Bundesliga: Η δυναστεία της Μπάγερν και ο βασιλιάς Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (vids)

Βασίλης Μπαλατσός
Bundesliga: Η δυναστεία της Μπάγερν και ο βασιλιάς Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (vids)

bet365

Η χρονιά της Bundesliga ολοκληρώνεται με τη Μπάγερν Μονάχου και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να παρασέρνουν τα πάντα στον διάβα τους. Το Gazzetta περνάει από ακτίνες τη Bundesliga του 2021.

Το 2021 για τη Bundesliga κύλησε, όπως και τα τελευταία εννέα χρόνια. Η «δυναστεία» της Μπάγερν Μονάχου συνεχίζεται με τους Βαυαρούς για ακόμα μια χρονιά να κάνουν έναν... υγιεινό περίπατο στο πρωτάθλημα τους και να μη βλέπουν καν τον (όποιον) ανταγωνισμό.

Μέσα στο 2021 η Μπάγερν πανηγύρισε το 31ο και ένατο συνεχόμενο πρωτάθλημα της μεγάλης ιστορίας της. Οι Βαυαροί πήραν «ξεκούραστα» τον τίτλο με 13 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη Λειψία (78 έναντι 65), ενώ το «winter break» τους βρίσκει να έχουν «αέρα» εννέα βαθμών από τη δεύτερη θέση, με το 10ο σερί πρωτάθλημα να μοιάζει δεδομένο...

Η «Αυτοκράτειρα» του Γερμανικού ποδοσφαίρου, έδωσε 38 παιχνίδια μέσα στο 2021 για τη Bundesliga, με απολογισμό 29 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες. Συνολικά οι Βαυαροί σκόραραν 116 φορές, ενώ δέχτηκαν 41 γκολ.

O «Βασιλιάς» Ρόμπερτ

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι αναμφίβολα το πρόσωπο τη Bundesliga (και) για το 2021. Ο Πολωνός φορ είχε την πιο παραγωγική του χρονιά στο , καθώς σκόραρε 43 φορές και κατέρριψε το ρεκόρ του θρυλικού Γκερτ Μίλερ, το οποίο κρατούσε από το 1972!

O 33χρονος επιθετικός έχει σκοράρει 17 γκολ σε 19 παιχνίδια στο πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν και ηγείται στην πορεία των Βαυαρών προς το 10ο διαδοχικό τους πρωτάθλημα. Ο διεθνής φορ έχει σαρώσει τις ατομικές διακρίσεις μέσα στο 2021, όμως παρά τη φανταστική του σεζόν δε κατάφερε να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα από τον Λιονέλ Μέσι. Εκατομμύρια φίλαθλοι μέσω των Social Media εξέφρασαν τη στήριξη τους στον Λεβαντόφσκι, υποστηρίζοντας πως ο Πολωνός άξιζε περισσότερο τη Χρυσή Μπάλα εν συγκρίσει με τον Αργεντινό σταρ

Ο «πρίγκιπας» Έρλινγκ Χάαλαντ

Εκτός από τον «Λέβα» τη Bundesliga «κοσμεί» ακόμα ένας σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης. Ο λόγος για τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

O 21χρονος Νορβηγός επιθετικός έκλεισε δυο χρόνια στα γερμανικά γήπεδα με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, στην οποία αγωνίζεται από τον Ιανουάριο του 2020.

Το «Golden Boy» του 2020 πλήγωσε 30 φορές τις αντίπαλες γερμανικές άμυνες το 2021. Το όνομα του Χάαλαντ μαζί με αυτό του Κιλιάν Εμπαπέ είναι τα πλέον «καυτά» στη ποδοσφαιρική αγορά, με τη Μπορούσια να κοστολογεί πολύ ακριβά έναν ποδοσφαιριστή που έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει τον κορυφαίο φορ της επόμενης 10ετίας.

Oι «αποκαλύψεις» Νκουκού και Σικ

Μπορεί πολλές φορές να το ξεχνάμε, όμως η Bundesliga έχει και ομάδες που δεν λέγονται Μπάγερν Μονάχου ή Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το γερμανικό πρωτάθλημα διαθέτει ποιοτικές ομάδες και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο.

Μια από τις μεγάλες «αποκαλύψεις» της χρονιάς ήταν ο Κρίστοφερ Νκουκού. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός κάνει τη διαφορά για τη Λειψία τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Champions League. Το «πολυεργαλείο» των «Ταύρων» μέσα στη χρονιά αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια πρωταθλήματος, έχοντας 11 γκολ και 12 ασίστ.

Το 2021 ήταν χρονιά... μεταγραφής για τον Πάτρικ Σικ. Ο υψηλόσωμος φορ μετά την εξαιρετική παρουσία του στο Euro, στο οποίο βγήκε πρώτος σκόρερ (μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο), πετυχαίνοντας πέντε γκολ μπήκε με την ίδια φόρα και στη Bundesliga. Ο Τσέχος επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι μέχρι στιγμής ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, πίσω από τον ασυναγώνιστο Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι, καθώς έχει σκοράρει 16 γκολ σε 14 παιχνίδια.

Η πτώση δυο ιστορικών ομάδων

Το 2021 «σημάδεψε» το γερμανικό ποδόσφαιρο, καθώς δύο από τους πλέον ιστορικούς συλλόγους υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία μετά από μακρά και επιτυχημένη παρουσία στα «σαλόνια». Ο λόγος για τη Βέρντερ Βρέμης και τη Σάλκε.

H Βέρντερ μετά από 41 συναπτά χρόνια στη Bundesliga, υποβιβάστηκε στις 23 Μαΐου του 2021, καθώς τερμάτισε στη προτελευταία θέση. Ο σύλλογος της Βρέμης στο πλούσιο παλμαρέ του διαθέτει τέσσερα πρωταθλήματα, έξι κύπελλα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Η Βέρντερ ήταν μαχητική και έμεινε στο παιχνίδι της παραμονής μέχρι και τη τελευταία αγωνιστική.

Από την άλλη η απελπιστική Σάλκε του Δημήτρη Γραμμόζη, υποβιβάστηκε με κάτω τα χέρια, καθώς ήταν τελευταία με... 15 βαθμούς λιγότερους από τη προτελευταία θέση (31 η Βέρντερ - 16 η Σάλκε). Αυτή ήταν η τέταρτη υποβιβάστηκαν οι «Βασιλικοί Μπλε», κάτι που τελευταία φορά έγινε το 1988. Η Σάλκε έχει κατακτήσει επτά φορές το πρωτάθλημα Γερμανίας, ενώ το 2018 είχε πάρει τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία.

Η μαχητική Μπόχουμ και η «φωτοβολίδα» της Γκρόιτερ

Τη θέση της Σάλκε και της Βέρντερ Βρέμης πήραν η πρωταθλήτρια της Tζβάιτε Λίγκα, Μπόχουμ και η δεύτερη Γκρόιτερ Φιρτ. Η Μπόχουμ του Βασίλη Λαμπρόπουλου επέστρεψε στη πρώτη κατηγορία μετά τη σεζόν 2009-10 και αγωνίζεται για 34η σεζόν στη Bundesliga, ενώ η Γκρόιτερ Φιρτ αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά τη σεζόν 2012-13.

Η Γκρόιτερ φαίνεται πως η δεύτερη «επίσκεψη» της στη Bundesliga θα είναι εξίσου σύντομη με τη πρώτη, καθώς πάει φουλ για υποβιβασμό, καθώς βρίσκεται στη τελευταία θέση με μόλις πέντε βαθμούς σε 17 αγωνιστικές. Από την άλλη η Μπόχουμ εμφανίζεται αρκούντως ανταγωνιστική και το τέλος του πρώτου γύρου τη βρήκε τρεις βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο έλεγχος των Ελλήνων της Bundesliga

  • Ντίνος Μαυροπάνος: Ο Ντίνος Μαυροπάνος βρίσκεται στη καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Ο 24χρονος αμυντικός, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός στη Στουτγκάρδη από την Άρσεναλ. Ο Μαυροπάνος μέτρησε 34 παιχνίδια μέσα στο 2021 εκ των οποίων τα 32 ήταν στην αρχική σύνθεση, ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με τέσσερα γκολ. Με τις εμφανίσεις του ο διεθνής στοπερ έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού, πως η Ντόρτμουντ, η Γουέστ Χαμ και η Νιούκαστλ, με το ποσό της μεταγραφής να αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 30 εκατομμύρια.
  • Παναγιώτης Ρέτσος: O Παναγιώτης Ρέτσος επέστρεψε το καλοκαίρι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν μετά το δανεισμό του στη Σεντ Ετιέν. Ο 23χρονος αμυντικός δεν έχει βρει μέχρι στιγμής το ρόλο του στο ρόστερ των «Ασπιρίνων», καθώς μετράει δυο συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ως αλλαγή με συνολικά 19 λεπτά παιχνιδιού.
  • Βασίλης Λαμπρόπουλος: Το 2021 δεν ξεκίνησε καλά για τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, καθώς έχασε όλο το δεύτερο μισό με τη Μπόχουμ στη Τζβάιτε Λίγκα. Ο διεθνής στόπερ αγωνίστηκε μόνο στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Σαντχάουσεν, στο οποίο πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τους συμπαίκτες του. Ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός είναι βασικό στέλεχος της Μπόχουμ στη μέχρι στιγμής πορεία της στη Bundesliga. Συνολικά ο Λαμπρόπουλος μετράει 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με συνολικά 1.169 αγωνιστικά λεπτά.
  • Σεμπάστιαν Σταφυλίδης: Η σεζόν 2020-21 ήταν η χειρότερη για τον Κώστα Σταφυλίδη. Ο 28χρονος αριστερός μπακ δε κατέγραψε καν συμμετοχή με τη Χοφενχάιμ, καθώς ταλαιπωρήθηκε από δυο σοβαρούς τραυματισμούς σε ώμο και πόδι. Το καλοκαίρι η Μπόχουμ έδωσε την ευκαιρία στον διεθνή αμυντικό για ένα restart , καθώς τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού. Ο Σταφυλίδης βρήκε σταθερό ρόλο στους νεοφώτιστους και ολοκλήρωσε το 2021 με 14 συμμετοχές σε 17 αγωνιστικές, ενώ είχε και μια ασίστ.
  • Σεμπάστιαν Βασιλειάδης: Ο Βασιλειάδης ξεκίνησε το πρώτο μισό της χρονιάς στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Πάντεμπορν. Μετά από 11 συμμετοχές με δυο ασίστ ο ομογενής χαφ έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στην Αρμίνια Μπίλεφελντ. Ο 24χρονος χαφ άργησε αλλά βρήκε τη θέση του στη νέα του ομάδα με την οποία μέτρησε πέντε συμμετοχές στον πρώτο γύρο, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν στον πρώτο γύρο.
  • Στέφανος Καπίνο: Το 2021 δεν ήταν η πιο γεμάτη χρονιά για τον Έλληνα τερματοφύλακα. O Kαπίνο αγωνίστηκε μόλις μια φορά στο πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν, στη τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στη νίκη της Αρμίνια επί της Λειψίας με 2-0, με τον 27χρονο κίπερ να κρατάει «clean cheet». Ο υψηλόσωμος πορτιέρε αγωνίστηκε στο πρώτο μισό του 2021 στη Σαντχάουσεν της δεύτερη κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου με τη μορφή δανεισμού από τη Bέρντερ Βρέμης. Σε 18 παιχνίδια στη Tζβάιτε Λίγκα ο Καπίνο κράτησε πέντε φορές «Clean Sheet», ενώ δέχτηκε 26 γκολ.
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα