Eρλινγκ «Θορ» Χάαλαντ: Ο Νορβηγός «θεός» υπόσχεται Champions League!

Eρλινγκ «Θορ» Χάαλαντ: Ο Νορβηγός «θεός» υπόσχεται Champions League!

Είναι μια μηχανή των γκολ στον 21ο αιώνα και ο τρόπος που σκοράρει έχει κάνει μεγαλύτερο θόρυβο απ΄ότι είχαν προκαλέσει Μέσι και Ρονάλντο στο ξεκίνημά τους. Το απόγευμα της Τρίτης (10/5) μπήκε τέλος στο σήριαλ, η μάχη έχει τελειώσει και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ονειρεύεται ανακουφισμένος την επόμενη σεζόν.

«Με τον Χάαλαντ θα έχεις 40 γκολ» του... τονίζει ο Αλαν Σίρερ και τα λόγια του κάνουν τον στεναχωρημένο Καταλανό να χαμογελάσει. Η Σίτι απέκτησε τον Νορβηγό σταρ βγάζοντας από τα ταμεία της περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και όλοι εύχονται να μην έχει την εξέλιξη του Ντεμπελέ ή του Σάντσο. Το ταξίδι του Χάαλαντ άρχισε στο Μόλντε και στο Μάντσεστερ θα επιδιώξει να απαντήσει πως μπορεί να γίνει ο επιθετικός που θα κάνει τους «Πολίτες» να λησμονήσουν τον Κουν Αγουέρο.

Κοντεύει τα 2 μέτρα, αλλά κινείται με τη λαμπρότητα ενός ήρωα βιντεοπαιχνιδιού. Η δύναμη, ο ρυθμός και το τελείωμα θυμίζουν Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι απρόβλεπτος σαν τον Τόμας Μίλερ, όμως στα 21 του χρόνια έχει βάλει ήδη την ταυτότητά του στον τρόπο που αγωνίζεται. Ο Χάαλαντ έχει δείξει μια αδυσώπητη εμμονή στο σκοράρισμα, βάζει τη μπάλα στα δίχτυα με όλους τους τρόπους. Μα περισσότερο, τρελαίνεται να κερδίζει, κάτι που δεν είδε ο Πεπ μέσα στο «Μπερναμπέου» από τους δικούς του μαχητές.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος – Νίκος Κικίδης

image

Οι αριθμοί πίσω από τη μεταγραφή και οι... αντίπαλοι 

Η Μάνστεστερ Σίτι μπορεί να έκοψε πρώτη το νήμα για την απόκτηση του θηριώδη φορ, όμως η ολοκλήρωση ενός τέτοιου deal μόνο εύκολη δεν ήταν. Ιδίως από τη στιγμή που ο απόκοσμος Νορβηγός είχε τραβήξει τα βλέμματα της αφρόκρεμας της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Τόσο οι δυο γίγαντες του ισπανικού ποδοσφαίρου, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, όσο και ο... δυνάστης της Bundesliga, Μπάγερν Μονάχου, ενεπλάκησαν σε διαπραγματεύσεις με το περιβάλλον του Χάαλαντ, επιδιώκοντας από τη νέα σεζόν να τον εντάξουν στις τάξεις τους. Για κάθε ομάδα ωστόσο προέκυψαν και ορισμένα σημαντικά εμπόδια.

Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν ένα θαύμα στα οικονομικά της προκειμένου να πληρώσει το ποσό που απαιτούνταν, ενώ οι Βαυαροί δεν ήθελαν να σπάσουν τη μισθολογική τους δομή για χάρη του αστέρα της Ντόρτμουντ. Όπερ και σήμαινε πως η μεταγραφή του πολύ σύντομα αποδείχθηκε... κούρσα για δυο. Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης διασταύρωσαν τα ξίφη τους μέχρι τελικής πτώσης για την απόκτησή του, σκορπίζοντας... χρυσάφι στα πόδια του. Η Μάντσεστερ Σίτι φέρεται να κατέθεσε μια ελαφρώς καλύτερη οικονομική πρόταση για να τον ντύσει στα γαλάζια, όμως η διαφορά κρίθηκε στο αθλητικό πρότζεκτ.

Με τους Μαδριλένους να έχουν σε δαιμονιώδη φόρμα τον Καρίμ Μπενζεμά και την ίδια ώρα να πολιορκούν τον Κιλιάν Μπαπέ, ο Χάαλαντ ένιωσε πως στη Μαδρίτη δεν θα είχε τον ρόλο που του αναλογούσε. Αντιθέτως, η Σίτι τον έπεισε πως στο Μάντσεστερ θα ήταν «βασιλιάς». Κάπως έτσι, η κίνηση - ματ είχε πραγματοποιηθεί και ο Χάαλαντ έδωσε το Ο.Κ. για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Μάη, με τον 21χρονο να καρπώνεται περί τα 24,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ σε βάθος πενταετίας η Σίτι θα καταβάλει στους μισθούς του ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, οι Πολίτες θα πληρώσουν τη ρήτρα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ (κι όχι 75 όπως εσφαλμένα είχε γραφτεί) για να τον αποκτήσουν από τη Ντόρτμουντ, ενώ μαζί με τα μπόνους υπογραφής συν την προμήθεια των ατζέντηδων το ποσό θα εκτοξευτεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Ο ρόλος του Ραϊόλα και η τραγική απώλεια

Η μεταγραφή του ωστόσο μπορεί να μην είχε πραγματοποιηθεί ποτέ αν δεν υπήρχε ο Μίνο Ραϊόλα. Ο πασίγνωστος ατζέντης μπορεί να έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να δει το νέο του «αστέρι» ντυμένο στα γαλάζια, όμως αδιαμφισβήτητα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση του deal. Κυκλοφορούν φήμες μάλιστα πως ακόμα κι όταν ο Ιταλός μάνατζερ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μιλάνου, άνθρωποι από την Μάντσεστερ Σίτι συνέχισαν να τον επισκέπτονται προκειμένου να βρεθεί εν ευθέτω χρόνω η χρυσή τομή που θα ξεκλείδωνε τη συμφωνία.

Δεδομένα λοιπόν ο Χάαλαντ του χρωστάει πολλά και η απώλεια του Ραϊόλα του στοίχισε ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν κοινό μυστικό άλλωστε πως οι δυο τους είχαν στενή σχέση και μοιράζονταν έναν αμοιβαίο σεβασμό, αρχής γενομένης από την περίοδο που ο Νορβηγός άρχισε να πρωτοφτιάχνει το όνομά του με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ. Το γεγονός μάλιστα πως ο Χάαλαντ ήταν ο πρώτος που αποχαιρέτησε τον Ραϊόλα ανάμεσα σε δεκάδες αστέρες όπως οι Πογκμπά, Μπαλοτέλι και Ιμπραΐμοβιτς αποδεικνύει και με το παραπάνω του λόγου το αληθές...

image

Ο Χάαλαντ, ο Πεπ και η... αχίλλειος πτέρνα 

Ήταν η κύρια μορφή κατηγορίας. Η αχίλλειος πτέρνα της Μάντσεστερ Σίτι, ο πολυπόθητος λόγος που πολλοί επικαλούνταν δίχως ίχνος ενοχής για να σταυρώσουν τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός τεχνικός μπορεί να έχει φτιάξει μια αρμάδα που βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση της Premier League, όμως του έλειπε ένα πολύ σημαντικό συστατικό για να παρουσιάσει την τέλεια συνταγή. Και το συστατικό αυτό ονομάζεται σέντερ φορ ή εν προκειμένω... Έρλινγκ Χάαλαντ.

Μετά από αμέτρητες κατηγορίες και μομφές που δέχθηκε για τους ιδιότροπους νεωτερισμούς του με ψευτοεννιάρια, υπέρογκο αριθμών μεσοεπιθετικών και έλλειψη καθαρού επιθετικού, ο Γκουαρδιόλα βρήκε τον άνθρωπό του. Τον άνθρωπο που μπορεί να λάβει τον ρόλο του killer και να εκτοξεύσει τον αριθμό γκολ που πετυχαίνει η Σίτι, θέτοντας οριστικό τέλος στην εποχή των... χαμένων ευκαιριών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Πολίτες φιγουράρουν στην πρώτη θέση του πίνακα της Premier League με τις ομάδες που σπαταλούν τις περισσότερες ευκαιρίες ανά ματς και η απόκτηση του Έρλινγκ Χάαλαντ έγινε δεδομένα (και) με γνώμονα τη λύση αυτού του προβλήματος. Με συνώνυμο τη λέξη... γκολ, ο Νορβηγός ταιριάζει γάντι στο πλάνο του Γκουαρδιόλα. Έχει άριστη κίνηση, τρομακτικό τελείωμα στο «κουτί» και στο golden zone που έχει ορίσει μέσα από τις... φιλοσοφίες του ο Γκουαρδιόλα, ενώ γνωρίζει πως να παίζει και με πλάτη προς το τέρμα. Την ίδια στιγμή η τεχνική του βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο παρά το θηριώδες παρουσιαστικό του και αποτελεί το τέλειο αμάλγαμα ενός finisher.

Μοναδικό του μειονέκτημα το γεγονός πως δεν είναι κυρίαρχος στον αέρα, με τις κερδισμένες μονομαχίες να ξεπερνούν μόλις το 50%, την ίδια ώρα που βελτίωση επιδέχεται και η ακρίβεια στις πάσες του (περίπου στο 72%). Υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα βέβαια το τελευταίο μοιάζει σχεδόν σίγουρο πως δεν πρόκειται να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Ο Καταλανός άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να μαθαίνει στους ποδοσφαιριστές να κυκλοφορούν τη μπάλα σε κλειστούς χώρους και να σπάνε το αντίπαλο πρέσινγκ.

Ακόμα και με αυτές τις αδυναμίες όμως, η Σίτι γνωρίζει πως πλέον στο δυναμικό της έχει έναν εκ των κορυφαίων σκόρερ της Ευρώπης. Τα 85 γκολ σε 88 παιχνίδια από τον Ιανουάριο του 2020 μιλούν από μόνα τους για τις επιδόσεις του Νορβηγού επιθετικού, ο οποίος με τις συνεχείς κινήσεις του στην περιοχή, τα απίθανα τελειώματα και την απεριόριστη τροφοδοσία που θα του παρέχουν οι μέσοι και τα μπακ της Σίτι έχει όλα τα φόντα για να σπάσει κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος στην Premier League!

Και στο Champions League; Ο κορυφαίος μέσος όρος στην ιστορία της διοργάνωσης με γκολ ανά 64 αγωνιστικά λεπτά μιλά από μόνος του, αφήνοντας τη φαντασία να... οργιάσει για το τί είδους ρεκόρ μπορεί να σπάσει ο θηριώδης φορ στην Ευρώπη με την «πανοπλία» της Μάντσεστερ Σίτι.

image

Η θέση του Χάαλαντ στον κόσμο των... γκολ

Πώς όμως συγκρίνονται τα στατιστικά του με την υπόλοιπη ποδοσφαιρική ελίτ; Ξεκινώντας από τα βασικά, μόνο οι Κίλιαν Μπαπέ (42) και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (62) έχουν σκοράρει περισσότερα γκολ από τον Χάαλαντ (41 χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι) από το ξεκίνημα της προηγούμενης σεζόν. Και αμφότεροι μάλιστα με πολλαπλάσια αγωνιστικά λεπτά στα πόδια τους που τους έδωσαν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον... Βίκινγκ από τη Νορβηγία.

Παρ΄όλα αυτά, αν ο 21χρονος είχε αποφύγει τους τραυματισμούς τότε είναι δεδομένο πως δεν θα είχε περιοριστεί στην τρίτη θέση. Με τον μέσο όρο των γκολ ανά 90 λεπτά (δίχως τα πέναλτι) να βρίσκεται στο 0.87 και τα Xpected goals να σταματούν στο απίθανο 0.71 ανά ενενηντάλεπτο, ο Χάαλαντ αποδεικνύει και με το παραπάνω πως είναι ο ιδανικός finisher. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα πως σύμφωνα με το StatsBomb, ο Χάαλαντ έχει βρει 12 παραπάνω γκολ απ' ότι θα έπρεπε βάσει των ευκαιριών που του παρουσιάστηκαν από τον Ιανουάριο του 2020, τότε οι παρομοιώσεις με... ρομπότ ή μηχανή των γκολ ξεφεύγουν από το φάσμα της ποιητικής αδείας.

Ένα στατιστικό που αποτελεί και τον κύριο λόγο για τον οποίο οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης «σφάχτηκαν» για την υπογραφή του. Πρόκειται άλλωστε για έναν σέντερ φορ που βρίσκει γκολ όποτε θελήσει. Για την ακρίβεια ο Νορβηγός στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα ανά πέντε σουτ που επιχειρεί, με τον μέσο όρο σκοραρίσματος στην ηλικία των 21 ετών να είναι (κατά πολύ) καλύτερος συγκριτικά με εκείνον που είχαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά, Λιονέλ Μέσι και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην αντίστοιχη ηλικία.

Και με δεδομένο πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πολλαπλασιάσει τον αριθμό ευκαιριών που θα βρει μπροστά του ο Χάαλαντ, τότε μοιάζει πολύ πιθανό στο μέλλον ο Νορβηγός να έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο σύγκρισης.

image

Το ρίσκο των τραυματισμών 

Όλα τα παραπάνω ωστόσο μπορεί να αποτελέσουν πραγματικότητα, με την προϋπόθεση πως ο Χάαλαντ θα εξορίσει οριστικά στο παρελθόν το βεβαρημένο ιστορικό με τους τραυματισμούς. Ιδίως τη φετινή σεζόν, ο 21χρονος έχασε ένα τεράστιο μέρος του προγράμματος της Ντόρτμουντ λόγω μυϊκών προβλημάτων, το οποίο μεταφράζεται σε 17 παιχνίδια των Βεστφαλών δίχως να μπορούν να υπολογίζουν στις υπηρεσίες του Νορβηγού.

Από τη στιγμή μάλιστα που πάτησε το πόδι του στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2020, ο Χάαλαντ έχει λείψει συνολικά για 203 ημέρες λόγω τραυματισμών, ενώ έχασε συνολικά 29 παιχνίδια της Ντόρτμουντ σε διάστημα περίπου 2,5 ετών. Γεγονός που φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους ιθύνοντες της Σίτι, οι οποίοι μάλιστα φέρεται να ζήτησαν από τους Βεστφαλούς τον ιατρικό φάκελο του ποδοσφαιριστή για ενδελεχή εξέταση. Έναν φάκελο που ζήτησε με τη σειρά και η Ρεάλ Μαδρίτης για να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν θα κινηθεί τελικά για την απόκτησή του.

Μια πρωτοβουλία που σύμφωνα με τα ισπανικά ρεπορτάζ έδωσε μια καλύτερη εικόνα στους Μαδριλένους και μάλιστα φαίνεται να τους αποθάρρυνε μερικώς, έχοντας παράλληλα και στο πίσω μέρος του μυαλό τους περιπτώσεις όπως εκείνες των... Γκάρεθ Μπέιλ και Εντέν Αζάρ. Από την πλευρά της ωστόσο, η Σίτι αποφάσισε να αγνοήσει το ρίσκο και να ποντάρει πάνω στον Χάαλαντ, καθώς ο ιατρικό της επιτελείο έκρινε πως δεν υπάρχει συσχετισμός στους τραυματισμούς που ταλαιπώρησαν τον γίγαντα της Ντόρτμουντ τη φετινή περίοδο.

image

Ο Χάαλαντ μέσα από τα μάτια του Σίρερ

«Λίγο πριν ανακοινωθεί η μεταγραφή του, είχα προβλέψει ότι αν έβαζες έναν παίκτη σαν τον Έρλινγκ Χάαλαντ στην ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι, με τον τρόπο που δημιουργεί ευκαιρίες, θα πετύχαινε 40 γκολ. Η Σίτι είναι μια τρομερά καλή ομάδα, αλλά δεν έχει σέντερ φορ. Όμως με έναν εξαιρετικό επιθετικό, θα ήταν σχεδόν τέλεια.

Αυτή τη στιγμή της σεζόν, όταν αντιμετωπίζεις έναν καλύτερο αντίπαλο σε μεγάλα ματς, αυτό είναι που δείχνει τι μπορεί να προσφέρει ένας σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης. Η Σίτι πιέζει πολύ ψηλά και κερδίζει τη μπάλα συχνά, έτσι ο Χάαλαντ θα έχει πολλές από αυτές τις ευκαιρίες. Με τον ρυθμό του, τον έξυπνο τρόπο που περνάει στους αμυντικούς και την ικανότητα να τελειώνει τις φάσεις, τον βλέπω να σκοράρει αρκετά τέτοια γκολ. Είναι ένας φανταστικός παίκτης.

Αυτός ο παίκτης μπορεί να σκοράρει με το δυνατό αριστερό του πόδι, το δεξί του πόδι ή με το κεφάλι. Αλλά το θέμα για μένα είναι η κίνησή του, που του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του. Πρέπει να το έχεις αυτό ως σέντερ φορ. Δεν θα δείτε τον Χάαλαντ να ντριμπλάρει τακτικά δύο και τρεις – κάτι που έκανα πολύ σπάνια – αλλά για έναν παίκτη που είναι τόσο ψηλός (1.94), η κίνησή του είναι φανταστική. Η πρώτη του σκέψη είναι πάντα, «Πού είναι ο χώρος; Πως μπορώ να τρέξω πίσω;»

Το σχόλιο του Άλαν Σίρερ στο «Athletic» αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Νορβηγού σταρ της Μάντσεστερ Σίτι.

image

Εζησε τον τρόμο, δεν ήθελε τον γιο του στα κόκκινα!

Κάθε φορά που ο Ρόι Κιν εμφανίζεται στην τηλεόραση με τον ρόλο του σχολιαστή ποδοσφαίρου, ο Ντέιβιντ Μπερνστάιν, ο πρώην πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι, πιάνει το τηλεχειριστήριό του και αλλάζει κανάλι. Πάντα

δυσκολευόταν να αποδεχτεί την παρουσία του Κιν στην τηλεόραση όταν αναπολεί ένα από τα πιο χειρότερα επεισόδια στην ιστορία του ντέρμπι του Μάντσεστερ. Τον Απρίλιο του 1991 ο Αλφ Ινγκε Χάαλαντ, ο πατέρας του Ερλινγκ συνάντησε τον Ιρλανδό στο Ολντ Τράφορντ και το αποτέλεσμα ήταν... σοκαριστικό! Κι, όσες φορές κι αν παρακολουθήσετε το video, δεν είναι ποτέ λιγότερο σοκαριστικό να βλέπετε τη στιγμή που ο Kιν κατεβάζει τις τάπες του στο γόνατο του Νορβηγού πετώντας τον στον αέρα.

Το θέαμα ήταν απαίσιο... Μια νέα γενιά οπαδών του ποδοσφαίρου μπορεί να μην γνωρίζει καν την ιστορία που υπάρχει μεταξύ τους. Στην κόκκινη γωνία, του πιο θυμωμένου τηλεοπτικού σχολιαστή και, στη μπλε γωνία, ενός πρώην παίκτη με επώνυμο που θα ακούμε και θα θαυμάζουμε τα επόμενα χρόνια. Ο πατέρας Χάαλαντ είχε βοηθήσει τη Λιντς να φτάσει στον ημιτελικό του UEFA και τη Νότιγχαμ στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης. Φόρεσε το περιβραχιόνιο της Σίτι, αλλά όλοι τον θυμούνται για το δολοφονικό μαρκάρισμα του Κιν.

Είχε την... ατυχία να βρεθεί στην εποχή που απουσίαζε από τη διοίκηση ένα πανίσχυρο αφεντικό. «Ο Άλφι ήταν πολύ καλός τύπος. Ήταν καλό παιδί, πολύ καλός παίκτης και πολύ σημαντικό κομμάτι της ομάδας μας. Ήταν ένα είδος τραγωδίας. Το να συμβεί σε ένα τοπικό ντέρμπι, μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό, ήταν πραγματικά αποκρουστικό» », λέει ο Μπερνστάιν. Είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί, σε ηλικία 30 ετών, λόγω τραυματισμού. Ο Νορβηγός ήθελε να μηνύσει τον Κιν, την Γιουνάιτεντ, δεν ήθελε να ξαναδεί το Ολντ Τράφορντ.

Επειτα από μια 20ετία, ο Χάαλαντ δεν έχει όρεξη ούτε να το συζητήσει. Πλησιάζει τα 50, με έναν γιο που κάνει μια τρομερή καριέρα. Μπορεί αυτό που συνέβη τότε να είχε κάποιο αντίκτυπο στο εάν η Γιουνάιτεντ θα μπορούσε, θεωρητικά, να πείσει τον Ερλινγκ; Σίγουρα είχε…

Πηγές: Times, Athletic

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image