Αλ Νασρ: Ο Κριστιάνο στους Ιππότες της Νατζντ σαν άλλος Χαριστέας

Αλ Νασρ: Ο Κριστιάνο στους Ιππότες της Νατζντ σαν άλλος Χαριστέας

bet365

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο οδεύει στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ, το «διεθνές κλαμπ» της χώρας που προσπαθεί να επιβεβαιώσει το παρατσούκλι του. Οι σύνδεσμοι με Ελλάδα και Superleague και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον πιθανότερο επόμενο σταθμό του CR7.

Μετά από 20 χρόνια μιας μυθικής καριέρας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάζεται έτοιμος να αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα και να μεταφέρει τα ταλέντα του στη Σαουδική Αραβία. Μια εξέλιξη, μάλλον, απρόσμενη, τηρουμένων των στόχων που τον οδήγησαν εκτός Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από μερικές εβδομάδες. Αλλά και μάλλον... αναπόφευκτη, από τη στιγμή που η Αλ Νασρ προτίθεται να τον πληρώνει με 213 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ή αλλιώς με 3,8 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Ή αλλιώς, με 1.600 ευρώ το λεπτό!

Ο σύλλογος με έδρα την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ φέρεται να συμφώνησε με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ για συμβόλαιο δυόμισι ετών και είναι αισιόδοξος πως θα ανακοινώσει την απόκτησή του και επίσημα τις επόμενες μέρες. Και το ερώτημα που πλανάται είναι ένα και συγκεκριμένο: Ποια είναι η Αλ Νασρ;

Στο κυνήγι της Αλ Χιλάλ και της παγκόσμιας εμβέλειας

Ιδρύθηκε το 1955 και έγινε επαγγελματικό κλαμπ το 1960. Στα αραβικά, το «Αλ Νασρ» σημαίνει «Η νίκη». Εκτός από το όνομά της, στη Σαουδική Αραβία είναι γνωστή και ως «Ιππότες της Νατζντ», της κεντρικής δηλαδή περιφέρειας που περιλαμβάνει τη Ριάντ, μία από τις πέντε που απαρτίζουν τη χώρα. Εναλλακτικά, ως «Al Aalami», ο «διεθνής σύλλογος».

Χρώματά της είναι το κίτρινο και το μπλε (αμφότερα δεν τα τα έχει φορέσει ποτέ στην καριέρα του ο Κριστιάνο). Το κίτρινο συμβολίζοντας τη χρυσαφένια άμμο της ερήμου και το μπλε για τα καταγάλανα νερά της αραβικής θάλασσας, του αραβικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας.

Το όνομα «Αλ Νασρ» κατέχουν σύλλογοι και σε Κουβέιτ, Ομάν, Μπαχρέιν, ΗΑΕ και Λιβυή, αλλά η σαουδαραβική Αλ Νασρ είναι το παλαιότερο κλαμπ.

Αγωνιστικά, πρόκειται για τη δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Τη σεζόν 2018-19 κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, το ένατο της ιστορίας της και έκτοτε προσπαθεί ανεπιτυχώς να κλείσει την ψαλίδα από την πολυνίκη, Αλ Χιλάλ, η οποία μετρά διπλάσιες κούπες (18). Εκτός πρωταθλήματος, μετράει έξι κατακτήσεις του Κυπέλλου Βασιλιά, τρία Κύπελλα του Πρίγκηπα και άλλα δύο Σούπερ Καπ.

Η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, αν γίνει, θα σπρώξει την Αλ Νασρ στην επιθυμητή της κατεύθυνση, που είναι η ανάκτηση της παγκόσμιας προβολής. Μοναδική φορά που ήλθε στο προσκήνιο με αγωνιστικούς όρους ήταν το μακρινό 2000, όταν έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και μάλιστα, απέναντι σε μια από τις πρώην ομάδες του Πορτογάλου σούπερ σταρ. Τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία νίκησε με 3-1 στο ματς του ομίλου.

Ρόστερ γεμάτο «ονόματα»

Με μια ματιά, το ρόστερ της Αλ Νασρ έχει ήδη κάποια δυνατά «χαρτιά», ονόματα με αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Αρχής γενομένης από τον πολύπειρο Ρούντι Γκαρσιά που βρίσκεται στον πάγκο της, επιτυχημένο πρώην τεχνικό σε Λυών και Ρόμα μεταξύ άλλων.

Το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε τον Νταβίντ Οσπίνα, που έμεινε ελεύθερος από τη Νάπολι και τον πρώην στόπερ της Μαρσέιγ, Άλβαρο Γκονθάλεθ. Διαθέτει επίσης τον «killer» της εθνικής Καμερούν στο φετινό Μουντιάλ, Βίνσεντ Αμπουμπακάρ, ο οποίος και θα γίνει ο παρτενέρ του CR7 σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η μεταγραφή. Όπως και τους έμπειρους Βραζιλιάνους μέσους, Λουίς Γκουστάβο και Άντερσον Ταλίσκα.

Σε επίπεδο μεταγραφών, η ακριβότερη της ιστορίας της είναι αυτή του Αχμέντ Μούσα, αντί 16,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2018 από τη Λέστερ.

Το μικρότερο γήπεδο της καριέρας του Κριστιάνο

«Ζοσέ Αλβαλάδε», «Ολντ Τράφορντ», «Σαντιάγο Μπερναμπέου», «Juventus Stadium» και ξανά «Ολντ Τράφορντ». Υπερσύγχρονα γήπεδα, με μεγάλη ιστορία και χωρητικότητα άνω των 40.000 θεατών, σχεδόν πάντα γεμάτα όταν έπαιζε εντός έδρας με τις ομάδες του ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτή τη φορά, ο CR7 θα κληθεί να συμβιβαστεί και να αγωνιστεί μπροστά στο συμπαθητικό, αλλά κατά πολύ μικρότερ, Mrsool Park των 25.000 θέσεων. Γήπεδο που άνοιξε τις πύλες του το 2015, υπό την προηγούμενη προεδρία.

Και μια που λέμε για προέδρους, νυν πρόεδρος της Αλ Νασρ είναι ο Μουσαλί Αλ Μουαμάρ. Πρώην δημοσιογράφος και αθλητικός αναλυτής σε τηλεοπτικά και έντυπα Μέσα της χώρας, από το 2017 στο πόστο του κι επικεφαλής της Λίγκας μέχρι το 2020, εκτελεί και χρέη συμβούλου στην επιτροπή της κυβέρνησης γύρω τη βιομηχανία του θεάματος στη χώρα, η οποία ουσιαστικά τρέχει το project 2030, βάσει του οποίου η Σαουδική Αραβία κατοχύρωσε τη διοργάνωση του Ασιατικού Κυπέλλου και φημολογείται πως θα καταθέσει και για το Μουντιάλ του 2030 (πρόταση συνδιοργάνωσης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα).

Ο Χαριστέας και οι «Έλληνες»

Το συμβόλαιο 2,5 ετών που φέρεται να συμφώνησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημαίνει ότι θα κλείσει τα 40 του στη Σαουδική Αραβία. Και μετά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κρεμάσει τα παπούτσια του. Σχεδόν μια δεκαετία πριν, το είχε κάνει πρώτος ένας παλιός γνώριμος του Πορτογάλου. Ο σκόρερ που «πλήγωσε» την εθνική του το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ο δικός μας, Άγγελος Χαριστέας.

Χαριστέας

Ο παλαίμαχος στράικερ είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει αγωνιστεί στην Αλ Νασρ. Τον Φεβρουάριο του 2013, μετά το πέρασμά του από τον Παναιτωλικό, υπέγραψε στον σύλλογο της Σαουδικής Αραβίας, όπου και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο. Ο απολογισμός του ήταν μάλλον φτωχός, με επτά συμμετοχές και ένα γκολ, αλλά αρκετός για να τον συνδέσει με τον CR7 στο επικείμενο νέο κεφάλαιο της καριέρας του.

Ο Χαριστέας, πάντως, δεν είναι ο μόνος «Έλληνας». Στο παρελθόν ουκ ολίγοι παίκτες που πέρασαν από την ελληνική Superleague αγωνίστηκαν στην Αλ Νασρ, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή του νυν παίκτη της ΑΕΚ, Νορντίν Άμραμπατ. Εκτός του Μαροκινού, παλαιότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού πρωταθλήματος στον σύλλογο είναι οι Λεονάρντο (πρώην ΑΕΚ, Λεβαδειακού), Ντενίλσον (πρώην Καβάλας) και Φαμπιάν Εστογιανόφ (πρώην Πανιωνίου).

Διάσημα ονόματα έχουν καθίσει και στην άκρη του πάγκου της, όπως οι Φάμπιο Καναβάρο, Ρενέ Χιγκίτα, Μάριο Ζαγκάλο, όπως και ο άλλοτε προπονητή της ΑΕΚ, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς.

 

Τελευταία Νέα