Μπριζ - Ρατσισμός: «Επανάσταση» με QR Code στις εξέδρες για άμεση καταγγελία επιθέσεων

Μπριζ - Ρατσισμός: «Επανάσταση» με QR Code στις εξέδρες για άμεση καταγγελία επιθέσεων

Μπριζ - Ρατσισμός: «Επανάσταση» με QR Code στις εξέδρες για άμεση καταγγελία επιθέσεων

bet365

Η Κλαμπ Μπριζ προχωρά σε μια τομή στην αντιμετώπιση του οπαδικού ρατσισμού, εισάγοντας QR Code σε όλα τα καθίσματα του γηπέδου της, ώστε οι θεατές να μπορούν με ένα «σκανάρισμα» να καταγγείλουν τυχόν ρατσιστικές επιθέσεις από την εξέδρα.

Λόγια, καμπάνιες, πανό, hashtag. Πολλά και διάφορα μέσα έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και φορείς για να εξαλείψουν τον ρατσισμό από τα γήπεδα, να ενημερώσουν και να «συνετίσουν» το κοινό τους. Η μάστιγα, όμως, αποδεδειγμένα ζει και εμφανίζει το άσχημο πρόσωπό της αρκετά συχνά ακόμα και στα προηγμένα πρωταθλήματα.

Ωστόσο, πρωτοβουλίες όπως της Κλαμπ Μπριζ ίσως και να σημαίνουν ένα βήμα προς την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Όχι με λόγια, αλλά με μία έμπρακτη ενέργεια που έχει σκοπό την άμεση καταστολή ρατσιστικών επιθέσεων στις εξέδρες και κατά συνέπεια, την απομάκρυνση των λιγοστών οπαδών που «αμαυρώνουν» την πλειονότητα.

Ο βελγικός σύλλογος φέρνει την «επανάσταση» στο ζήτημα της αντιμετώπισης του οπαδικού ρατσισμού, ανακοινώνοντας την εισαγωγή QR Code σε 24.000 θέσεις του «Γιαν Μπρέιντελ» (χωρητικότητας 29.000 φιλάθλων), τα οποία οι θεατές θα μπορούν να σκανάρουν για να καταγγείλουν άμεσα τυχόν ρατσιστικό περιστατικό εκτυλλίσεται μπροστά τους.

Μέσω ενός βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η Μπριζ δείχνει με γραφική απεικόνιση πώς θα λειτουργήσει το φιλόδοξο και καινοτόμο πλάνο, τo οποίο βασίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Εξειδικευμένοι stewards θα εντοπίζουν τον δράστη μόλις γίνεται η αναφορά στο σημείο. Οι stewards θα διακρίνονται από τα μαύρα γιλέκα τους

  • Real-time ενημέρωση των stewards τη στιγμή της καταγγελίας από τον θεατή μέσω του QR

  • Περιστατικά που θα αποδεικνύονται ως ρατσιστικά βάσει των αυτόπτων μαρτύρων ή της διερεύνησης από τους stewards, θα συνιστούν διετή αποκλεισμό του δράστη από το γήπεδο, σε συνάρτηση με το νομικό πλαίσιο που προβλέπει η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία

«Ο ρατσισμός είναι μια κοινωνική μάστιγα που βρίσκεται παντού. Όπως και στα γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως και στη Μπριζ. Μία ελάχιστη μειονότητα από τους 28.000 φιλάθλους που υποστηρίζουν τους Κυανόμαυρους κάθε εβδομάδα, καταστρέφουν τα πάντα για όλους τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό ως Κλαμπ Μπριζ πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Το παρελθόν έχει δείξει ότι η αλλαγή συμπεριφοράς από σεζόν σε σεζόν δεν έχει επαρκές αποτέλεσμα. Πολλοί φίλαθλοί μας έχουν εκφράσει πως δεν επιθυμούν πια να συνδέονται με αυτή τη συμπεριφορά. Αρκετά. Όχι με εμάς.

Έτσι το βλέπουμε κι εμείς: αν είσαι ρατσιστής, δεν είσαι μέρος της οικογένειάς μας, δεν είσαι μαζί μας. Και δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο, το δηλώνουμε. Όχι. Μαζί. Μας», έγραψε ο βελγικός σύλλογος στην ανακοίνωση του αξιέπαινου εγχειρήματος.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα