Η έδρα, η άμυνα, η υγεία!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Η έδρα, η άμυνα, η υγεία!

bet365

Με μόλις ένα γκολ παθητικό εντός έδρας ο Παναιτωλικός βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, δίχως να έχει περάσει κανένας «μεγάλος» από το Αγρίνιο. Γράφει ο Β. Γαλούπης.

Σίγουρα υπήρχαν αρκετά πράγματα να δει και να αναλύσει κανείς από την 1η αγωνιστική του β’ γύρου. Για το σόου του Τσόρι Ντομίνγκεζ, για το πνεύμα πολεμιστή και το πείσμα του ΠΑΟΚ ώστε να κάνει μια μεγάλη ανατροπή με την Ξάνθη, για τα σημαντικά διπλά του Ατρόμητου και του Αστέρα, για το θρίλερ στο Βέροια – Πλατανιάς.

Κοντρολαρισμένοι

Ωστόσο, θα ήθελα να επιμείνω λίγο παραπάνω στην εντυπωσιακή παρουσία του Παναιτωλικού μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Μιας ομάδας που την βλέπεις στον αγωνιστικό χώρο και την χαίρεσαι. Εκπέμπει υγεία. Με κοντρολαρισμένους παίκτες, μελετημένη τακτική από τον Χάβο, ορθολογικό ποδόσφαιρο, και γερή έδρα με καλή ατμόσφαιρα.

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός

Για τον Παναθηναϊκό ήταν εξ’ αρχής μια επικίνδυνη, μια πραγματικά δύσκολη αυτή τη φορά, αποστολή. Και προσπάθησε όσο και όπως μπορούσε, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει έστω με τον βαθμό.

Από το Αγρίνιο, άλλωστε, δεν πέρασε κανένας «μεγάλος». Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε και ο ΠΑΟΚ. Οι ερυθρόλευκοι, μάλιστα, ήταν στο μοναδικό παιχνίδι που δεν σκόραραν αυτή τη σεζόν, ενώ ο δικέφαλος στην Σούπερ Λίγκα έχει χάσει εκτός έδρας μόνο σε ένα ακόμα ματς, στο Γ. Καραϊσκάκης.

Καμία σχέση…

Ο Παναιτωλικός, λοιπόν, για όσους παρακολούθησαν και το παιχνίδι αυτής της αγωνιστικής «δικαιολόγησε» σε μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο έχει τόσο δυνατή έδρα, για ποιο λόγο έχει μαζέψει τόσους πόντους, για ποιο λόγο η φετινή του παρουσία δεν έχει καμία σχέση με αυτή προ διετίας.

Απλά θυμίζω ότι οι Αγρινιώτες το 2011-12, όταν και υποβιβάστηκαν, είχαν πάρει 28 β. σε όλη τη διοργάνωση, έχοντας στην έδρα τους 5 νίκες - 5 ισοπαλίες - 5 ήττες. Φέτος μέχρι την 18η αγωνιστική έχουν συγκεντρώσει ήδη 24 β., με 6 νίκες – 3 ισοπαλίες – 0 ήττα στο γήπεδό τους.

Στην κορυφή!

Ο Παναιτωλικός με γκολ 14-1 σε 9 ματς στην έδρα του είναι στην τοπ θέση της Ευρώπης σ’ αυτόν τον τομέα. Πραγματικό επίτευγμα, δηλαδή, να έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ (στο 2-1 με τον Λεβαδειακό)! Δεν έχει, μάλιστα, μαζί του πια ούτε τον ΑΠΟΕΛ μετά το 2-2 που έφερε με την ΑΕΛ. Η κυπριακή ομάδα σε 8 εντός έδρας αγώνες έχει πλέον 18-3 γκολ.

Μόνο ένα τέρμα στο γήπεδό της έχει δεχτεί και η Νόβι Παζάρ στην Σερβία μετά το φινάλε του α’ γύρου (11-1 σε 7 ματς), αλλά και μια ομάδα από το πρωτάθλημα Ανδόρας (Λουζιτάνος Λα Πόσα, 26-1, όμως σε μόνο 5 παιχνίδια). Και οι δυο άλλοι σύλλογοι, δηλαδή, που έχουν από ένα γκολ παθητικό στην Ευρώπη έχουν παίξει λιγότερα ματς. Κι όλα αυτά σε περισσότερα από 35 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή.

Με αρχή και τέλος

Δεν είναι, όμως, μόνο οι βαθμοί, τα γκολ, τα ρεκόρ αυτά καθαυτά. Το βασικότερο που με κέντρισε για να γράψω αυτό το κομμάτι είναι ότι ο Παναιτωλικός έχει αρχή και τέλος στο παιχνίδι του. Έχει πλάνο, διαθέτει τρείς – τέσσερις παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα στην ενδεκάδα του, υπάρχει ισορροπία μεταξύ αμυντικής λειτουργίας και δημιουργικότητας.

Έχει να πει «κάτι»

Με λίγα λόγια, είναι μια από τις ομάδες που δουλεύουν μεθοδικά κι έχει να πει «κάτι» στο ποδοσφαιρικό κοινό, ανεξάρτητα τι οπαδική προτίμηση έχει ο καθένας. Αναμφισβήτητα, είναι από τις θετικές παρουσίες στο φετινό πρωτάθλημα. Δίνει φρέσκο αέρα στην Σούπερ Λίγκα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.