Ντόρτμουντ: Τα δέκα μεγαλύτερα «deals» που έφεραν στα ταμεία μισό δισεκατομμύριο ευρώ

Newsroom
Ντόρτμουντ: Τα δέκα μεγαλύτερα «deals» που έφεραν στα ταμεία μισό δισεκατομμύριο ευρώ

bet365

Με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι το Gazzetta σας παρουσιάζει τα δέκα μεγαλύτερα «deals» της Μπορούσια Ντόρτμουντ, τα οποία έχουν αποφέρει στα ταμεία των Βεστφαλών πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι ένα κλαμπ που οικονομικά βασίζεται στην ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών είτε πρόκειται για παιδιά από τις ακαδημίες, είτε για «πιτσιρικάδες» που εντόπισε σε άλλες ομάδες και κινήθηκε πιο γρήγορα από τους «ανταγωνιστές» για να τους αγοράσει σε σχετικά χαμηλή τιμή. Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι να δίνει χρόνο στους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο, ασχέτως άμεσων αποτελεσμάτων και αφού «ψηθούν» να τους πουλήσει με μεγάλα ποσά.

Την Τρίτη (10/5) οι Βεστφαλοί επισημοποίησαν ακόμα μια «γενναία» πώληση την τελευταία δεκαετία, καθώς ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τη τη Μάντσεστερ Σίτι για την παραχώρηση του Έρλινγκ Χάαλαντ έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Νορβηγός είναι η πέμπτη πιο ακριβή πώληση που έχει κάνει η Μπορούσια στην ιστορία της και το Gazzetta σας παρουσιάζει τα δέκα «χρυσά» deal που έχουν αποφέρει στο κλαμπ 548.750.000 ευρώ μέσα σε περίπου μια δεκαετία, πριν την πώληση του 21χρονου φορ.

Γράφουν οι Βασίλης Μπαλατσός - Γιάννης Αρώνης

Πάκο Αλκάθερ - Βιγιαρεάλ, 23.000.000 ευρώ

Πάκο Αλκάθερ - Βιγιαρεάλ, 23.000.000 ευρώ

Ιλκάι Γκουντογκάν - Μάντσεστερ Σίτι, 27 εκατ. ευρώ

Ιλκάι Γκουντογκάν - Μάντσεστερ Σίτι, 27 εκατ. ευρώ

Aμπτνού Ντιαλό - Παρί Σεν Ζερμέν, 32 εκ. ευρώ

Aμπτνού Ντιαλό - Παρί Σεν Ζερμέν, 32 εκ. ευρώ

Ματς Χούμελς - Μπάγερν Μονάχου, 35 εκατ. ευρώ

Ματς Χούμελς - Μπάγερν Μονάχου, 35 εκατ. ευρώ

Μάριο Γκέτσε - Μπάγερν Μονάχου, 37 εκατ. ευρώ

Μάριο Γκέτσε - Μπάγερν Μονάχου, 37 εκατ. ευρώ

Χένρικ Μχιταριάν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 42 εκατ. ευρώ

Χένρικ Μχιταριάν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 42 εκατ. ευρώ

Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ - Άρσεναλ, 63,75 εκατ. ευρώ

Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ - Άρσεναλ, 63,75 εκατ. ευρώ

Κρίστιαν Πούλισικ - Τσέλσι, 64 εκ. ευρώ

Κρίστιαν Πούλισικ - Τσέλσι, 64 εκ. ευρώ

Τζέιντον Σάντσο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 85 εκ. ευρώ

Τζέιντον Σάντσο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 85 εκ. ευρώ

Oυσμάν Ντεμπελέ - Μπαρτσελόνα, 140 εκατ. ευρώ

Oυσμάν Ντεμπελέ - Μπαρτσελόνα, 140 εκατ. ευρώ

O Iσπανός σέντερ φορ που προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της Βαλένθια πέρασε ενάμιση χρόνο στην Βεστφαλία, με τους πρώτους έξι μήνες να αγωνίζεται εκεί ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα. Η Ντόρτμουντ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του τον Φεβρουάριο του 2019, όμως τον παραχώρησε εκ νέου έναν χρόνο αργότερα μετά την έλευση του Έρλινγκ Χάαλαντ. Προορισμός του ήταν η γενέτειρά του, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Βιγιαρεάλ αντί του ποσού των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Αλκάθερ βρήκε τα αντίπαλα δίχτυα 26 φορές σε 47 εμφανίσεις με την φανέλα των Βεστφαλών αγωνιζόμενος υπό τις οδηγίες του Λουσιέν Φαβρ, αναγεννώντας την καριέρα του και κερδίζοντας μια θέση στο ρόστερ της Εθνικής Ισπανίας.

Ο πρώτος και μέχρι πριν λίγες ώρες μοναδικός ποδοσφαιριστής που άφησε την Ντόρτμουντ για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γερμανός χαφ με τούρκικες ρίζες αποτέλεσε τον στυλοβάτη της μεγάλης ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ που έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League και έκανε το νταμπλ τη σεζόν 2011-12 σπάζοντας την κυριαρχία της Μπάγερν. Σε αντίθεση με πολλούς συμπαίκτες του από εκείνη τη φουρνιά, ο Γκουντογκάν παρέμεινε στην Βεστφαλία και μετά το τέλος της εποχής Κλοπ, προλαβαίνοντας να αγωνιστεί και με τον Τόμας Τούχελ. Τελικώς μετακόμισε στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2016 αντί 28.5 εκατομμυρίων ευρώ, με τους «Πολίτες» να εκμεταλλεύονται ότι απέμενε μόλις ένας χρόνος στο συμβόλαιό του με την Ντόρτμουντ.

O 26χρονος πια αμυντικός πέρασε μόνο μία σεζόν στο «Βεστφάλεν» που όμως ήταν αρκετή για να πείσει την Παρί Σεν Ζερμέν να τον ξαναφέρει στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2019 δαπανώντας 32 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ντιαλό αναδείχθηκε μέσα από το σύστημα των ακαδημιών της Μονακό στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία 15 ετών, ενώ μόλις στα 21 του αναζήτησε τις τύχες του εκτός Γαλλίας μετακομίζοντας στη Μάιντς. Ένα καλοκαίρι αργότερα η Ντόρτμουντ εκταμίευσε 28 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, όμως ο Ντιαλό προτίμησε τον επαναπατρισμό του στην Γαλλία και έτσι εδώ και τρεις σεζόν παραμένει κάτοικος Παρισιού. Διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές των «τρικολόρ», επέλεξε στο επίπεδο των ανδρών να εκπροσωπήσει την Σενεγάλη.

Ο μοναδικός της λίστας που σήμερα φοράει την φανέλα της Ντόρτμουντ. Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Μπάγερν, ο Χούμελς δόθηκε δανεικός από τους Βαυαρούς στην αδύναμη τότε Ντόρτμουντ σε ηλικία 20 ετών, εντυπωσίασε και τελικώς αγοράστηκε τον Φλεβάρη του 2009 για μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ. Στη Βεστφαλία μεγαλούργησε και αποτέλεσε τον ηγέτη της άμυνας σε μια ομάδα που ο Κλοπ μεταμόρφωσε και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την έκανε από διεκδιήτρια παραμονής, πρωταθλήτρια. Ο Χούμελς ήταν πρωταγωνιστής τόσο στο πρωτάθλημα του 2011 όσο και στο ιστορικό νταμπλ του 2012, ενώ συνολικά μέτρησε 309 εμφανίσεις στην πρώτη του θητεία στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ». Όπως και ο Γκουντογκάν, αποχώρησε από τη Βεστφαλία το καλοκαίρι του 2016, με τη Μπάγερν να πληρώνει ακριβά το λάθος που έκανε επτά χρόνια νωρίτερα: 35 εκατομμύρια ευρώ! Μετά από μία τριετία στο Αλιάνζ Αρίνα, επέστρεψε στη Ντόρτμουντ το 2019.

Μαζί με τον Ματς Χούμελς οι μοναδικοί της λίστας που επέστρεψαν στην Ντόρτμουντ μετά την πώλησή τους. Μέλος των ακαδημιών των Βεστφαλών από τα 9 του χρόνια, ο Γκέτσε έκανε τη μετάβαση στην πρώτη ομάδα μόλις στα 17 του, το 2009. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια γεμάτα επιτυχίες, ενώ όπως και ο Χούμελς έχει στο παλμαρέ του δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο από την διετία 2011-2012. Λίγες εβδομάδες πριν τον τελικό του Champions League του 2013 ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ έγινε γνωστό ότι το ερχόμενο καλοκαίρι ο νεαρός τότε μεσοεπιθετικός θα μετακόμιζε στο Μόναχο για λογαριασμό των Βαυαρών, προξενώντας οργή στους φίλους των κιτρινόμαυρων. Αυτή η μετακίνηση κόστισε 37 εκατομμύρια ευρώ στη Μπάγερν, χωρίς πάντως να δικαιώσει τις προσδοκίες αφού περισσότερο έμεινε στην ιστορία για το νικητήριο γκολ του στον τελικό του Μουντιάλ του 2014, παρά για τα κατορθώματά του υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στο «Βεστφάλεν», ενώ το 2020 παραχωρήθηκε στην Αϊντχόφεν.

Η σεζόν 2015/16 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του Χένρικ Μχιταριάν. Ο Αρμένιος φόρεσε 52 φορές τα κιτρινόμαυρα, σκόραρε 23 γκολ και μοίρασε 32 ασίστ, σε αθροιστικά 4.380 αγωνιστικά λεπτά υπό τις οδηγίες του Τόμας Τούχελ, ενώ είχε αναπτύξει μια τρομερή χημεία στη γραμμή κρούσης με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και τον Μάρκο Ρόις. Ο 27χρονος τότε μεσοεπιθετικός δεν θα μπορούσε να μην «εξαργυρώσει» την χρονιά του με μια καλή μεταγραφή. Ο Αρμένιος ήταν από τους ποδοσφαιριστές που ήθελε ο Ζοσέ Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που «έχτιζε» και ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις των «Κόκκινων Διαβόλων» στο μεταγραφικό παζάρι της σεζόν 2016/17. Το αγγλικό κλαμπ κατέβαλε στη Μπορούσια 42 εκατομμύρια ευρώ και έφερε στο Μάντσεστερ τον Μχιταριάν, ο οποίος έφυγε από τη Βεστφαλία μετά από τρία χρόνια. Με τη φανέλα της Ντόρτμουντ σκόραρε 41 φορές σε 140 παιχνίδι και κατέκτησε δυο γερμανικά Super Cup. Με τη Γιουνάιτεντ του «Special One» κατέκτησε ένα Super Cup Αγγλίας και ένα Europa League.

O «Μπάτμαν» της Ντόρτμουντ. O Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της Μπορούσια. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός στα 23 του χρόνια άφησε τη Σεντ Ετιέν και πήγε στη Βεστφαλιά για λογαριασμό της Ντόρτμουντ. Ο ταχύτατος επιθετικός αγωνίστηκε 213 φορές με τη φανέλα της Μπορούσια, σκόραρε 141 γκολ, μοίρασε 31 ασίστ, πανηγύρισε δύο Super Cup Γερμανίας, ένα Κύπελλο στον τελικό του οποίου πέτυχε το γκολ της νίκης κόντρα στην Άιντραχτ (2-1), ενώ τη σεζόν 2016-17 βγήκε πρώτος σκόρερ της Bundesliga με 31 γκολ. Ο Ομπαμεγιάνγκ έκανε τρομερό δίδυμο με τον καλό του φίλο Μάρκο Ρόις και μαζί έγιναν... ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν της Βεστφαλίας. Το «dynamic duo»... έσπασε τον Γενάρη του 2018 όταν η Άρσεναλ απέκτησε τον τότε 28χρονο επιθετικό έναντι 63,75 εκατ. ευρώ και μέσα σε λίγους μήνες έγινε ο αρχηγός των «Κανονιέρηδων».

Ο Κρίστιαν Πούλισικ το 2015 πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε ηλικία 17 ετών, όταν άφησε πίσω του τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Πενσυλβάνια Κλάσικς και πήγε στις ακαδημίες της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μετά από λίγα παιχνίδια με την Κ17 και την Κ19 του συλλόγου, με τις οποίες πανηγύρισε τα αντίστοιχα πρωταθλήματα το 2015 και το 2016 ο Τόμας Τούχελ του έδωσε την ευκαιρία στα 18 του χρόνια και τον έκανε ενεργό μέλος της πρώτης ομάδας. Με τη Μπορούσια έκανε 127 παιχνίδια με 19 γκολ και 26 ασίστ, σήκωσε το Κύπελλο το 2017 και το καλοκαίρι του 2019 η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς τον έκανε δικό της δίνοντας στους Γερμανούς 64 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αμερικανός εξτρέμ μετά από λίγους μήνες στο Λονδίνο «έσμιξε» ξανά με τον Τούχελ και μαζί κέρδισαν ένα Champions League και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Η περσινή μεγάλη πώληση της Ντόρτμουντ ακούει στο όνομα Τζέιντον Σάντσο. Οι Βαυαροί το 2017 εντόπισαν στην Κ18 της Μάντσεστερ Σίτι τον 18χρονο εξτρέμ, ο οποίος δεν προοριζόταν άμεσα για την πρώτη ομάδα, τον έκαναν δικό τους έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ και μετά από τέσσερα χρόνια τον πούλησαν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τα δεκαπλάσια χρήματα! Ο Σάντσο στην τετραετία του στη Γερμανία... έσπασε όλα τα «κοντέρ», αγωνίστηκε σε 137 παιχνίδια, σκόραρε 50 φορές, μοίρασε 64 ασίστ κέρδισε ένα Super Cup το 2020 και ένα Κύπελλο το 2021, ενώ το 2019 ήταν τόσο ο κορυφαίος νεαρός παίκτης της Bundesliga όσο και ο πρώτος σε ασίστ, με 18. Mε τις εμφανίσεις του στη Βεστφαλιά κέρδισε τη θέση του στην εθνική Αγγλίας, με την οποία αγωνίστηκε στο Euro 2020 και εν συνεχεία τον απέκτησε η Γιουνάιτεντ για 85 εκατομμύρια ευρώ.

O Ουσμάν Ντεμπελέ είναι η πιο ακριβή πώληση που έχει κάνει ποτέ στην ιστορία της η Ντόρτμουντ, η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος και η πιο δαπανηρή αγορά ποδοσφαιριστή που έχει κάνει η Μπαρτσελόνα. Οι Γερμανοί απέκτησαν τον Γάλλο εξτρέμ στα 19 του το 2017 από τη Ρεν έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ και χρειάστηκε μόλις μια χρονιά και 50 παιχνίδια με τα κιτρινόμαυρα για να τραβήξει τα βλέματα των κορυφαίων κλαμπ της Ευρώπης. Εν τέλει η Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα που κέρδισε την «κούρσα» της μεταγραφής και στις 25 Αυγούστου του 2017 «χρύσωσε» τη Ντόρτμουντ με 140 εκατομμύρια και τον έκανε κάτοικο Βαρκελώνης. Με πιο απλά λόγια οι Βεστφαλοί τον πούλησαν με 105 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα τον αγόρασαν πριν από έναν χρόνο. Ο Γάλλος σταρ είναι η μοναδική πώληση των Βεστφαλών με... εννέα ψηφία!