Μια μεγάλη βραδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μια μεγάλη βραδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου

bet365

Φεύγοντας από το ΟΑΚΑ ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την νίκη του κανονικού ποδοσφαίρου στον τελικό του Κυπέλλου.

Ήταν μια από τις καλύτερες βραδιές που έζησε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην ιστορία του των τελευταίων του ετών. Μια βραδιά ποδοσφαίρου. Με το ποδόσφαιρο στο πρώτο πλάνο, το καθαρό παιχνίδι στον αφρό, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια να είναι τα μόνα που παίζουν στο παιχνίδι και αποφασίζουν τον νικητή. Όχι οι σφυρίχτρες, όχι τα σημαιάκια, όχι η τρομοκρατία, όχι τα τοξικά του ποδοσφαίρου.

Εδώ και χρόνια έχουμε κάνει εκπτώσεις και ζούμε με αυτές στην Ελλάδα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Όμως τούτη τη φορά η ικανοποίηση δεν οφείλεται στις εκπτώσεις. Όσοι βρεθήκαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο φύγαμε μ’ ένα χαμόγελο επειδή είδαμε ποδόσφαιρο, μιλήσαμε για ποδόσφαιρο, ασχοληθήκαμε με το ποδόσφαιρο και μόνο με αυτό ή κυρίως με αυτό.

Και νίκησε ο καλύτερος. Δηλαδή η ομάδα που έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο, οργανωμένο, δημιουργικό. Μια ομάδα που υπηρετεί τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου και δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι το κανονικό ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει της μόδας στην Ελλάδα, επειδή μπορεί να επιβιώνει και σιγά σιγά να γίνεται ελκυστικό και αποτελεσματικό.

Είναι μια σημαντική και πολύ διδακτική ιστορία αυτή του φετινού Παναθηναϊκού. Γι’ αυτό κι είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο τυχερό που αυτή η ιστορία φωτίζεται από την υπερβατική πορεία που σφραγίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ με την κατάκτηση του κυπέλλου.

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα στην οποία κάνουν κουμάντο αυτοί που έχουν την γνώση, την μόρφωση, την εκπαίδευση και την εμπειρία ποδοσφαίρου. Και τώρα που αυτοί αποκτούν την τεχνογνωσία και εφαρμόζουν τις θεωρίες και τις αντιλήψεις τους για την διεύθυνση μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, ο Παναθηναϊκός εξελίσσεται. Εξελίσσει τους ποδοσφαιριστές που επέλεξε και συγχρόνως εξελίσσει το ποδοσφαιρικό σχέδιό του, δηλαδή την ίδια του την ομάδα.

Συνάντησα και κουβέντιασα με αρκετούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου το βράδυ του Σαββάτου στις κερκίδες και το τερέν του ΟΑΚΑ. Νυν ποδοσφαιριστές, πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές, στελέχη ΠΑΕ. Απ’ όλους άκουγα το ίδιο σλόγκαν: “η ποδοσφαιρική υγεία επικράτησε του χρήματος που σπαταλιέται χωρίς γνώση και σχέδιο”. Μια κουβέντα που δεν είναι της ώρας και χρειάζεται πολύ ανάλυση, την οποία οι σταθεροί αναγνώστες αυτού του blog έχετε αντιληφθεί ότι μου αρέσει να κάνω συχνά. Για τούτη τη βραδιά ας κρατήσουμε τούτο: νίκησε το ποδόσφαιρο. Η δουλειά, η ικανότητα, η γνώση, η εμπειρία, η φιλοδοξία και, τελικά, η ποιότητα. Αυτή ήταν μια καλή βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

YΓ. Η φωτογραφία είναι από το κινητό μου. Για να φυλάξω μια από τις καλύτερες στιγμές: τη στιγμή που οι νικητές χειροκρότησαν τους ηττημένους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.