Αλέξια Πουτέγιας: Dona Alexia

Αλέξια Πουτέγιας: Dona Alexia

Αλέξια Πουτέγιας: Dona Alexia

bet365

Ποιος θα έλεγε σε εκείνο το επτάχρονο κορίτσι που έπαιζε σε χωμάτινα γήπεδα κοπιάροντας τον Αντρές Ινιέστα και τον Ροναλντίνιο ότι σήμερα θα είχε τη Χρυσή Μπάλα στα χέρια της, γράφοντας Ιστορία; Η Αλέξια Πουτέγιας, η 27χρονη μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, είναι η Βασίλισσα του ποδοσφαίρου!

Ανέβηκε στην σκηνή, πήρε το βραβείο από τον Κιλιάν Μπαπέ. Η κάμερα «έπιασε» τη μητέρα της στο πλήθος να την κοιτάζει με μάτια υγρά. Συγκινημένη. Εκείνη στάθηκε πίσω από το μικρόφωνο και κρατώντας την αστραφτερή Χρυσή Μπάλα στα χέρια της, σφιχτά, σαν να αρκούσε μια μικρή ολιγωρία και κάποιος θα την άρπαζε, προετοιμάστηκε για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

«Είμαι συγκινημένη, είναι μία ξεχωριστή στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω τις συμπαίκτριές μου και όσες έχω συναντήσει στην καριέρα μου. Είναι ένα ατομικό βραβείο αλλά πρόκειται για μία συλλογική επιτυχία. Ευχαριστώ τους οπαδούς που μας έκαναν να αισθανθούμε τη χαρά τους και την ομάδα μου, την Μπαρτσελόνα», δήλωσε αρχικά.

«Πάνω απ' όλα θέλω να αφιερώσω...» είπε και σταμάτησε, διευκρινίζοντας ότι θα προσπαθήσει να μην γίνει πολύ συναισθηματική και συνέχισε: «σε κάποιον που είναι και θα είναι πάντα πολύ σημαντικός για εμένα». Πήρε μερικές ανάσες, τόσες ώστε να συγκεντρώσει τις σκέψεις της και ο κόσμος της χάρισε ένα θερμό χειροκρότημα. «Κάνω τα πάντα για χάρη σου. Ελπίζω να είσαι περήφανος για την κόρη σου, όπου και αν είσαι. Αυτό είναι για σένα, μπαμπά».

Η Αλέξια Πουτέγιας, η 27χρονη μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, αναδείχθηκε κορυφαία παίκτρια της χρόνιας και λίγα λεπτά αφότου κράτησε το σπουδαίο τρόπαιο στα χέρια της η σκέψη της περιπλανήθηκε στο «Καμπ Νόου». Στις κερκίδες που πέρασε κάποιες από τις πιο όμορφες Κυριακές της ζωής της, πολύ πριν πατήσει το ιερό χορτάρι του γηπέδου και σε ένα πρόσωπο που την ενέπνευσε αλλά δεν ήταν εκεί για να μοιραστεί τη χαρά της μαζί του.

Η Αλέξια γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 σε ένα προάστιο της Καταλονίας, είχε πρότυπά της τον Ινιέστα, τον Ροναλντίνιο και τον Ριβάλντο και κάθε Κυριακή που η Μπάρτσα είχε εντός έδρας αγώνα ταξίδευε μαζί με τον πατέρα της και τον τοπικό σύνδεσμο του Mollet del Vallès, στη Βαρκελώνη για να δει την ομάδα που λάτρευε και ονειρευόταν να αγωνιστεί γι' αυτή. Και όχι μόνο το κατάφερε, ήδη από το 2012, αλλά διακρίθηκε και ως η πολυτιμότερη παίκτρια του κόσμου, ούσα στις υπηρεσίες των Καταλανών.

Τελείωσε τη σεζόν 2020-21 με 52 συμμετοχές, 38 γκολ, 24 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Διακρίθηκε ως η Μέσος της Χρονιάς και η κορυφαία Γυναίκα Παίκτρια της Χρονιάς από την UEFA. Έγραψε Ιστορία ως η πρώτη μετά από 61 χρόνια αθλήτρια από την Ισπανία που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο (μετά τον Λουίς Σουάρεθ Μιραμόντες). Ο πρώτος Καταλανός ποδοσφαιριστής (άνδρας/γυναίκα) που κατακτά το βραβείο.

Όταν ήταν 11 ετών πέρασε ένα χρόνο στην ακαδημία νέων του συλλόγου (2005-06). Στη συνέχεια μετακόμισε στην Εσπανιόλ όπου έμεινε ως το 2010. Έκανε το ντεμπούτο της όταν ήταν μόλις 16 ετών και ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε το Copa de la Reina το 2010. Ακολούθησε η Λεβάντε σε ηλικία 17 ετών. Ολοκλήρωσε τη σεζόν σκοράροντας 15 γκολ σε 34 παιχνίδια και έπειτα το παιδικό της όνειρο πήρε σάρκα και οστά.

Το καλοκαίρι του 2012 παίρνει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19, ο πατέρας της φεύγει από τη ζωή. Εκείνη έκτοτε, συνεχίζει να εξελίσσεται χωρίς να αποχωρίζεται λεπτό τη φιγούρα του. Χάρη σε εκείνον ερωτεύτηκε τα μπλαουγκράνα.

Από τη σεζόν 2019-20 το περιβραχιόνιο του αρχηγού κοσμεί το αριστερό της μπράτσο κι είναι 4η στη λίστα των παικτριών με τις περισσότερες συμμετοχές μετρώντας περισσότερες από 370. Ενώ είναι και η 2η καλύτερη σκόρερ. Είναι διεθνής με την Εθνική Ισπανίας και έχει τις περισσότερες συμμετοχές με τη «ρόχα» (92). Έχει συμμετάσχει σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις και αναδείχθηκε Παίκτρια της Χρονιάς στην Ισπανία το 2021.

alexia

Όταν ήταν έφηβη όλοι μιλούσαν για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς της. Είναι αριστεροπόδαρος και ξεκίνησε την καριέρα της ως αριστερό εξτρέμ. Τα τελευταία χρόνια έχει μετακινηθεί στο κέντρο της μεσαίας γραμμής αναλαμβάνοντας ρόλο «μαέστρου». Είναι βασική συντελεστής της επίθεσης της Μπαρτσελόνα με ικανότητα να παίζει και ως δεύτερη επιθετικός. Όταν το παιχνίδι το απαιτεί μπορεί να ανταποκριθεί και σε θέση αμυντικού χαφ για να βοηθήσει την ομάδα της να κρατήσει την κατοχή. Έχει σπουδαίες ηγετικές ικανότητες, διορατικότητα ενώ ο Αντρές Ινιέστα την έχει αποκαλέσει «πρότυπο» υπογραμμίζοντας ότι ενσαρκώνει όλες τις αξίες του συλλόγου.

Η ίδια, υπέρμαχος της ισότητας στο άθλημα, διευκρινίζει ότι από κάθε στόχο της αυτός είναι ο πιο σημαντικός. Μιλώντας στο BBC έχει τονίσει: «Εκτός από όλους τους τίτλους που θέλω να κερδίσω με την εθνική ομάδα της Ισπανίας και την Μπαρτσελόνα, θα ήθελα να αλλάξω το ποδόσφαιρο. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει χώρος για όλους. Για άντρες, γυναίκες, όλες τις φυλές, όλους»!

Doña Alexia!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα