Κοντονής: «Έγινε η αρχή για την κάθαρση»

Gazzetta team
Κοντονής: «Έγινε η αρχή για την κάθαρση»

bet365

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την αποφυγή του Grexit, αλλά και στην λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολίας, καθώς και στην ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο Αθλητικό Metropolis 95,5 fm:

Για τις κινήσεις που έχουν γίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Όλα όσα έχουν συμφωνηθεί βαίνουν προς υλοποίηση. Θα έλεγα ότι είναι μια μεγάλη και καλή αρχή. Για να θυμηθούμε τα λόγια του αστροναύτη που πήγε πρώτος στη Σελήνη “ένα μικρό βήμα για μένα, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα”. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία που εδώ και χρόνια είχε εξαγγελθεί. Θέλω να τονίσω ότι για να γίνουν όλα αυτά έπαιξε μεγάλο ρόλο η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, για διαφάνεια, εκδημοκρατισμό και κάθαρση σε όλους τους τομείς του αθλητισμού. Αποτελούσαν λαϊκά αιτήματα οι στόχοι της κυβέρνησης, από όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Είπαμε ότι δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε απειλές και εκβιασμούς. Πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδία. Επιδίωκε να αποβληθεί για να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ η ΕΠΟ θα είχε τις συνέπειες».

Για το αν απομακρυνθούν από το ποδόσφαιρο οι κατηγορούμενοι: «Είναι στην κρίση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Θα έρθει η FIFA για να γίνουν αλλαγές. Είχαν φροντίσει να μπουν στο απυρόβλητο όσοι είχαν εμπλοκές πριν από το 2014. Τέλος αυτά τώρα. Δεν θέλω να προδικάσω και ούτε θα το κάνω ποτέ για κανέναν. Είναι στελεχωμένη από τακτικούς δικαστές η Επιτροπή Δεοντολογίας με βάση τον περσινό νόμο που είχα εισηγηθεί στη Βουλή. Όλα τα όργανα του ποδοσφαίρου παγκοσμίως δεν αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα η FIFA έκανε μια εξαίρεση. Κάναμε ιδιαίτερη συζήτηση. Είχα κάνει μια υποχώρηση στο εν λόγω ζήτημα, για να επιλέγονται από την ΕΠΟ οι δικαστές και οι υπόλοιποι θα είναι αναπληρωματικοί».

Για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες: «Είναι ένα θέμα το πότε θα συμβεί γιατί η επιτροπή της FIFA θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, και άμεσα θα επιληφθεί της κατάστασης. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών δεν το γνωρίζω. Θα είμαι ενήμερος των ενεργειών τους. Πιστεύω ότι και αυτοί θέλουν τη γρήγορη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Δεν είναι στο χέρι της ΕΠΟ. Θα πρέπει να σταθούμε με σεβασμό στη διαδικασία που θα ανοίξει, γιατί όταν ένας πολίτης βρίσκεται απολογούμενος ενώπιον της δικαιοσύνης, έχει το δικαίωμα να αποδείξει την αθωότητά του ή τα ελαφρυντικά της πράξης του».

Για τη διαιτησία και τα όσα λέγονται κατά των τακτικών δικαστών: «Θα ξεσκονίσει τον κανονισμό η FIFA και εκεί συμπεριλαμβάνεται και η διαιτησία. Θα πάμε σε έναν σύγχρονο κανονισμό διαιτησίας και πιστεύω ότι θα δρομολογηθούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Απευθύνομαι στις ομάδες και κυρίως στις μεγάλες. Βλέπω ότι βάλλονται, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, από τους δικηγόρους οι αποφάσεις που παίρνουν οι τακτικοί δικαστές και αυτό δεν συνάδει με το δικηγορικό επάγγελμα. Τους παρακαλώ θερμά όλους να σταματήσουν να βάλλουν κατά των αποφάσεων των τακτικών δικαστών. Έχουν το δικαίωμα της έφεσης, ακόμα και την προσφυγή σε όργανα που αυτοί θα επιλέξουν. Δεν θα γίνει ανεκτό να βάλλουν με δημόσιες τοποθετήσεις. Η κυβέρνηση θα προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους. Να σταματήσουν εδώ και τώρα».

Για την εκκαθάριση του Άρη: «Όταν λέμε για διαφάνεια και κάθαρση στον χώρο του αθλητισμού, εννοούμε ότι θα πρέπει να είναι -πρώτα από όλα- στο οικονομικό κομμάτι. Θεωρώ αδιανόητο ένα ερασιτεχνικό σωματείο να έχει παράξει μία, δύο, τρεις, τέσσερις ΠΑΕ με διαφορετικά ΑΦΜ. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν με βάση μια γενική κατεύθυνση που έχει χαράξει η κυβέρνηση και η ΕΕΑ. Θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος του νομοθετείν, δηλαδή πότε ψηφίστηκε ένας νόμος για να μην προσδώσουμε το αίσθημα της αδικίας».

Για το πότε θα ψηφισθεί ο νέος νόμος και αν θα εξαιρεθεί κάποιος: «Τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα τεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, γιατί είχαμε την καθυστέρηση με τη FIFA. Είχα πει ότι θα γίνει μέσα στον Μάιο, δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι. Αυτά θα τα δούμε. Η κατεύθυνση θα είναι αυτή που περιέγραψα. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον χρόνο που θα γίνει η νομοθέτηση για να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Αν είναι να κάνεις μια τομή και να εξυγιάνεις μία κατάσταση, θα πρέπει να ισχύει για όλους αυτό το πράγμα που θα γίνει. Θα τα μελετήσουμε και θα δούμε πως θα οργανωθεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει αυτό το αίσχος».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα