Μαυρωτάς: Μνημόνιο συνεργασίας ΠΣΑΤ - ΕΠΑΘΛΑ και ενημέρωση για θέματα χειραγώγησης αγώνων

Newsroom
Μαυρωτάς: Μνημόνιο συνεργασίας ΠΣΑΤ - ΕΠΑΘΛΑ και ενημέρωση για θέματα χειραγώγησης αγώνων

bet365

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στο 9ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΠΣΑΤ με την ΕΠΑΘΛΑ στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού παραβρέθηκε στην Αρχαία Ολύμπια προσκεκλημένος του ΠΣΑΤ στο 9ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του Συνδέσμου. Στον χαιρετισμό του ο κ. Μαυρωτάς, μίλησε για το τον αθλητικό τουρισμό, τον αθλητισμό των ΑμεΑ, τα μη προβεβλημένα αθλήματα και ζήτησε τη συνεργασία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου σε κομβικές πρωτοβουλίες της ΓΓΑ, όπως είναι το πρόγραμμα της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό ή οι δραστηριότητες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων, της μιας από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη, απειλή στον σύγχρονο αθλητισμό.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του ΠΣΑΤ με την ΕΠΑΘΛΑ ενώ θα γίνει και μια ενημερωτική εκδήλωση προς τα μέλη του Συνδέσμου πάνω σε θέματα χειραγώγησης αγώνων, διότι όπως τόνισε «ο ρόλος του ΠΣΑΤ στη σωστή πληροφόρηση και στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι κομβικός».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Μαυρωτά:

«Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εκ μέρους του Yφυπουργού θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο 9ο διεθνές συνέδριο του ΠΣΑΤ.
Ένα συνέδριο με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία που περιλαμβάνει κυρίως θέματα που δεν είναι στα πρωτοσέλιδα αλλά είναι εξόχως σημαντικά για τη χώρα μας, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο αθλητισμός των ΑμεΑ και τα μη προβεβλημένα αθλήματα.

Για τον αθλητικό τουρισμό που θα συζητήσουμε σήμερα, υπάρχει ειδικό Τμήμα Αθλητικού Τουρισμού και Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής που ασχολείται με το αθλητικό κομμάτι των αθλοτουριστικών δραστηριοτήτων ενώ στα σκαριά είναι η δημιουργία του πλαισίου για τους εκπαιδευτές τέτοιων δραστηριοτήτων.

Επίσης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι προτεραιότητα ο αθλητισμός των ΑμεΑ και πηγαίνουμε χέρι χέρι με το Παραολυμπιακό κίνημα και τον αθλητισμό των κωφών, όπως και η ανάπτυξη μη δημοφιλών αθλημάτων όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι αποκτούν τις δικές τους ομοσπονδίες (έχουν γίνει πλέον 54).

Τέλος από ένα τέτοιο συνέδριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν θέματα όπως ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το ειδικών συνθηκών Παγκόσμιο Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Μετά από 30 χρόνια καριέρας στον αθλητισμό θεωρώ ότι ο ΠΣΑΤ είναι πολύτιμος σύμμαχος στη χάραξη αθλητικών πολιτικών. Μέσα από τα μέλη του περνούν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τη ΓΓΑ μαζί βέβαια με την πάντα ευπρόσδεκτη και απαραίτητη κριτική του.

Επίσης ως ΠΣΑΤ σας θέλουμε και σας έχουμε σύμμαχο σε κομβικές πρωτοβουλίες της ΓΓΑ όπως είναι το πρόγραμμα της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό ή οι δραστηριότητες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων της μιας από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη απειλή στον σύγχρονο αθλητισμό.

Ετοιμάζεται και θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες μνημόνιο συνεργασίας του ΠΣΑΤ με την ΕΠΑΘΛΑ ενώ θα γίνει και μια ενημερωτική εκδήλωση προς τα μέλη του ΠΣΑΤ πάνω σε θέματα χειραγώγησης αγώνων, διότι επαναλαμβάνω ο ρόλος του ΠΣΑΤ στη σωστή πληροφόρηση και στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι κομβικός.
· Να δείξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η χώρα μας στο διεθνή τομέα (έχουμε την Προεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin) και στη διαμόρφωση του διεθνούς πλαισίου (είμαστε στο θέμα της χειραγώγησης εκεί που ήταν το αντιντόπινγκ πριν 20 χρόνια)
· Να εξηγήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε και έναν πρώτο απολογισμό μετά από 1.5 χρόνο λειτουργίας.
· Να αναφέρουμε νούμερα όπως για παράδειγμα ότι η ΕΠΑΘΛΑ έχει διαχειριστεί από τον Ιανουάριο του 2021 96 αναφορές και έχει παράξει 78 πορίσματα εκ των οποίων τα 23 έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση ποινική και πειθαρχική.
· Να πούμε πώς κατανέμονται αυτές οι αναφορές ανά άθλημα και κατηγορία αλλά και πώς κατανέμονται ανά πηγή αναφοράς (sportradar, πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών ΕΠΑΘΛΑ)
· Να εξηγήσουμε γιατί με βάση την ανάλυση αυτών των στοιχείων έχουν μπει όρια στοιχηματισμού στη Superleague 2 τα οποία θα ισχύσουν και το 2022-23.
· Να πούμε πόσες αναφορές έχουν έρθει στην πλατφόρμα αναφορών και πώς έχουν αξιοποιηθεί και τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον.
· Να αναφέρουμε για τον μηχανισμό pre game alert που στήνεται στην ΕΠΑΘΛΑ όπου θα ειδοποιούνται ομοσπονδίες και διοργανώτριες αρχές πριν τον αγώνα για ύποπτα παιχνίδια με βάση την διακύμανση των στοιχηματικών αποδόσεων, ώστε να τίθενται υπό επιτήρηση.
· Να πούμε για τις σχέσεις μας με την Interpol και την IOC και τα κανάλια που πλέον υπάρχουν για ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών. Ειρήσθω εν παρόδω στο πρόσφατο συνέδριό των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης μας παρουσίασε ως best practice για τις άλλες χώρες.
· Είναι όλα τέλεια; Όχι θα πούμε και για τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση επεμβάσεις, εκπαίδευση των πρωταγωνιστών, αλλαγής του πλαισίου κλπ.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η χειραγώγηση αγώνων είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται συστράτευση όχι μόνο του αθλητικού οικοσυστήματος (αθλητικό κίνημα, πολιτεία, Τύπος) αλλά και διωκτικών αρχών που πρέπει να είναι ενημερωμένες και εκπαιδευμένες».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα