Οι 15 Ελληνες που συνεχίζουν στην Ευρώπη (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Οι 15 Ελληνες που συνεχίζουν στην Ευρώπη (vids)

bet365

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν είναι οι μόνοι «εκπρόσωποι» της πατρίδας μας που πήραν αυτές τις ημέρες το «εισιτήριο» για τα «νοκ άουτ» των διοργανώσειων της UEFA.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ συνεχίζουν στο Europa League και στο Conference αντίστοιχα, όμως δεν είναι οι μόνοι (ως clubs αλλά και οι ποδοσφαιριστές τους ατομικά) «εκπρόσωποι» της χώρας μας που πήραν την πρόκριση για τις νοκ άουτ φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο του 2022.

Και στις 3 (τις δύο προαναφερθέντες+το Champions League) θα υπάρχει έντονο ελληνικό χρώμα, που δεν «περιορίζεται» στα στενά όρια των δύο ομάδων μας. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Στον επόμενο γύρο της κορυφαίας, το Champions League γαρ, θα δούμε τους Κώστα Τσιμίκα και Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ο 25χρονος αριστερός μπακ είχε ουσιαστικότατη συμβολή στην πορεία της Λίβερπουλ και ξεκίνησε βασικός σε όλα τα ματς του δεύτερου γύρου του γκρουπ (νίκες με Ατλέτικο, Πόρτο, Μίλαν) και πλέον βρίσκεται για τα καλά στην αγωνιστική εξίσωση των reds.

Οσο για τον 27χρονο γκολκίπερ της Μπενφίκα... αρκεί μία φράση. Είναι εκ των κορυφαίων, αν όχι ο Νο 1, πορτιέρε του θεσμού. Τόσο απλά. Ως σημεία αναφοράς της παρουσίας του προβάλουν, και ελέω αποτελεσμάτων, οι εμφανίσεις του κόντρα σε PSV (2-1), Ντιναμό Κιέβου (0-0) και στο Καμπ Νου (0-0), αλλά αν π.χ. δεν ήταν εκείνος στον αγώνα του Alianz Arena με την Μπάγερν Μονάχου τότε κατά πάσα πιθανότητα οι «Αετοί» δεν θα έχαναν με 5-2 αλλά με... 8 plus (μεταξύ άλλων έπιασε πέναλτι του Λεβαντόφσκι)

Συνεχίζουμε με το Europa League. Εκεί και μάλιστα ως πιθανή αντίπαλο των «ερυθρολεύκων» βρίσκουμε τη Σέριφ Τίρασπολ, την «σταχτοπούτα» που κατέπληξε τους πάντες στο Champions League. Σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ιντερ, Σαχτάρ όχι μόνο τερμάτισε 3η και δεν ήταν «σάκος του μποξ», αλλά και διεκδίκησε το ένα από τα δύο προνομιούχα εισιτήρια. Μάλιστα το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου γράφτηκε ένα πανέμορφο ποδοσφαιρικό «παραμύθι», όταν κέρδισε 2-1 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Ηταν τότε που όλη η Ευρώπη... υποκλίθηκε στον Γιώργο Αθανασιάδη.

Ο 28χρονος πορτιέρε αγωνίζεται στη Σέριφ με τη μορφή του δανεισμού από την ΑΕΚ κάνει φανταστικό τουρνουά (εννοείται βασικότατος) και εκτόξευσε τις ... μετοχές του. Οταν πρωτοπήγε στην Υπερδνειστερία συνάντησε εκεί τον Δημήτρη Κολοβό. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είναι από πέρσι «κολόνα» της πρωταθλήτριας Μολδαβίας, έκλεισε τη φάση των ομίλων με το απόλυτο (6χ6) σε συμμετοχές (όλες βασικός) και ήταν επίσης εκ των πρωταγωνιστών της (στα προκριματικά σημείωσε 1 γκολ σε 4 παιχνίδια). Την ελληνική «παροικία» του Τίρασπολ συμπληρώνει ο Στέφανος Ευαγγέλου, ο 23χρονος στόπερ που υπέγραψε στην ομάδα τον Σεπτέμβριο και λόγω αυτού δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα παιχνίδια του γκρουπ, αλλά τον Φλεβάρη θα υπολογίζεται κανονικά.

Στο Europa όμως υπάρχουν και άλλα «δικά» μας παιδιά. Στη Νάπολι ο Κώστας Μανωλάς ναι μεν εσχάτως δεν παίζει συχνά, χθες (9/12) με τη Λέστερ επανεμφανίστηκε ύστερα από περίπου 40 ημέρες, αλλά παραμένει ένας στόπερ πρώτης γραμμής. Μάλιστα χάρις στο 3-2 επί των «αλεπούδων» η ομάδα του συνεχίζει σε αυτή τη διοργάνωση και δεν βρέθηκε στο Conference, αφού αν έχανε από τους Αγγλους θα «έπεφτε» 3η. Τελικά οι «παρτενοπέι» ισοβάθμησαν στην κορυφή με τη Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά έμειναν 2οι και θα παίξουν στα play offs για τους «16».

Οπου θα βρίσκεται σίγουρα η Λεβερκούζεν του Παναγιώτη Ρέτσου. Οι «ασπιρίνες» τερμάτισαν με άνεση πρώτοι στον όμιλό τους και μάλιστα εκείνος επανεμφανίστηκε στο βασικό τους σχήμα στο χθεσινό του φινάλε κόντρα στη Φερεντσβάρος, όπου εκτός των άλλων βρήκε δίχτυα αλλά το τέρμα του ακυρώθηκε για φάουλ άλλου παίκτη! Ο 23χρονος αμυντικός ταλαιπωρήθηκε στις αρχές της σεζόν από τραυματισμούς, αλλά πλέον δείχνει καλά

Κλείνουμε με το Conference, όπου θα υπάρχει επίσης... αισθητή ελληνική «εκπροσώπηση». Ο Δημήτρης Πέλκας παραμένει σημείο αναφοράς για τη Φενέρμπαχτσε, που τερμάτισε 3η στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Europa και θα συμμετάσχει αυτόματα στα play offs για τους «16» της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οπως και η Σέλτικ των Γιώργου Γιακουμάκη&Βασίλη Μπάρκα. Ο 27χρονος στράικερ αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του στους Κέλτες όπου «έσμιξε» ξανά με τον συνομήλικό του πορτιέρε και οι Σκωτσέζοι που «έκλεισαν» το γκρουπ με νίκη (3-2) επί της Μπέτις συνεχίζουν στην Ευρώπη.

Με ανάλογο τρόπο (ως 3η από όμιλο του Europa) βρέθηκε σε αυτή τη φάση και η Ραπίντ Βιέννης του Ταξιάρχη Φούντα, που μάλιστα είναι εκ των κορυφαίων της στη σεζόν (29 ματς/10 γκολ/4 ασίστ). Στο χθεσινό φινάλε οι Αυστριακοί έπαιξαν με την Γκενκ στο Βέλγιο σε έναν «τελικό», αφού εκείνοι μόνο με νίκη θα την «προσπερνούσαν» και δεν θα έμεναν ουραγοί, ενώ οι γηπεδούχοι χρειαζόντουσαν να μην χάσουν, Οι φιλοξενούμενοι πήραν τελικά αυτό που ήθελαν, επικράτησαν 1-0 και άφησαν τους αντιπάλους τους εκτός νυμφώνος.

Αντίθετα η Αλκμααρ των Βαγγέλη Παυλίδη και Παντελή Χατζηδιάκου βρίσκεται ήδη στους «16» του Conference. Η ολλανδική ομάδα ήρθε (άνετα) 1η σε όμιλο με Ράντερς, Γιάμπλονετς, Κλουζ, με αμφότερους μάλιστα να αποτελούν σημεία αναφοράς για τον τρόπο που αγωνίζεται. Ο 23χρονος στράικερ έχει ήδη βρει 8 φορές δίχτυα (plus 5 ασίστ) σε 22 φετινές του εμφανίσεις, ενώ ο 24χρονος αμυντικός είναι αναντικατάστατος στα «μετόπισθεν». Στο AFAS Stadion βρίσκεται και ο Βασίλης Παυλίδης, ωστόσο ο 19χρονος στόπερ λογίζεται ως παίκτης της δεύτερης ομάδας και όχι των «μεγάλων».

Μαζί τους, στους «16» δηλαδή, είναι και η Κοπεγχάγη των Ζέκα & Μάριου Οικονόμου. Οι Δανοί βρέθηκαν στην κορυφή του γκρουπ όπου ήταν και ο ΠΑΟΚ και πήραν το «εισιτήριο» για τη μεθεπόμενη φάση, αν και αμφότεροι δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Ο πρώτος επειδή στις αρχές του Οκτωβρίου στάθηκε σούπερ άτυχος και υπέστη ρήξη χιαστού, σε μία απώλειά του «πόνεσε» τόσο την ομάδα του όσο και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ας μην λησμονούμε πως από το 2017 που παίζει στο Πάρκεν είναι εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της χώρας. Ο δεύτερος ναι μεν δεν είναι βασικός, αλλά μετρά ήδη στη χρονιά 11 εμφανίσεις.

Ετσι φτάνουμε σε ένα σύνολο 15 Ελλήνων παικτών που τις τελευταίες ημέρες «κλείδωσε» πως οι ομάδες τους θα βρίσκονται, μίνιμουμ, και τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα