Ποδόσφαιρο: Το παιχνίδι αλλάζει…

Gazzetta team
Ποδόσφαιρο: Το παιχνίδι αλλάζει…

bet365

Ο «βασιλιάς των σπορ» πέρασε από πολλά στάδια πριν φτάσει στη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα και ετοιμάζεται για μια ακόμα μεγάλη αλλαγή!

Ποδόσφαιρο, το διασημότερο ομαδικό άθλημα στον κόσμο. Στις πρώιμες εκδοχές του, οι Αρχαίοι Έλληνες, το ονόμασαν «επίσκυρον», οι Κινέζοι «Tsu Chu», ενώ οι Αβορίγινες της Νότιας Αυστραλίας προσπαθούσαν 50 εναντίον 50 να σκοράρουν. Το ποδόσφαιρο, με τη μορφή που ξέρουμε και λατρεύουμε όλοι, «γεννήθηκε» στην Αγγλία.

Στις αρχές του 19ου αιώνα στην Αγγλία, οι εκπαιδευτικοί φορείς παρατήρησαν τις αξίες που προάγονταν μέσω του ποδοσφαίρου (συνεργασία, άθληση & ανιδιοτέλεια), αποφασίζοντας την εισαγωγή του στα σχολεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι πρώτοι κανόνες τέθηκαν στο περίφημο κολέγιο του Κέιμπριτζ το 1848, σε μία συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κολέγια Ίτον, Χάροου και Ράγκμπι. Εννέα χρόνια αργότερα, το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο, η Σέφιλντ, προσέθεσε τους δικούς της και διαφοροποίησε κάποιους άλλους. Η γέννηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η μετατροπή του από ένα άθλημα για ευγενείς σε παιχνίδι για όλους, άλλαξε εντελώς την ιστορία και άνοιξε πανιά για την εξάπλωσή του.

Ετσι δημιουργήθηκε η Αγγλική Ομοσπονδία

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1863 και η δημιουργία της αποδίδεται στον Λονδρέζο δικηγόρο, Εμπενέζερ Μόρλει, ο οποίος δημιούργησε την ομάδα Barnes FC το 1862. Αν και δεν ήταν δάσκαλος ή καθηγητής, αρκετοί μαθητές από δημόσια σχολεία εντάχθηκαν στην ομάδα του, σε μία περίοδο που υπήρξαν αντιδικίες και διαφωνίες στο πως θα έπρεπε να παίζεται το άθλημα.

Ο Μόρλεϊ έγραφε στη Bell's Life, μία δημοφιλέστατη εφημερίδα, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο πρέπει να θέσει νέους κανόνες με τον ίδιο τρόπο είχε γίνει με άλλα αθλήματα, όπως το κρίκετ. Οι δικές του αναφορές οδήγησαν στην πρώτη ιστορική συνάντηση στην ταβέρνα «Freemasons», στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Holborn, σταθμός του μετρό του Λονδίνου.

Οι ομάδες που εκπροσωπήθηκαν ήταν οι εξής: Barnes, War Office (Γραφείο Πολέμου), Crusaders, Forest (Leytonstone), No Names (Kilburn), Crystal Palace, Blackheath, school Kensington, Perceval House (Blackheath), Surbiton, school Blackheath Proprietory και Charterhouse. Η Civil Service FC, που τώρα παίζει σε ερασιτεχνική κατηγορία, είναι η μόνη ομάδα που έχει... επιβιώσει από τις 11 που υπέγραψαν, καθώς η τότε Πάλας δεν έχει σχέση με τη σημερινή.

Χρειάστηκαν έξι συναντήσεις σε 44 ημέρες για να αρχίσει να λειτουργεί η αγγλική FA. Μέχρι την 3η συνάντηση, είχε σχηματιστεί το πλαίσιο των κανονισμών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τον Μόρλεϊ και εγκρίθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου. Δημοσιεύτηκαν σε ένα μικρό βιβλίο από τον Τζον Λιλιγουάιτ, που κόστιζε τότε ένα σελίνι και έξι πένες.

H FA ήθελε να δει τους κανονισμούς της στο γήπεδο και διοργάνωσε μία αναμέτρηση ανάμεσα στη Barnes και τη Richmond στις 19 Δεκεμβρίου, που έληξε 0-0. Η πρώτη επίσημη διοργάνωση έγινε μετά την έμπνευση του γραμματέα της FA, Τσαρλς Άλκοκ και ήταν το Κύπελλο Αγγλίας. Διεξήχθησαν 13 αγώνες και στον τελικό οι Wanderers νίκησαν τους Royal Engineers με 1-0, μπροστά σε 2.000 θεατές στο Kennington. Ένας τελικός τον οποίο η Sporting Life περιέγραψε ως τον "πιο ευχάριστο ανταγωνισμό".

Ο Άλκοκ, θέλοντας να δώσει μία πιο διεθνή διάσταση στο άθλημα, είχε άλλη μία καλή ιδέα. Ένα ματς μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας. Στις 3 Νοεμβρίου του 1870 ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του αγώνα. Η Αγγλία κέρδισε αυτό το πρώτο ανεπίσημο διεθνές ματς με 1-0 κι ενώ όλοι οι παίκτες, Άγγλοι και Σκωτσέζοι, ζούσαν στο Λονδίνο. Η σκωτσέζικη ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είχε σχηματιστεί ακόμα όμως η ομάδα Queen’s Park συμφώνησε με τη νέα ιδέα του Άλκοκ: Να διοργανωθεί το πρώτο επίσημο πια διεθνές ματς με Αγγλία και Σκωτία.

Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση!

Ήταν μία αναμέτρηση ιστορικής αξίας που έγινε στο Hamilton Crescent, την έδρα μίας ομάδας κρίκετ από τη Σκωτία, στις 30 Νοεμβρίου του 1872. Όπως και στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου, το εισιτήριο κόστιζε ένα σελίνι. Το ματς είδαν 4.000 φίλαθλοι, εκ των οποίων αρκετές ήταν γυναίκες. Το τελικό 0-0 δεν απέτρεψε τους διθυράμβους.

Το ζήτημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τέθηκε πολύ νωρίς στην Αγγλία. Πολλές ομάδες έδιναν ένα είδος αποζημίωσης στους παίκτες τους για τον χρόνο που έχαναν από την κύρια εργασία τους. Η αγγλική Ομοσπονδία ήταν εξαρχής υπέρ του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αλλά όταν το 1884 δύο ομάδες απείλησαν με αποχώρηση, άλλαξε κατεύθυνση και επέτρεψε τον επαγγελματισμό. Το 1888 υπήρχαν στη Μεγάλη Βρετανία 12 πλήρως επαγγελματικές ομάδες και το 1892 είχαν ανέλθει στις 28.

Οσο για τους πρώτους επαγγελματίες αθλητές; Η ιστορία λέει πως ήταν οι Φέργκους Σούτερ και Τζίμι Λοβ. Πήραν μεταγραφή από την Partick FC για την Darwen. Ο Σούτερ είχε πει σε συνέντευξή το 1902 στην Lancashire Daily Post ότι η αμοιβή του ήταν 10 λίρες την εβδομάδα, όταν ο μέσος, εβδομαδιαίος μισθός ήταν περίπου 2 λίρες. Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια ήταν η προσέγγιση του παιχνιδιού μεταξύ αγγλικών και σκωτσέζικων ομάδων. Οι αγγλικές ομάδες έτρεχαν μπροστά με τη μπάλα σε ένα στιλ ράγκμπι, όμως οι Σκωτσέζοι προτιμούσαν να πασάρουν τη μπάλα ανάμεσα στους αντιπάλους. Προφανώς και το στιλ των Σκωτσέζων προτιμήθηκε.

Κάπως έτσι, λοιπόν, το παιχνίδι διαμορφώθηκε για να φτάσει στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα. Κι έπειτα, ήρθε η bwin για να το αλλάξει ξανά! Μείνετε συντονισμένοι για να δείτε το πώς…

Το παιχνίδι αλλάζει |21+

 

Τελευταία Νέα