Η Μπάγερν πήρε έναν Φλικ, 22 χρόνια νεότερο

Η Μπάγερν πήρε έναν Φλικ, 22 χρόνια νεότερο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η Μπάγερν πήρε έναν Φλικ, 22 χρόνια νεότερο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα θετικά και τις αδυναμίες της επιλογής που έκανε η Μπάγερν να δώσει στον Γιούλιαν Νάγκελσμαν 2 χρόνια νωρίτερα από όσο το υπολόγιζε.

Αφήνοντας στην άκρη το αν και τι θα μπορούσε να κάνει η Μπάγερν προκειμένου να κρατήσει τον Χάνσι Φλικ, δηλαδή έναν εκ των πιο επιτυχημένων προπονητών σε 17 μήνες στην ιστορία της, δεν μπορείς να μην δεις ότι κατάφερε να εξασφαλίσει στον μέγιστο βαθμό την “συνέχεια” με την επιλογή που ανακοίνωσε. Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, τον οποίο η Μπάγερν είχε βάλει στο μάτι από την πρώτη του σεζόν, με την Χόφενχάιμ, στην Bundesliga προ 4ετίας έχει όλα τα στοιχεία που πείθουν ότι είναι η ιδανική επιλογή: ικανός να δώσει συνέχεια στο έργο που εξέλισσε από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα ο Φλικ. Ενας που μπορεί να πατήσει πάνω στη δουλειά του προκατόχου του με όρους στρατηγικής και τακτικής αλλά και να συνεχίσει τη δουλειά που έκανε ο Φλικ για την προώθηση και την ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών στην Μπάγερν.

Τα θετικά στοιχεία είναι προφανή. Η Μπάγερν συνεχίζει να εμπιστεύεται Γερμανό προπονητή, και παίρνει αυτόν του οποίου οι ομάδες μάζευαν τους περισσότερους βαθμούς στην Bundesliga πίσω από εκείνη και καμιά φορά πίσω και από την Ντόρτμουντ. Και την ίδια ώρα αποκτά έναν προπονητή που έχει προλάβει να αποκτήσει και τεχνογνωσία Champions League μέχρι και τις νοκ άουτ φάσεις, δηλαδή κάποιον ο οποίος παρ’ όλο που δεν έχει κατακτήσει τίτλους έχει επίγνωση πρωταθλητισμού. Κοντά σε αυτά, η Μπάγερν ακουμπά το όραμα της για εξέλιξη πάνω σε έναν προπονητή που έχει σπουδάσει (bachelor's degree) στην “sports and training science” επιστήμη και δικαιολογημένα θεωρείται ως αυτός που έχει βάλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Γερμανό προπονητή την τεχνολογία στη δουλειά του. Εμπιστεύεται έναν προπονητή με επιρροές Ραλφ Ράνγκνιγκ, Πεπ Γουαρδιόλα, Τόμας Τούχελ, τον οποίο το ποδόσφαιρο αντιλαμβάνεται ως έναν από αυτούς με την μεγαλύτερη ευελιξία στην αλλαγή συστημάτων και τακτικών κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Προσέλαβε προπονητή με παρόμοιες ιδέες παιχνιδιού με αυτόν που κατέκτησε κάθε τίτλο που βρήκε μπροστά του στο 2020. Κάποιον που θέλει να βάζει την ομάδα του να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο στην φάση άμυνας και να επιτίθεται με την ίδια λύσσα που το έκανε η Μπάγερν του Φλικ.

Υπάρχουν αδυναμίες σε αυτή την φαντασμαγορική επιλογή που έκανε η Μπάγερν παίρνοντας το “παιδί - θαύμα” της προπονητικής από την Λειψία; Οι απορίες όλων εστιάζουν στο νεαρό της ηλικίας του, δηλαδή στο γεγονός ότι ένας 33χρονος προπονητής που δεν έχει κατακτήσει τίτλους θα μπει στα αποδυτήρια για να διαχειριστεί μεγαλύτερους από αυτόν· και με όρους βιολογικούς, δεδομένου ότι ο Μάνουελ Νόιερ είναι μεγαλύτερος, αλλά και - κυρίως - με όρους ποδοσφαιρικούς, δεδομένων των “ασημικών” που έχουν στην συλλογή τους ο Νόιερ, ο Μίλερ και ο Λεβαντόφσκι. Αυτή την απορία την είχε και η Μπάγερν και γι’ αυτό τον λόγο δεν τον είχε πάει νωρίτερα στο Μόναχο. Ήταν κοινή αίσθηση ότι σχεδίαζε να τον αφήσει μέχρι το 2023 να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του στην Λειψία προκειμένου να τον πάρει πιο ώριμο και έτοιμο για αυτή την πρόκληση.

Μέχρι εδώ, ο Νάγκελσμαν είναι ένας τύπος που κυκλοφορεί με ηλεκτρικό πατίνι, κάνει αλεξίπτωτο πλαγιάς, επιλέγει εξεζητημένα ντυσίματα, ζητά από τους ποδοσφαιριστές να του μιλούν στον ενικό και να διανθίζουν τον λόγο τους με τα “μπινελίκια” που χρησιμοποιεί και εκείνος όταν τους απευθύνεται για να δώσει εντολές. Οι κραυγές του Νάγκελσμαν προς τους παίκτες της Λειψίας ήταν ένα από τα ωφέλη του ποδοσφαίρου της καραντίνας για τους Γερμανούς τηλεθεατές, που λάτρευαν να τον ακούν στην ησυχία να “τα χώνει” στους παίκτες του με το ύφος και τις λέξεις της αργκό που χρησιμοποιούν φίλοι που παίζουν 5 Χ 5. Για εκείνον το στοίχημα μοιάζει να κρύβεται σε αυτή την πρόκληση: είναι, μετά από 5 χρόνια ζωής στο κορυφαίο επίπεδο της προπονητικής, έτοιμος στα 33 του να μπει στα αποδυτήρια της Μπάγερν και να είναι ο εαυτός του; “Μου μοιάζει έτοιμος, από αυτό που βλέπω από εκείνον στον καιρό που είναι στη Λειψία. Και είναι ικανός να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, είναι δυνατός πνευματικά και ψυχικά. Και φυσικά θα έχει την προστασία των “μεγάλων” της διοίκησης. Η ιδανική λύση για την Μπάγερν ήταν”, μου είπε ο - συμμαθητής του Νάγκελσμαν στην σχολή της Κολονίας - Αργύρης Γιαννίκης.

Ο Νάγκελσμαν είναι κάποιος που ωρίμασε νωρίς. Κάποιος που στα 20 του είδε την ποδοσφαιρική καριέρα που οραματιζόταν να καταστρέφεται λόγω τραυματισμού, και στην ίδια περίοδο έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 56 ετών και έπρεπε να πάρει αποφάσεις ζωής. Τις πήρε, εγκατέλειψε τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τις σκέψεις να γίνει πωλητής αυτοκινήτων, και στράφηκε στην προπονητική μετά από το ερέθισμα που του έδωσε ο Τούχελ κάνοντάς τον αναλυτή του αντιπάλου στην Αουγκσμπουργκ. Κάπως έτσι, βήμα βήμα ως αυτοδημιούργητος έφτασε στα 28 του να γίνει πρώτος προπονητής στην Bundesliga με την Χόφενχάιμ. Όσο περισσότερο τον ψάχνεις, τόσο περισσότερο κατανοείς ότι αν κυκλοφορεί ένας 33χρονος προπονητής με το υπόβαθρο και το μέταλο για να πετύχει στον πάγκο της FC Hollywood, είναι αυτός που μόλις υπέγραψε συμβόλαιο 5ετίας - επειδή και η Μπάγερν θέλει να επικοινωνήσει με αυτό τον τρόπο ότι δεν πειραματίζεται μαζί του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.