Με την ευθύνη της FIFA και της UEFA. #not

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Με την ευθύνη της FIFA και της UEFA. #not

bet365

“Προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη της FIFA και της UEFA», είχε εξαγγείλει πριν από 8 ημέρες ο Πρωθυπουργός. 192 ώρες αργότερα ο Βασίλης Σαμπράκος επιχειρεί τον πρώτο απολογισμό της κυβερνητικής δράσης και λαμβάνει τα μηνύματα που εκπέμπουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες και οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Μια τρύπα στο νερό. Μια ιδιωματική έκφραση που επικαιροποιήθηκε και απέκτησε ακόμη ένα τρανταχτό τυπικό παράδειγμα: αυτό που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση με τα όσα κάνει στον χειρισμό της κρίσης στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών. Διακόσιες δεκαέξι ώρες πριν από τη συγγραφή αυτού του σημειώματος η ελληνική βουλή ψήφισε μια τροπολογία σχετική με το καθεστώς πολυιδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο προκειμένου να αλλάξει, δηλαδή να μειώσει, τις προβλεπόμενες ποινές. Και 192 ώρες πριν από τη σημερινή στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι θα προσκαλέσει στην Αθήνα τους προέδρους της FIFA και της UEFA για να συντάξουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, με κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια ξεκινά η ανασύνταξη του αθλήματος, μας είπε επί λέξει ο Πρωθυπουργός.

Ποια ήταν η συνέχεια σε όλα αυτά; Ποια ήταν η δράση που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση στην εκπόνηση και την εκτέλεση του έργου διαχείρισης μιας κρίσης με τόσο μεγάλη απήχηση; Πώς κύλησαν αυτές οι 192 ώρες; Σε τι επένδυσε η κυβέρνηση το 2,46% του χρόνου που έχει στο 2020 για να κάνει πολιτική; Την κρίση ανέλαβε να διαχειριστεί ο υπουργός Επικρατείας, δηλαδή ο, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β2951/2019, αρμόδιος για «την υποστήριξη των ενεργειών και των δράσεων του Πρωθυπουργού» υπουργός, δηλαδή ο νούμερο 2 της Κυβέρνησης, ο «αντ’ αυτού». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατάφερε να προσκαλέσει στην Αθήνα τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, για μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Τι θα έρθει να κάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA; Αν κανείς βασιστεί στην σημερινή επίσημη ενημέρωση της ΕΠΟ, οδηγείται στην εκτίμηση ότι ο Τσέφεριν δεν θα έρθει να κάνει πολλά περισσότερα από το να σταθεί δίπλα στον Πρωθυπουργό για να μας πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, προτού μας επαναλάβει ότι η UEFA στηρίζει τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ και ότι δεν είναι στην πολιτική της να αλλάζει τον πειθαρχικό κώδικα μεσούσης της περιόδου. Με άλλα λόγια, θα διατυπώσει διπλωματικά την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση από την Βουλή αποτελεί παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και θα μας πει πολύ ευγενικά ότι η UEFA δεν σκοπεύει να αναλάβει την διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου με δική της επιτροπή. Το πολύ, να μας τάξει μια τεχνική υποστήριξη. Λες και αυτό ήταν που μας έλειπε.

Ολοι όσοι παρακολουθούμε στενά τη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, διότι δεν περιμέναμε ότι θα ακούγαμε κάτι διαφορετικό από την UEFA. Μένει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί στα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών που έχει εγκατεστημένη εδώ την επιτροπή που παρακολουθεί την ελληνική διοίκηση της ΕΠΟ. Με άλλα λόγια, το ξέραμε ότι δεν θέλει να μπλέξει παραπάνω η UEFA. Το είπαν άλλωστε τα στελέχη της προ ημερών στους BIG 4, στην ιστορική συνάντηση στη «Μεγάλη Βρετανία». Κι η ερώτηση είναι: η κυβέρνηση δεν το ήξερε; Γιατί πήγε στην UEFA; Γιατί έστειλε εκεί τον νούμερο 2, τον πιο άμεσο συνεργάτη του Πρωθυπουργού; Για να έχει να λέει ότι προσπάθησε;

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι θα προσκαλέσει στην Αθήνα τον πρόεδρο της FIFA. Προτού αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Ελβετία ο υπουργός Επικρατείας, η ενημέρωση του υπουργείου μιλούσε για την επίσκεψή του στη FIFA προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Εκ των υστέρων οι πηγές του υπουργείου ενημέρωναν ότι ο Υπουργός συναντήθηκε με στελέχη της FIFA αλλά όχι τον πρόεδρο. Κι ύστερα προέκυψε η πληροφορία ότι τελικώς ο Υπουργός δεν πήγε καν στα γραφεία της FIFA. Και μέχρι τώρα δεν προκύπτει από πουθενά η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της FIFA έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να βρεθεί στην Αθήνα και να υπογράψει μνημόνιο. Ακόμη και αν έρθει, ο Τζιάνι Ινφαντίνο θα έρθει για να κρατήσει παρόμοια στάση με αυτή του Τσέφεριν: το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, η FIFA στέκεται στο πλευρό των κυβερνήσεων, έχετε υπέροχο ήλιο και μακρά ιστορία, σας αγαπώ, γειά σας. Δεν προκύπτει από καμία πηγή η πληροφορία περί διάθεσης της FIFA να υποστηρίξει την κυβέρνηση σε προσπάθεια ανασυγκρότησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν μπορώ να ξέρω πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορώ όμως με ασφάλεια να κρίνω ότι τα όσα πράττει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών δημιουργούν ή συντηρούν την γενική αίσθηση ότι δεν είναι αποφασισμένη να το τολμήσει, σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα. Αυτό το μήνυμα επικοινώνησε μια κυβέρνηση που πήγε απροετοίμαστη σε μια διαπραγμάτευση, την οποία οδηγήθηκε να κάνει με την UEFA, από την οποία δεν θα μπορούσε να περιμένει να πάρει τίποτα περισσότερο από αυτό που, για την ώρα, παίρνει: το τίποτα. Γι’ αυτό και ο κόσμος, όπως και ο υπόκοσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου τηρεί τη σιγή των τελευταίων ημερών. Το ελληνικό ποδόσφαιρο επιστρέφει στην κανονικότητά του. Ξαναβρίσκει τη ρουτίνα του, η κυβέρνηση δεν μπλέκει στα πόδια του, δεν το αναγκάζει να ξεβρωμίσει. Και η κυβέρνηση βρίσκει την ησυχία της, με λιγότερα υβριστικά πανό στα γήπεδα, λιγότερες δηλώσεις εναντίον της, λιγότερα και μικρότερα κείμενα κριτικής, μικρότερα ρεπορτάζ στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Μακριά και «αγαπημένοι».

Το όραμα των UEFA και FIFA είναι να περάσει αναίμακτα το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Το μεγάλο όραμά τους είναι να περάσουν αναίμακτα και τα play offs, δηλαδή να ολοκληρωθεί η σεζόν και να έρθει η στιγμή της αποχώρησης των «στρατευμάτων» τους από το ελληνικό έδαφος. Το όραμα της αγοράς του ποδοσφαίρου και του παραποδοσφαίρου είναι να μην μπλέξει στα πόδια της η κυβέρνηση ώστε να κάνει μόνο του το ποδόσφαιρο τις εκλογές της ΕΠΟ το ερχόμενο καλοκαίρι και να εκλέξει μια διοίκηση όμοια με τη σημερινή και τις προηγούμενες. Να συνεχίσει δηλαδή στην κανονικότητά του.

Το όραμα της κυβέρνησης σχετικά με το ποδόσφαιρο ποιο είναι; Οι πράξεις του πρώτου εξαμήνου της κυβερνητικής πολιτικής δεν έδειξαν απολύτως καμία διάθεση για ρήξεις. Οι πράξεις των τελευταίων ημερών δεν συμβαδίζουν με τα λόγια του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Και αυτή η κυβέρνηση δείχνει τη διάθεση να παραμείνει πιστή στα έθιμα και τις παραδόσεις μιας χώρας που δεν τολμά, διαχρονικά, να τα βάλει με τη διαφθορά του ποδοσφαίρου.

Image by Tim Hill from Pixabay

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.