Το καμάρι του βορρά (vid)

Ball Boys Ball Boys
Το καμάρι του βορρά (vid)

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον 17χρονο Ριχάιρο Ζίβκοβιτς της Γκρόνινγκεν, το νεότερο… next best thing.

Trots van het Noorden, «το καμάρι του βορρά». Αυτό το παρατσούκλι έχει μείνει στην Γκρόνινγκεν από τις μέρες που ήταν η μοναδική ομάδα του ολλανδικού βορρά στην κορυφαία κατηγορία.

Μετά από αρκετά χρόνια οι οπαδοί μπορούν να αισθάνονται ξανά – κατά κάποιον τρόπο - το «επίκεντρο», καθώς μετά τους Ρόμπεν και Σουάρες, βλέπουν ένα άλλο μεγάλο αστέρι να γεννιέται στο Euroborg.

Ο Ριχάιρο Ζίβκοβιτς έχει ήδη σπάσει δύο ρεκόρ συλλόγου, ενώ αναμένεται να σπάσει και αρκετά της Eredivisie. «Ο head scout της Μπαρτσελόνα ήταν σήμερα στις εξέδρες, όπου βρέθηκαν scouts και από τουλάχιστον άλλες 12 ομάδες. Είναι εμφανές ότι ήρθαν να δουν τον Ριχάιρο, έστω και αν δεν μας το επιβεβαίωσαν. Ίσως να ήρθαν για κάποιον παίκτη της Ρόντα, αλλά δεν το νομίζω», σχολίασε ο Χανς Νίλαντ, γενικός διευθυντής της Γκρόνινγκεν, στο Voetbal International.

«Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου είναι η πρώτη φορά, που scouts από τόσο μεγάλες ομάδες έρχονται», ολοκλήρωσε. Δηλώσεις του μετά το ματς με την Ρόντα (3-3), που ήταν το πρώτο στο οποίο – έστω και αν δεν σκόραρε - ο πιτσιρικάς ξεκίνησε στη βασική 11άδα (03/11).

Ο Ζίβκοβιτς έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Γκρόνινγκεν, όταν αγωνίστηκε για 7' στη νίκη 2-0 επί της Χέρακλες τον Δεκέμβριο του 2012. Σε ηλικία 16 ετών και 88 ημερών έγινε παράλληλα και ο 4ος νεότερος στην Eredivisie. Λίγες ημέρες αργότερα υπό το ασφυκτικό πρέσινγκ της Μάντσεστερ Σίτι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Για έναν παίκτη στην ηλικία του και με δεδομένο πλέον το πόσο εύκολο είναι να αλλάξει χώρα και – μεγαλύτερη – ομάδα, η απόφασή του να μείνει ήταν δείγμα ωριμότητας. «Θέλω να εξελιχθώ εδώ και σαν παίκτης και σαν άνθρωπος. Η απόφαση να υπογράψω νέο συμβόλαιο και να μείνω τα επόμενα χρόνια στην Γκρόνινγκεν είναι συνειδητή. Τώρα, οι παίκτες τείνουν να φεύγουν για το εξωτερικό όλο και σε μικρότερη ηλικία, όμως αυτή δεν είναι επιλογή για μένα. Το θεώρησα πολύ πιο σοφό να υπογράψω νέο συμβόλαιο και να μείνω εδώ», σχολίασε στη συνέντευξη τύπου παρουσία της οικογένειάς του, για να συμπληρώσει «αύριο θα πρέπει να αναπληρώσω τις ώρες που έχασα σήμερα στο σχολείο».

«Στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 32 γκολ! Ήταν σαφές ότι είχε μεγαλύτερο ταλέντο από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Ρομπ Τάλμα, προπονητής του στην FVV Foxhol, όπου ο Ζίβκοβιτς πήγε όταν ήταν 8 ετών, για να την αφήσει για λογαριασμό της Γκρόνινγκεν το 2007.

«Είναι τελείως διαφορετικοί παίκτες, όμως έχουν αμφότεροι την ίδια ικανότητα επιθετικά», ήταν το σχόλιο του Πέτερ Γιέλτεμα, διευθυντή των ακαδημιών των πράσινων, όταν ο ολλανδικός τύπος... φαγώθηκε να τον συγκρίνει με τον Ρόμπεν. Η σεζόν 2012-13 τελείωσε με τον Ζίβκοβιτς να παίρνει λίγα λεπτά συμμετοχής, να κάνει κανονικά προετοιμασία και πλέον να βγάζει μάτια.

Η πρώτη εμφάνιση δεν άργησε να έρθει, καθώς στην 1η αγωνιστική στο εκτός έδρας ματς με τη Νάϊμέγκεν πρόσθεσε άλλα 6' στο ενεργητικό του. Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα του ήταν αρκετό, για να πετύχει και το πρώτο του γκολ! Σε ηλικία 16 ετών και 332 ημερών έσπασε το ρεκόρ του Ρόμπεν και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Γκρόνινγκεν και ξανά 4ος στης Eredivisie (πίσω από τους Κρας, Μπρούχινκ και Γκράουμανς).

«Έσπασε το ρεκόρ μου, όμως δεν έχω πρόβλημα. Μου αρέσει! Κρατάω ακόμα επαφή με τους ανθρώπους της Γκρόνινγκεν, που παραμένει η ομάδα μου. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι βγαίνουν και άλλα ταλέντα. Ειλικρινά ελπίζω ότι θα μπορέσει να κάνει τα σωστά βήματα και θα ανταμειφθεί στην καριέρα του. Είναι μόλις 16 ετών, οπότε έχει πολύ δρόμο μπροστά του», σχολίασε ο άσος της Μπάγερν.

«Όλη αυτή η προσοχή είναι μέρος του παιχνιδιού. Πρέπει να μείνω προσγειωμένος. Είμαι πολύ χαρούμενος και με τα γκολ και με τον χρόνο συμμετοχής μου. Δεν είμαι ακόμα σε ηλικία για την πρώτη ομάδα. Στόχος μου είναι να παίζω όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλω να τελειώσω το σχολείο, να παίζω και να σκοράρω», είπε ο Ζίβκοβιτς, που είχε τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα.

Ακολούθησε το εντός έδρας παιχνίδι με την Ουτρέχτη, στο οποίο ο 17χρονος επιθετικός μπήκε στο 64' και σκόραρε στο 71'! «Supersub» τον ονόμασαν οι Ολλανδοί, καθώς ο Τάνινγκ συνέχισε να τον χρησιμοποιεί ως αλλαγή και ο Ζίβκοβιτς βρέθηκε 48” στον αγωνιστικό χώρο πριν κάνει το 2-1 με την Άλκμααρ λίγες ημέρες αργότερα! «Όταν πιστέψουμε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει, θα ξεκινήσει. Πρέπει να δυναμώσει και να βελτιωθεί με την μπάλα στην κατοχή του. Είναι πολύ καλός, ειδικά αν βρει χώρο», σχολίασε ο τεχνικός της Γκρόνινγκεν.

Με 5 γκολ μέχρι τώρα είναι ο πρώτος σκόρερ των πράσινων, ενώ ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στο παιχνίδι με την Ρόντα (03/11), ο 5ος νεότερος στην ιστορία της Eredivisie. «Έχει στοιχεία που στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα μας βοηθούσαν. Πλέον, είναι πιο δυνατός, πιο έξυπνος και καταλαβαίνει καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού μας. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως δουλεύει σωστά και θα δούμε μέχρι που θα φτάσει, όταν καθιερωθεί. Άλλωστε, σκοράρει συνεχώς», σχολίασε ο Τάνινγκ.

«Ήμουν έτοιμος, όμως ήταν έκπληξη και για μένα», είπε ο Ζίβκοβιτς στην κάμερα του RTV Noord. «Συνήθως είμαι πιο γρήγορος από τους αμυντικούς. Επομένως, δημιουργούνται πάντα ευκαιρίες», ολοκλήρωσε.

Ακόμη και στην Ολλανδία, που παραδοσιακά δεν έχει τόση σημασία η ηλικία, ο επιθετικός της Γκρόνινγκεν ξεχωρίζει. Είναι από τις περιπτώσεις, που φαίνεται ότι το μέλλον είναι λαμπρό. Ο Gerard Postma έγραψε ότι του θυμίζει τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι στα νιάτα του. «Έπαιζε λες και ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερος», σχολίασε ο Ολλανδός.

Η ευφυΐα του, η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία είναι ακόμη σημαντικότερα από το ταλέντο αυτό καθ' αυτό. Μπορείς να το πεις μέχρι και άγνοια κινδύνου. «Πρώτα πρέπει να αρχίσω να παίζω βασικός στην Γκρόνινγκεν. Στη συνέχεια; Θέλω να παίξω σε έναν κορυφαίο σύλλογο όπως η Ρεάλ», δήλωσε ο Ζίβκοβιτς και ήδη το πρώτο συμβαίνει.

Το γεγονός ότι έχει κάνει όσα έχει κάνει με την Γκρόνινγκεν και όχι με κάποια από τις μεγάλες ομάδες σημαίνει ακόμη περισσότερα. Στο ματς με την Χέρακλες (09/11) έχασε δύο καλές ευκαιρίες, όμως δεν επηρεάστηκε, ούτε αγχώθηκε. «Δείχνει στοιχεία πραγματικού επιθετικού. Δεν επηρεάζεται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και σκοράρει όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο», είπε ο προπονητής του.

Ήδη Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Βιγιαρεάλ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και φυσικά Άγιαξ, Αϊντχόφεν και Φέγιενορντ είναι κάποιες από τις ομάδες που τον έχουν στη λίστα τους και συχνά-πυκνά τον παρακολουθούν.

Ο πιτσιρικάς είναι από τα… φονικότερα όπλα στην Ολλανδία, καθώς σκοράρει ανά περίπου 60’ και είναι ο πιο «αποδοτικός» επιθετικός στην κατηγορία! Από τους παίκτες με 10+ σουτ, μάλιστα, βρίσκεται στην 3η θέση σε ποσοστό ευστοχίας με 74% πίσω μόνο από τον Μπακαλί της Αϊντχόφεν (79%) και τον συμπαίκτη του στην Γκρόνινγκεν Τσέρι (76%)…

«Τη μία παίζω καλά, την άλλη όχι. Πρέπει να καταφέρω να έχω σταθερή απόδοση και να αποκτήσω εμπειρία. Έχω καλή σχέση με τα δίχτυα. Φυσικά, και το συναίσθημα είναι πολύ ωραίο. Πάντα θέλεις να είσαι σημαντικός για την ομάδα σου. Η καλύτερη επιλογή για μένα είναι να παίζω. Γι' αυτό και ανανέωσα το συμβόλαιό μου. Θέλω να μείνω εδώ», αρκέστηκε να πει ο Ζίβκοβιτς στην Telegraaf και φαίνεται ότι πήρε την πιο «σοφή» απόφαση.

*Με διπλή υπηκοότητα (ο πατέρας του είναι από το Κουρασάο, η μητέρα του από την Σερβία και ο ίδιος γεννημένος στην Ολλανδία), θα κληθεί να επιλέξει σύντομα αν θα αγωνιστεί με τους Οράνιε (είναι ήδη διεθνής με την U18) ή με τους Σέρβους. Προς το παρόν ο ίδιος δήλωσε την προτίμησή του στο πρώτο ενδεχόμενο...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys