Μίνο Ραϊόλα: Τα δέκα «χρυσά» deal του θρυλικού ατζέντη

Newsroom
Μίνο Ραϊόλα: Τα δέκα «χρυσά» deal του θρυλικού ατζέντη

bet365

Ο Μίνο Ραϊόλα έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια θρυλική πορεία στον κόσμο των μεταγραφών και του ποδοσφαίρου. Κι αυτά είναι τα δέκα κορυφαία deal της καριέρας του.

Η είδηση του θανάτου του Μίνο Ραϊόλα σκόρπισε θλίψη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μία από τις πιο διακριτές φιγούρες, ένα όνομα σχεδόν συνώνυμο των μεταγραφικών παζαριών, το οποίο συχνά βρισκόταν στο επίκεντρο λόγω της εκκεντρικής προσωπικότητας που το συνδόδευε. Ο Ιταλός μεγαλοατζέντης έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια, αφήνοντας τεράστιο κενό στον χώρο του, στον χώρο τον οποίο εδραιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους, από κοινού με τον μεγάλο του αντίπαλο διαχρονικά, Ζόρζε Μέντες.

Το πελατολόγιό του ευρύ και αξιοζήλευτο. Οι προέδροι των συλλόγων συχνά έβρισκαν τον... μπελά τους όταν ήθελαν να αποκτήσουν κάποιον από τους παίκτες που εκπροσωπούσε. Οι μέθοδοί του στις διαπραγματεύσεις και οι ολοένα κι αυξανόμενες απαιτήσεις του για την προμήθεια που έπρεπε να λάβει από το κλαμπ προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή, τον κατέστησαν έναν από τους πιο «ζόρικους» τύπους ακόμα και για τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού σκηνικού.

Ο Μίνο Ραϊόλα έγραψε τη δική του, ανεξίτηλη ιστορία και το Gazzetta παρουσιάζει τα δέκα deal που καθόρισαν τη φήμη του, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις τον ρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πολ Πογκμπά (Mαν. Γιουνάιτεντ - 105 εκατ. ευρώ)

Πολ Πογκμπά (Mαν. Γιουνάιτεντ - 105 εκατ. ευρώ)

Ρομέλου Λουκάκου (Μαν. Γιουνάιτεντ, 85 εκατ. ευρώ)

Ρομέλου Λουκάκου (Μαν. Γιουνάιτεντ, 85 εκατ. ευρώ)

Ματάις Ντε Λιχτ (Γιουβέντους, 75 εκατ. ευρώ)

Ματάις Ντε Λιχτ (Γιουβέντους, 75 εκατ. ευρώ)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μπαρτσελόνα - 46 εκατ. ευρώ)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μπαρτσελόνα - 46 εκατ. ευρώ)

Πάβελ Νέντβεντ (Γιουβέντους - 41 εκατ. ευρώ)

Πάβελ Νέντβεντ (Γιουβέντους - 41 εκατ. ευρώ)

Χένρικ Μχιταριάν (Μαν. Γιουνάιτεντ - 36,7 εκατ. ευρώ)

Χένρικ Μχιταριάν (Μαν. Γιουνάιτεντ - 36,7 εκατ. ευρώ)

Μάριο Μπαλοτέλι (Μάντσεστερ Σίτι - 28,5 εκατ. ευρώ)

Μάριο Μπαλοτέλι (Μάντσεστερ Σίτι - 28,5 εκατ. ευρώ)

Έρλινγκ Χάαλαντ (Ντόρτμουντ - 20 εκατ. ευρώ)

Έρλινγκ Χάαλαντ (Ντόρτμουντ - 20 εκατ. ευρώ)

Ντένις Μπέργκαμπ (Ίντερ - 14,2 εκατ. ευρώ)

Ντένις Μπέργκαμπ (Ίντερ - 14,2 εκατ. ευρώ)

Φρανκ Ράικαρντ (Μίλαν, 3 εκατ. ευρώ)

Φρανκ Ράικαρντ (Μίλαν, 3 εκατ. ευρώ)

To 2016, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής. Μέχρι τα... επόμενα. Ο Πολ Πογκμπά, πελάτης του Ραϊόλα από τα πρώτα του βήματα στη Γιουβέντους και κοντινό πρόσωπό του, έγινε ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη χάρη στην τιμή-μαμούθ για τα δεδομένα της εποχής ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ. Αν υπήρξε πάντως κάποιος «νικητής» από το εν λόγω deal, αυτή δεν ήταν καν η Γιουβέντους, αλλά... ο Ιταλός ατζέντης, ο οποίος «έκλεισε» το deal του Γάλλου χαφ αποκομίζοντας προμήθεια ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ! Με αυτά τα χρήματα, αγόρασε λίγο καιρό μετά το σπίτι που διέμενε ο Αλ Καπόνε στο Μαϊάμι (αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ)!

Έναν χρόνο μετά την άφιξη του Πογκμπά, ο Ραϊόλα διευθέτησε τη μετακίνηση και του Ρομέλου Λουκάκου στο «Ολν Τράφορντ». Ο Ιταλός δεν ήταν άγνωστο πως είχε αναπτύξει δεσμούς και εύκολο δίαυλο επικοινωνίας με τους Κόκκινους Διαβόλους, γι' αυτό και φρόντισε να τους δώσει προβάδισμα για την απόκτηση του Βέλγου στράικερ από την Έβερτον. Η μεταγραφή του αρχικά δεν αποκαλύφθηκε ως προς το ακριβές της ποσό, αλλά στην πορεία έγινε γνωστό πως έφτασε τα 85 εκατομμύρια ευρώ, συν 15 εκατ. σε μπόνους.

Η παραμυθένια ευρωπαϊκή πορεία των «μωρών» του Έρικ Τεν Χαγκ την περίοδο 2018/19 μετέτρεψε αυτομάτως τα «μωρά» σε πόλους έλξης των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, αλλά και των αντίστοιχων ατζέντηδων. Ο Ραϊόλα έπεισε τον Ματάις Ντε Λιχτ να ενταχθεί στο πελατολόγιό του κι από το πρώτο καλοκαίρι, ο Ολλανδός στόπερ βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στη Γιουβέντους. Παρά το «πρέσινγκ» της Μπαρτσελόνα, οι Μπιανκονέρι (άλλη μία ομάδα που είχε εξαιρετικούς δεσμούς με τον Ραϊόλα) απέκτησαν τον 20χρονο τότε ανερχόμενο σταρ έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας τον την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας τους (πίσω από Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκονσάλο Ιγουαΐν).

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς - Μίνο Ραϊόλα. Δύο ονόματα, μία έλξη... ετερώνυμων. Τα «χνώτα» τους ταίριαξαν απόλυτα, αμφότεροι εκκεντρικοί και ιδιόρρυθμοι. Ο Σουηδός σούπερ σταρ συμφώνησε με τον Ιταλό ατζέντη από τα χρόνια του στον Άγιαξ και ο τελευταίος ήταν εκείνος που κανόνισε όλες τις μεταγραφές του στην πορεία της μεγαλειώδους καριέρας του. Η υψηλότερη σε αξία και «θόρυβο» ήταν αναμφίβολα αυτή του 2009, όταν ο «Ίμπρα» μετακόμισε από την Ίντερ στην Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα έναντι 46 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Σαμουέλ Ετό να πραγματοποιεί το αντίθετο δρομολόγιο. Είχαν προηγηθεί οι μεταγραφές από τον Άγιαξ στη Γιουβέντους το 2004 (16 εκατ. ευρώ), από τη Γιουβέντους στην Ίντερ το 2006 (24,8 εκατ. ευρώ) και μετέπειτα ακολούθησαν αυτές από τη Μπαρτσελόνα στη Μίλαν το 2010 (24 εκατ. ευρώ), από τη Μίλαν στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2012 (20 εκατ. ευρώ) κι από την Παρί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ελεύθερος το 2016.

Η μετακόμιση στην Ιταλία και το Campionato για τον Πάβελ Νέντβεντ ήταν υπόθεση Ραϊόλα. Όπως και το μετέπειτα step-up στη Γιουβέντους που τον βοήθησε να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Το 1996 ο Τσέχος παικταράς απευθύνθηκε στον Ιταλό ατζέντη για τη μεταγραφή του από τη Σπάρτα Πράγας στη Λάτσιο και πέντε χρόνια αργότερα, ο Ραϊόλα επιμελήθηκε του deal που τον έστειλε στη Γηραιά Κυρία, έναντι του «εκκωφαντικού» για τα δεδομένα της εποχής ποσού των 41 εκατομμυρίων ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν ένα από τα πιο «καυτά» από μεταγραφική σκοπιά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι ο Μίνο Ραϊόλα έβαλε το... χεράκι του στις τρεις από τις τέσσερις μεταγραφές των Κόκκινων Διαβόλων. Εκτός των Πογκμπά και Ζλάταν, ο Ιταλός ατζέντης ανέλαβε το deal της μετακίνησης του Χένρικ Μχιταριάν, ο οποίος αποτελούσε έναν από τους πιο περιζήτητους μεταγραφικούς στόχους της περιόδου μετά την άκρως θετική παρουσία του στη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Τελικά, η Γιουνάιτεντ έκανε το «κόλπο γκρόσο», αποκτώντας τον Αρμένιο χαφ έναντι 36,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολύ πριν αρχίσει τις στενές επαφές του με τη Γιουνάιτεντ, ο Ραϊόλα είχε εμπλακεί στα μεταγραφικά της Μάντσεστερ Σίτι, κατά την πρώιμη περίοδο των επενδυτών από το Άμπου Ντάμπι και της στελέχωσής της ομάδας με στόχο την κορυφή. Το καλοκαίρι του 2010, ο Μάριο Μπαλοτέλι, ένας ακόμα από τους καλύτερους πελάτες-φίλους του Ιταλού μεγαλοατζέντη μέχρι και τον θάνατό του, μετακόμισε από την Ίντερ στους Πολίτες, ως μία από τις τέσσερις ακριβότερες αγορές της ιστορίας τους μέχρι εκείνη τη χρονιά. Έκτοτε, ο Ραϊόλα ανέλαβε τα περισσότερα deal της περιπετειώδους καριέρας του «Super Mario», από τις μεταγραφές στη Μίλαν και τη Λίβερπουλ, ως την μετακίνηση-έκπληξη στη Νις ως ελεύθερος το 2016.

Το πρώτο μισό της σεζόν 2019/20, κανείς δεν απασχολούσε το διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα όσο εκείνος ο υψηλόσωμος Νορβηγός φορ της Ζάλτσμπουργκ, ονόματι Έρλινγκ Χάαλαντ. Τότε παρέμενε άγνωστος στο ευρή κοινό, κάτι που έμελλε να αλλάξει ριζικά. Τα κατορθώματά του στους ομίλους του Champions League είχαν στρέψει πάνω του τα βλέμματα όλων των «μεγάλων» της Ευρώπης και ο Μίνο Ραϊόλα έπεισε το περιβάλλον του ανερχόμενο αστέρα ώστε να αναλάβει την εκπροσώπησή του. Στο χειμερινό παζάρι που ακολούθησε, ο Χάαλαντ αναμενόμενα αποτέλεσε παρελθόν από τους Αυστριακούς και παρά τις «σειρήνες» από την Premier League, συνέχισε την καριέρα του με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, έναντι του ελάχιστου ποσού που όριζε η ρήτρα του (20 εκατ. ευρώ).

Ο Μίνο Ραϊόλα γιγάντωσε τον μύθο του στον 21ο αιώνα και δη από τη δεκαετία του 2010 κι έπειτα, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν ενεπλάκη σε μεγάλα deals πριν από τη συμπλήρωση της δεύτερης χιλιετίας. Ένα από αυτά ήταν ο ρόλος που έπαιξε στη μεταγραφή του Ντένις Μπέργκαμπ από τον Άγιαξ στην Ίντερ το καλοκαίρι του 1993 έναντι 14,2 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη σκέπη του πρακτορείου Sports Promotions που ανέλαβε τις μεταγραφές αρκετών Ολλανδών παικτών εκείνη την εποχή σε ιταλικούς συλλόγους.

Μαζί με τους Ρουντ Γκούλιτ και Μάρκο Φαν Μπάστεν συνέθεσαν τη μυθική ολλανδική τριπλέτα της Μίλαν στα τέλη των '80s και τις αρχές των '90s. Για να γίνει μέρος της τριπλέτας, όμως, ο Ολλανδός χρειάστηκε τη βοήθεια του Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος τον χειμώνα του 1988 μεσολάβησε για τη μεταγραφή του από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην οποία δεν πρόλαβε να αγωνιστεί ούτε μία φορά τη σεζόν 1987-88 καθώς η μετακίνησή του από τον Άγιαξ είχε κριθεί εκπρόθεσμη. Έτσι, ο Ράικαρντ βρήκε την «Ιθάκη» του στο «Σαν Σίρο» και ο Ραϊόλα κατέγραψε ένα από τα πρώτα σπουδαία deals της καριέρας του, έστω και για μόλις 3 εκατ. ευρώ.