2/1/1971: Ένα γκολ, 66 ζωές

2/1/1971: Ένα γκολ, 66 ζωές

2/1/1971: Ένα γκολ, 66 ζωές

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο 52 χρόνια πίσω, όταν στο ντέρμπι της Ρέιντζερς με τη Σέλτικ σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη Σκωτία, με 66 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

Πιστοί στην παράδοσή τους, οι Βρετανοί είχαν αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στις γιορτές. Στις 2 Ιανουαρίου του 1971 ήταν προγραμματισμένο το “Old Firm” της Γλασκώβης και στις εξέδρες του Ibrox Park βρέθηκαν πάνω από 80 χιλιάδες θεατές, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της Ρέιντζερς με τη Σέλτικ. Ό,τι δεν έχει γίνει σε 90 λεπτά αγώνα, έγινε από εκείνο το σημείο και μετά, με τραγική κατάληξη. Το γκολ της Σέλτικ στο 90ο λεπτό απογοήτευσε τους φίλους των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αποφασίζουν να αποχωρήσουν άμεσα από το γήπεδο. Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα μετά, κυριολεκτικά στην εκπνοή, η ομάδα τους ισοφαρίζει. Και κάπου εκεί έρχεται το μοιραίο.

13

Ακούγοντας τις ιαχές από την κερκίδα, κάποιοι από αυτούς που έφυγαν, αποφασίζουν να επιστρέψουν. Την ίδια ώρα, όσοι ήταν μέσα στο γήπεδο επιχειρούν να αποχωρήσουν, αφού το παιχνίδι έληξε. Στην έξοδο 13 επικρατεί συνωστισμός και πανικός. Τα κάγκελα υποχωρούν από την κοσμοσυρροή και εκατοντάδες άνθρωποι καταπλακώνονται. 66 άτομα χάνουν τη ζωή τους, με την ασφυξία να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για τους περισσότερους. Τα μισά από τα θύματα ήταν έφηβοι, ενώ ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά, με μικρότερο έναν 9χρονο από το Λίβερπουλ. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200.

aga

Τη δεύτερη μέρα του 1971 η «κατάρα του Ibrox» είχε εμφανιστεί για μία ακόμη φορά και το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο θρηνούσε ξανά. Είχαν προηγηθεί οι 25 νεκροί στις 5 Απριλίου του 1902, στον αγώνα Σκωτία-Αγγλία, αλλά και οι δύο θάνατοι το Σεπτέμβριο του 1961. Μετά από την τελευταία τραγωδία - όπως ήταν λογικό - το Ibrox ανακατασκευάστηκε, ενώ στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους τα 66 άτομα τοποθετήθηκε μια αναμνηστική πλακέτα. 30 χρόνια μετά, το 2001, στήθηκε ένα μνημείο με τα ονόματα όλων των θυμάτων και ένα άγαλμα του τότε αρχηγού της Ρέιντζερς, Τζον Γκρέιγκ, για να θυμίζει σε όλους τι είχε συμβεί εκείνη την αποφράδα ημέρα.

ent

Ακριβώς 40 χρόνια μετά την τραγωδία, οι μνήμες ξύπνησαν ξανά. Η μοίρα έφερε ξανά αντιμέτωπες τις δύο ομάδες, την ίδια ημερομηνία, στο ίδιο γήπεδο. Στις 2 Ιανουαρίου του 2011, η Ρέιντζερς υποδέχθηκε τη Σέλτικ στο Ibrox, με τους παίκτες των δύο ομάδων να εισέρχονται στο γήπεδο με μαύρα περιβραχιόνια. Μάλιστα, τους 22 ποδοσφαιριστές συνόδευαν οι αρχηγοί των δύο ομάδων από το μοιραίο παιχνίδι του 1971, ο Τζον Γκρέιγκ από την πλευρά της Ρέιντζερς και ο Μπίλι ΜακΝιλ από εκείνη της Σέλτικ. Το «ενός λεπτού σιγή» ήταν απλά μια ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των 66 ατόμων, που στις 2 Ιανουαρίου του 1971 πήγαν στο γήπεδο και δε γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Για την ιστορία, σε εκείνη την αναμέτρηση η Σέλτικ νίκησε με 0-2, χάρις σε δύο τέρματα του δικού μας, Γιώργου Σαμαρά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος