Τσάμπι Αλόνσο: Σύμπτυξη κόσμων στο ποδοσφαιρικό του εργαστήρι

Τσάμπι Αλόνσο: Σύμπτυξη κόσμων στο ποδοσφαιρικό του εργαστήρι

Νίκος Κικίδης
Τσάμπι Αλόνσο

bet365

Ο Γκουαρδιόλα, ο Μουρίνιο και ο δρόμος προς την αριστεία. Ο Τσάμπι Αλόνσο επιλέγει στοιχεία από διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα και παραδίδει στη Bundesliga μια εργασία έτοιμη για κούπα!

Καθένας τους ξεπήδησε μέσα από τη δική του σχολή. Με ένα σετ γεωμετρίας στο χέρι παρέα με μολύβι και χαρτί φοίτησαν δίπλα του για να μάθουν τις αρχές του Κροϊφισμού και να τις ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο.

Χρόνια αργότερα και μετά το τέλος της καριέρας τους, κάθε «σπόρος» του Γκουαρδιόλα καλλιεργήθηκε στις περισσότερες άκρες της Ευρώπης. Στην Premier League ο Μικέλ Αρτέτα φρόντισε να ανοικοδομήσει την υπό κατάρρευση Άρσεναλ και να της δώσει μια νέα πνοή, την ίδια στιγμή που ο Τσάβι ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να επαναφέρει την αγαπημένη τους Μπαρτσελόνα στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Παρά τα δείγματα γραφής ωστόσο που έχουν επιδείξει αμφότεροι, ο άριστος μαθητής βρίσκεται στη Bundesliga. Το όνομά του Τσάμπι Αλόνσο και η εργασία του πάνω στην «πρωταθληματική Λεβερκούζεν» έχει επισκιάσει οτιδήποτε παρουσίασαν οι «συμμαθητές» του. Από τότε που φορούσε ακόμα τα εξάταπα άλλωστε φρόντιζε να σημειώνει νοητά τις οδηγίες του Καταλανού στη Μπάγερν και να τις μπλέκει με όσα είχε μάθει νωρίτερα από τους Ζοσέ Μουρίνιο και Κάρλο Αντσελότι.

Φιλοσοφία και τακτική

Ίσως μάλιστα αυτό να αποτελεί και το μεγάλο ατού σε σχέση με τους «συμμαθητές» του. Ο Κροϊφισμός δεν ήταν το μοναδικό μάθημα που διδάχθηκε, καθώς στην πλούσια καριέρα του υπηρέτησε δασκάλους της προπονητικής με διαφορετικούς τακτικούς νευρώνες, επιλέγοντας τα πιο δυνατά στοιχεία τους. Κι η εργασία του πάνω στη Λεβερκούζεν αποδεικνύει πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον τον δικό του ξεχωριστό δρόμο.

«Πάντα θα βρίσκουμε χώρο» είναι το κύριο συστατικό και η οδηγία που διατηρεί από τις διδαχές του Γκουαρδιόλα, όμως την ίδια στιγμή στο γήπεδο παρουσιάζει μια ομάδα που θα κέρδιζε περισσότερο το χειροκρότημα των Μουρίνιο και Αντσελότι. Η κατοχή άλλωστε ουδέποτε τον απασχόλησε, με τη Λεβερκούζεν να αποτελεί πρακτικά με ρευστή επιθετική μηχανή που ορμάει με συντονισμό και αμεσότητα προς τον αντίπαλο.

Η φύση της Bundesliga μάλιστα της έχει επιτρέψει να βρίσκει τις απαραίτητες ευκαιρίες προς την εστία του αντιπάλου, με τα αποτελέσματα ευδιάκριτα στη βαθμολογία. Αν άλλωστε υπήρχε ένα κοινό δίδαγμα που απορρόφησε από τρία πολύ διαφορετικά ποδοσφαιρικά μυαλά που είχε την τύχει να υπηρετήσει, είναι πως η δουλειά του πάντα θα εξασφαλίζεται μέσα από τις νίκες κι όχι από τη φιλοσοφία που θα επιλέξει να ακολουθήσει.

Ένα μάθημα που αποστήθισε για τα καλά, με τις Ασπιρίνες να διανύουν μια πρωταθληματική πορεία γεμάτη γκολ και ρεκόρ. Η 18η στροφή της Bundesliga την βρίσκει στην κορυφή της βαθμολογίας με σύνολο 48 βαθμών και προσωρινά στο +7 από τη Μπάγερν, η οποία νιώθει πως παλεύει με την αριστεία. Αν και πράγματι άλλωστε το σύνολο του Τούχελ δεν... θαμπώνει στο μάτι, οι Βαυαροί έχουν συγκεντρώσει έναν αξιοθαύμαστο απολογισμό βαθμών, ο οποίος ωστόσο δεν είναι αρκετός για να τους φέρει στην πρώτη θέση. Περισσότερο πλέον μοιάζουν να στηρίζονται στο παρελθόν και τη νοοτροπία, έννοιες σε πλήρως αντίθετα νήματα για τις δυο ομάδες.

Η στάμπα της Neverkusen

Από τη μια άλλωστε μιλάμε για τη Μπάγερν, την αυτοκράτειρα της Γερμανίας, με τα έντεκα σερί πρωταθλήματα κι από την άλλη για τη Λεβερκούζεν, ένα κλαμπ που δεν έχει σηκώσει ποτέ σαλατιέρα και περισσότερο έχει συνδεθεί με τη στάμπα της... Neverkusen όταν πίσω στο 2002 διεκδικούσε τα πάντα κι έμεινε με το απόλυτο τίποτα. Στη Μπάγερν ευελπιστούν πως η ιστορία θα επαναληφθεί και πως η Λεβερκούζεν δεν θα αντέξει έως το τέλος στην πίεση.

Αν κρίνουμε ωστόσο από τα τελευταία παιχνίδια της ομάδας του Αλόνσο, η ελπίδα της Μπάγερν μοιάζει μάλλον περισσότερο με... απελπισία. Στα τελευταία ματς άλλωστε, σε αγώνες που δείχνουν να έχουν στραβώσει για τα καλά, η Λεβερκούζεν δεν παρέδωσε ποτέ τα όπλα και χαμογέλασε με λυτρωτικά γκολ στα τελευταία λεπτά.

Τι κι αν το πρώτο «κανόνι» στην επίθεση, ο Βίκτορ Μπόνιφεις, απουσιάζει λόγω υποχρεώσεων στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τι κι αν οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος έχουν θωρακιστεί με γνώση απέναντι στις Ασπιρίνες; Η νοοτροπία δείχνει να έχει αλλάξει και μαζί με μια πολύ πολυσχιδή αγωνιστική νοοτροπία την οδηγεί στην κορυφή.

Όσο οι άμεσες μεταβάσεις και το κάθετο παιχνίδι περιπλέκονται με την γεωμετρία του γηπέδου, την αναζήτηση των χώρων και το build up με τριάδα από τα στόπερ, ο Τσάμπι Αλόνσο θα συνεχίσει να κρατάει από τα γκέμια ένα δικό του πρωταθληματικό εγχείρημα. Η σύμπτυξη δυο κόσμων που κατασκευάστηκε στο δικό του εργαστήρι...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα