη στιγμή είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Έχουν πολλά δυνατά σημεία, αλλά και αδυναμίες τις οποίες θέλουμε να εκμεταλλευτούμε. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά έχουμε κίνητρο και πιστεύω ειλικρινά ότι οι πιθανότητες είναι 50/50».

Από την πλευρά του ο «αρχιτέκτονας» του Άγιαξ, Έρικ Τεν Χαχ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει την ομάδα του ως φαβορί του ζευγαριού, αναφέροντας: «Όχι, δεν αισθάνομαι ότι είμαστε το φαβορί. Συμφωνώ ότι είναι 50/50. Η Μπενφίκα είναι εξαιρετική ομάδα με πάρα πολύ καλούς μεσοεπιθετικούς παίκτες. Θα πρέπει να έχουμε έξυπνο πλάνο, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα το έχουμε».

Τα στατιστικά του Μπενφίκα - Άγιαξ

  • Με βάση την ποιότητα των τελικών προς το τέρμα, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος της Μπενφίκα απέτρεψε πάνω από τρία γκολ στο Champions League αυτή τη σεζόν (δέχθηκαν 8 γκολ με 11,2 ΧGoals). H μεγαλύτερη συνεισφορά από οποιονδήποτε τερματοφύλακα μέσα στη σεζόν 2021-22.
  • Η Μπενφίκα κέρδισε την πρώτη της συνάντηση με τον Άγιαξ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 3-1 στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 1968-69. Η πορτογαλική ομάδα αργότερα αποκλείστηκε από εκείνο το ζευγάρι και είναι χωρίς νίκη στα έξι παιχνίδια εναντίον της (2 ισοπαλίες - 4 ήττες).
  • Ο Άγιαξ είναι αήττητος στα τρία προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια του στη Μπενφίκα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/UEFA Champions League (1 νίκη - 2 ισοπαλίες), με το πιο πρόσφατο από αυτά να έρχεται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του Έρικ Τεν Χαχ στην ισοπαλία με 1-1 στη φάση των ομίλων τον Νοέμβριο του 2018.
  • Η Μπενφίκα έχει κερδίσει μόνο δύο από τις τελευταίες 11 αναμετρήσεις της με Ολλανδούς αντιπάλους στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/UEFA Champions League (4 ισοπαλίες - 5 ήττες). Καμία από αυτές τις νίκες δεν καταγράφηκε εναντίον του Άγιαξ, με τις δύο νίκες της να έρχονται εναντίον της Φέγενορντ τον Μάρτιο του 1972 και της PSV τον Σεπτέμβριο του 1998.
  • Από τη σεζόν 2018-19, ο Άγιαξ είναι αήττητος στις τέσσερις αναμετρήσεις του με πορτογαλικές ομάδες στο UEFA Champions League (3 νίκες - 1 ισοπαλία), συμπεριλαμβανομένων δύο νικών επί της Σπόρτινγκ στη φάση των ομίλων αυτής της σεζόν. Ο Άγιαξ σκόραρε εννέα γκολ σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Τα περισσότερα από μια ομάδα εναντίον ενός μόνο αντιπάλου αυτή τη σεζόν (μαζί με την Μπάγερν Μονάχου εναντίον της Μπενφίκα και τη Μάντσεστερ Σίτι εναντίον της Κλαμπ Μπριζ).
  • Ο Άγιαξ έχει κερδίσει και τα έξι παιχνίδια του στο UEFA Champions League αυτή τη σεζόν, το οποίο είναι ήδη το μεγαλύτερο σερί νικών από ολλανδική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/UEFA Champions League. Εάν κερδίσουν το παιχνίδι με τη Μπενφίκα, η νικηφόρα σειρά των επτά αγώνων τους θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των δύο διοργανώσεων από ομάδα εκτός των σημερινών πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).
  • Η Μπενφίκα κράτησε ανέπαφη την εστία της στα πέντε από τα επτά τελευταία παιχνίδια της στο Champions League, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων. Η μόνη ομάδα που έχει σκοράρει εναντίον της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο δέχθηκε εννέα γκολ εναντίον της γερμανικής ομάδας σε δύο παιχνίδια στη φάση των ομίλων της φετινής σεζόν.
  • Ο προπονητής της Μπενφίκα, Νέλσον Βερίσιμο, θα αναλάβει τον πρώτο του αγώνα στο Champions League, έχοντας αντικαταστήσει τον Χόρχε Ζεσούς από το τέλος της φάσης των ομίλων. Μόνο ένας από τους πέντε τελευταίους προπονητές που επιβλέπουν τον πρώτο τους αγώνα στο Champions League κατά τη διάρκεια των νοκ-άουτ φάσεων κέρδισε (3 ισοπαλίες - 1 ήττα), με την Μπορούσια Ντόρτμουντ του Έντιν Τέρζιτς να κερδίζει τη Σεβίλλη στον Φάση των 16 την περασμένη σεζόν.
  • Ο επιθετικός του Άγιαξ, Σεμπαστιάν Αλέ, έχει σκοράρει 10 γκολ σε έξι συμμετοχές στο Champions League, τα περισσότερα από οποιονδήποτε παίκτη στα πρώτα έξι παιχνίδια του στη διοργάνωση. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο μόνος άλλος παίκτης με 10 γκολ στις πρώτες επτά εμφανίσεις του στο UEFA Champions League – σημείωσε ένα δοκάρι εναντίον της PSG στον έβδομο αγώνα του στη διοργάνωση (στη φάση των 16), ενώ αυτό θα είναι το πρώτο παιχνίδι του Αλέ στα νοκ-άουτ.
  • Από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Ντούσαν Τάντιτς του Άγιαξ έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες σε ανοιχτό παιχνίδι από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη διοργάνωση (77). Έντεκα από αυτές οδήγησαν σε ασίστ για συμπαίκτη του, με μόνο τον Κίλιαν Μπαπέ (16) να καταγράφει περισσότερες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα