Οι teenagers Κεραμίτσης, Καστανάρας «λάμπουν» με Ρόμα και Στουτγκάρδη

Γιώργος Μανταίος
Οι teenagers Κεραμίτσης, Καστανάρας «λάμπουν» με Ρόμα και Στουτγκάρδη

bet365

Το Gazzetta κάνει τον «έλεγχο» των Ελλήνων που αγωνίζονται στις ακαδημίες των μεγάλων πρωταθλημάτων

Επτά Έλληνες που δεν έχουν ακόμα κλείσει τα 19, διεκδικούν το όνειρο σε ομάδες των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη μπει σε διαδικασία σοβαρού ανταγωνισμού καθώς αγωνίζονται σε συλλόγους με τεράστια ιστορία και βάρος φανέλας, όπως η Μίλαν, η Ίντερ, η Ρόμα, η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι δύο, ο Νίκος Κεραμίτσης και ο Θωμάς Καστανάρας, είναι βασικά στελέχη ομάδων που πρωταγωνιστούν στα οικεία πρωταθλήματα υποδομών.
Αναλυτικά οι επτά νεαροί Έλληνες κάτω των 19 ετών που αγωνίζονται σε ακαδημίες ομάδων Α΄ κατηγορίας των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία):

Δημήτρης Κεραμίτσης (1/7/2004, Ρόμα): Σέντερ μπακ με ύψος 1,93. Μετακόμισε το καλοκαίρι από την Έμπολι στη Ρόμα και μετά από ένα διάστημα προσαρμογής με 4 παιχνίδια στην U18, ανέβηκε στην Primavera (U19). Από τότε έχει επτά διαδοχικές συμμετοχές, όλες ως βασικός, με την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Νέων της Ιταλίας, παρότι είναι μέσα στην τριάδα των ηλικιακά μικρότερων παικτών της ομάδας. Η Ρόμα προπορεύεται στην Primavera με 30 βαθμούς σε 12 ματς και διαφορά εννέα βαθμών από τη δεύτερη, Τορίνο! Απών από τις πρόσφατες κλήσεις της εθνικής Νέων, όμως το διεθνές του status το 2022 (όπου ανήκει ηλικιακά) είναι εξασφαλισμένο. Ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Κεραμίτσης στις συνολικά 12 εφετινές του συμμετοχές (η μία στο κύπελλο Νέων) έχει 10 νίκες και 2 ισοπαλίες. Έχει ξεχάσει πώς είναι η ήττα!

Οι Ιταλοί φαίνεται πως έχουν ενθουσιαστεί με την προοπτική του και το σκίτσο τού Roma Youth (λογαριασμός στο Instagram που ειδικεύεται στις υποδομές των Ρωμαίων) το αποδεικνύει. Ο Κεραμίτσης εμφανίζεται ως η φυσική συνέχεια του Δέλλα και του Μανωλά στους «τζαλορόσι».

Ρόμα


Θωμάς Καστανάρας (9/1/2003, Στουτγκάρδη): Επιθετικός με ύψος 1.85. Γιος μεταναστών στη Στουτγκάρδη, πόλη στην οποία γεννήθηκε, ενώ εντάχθηκε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας σε ηλικία 10 ετών. Στο εφετινό οικείο πρωτάθλημα U19 (Bundesliga Sud/Sudwest) ο Καστανάρας κάνει... πλάκα με 15 γκολ σε 11 αγώνες εναντίον αντιπάλων όπως η Μπάγερν, η Άιντραχτ, η Χόφενχαϊμ, η Μάιντς. Η ομάδα του βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νυρεμβέργη. Επίσης, με 3 γκολ σε 3 αναμετρήσεις οδηγεί τη Στουτγκάρδη στους ημιτελικούς του κυπέλλου Νέων, ενώ έχει πάρει και 5 συμμετοχές και με την ανδρική Β΄ ομάδα στο πρωτάθλημα της 4ης κατηγορίας. Είναι βασικός στην εθνική Ελλάδας Κ19.

Νίκος Μπότης (31/3/2004, Ίντερ): Τερματοφύλακας με ύψος 1,96. Στην δεύτερη χρονιά του στους «νερατζούρι» ο Λαρισαίος γκολκίπερ είναι στέλεχος της ομάδας Primavera, έχει αγωνιστεί βασικός στα μισά παιχνίδια (6 συμμετοχές στις πρώτες 12 αγωνιστικές) ενώ πήρε και το «βάπτισμα του πυρός» στο Youth League εναντίον της Σερίφ στις αρχές Νοεμβρίου. Ήταν βασικός στην εθνική Κ19 που αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Φώτης Ψεύτης (19/1/2003, Μίλαν): Τερματοφύλακας με ύψος 1,90. Βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στη Μίλαν έχοντας ήδη πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην Primavera από πέρσι. Eφέτος έχει πάρει πέντε παιχνίδια (δύο στο πρωτάθλημα, ένα στο κύπελλο και τρία στο Youth League) καθώς η θέση του βασικού είναι «ρεζερβέ» από τον τερματοφύλακα της U19 της εθνικής Ιταλίας, Σεμπαστιάνο Ντεπλανσέ

Δημήτρης Σταματάκης (23/4/2003, Ατλέτικο Μαδρίτης): Τερματοφύλακας με ύψος 1,91. Μετακόμισε στη Μαδρίτη και τους «ροχιμπλάνκος» την Άνοιξη του 2021. Πριν από ένα μήνα, στις 13 Νοεμβρίου, έκανε ντεμπούτο στην α΄ κατηγορία Νέων της Ισπανίας (Division de Honor Juvenil) στη νίκη 1-0 επί της Λας Ρόθας. Δύσκολο το έργο της καθιέρωσης στην K19 της «Ατλέτι». Η ομάδα του είναι πρωτοπόρος στον όμιλό της, ενώ μπροστά του βρίσκεται ο Αλεχάντρο Ιτούρμπε που θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους γκολκίπερ στον κόσμο ηλικίας κάτω των 20 ετών. Πάντως, αναμένει την ευκαιρία του στο Youth League, κλήθηκε ως τρίτος σε αποστολή της πρώτης ομάδας, ενώ συχνά προπονείται μαζί με τον Γιαν Όμπλακ.

Χρήστος Αλεξίου (30/6/2005, Ίντερ): Σέντερ μπακ με ύψος 1,86. Οι «νερατζούρι» τον απέκτησαν ως δανεικό από τον Ατρόμητο τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να τον εντάξουν στο αγωνιστικό πλάνο σε λίγες εβδομάδες, τον Ιανουάριο του 2022. Όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Μιλάνο και δουλεύει εντατικά για να βρίσκεται στο κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας. Ο αριστεροπόδαρος στόπερ έχει προλάβει να δώσει δείγματα γραφής της αξίας του σε υψηλό επίπεδο, πετυχαίνοντας το γκολ της νίκης (1-0) της εθνικής Ελλάδας U17 επί της Γαλλίας, στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Γιώργος Κυριακίδης (17/2/2005, Χόφενχαϊμ): Σέντερ μπακ με ύψος 1,82. Γεννημένος στη Φρανκφούρτη, αγωνιζόταν σε τοπικές ακαδημίες μέχρι τα 15 του χρόνια. Το 2020 μετακόμισε περίπου 100 χιλιόμετρα νότια για να ενταθεί στην U17 της Χόφενχαϊμ με την οποία έχει πάρει πέντε ματς –κυρίως ως αλλαγή- στις πρώτες 14 αγωνιστικές του οικείου πρωταθλήματος (U17 Bundesliga Sud/Sudwest).

 

Τελευταία Νέα