Πώς έγιναν ασφαλή τα γήπεδα στην Αγγλία!

Gazzetta team
Πώς έγιναν ασφαλή τα γήπεδα στην Αγγλία!

bet365

Διαβάστε την έκθεση του Κρις Γουόλεϊ, υπευθύνου ασφαλείας της αγγλικής ομοσπονδίας για το πως τα στάδια είναι πλέον πρότυπα ασφάλειας.

Πριν από τρεις δεκαετίες το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε τεράστια προβλήματα με τη βία και παλιά γήπεδα, που δεν είχαν ίχνος ασφάλειας. Δύο μεγάλες καταστροφές τη δεκαετία του '80 μία έρευνα της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια στα γήπεδα, έφεραν ένα πρόγραμμα με στόχο να αλλάξει τα πάντα.

Τις δεκαετίες του '70 και του '80 τα φαινόμενα βίας ανάμεσα στους οπαδούς ήταν συχνά. Δεν υπήρχαν διαχωριστικά στις εξέδρες και οι αντίπαλοι καθόντουσαν δίπλα-δίπλα. Ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή η αρχικά φιλική αντιπαλότητα να αλλάξει. Αυτό οδήγησε σε φαινόμενα, όπως ο θάνατος από μαχαιριά οπαδού το 1974 σε αναμέτρηση της δεύτερης κατηγορίας. Μετά από εκείνο το περιστατικό, αποφασίστηκε να μπουν φράχτες στα γήπεδα, τα οποία πλέον θύμιζαν περισσότερο στρατόπεδα συγκέντρωσης... Μεταλλικοί φράχτες κατασκευάστηκαν πίσω από τις εστίες, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, μέτρα που τελικά οδήγησαν στην πτώση της προσέλευσης στα γήπεδα.

Φυσικά, αυτό είχε ως συνέπεια την μείωση εσόδων των συλλόγων. Το 1985 ξέσπασε φωτιά στις εξέδρες του γηπέδου της Μπράντφορντ, που τότε αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε, όταν ένας οπαδός απλά πέταξε το τσιγάρο του, με τις εξέδρες να είναι κατασκευασμένες από ξύλο, ενώ τα σκουπίδια, που μαζεύονταν εκεί για χρόνια, βοήθησαν στην εξάπλωσή της. Οι περισσότεροι οπαδοί σώθηκαν, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, όμως 56 χάθηκαν εκείνη την ημέρα στην προσπάθειά τους να εξέλθουν.

Το 1989 ήρθε και η καταστροφή στο Hillsborough. Μία από τις θύρες άνοιξε, προκειμένου να μπουν πιο γρήγορα οι οπαδοί που περίμεναν έξω από το στάδιο, όμως αυτή η ενέργεια οδήγησε στο χάος. Ο ένας άρχισε να πέφτει πάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα 96 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Αυτές οι δύο καταστροφές έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη κατάλληλης ασφάλειας στα γήπεδα. Η κυβέρνηση έκανε έρευνα και τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 1990, προτείνοντας 76 αλλαγές.

Η Taylor Report (από το όνομα του Δικαστή που ανέλαβε την έρευνα) εξελίχθηκε σε «βίβλο» για τους Άγγλους και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή τώρα. Η 5η έκδοση του «Πράσινου Οδηγού», όπως ονομάστηκε (λόγω του πράσινου εξώφυλλου) δημοσιεύθηκε το 2008 και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την τεχνική υποστήριξη της ασφάλειας στα γήπεδα. Υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια για τους σεκιούριτι, την ασφάλεια και την ιατρική βοήθεια.

Φυσικά, η εφαρμογή αυτών των οδηγιών ήταν υποχρεωτική για όλους τους συλλόγους. Οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για την τήρηση των κανονισμών και τον έλεγχο των σταδίων, όπως επίσης και για την σύγκλιση της «Συμβουλευτικής Ομάδας Ασφάλειας», που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων μερών.

Για να λάβει Πιστοποιητικό Ασφάλειας κάθε σύλλογος θα πρέπει:

Να έχει υπεύθυνο ασφαλείας
Να εκπαιδεύσει τους σεκιούριτι, σύμφωνα με τα όσα έχει ορίσει το κράτος
Να υπάρχουν κάμερες στο στάδιο, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να δουν κάθε οπαδό. Αυτό εξασφαλίζει ότι στην περίπτωση οποιουδήποτε επεισοδίου, ο υπεύθυνος ασφαλείας θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον οπαδό και να δράσει άμεσα. Επίσης, υπάρχει σύστημα καταγραφής του αριθμού των οπαδών και με αυτόν τον τρόπο, χτυπάει συναγερμός σε περίπτωση που σε κάποια από τις εξέδρες υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός οπαδός από τον επιτρεπόμενο.
Κάθε στάδιο θα πρέπει να διαθέτει γραφείο ελέγχου, ώστε να μπορεί να συντονίσει τα πάντα.

Αν οι αρχές θεωρήσουν ότι σε κάποιο στάδιο ένα από τα παραπάνω δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποφασίσουν τη μείωση της χωρητικότητας για λόγους ασφαλείας ή να προχωρήσουν στο κλείσιμο κάποιας από τις εξέδρες.

Το 1991 η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει ακόμη μία επιτροπή. Την FLA (Αρχή Αδειοδότησης), που θα επέβλεπε την ασφάλεια στα γήπεδα της Αγγλίας και της Ουαλίας, αλλά και τις τοπικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα προβλεπόμενα τηρούνται. Το 2011 ιδρύθηκε και η SGAS (Αρχή Ασφαλείας των Σταδίων), ώστε να συνεχιστεί ο ρόλος της FLA.

Μία από τις προτάσεις της Taylor Report ήταν και το πέρασμα σε στάδια μόνο με θέσεις καθισμάτων. Αυτό ξεκίνησε μία τεράστια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των σταδίων σε ολόκληρη τη χώρα. Επειδή είχε υπολογιστεί ότι η τοποθέτηση καθισμάτων θα μείωνε τη χωρητικότητα των σταδίων στο μισό, οι σύλλογοι αναγκάστηκαν να κάνουν σχέδια για νέα. Μέσα σε δύο δεκαετίες περισσότερα από 30 νέα στάδια κατασκευάστηκαν.

Με τα χρήματα να είναι λιγότερα, όμως, λόγω της χαμηλότερης προσέλευσης, πως θα μπορούσαν οι σύλλογοι να χτίσουν νέα στάδια; Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν σε συνεργασία με τους συλλόγους να μειώσει τη φορολογία στον τζόγο και τα έξτρα χρήματα μπήκαν σε Trust Fund, που χρησιμοποιήθηκε για τα νέα στάδια. Το 1992 ήρθε η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που έφερε πολλά χρήματα στα ταμεία. Μαζί με την ανακαίνιση των γηπέδων, που πλέον μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στους θεατές, ήρθαν και νέα έσοδα από το μάρκετινγκ και τις δραστηριότητες τις ημέρες των αγώνων.

Αυτό, όμως, είναι ένας μέρος της εξίσωσης. Το άλλο σημαντικό είναι να μπορείς να εγγυηθείς την ασφάλεια σε αυτά τα γήπεδα. Πριν την Taylor Report η αστυνομία είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο, όμως όπως διαπιστώθηκε έπρεπε να περάσει στα χέρια των συλλόγων. Έτσι, ο υπεύθυνος ασφαλείας είναι εκείνος που προσλαμβάνει και εκπαιδεύει τους σεκιούριτι και συνήθως πρόκειται για κάποιον συνταξιούχο των σωμάτων ασφαλείας.

Ακόμη και το site της FSOA, της Ένωσης των Υπευθύνων Ασφαλείας των συλλόγων των 4 πρώτων κατηγοριών στην Αγγλία, είναι τόπος συζήτησης και προώθησης λύσεων. Από το 1996 η Premier League, η Championship σε συνεργασία με τις FSOA και SGAS έχουν δώσει βοήθεια στην εκπαίδευση των σεκιούριτι, ενώ το 2010 εισήχθηκε το πρόγραμμα «On The Ball» για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Οι βασικές αρμοδιότητες των σεκιούριτι σύμφωνα με τον «Πράσινο Οδηγό» είναι:

Να κατανοούν τις γενικές αρμοδιότητές τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την υγεία των οπαδών.
Να κάνουν ελέγχους ασφαλείας.
Να οδηγούν τους οπαδούς στις θέσεις τους κατά την είσοδο και την έξοδό τους από το γήπεδο.
Να μην κοιτάζουν το παιχνίδι, αλλά τις εξέδρες.
Να τσεκάρουν τις εισόδους και τις εξόδους του γηπέδου κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Να έχουν τον έλεγχο, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στις εξέδρες.
Να είναι σε θέση να βοηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Να είναι σε θέση να προσφέρουν πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.
Να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία έκτακτες καταστάσεις, όπως πυρκαγιά στις εξέδρες.

Στα μεγάλα στάδια σε κάθε ματς δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 1.000 σεκιούριτι και είναι δουλειά του υπεύθυνου ασφαλείας να τους ενημερώσει νωρίτερα ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε αγώνα.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί για τους οποίους θα πρέπει να ενημερωθούν και αφορούν τους οπαδούς. Πιο συγκεκριμένα:

Απαγορεύεται η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου.
Απαγορεύεται η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο.
Η χρήση ομοφοβικής, ρατσιστικής ή προσβλητικής γλώσσας.
Η συνεχής όρθια στάση.
Η προσπάθεια εισόδου στο γήπεδο υπό την κατάσταση μέθης.
Το κάπνισμα.
Η είσοδος αλκοόλ στο γήπεδο.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει λειτουργικό κέντρο ασφάλειας, όπου ο υπεύθυνος συνεργάζεται με την αστυνομία και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις κάμερες. Εκεί βρίσκονται και οι υπεύθυνοι για την ιατρική περίθαλψη. Όλες οι θύρες ελέγχονται από εκεί, όπως επίσης και οι ανιχνευτές καπνού. Η επιθεώρηση του σταδίου γίνεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη σέντρα και σε όλους τους τομείς. Μετά τη λήξη, μάλιστα, οι σεκιούριτι θα συνεχίσουν την επιθεώρηση σε όλες τις περιοχές του σταδίου. Φυσικά, ο υπεύθυνος ασφαλείας καταρτίζει και πλάνο έκτακτης εξόδου, το οποίο ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και για το οποίο ενημερώνονται συνέχεια οι σεκιούριτι.

Η δουλειά που έχει γίνει είναι εκπληκτική και αυτό είναι εμφανές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν 1985-86 μετά την καταστροφή στο Μπράντφορντ στις 4 κατηγορίες της Αγγλίας βρέθηκαν μόλις 16 εκατ. θεατές, που είναι η μικρότερη προσέλευση στην ιστορία. Σήμερα, περισσότεροι από 30 εκατ. θεατές. Τα καλύτερα και ασφαλέστερα στάδια τραβάνε και περισσότερους οπαδούς.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα