Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα πιο ξεχωριστά γενέθλια για τον... εξόριστο CR7!

Νίκος Κικίδης
Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα πιο ξεχωριστά γενέθλια για τον... εξόριστο CR7!

bet365

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γιορτάζει τα πιο ασυνήθιστα γενέθλια και το Gazzetta υπενθυμίζει συνοπτικά την καριέρα ενός μύθου, ενώ αναρωτιέται αν έχει ακόμα το κίνητρο για να την παρατείνει...

Και μόνο να προσπαθήσεις να αναλύσεις την καριέρα του είναι σαν να ξετυλίγεις τον μίτο της Αριάδνης. Η ακριβής διαδρομή άλλωστε από εκείνον τον ψηλόλιγνο τύπο με τα αλλεπάλληλα τρικς μέχρι τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου μπορεί να αποδειχθεί χαοτική ακόμα και για τους πιο καταρτισμένους ιστορικούς. Ήταν το 2002 όταν ο Λάζλο Μπόλονι του χάριζε το ντεμπούτο του στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ήταν Δεκέμβριος του 2022 όταν έπειτα από μια ιστορική πορεία 20 ετών αποφάσισε να γίνει Μίδας του ποδοσφαίρου θυσιάζοντας την παρουσία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Και ανήμερα των 38ων γενεθλίων του (5/2), ο Κριστιάνο Ρονάλντο πιθανότατα σβήνει τα κεράκια έχοντας κατά νου μια διαφορετική ευχή από τις άλλες. Πρωτίστως να... πλουτίσει στη Σαουδική Αραβία, μα κυρίως να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην Ευρώπη για να κλείσει την καριέρα του με τον τρόπο που του αρμόζει.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε το τέλος να είναι διαφορετικό για ένα όνομα του κύρους του, με σταδιοδρομία σε μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου; Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξελίχθηκε από ταλέντο στον απόλυτο superstar, στον άνθρωπο που την οδήγησε στο Champions League του 2008 κατακτώντας τη Χρυσή Μπάλα, και καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος στην Premier League με 31 γκολ σε μια και μόνο σεζόν! Κι από εκεί που ήταν βασιλιάς του κόσμου σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες, αποφάσισε να τα εγκαταλείψει όλα για να βοηθήσει μια έκπτωτη Βασίλισσα να επιστρέψει στο θρόνο!

Το κεφάλαιο Ρεάλ Μαδρίτης μεγάλο, αζύγιστο, ιστορικό! Εννιά χρόνια έμεινε στην ισπανική πρωτεύουσα. Αρκετά για να σφυρηλατήσει μια σχέση ζωής. Βοήθησαν βέβαια και τα εκατοντάδες γκολ του, όπως και οι ομηρικές μάχες απέναντι στον Λιονέλ Μέσι για τον τίτλο του κορυφαίου της εποχής τους. H αλήθεια είναι πάντως πως ανεξάρτητα από το «στρατόπεδο» που διαλέγει ο καθένας, στην πραγματικότητα χρειάστηκε το Yin και το Yang για να τη διαμορφώσει! Πόσο γλυκιά άλλωστε θα ήταν μια επιτυχία του Πορτογάλου δίχως τον Πούλγκα να στέκεται απέναντι του, πόσο εκθαμβωτικός θα έμοιαζε άραγε ο εξωγήινος Αργεντινός χωρίς αυτή τη μηχανή εγωισμού και πείσματος να τον ωθεί συνέχεια προς νέα ορόσημα;

Ρητορικό φυσικά το ερώτημα, μιας και είχαμε την τύχη να μην μάθουμε ποτέ. Αντίθετα, είδαμε τρόπαια το ένα μετά το άλλο να γιγαντώνουν τον μύθο τους. Στην περίπτωση του Κριστιάνο δε, τα Champions League δεν είχαν... τελειωμό. «Σας υπόσχομαι έναν ευρωπαϊκό τελικό» ήταν η δέσμευση που είχε δώσει στους οπαδούς της Ρεάλ μετά τον χαμένο ημιτελικό απέναντι στη Μπάγερν πίσω στο 2012. Μια υπόσχεση που τελικά έμελλε να τηρήσει και με το παραπάνω. Αρχής γενομένης από το Champions League του 2014, προτού ακολουθήσει το μυθικό threepeat που εκτόξευσε τον αριθμό των τροπαίων στα πέντε, με τον αείμνηστο Πάκο Χέντο να είναι ο μοναδικός που μετράει περισσότερα.

Κι αφού τερμάτισε το ποδόσφαιρο στη Μαδρίτη με 451 γκολ, τέσσερα Champions League, ισάριθμες Χρυσές Μπάλες και δυο πρωταθλήματα (μεταξύ άλλων φυσικά) αποφάσισε να επαναλάβει τα γεγονότα του 2009, αποχωρώντας από μια ομάδα που δέσποζε στην κορυφή του αθλήματος για να βοηθήσει έναν κοιμώμενο γίγαντα που έπασχε από το αναπόφευκτο φαινόμενο της γήρανσης.

Δεδομένης βέβαια και της δικής του προχωρημένης ηλικίας, τα κατορθώματα σταδιακά άρχισαν να μειώνονται. Η τριετία στη Γιουβέντους πέρασε για πολλούς στη σφαίρα της αδιαφορίας παρά τα 101 γκολ που πρόλαβε να σκοράρει στο Τορίνο, τη στιγμή που η επιστροφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίσω στο καλοκαίρι του 2021 αποδείχθηκε ένας δρόμος στρωμένος με... ψευδαισθήσεις. Για πρώτη φορά ο Κριστιάνο στιγματίστηκε ως βαρίδι για το κοινό του «Ολντ Τράφορντ» και η ιστορία δεν άργησε να μας φέρει στο σήμερα.

Στη Σαουδική Αραβία δηλαδή, με τον 38χρονο Ρονάλντο να γιορτάζει τα γενέθλιά του σε ένα περιβάλλον πολύ μακρινό από τα δοξασμένα ανάκτορα που έχει συνηθίσει. Ίσως αυτή να είναι και η τιμωρία του για την αμαρτία του απύθμενου εγωισμού. Ίσως πάλι να πρόκειται για μια επιβράβευση για μια ιστορική πορεία 20 ετών. Διότι πράγματι μπορεί από αθλητικής σκοπιάς η μετακίνησή του σε ένα τόσο φτωχό ποιοτικά πρωτάθλημα να πληγώνει τον μύθο του, αλλά οικονομικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 2,5 χρόνων που θα μπουν στον λογαριασμό του μπορούν να γονατίσουν τον καθένα.

Ο ίδιος βέβαια είχε παραδεχτεί πριν από χρόνια πως δεν ήθελε να κλείσει την καριέρα του σε... Κατάρ, Άμπου Ντάμπι, MLS και τους υπόλοιπους συνταξιοδοτικούς παραδείσους που προορίζονται για θρύλους του αθλήματος. Όμως τη μοίρα δεν τη νίκησε ποτέ κανένας, πόσο δε μάλλον όταν αρέσκεται να εξυφαίνει με πονηριά και μηχανορραφία τον κοσμικό ιστό της... Και από τα δικά της παιχνίδια, ένας θρύλος βρέθηκε να σβήνει τα κεράκια του για πρώτη φορά μακριά από την Ευρώπη, τη στιγμή που οι άλλοτε «πιστοί» τού γυρνούν την πλάτη και οι ορκισμένοι επικριτές πίνουν στην υγειά των... Σαουδαράβων!

Ο χρόνος προφανώς δεν γυρίζει πίσω και για τον Ρονάλντο πλέον σαν μοναδική διέξοδος μοιάζει η επόμενη μέρα. Ακόμα κι αν δεν έβλεπε τον εαυτό του στα 38 του χρόνια να έχει ξεπέσει τόσο μακριά από την ποδοσφαιρική ελίτ, υπάρχει ακόμα ένας φως στο τούνελ και μια ευκαιρία για ένα τέλος αντάξιο του δικού του μύθου. Να αποδείξει δηλαδή ότι η Ασία δεν μπορεί να τον χωρέσει και πως η Ευρώπη οφείλει να τον υποδεχτεί πίσω για ένα τελευταίο last dance.

Η ιστορία άλλωστε γράφεται από τους νικητές και ο ίδιος έχει κερδίσει και με το παραπάνω αυτόν τον τίτλο. Και για έναν τύπο που πάντα φούσκωνε τα στήθη του με περηφάνια και αυτοπεποίθηση λέγοντας πως το ντεπόζιτο δεν πρόκειται να αδειάσει μέχρι τα 40, ο χρόνος είναι αρκετός για να του χαρίσει μια παράταση και μια νέα ελπίδα. Όπως τόνισε εξάλλου ο προπονητής του στην Αλ Νασρ, Ρούντι Γκαρσία, «ο Ρονάλντο θα γυρίσει πίσω στην Ευρώπη»! Και δική μας ευχή ανήμερα των πιο ιδιαίτερων γενεθλίων του είναι να βρει ένα τελευταίο κίνητρο για να τον δικαιώσει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα