Ο προπονητής της Εθνικής Παίδων στο Gazzetta: «Συμφωνώ με τον κόουτς Φαν'τ Σχιπ, πρέπει να στηρίξουμε τον Έλληνα παίκτη»

Ο προπονητής της Εθνικής Παίδων στο Gazzetta: «Συμφωνώ με τον κόουτς Φαν'τ Σχιπ, πρέπει να στηρίξουμε τον Έλληνα παίκτη»

Δημήτρης Τομαράς
Ο προπονητής της Εθνικής Παίδων στο Gazzetta: «Συμφωνώ με τον κόουτς Φαν'τ Σχιπ, πρέπει να στηρίξουμε τον Έλληνα παίκτη»

bet365

Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας των Παίδων, Αλέξης Αλεξιάδης, μίλησε στο Gazzetta για τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας με τη Γαλλία και το τι κάνουμε λάθος στη χώρα μας με τον Έλληνα παίκτη.

Μπορεί να βρίσκεται στη... σκιά της μεγάλης Εθνικής, όμως έχει παιδιά που έχουν να δώσουν πολλά στο μέλλον. Και η Εθνική Παίδων είναι μία ομάδα που πέτυχε φοβερή νίκη επί της ισχυρής Γαλλίας, με καθοδηγητή από τον πάγκο τον Αλέξη Αλεξιάδη, που μιλά στο Gazzetta για αυτήν την επιτυχία, την πορεία της ομάδας, τη συνέχειά της αλλά και τον Έλληνα παίκτη και το πόσο τελικά τον εμπιστεύονται οι σύλλογοι στη χώρα μας.

Ο Αλέξανδρος ή Αλέξης Αλεξιάδης επέλεξε να αφιερωθεί στην προπονητική από πολύ νωρίς και σε ηλικία 25 ετών ήταν μέλος της τεχνικής ομάδας του ΠΑΟΝΕ (Γ' Εθνική). Στη συνέχεια εργάστηκε στα τμήματα υποδομής του Ερμή Καλαμαριάς (Κ16 και Κ17), του Ηρακλή (Κ17) και του ΠΑΟΚ (Κ15), στον οποίο ήταν αναλυτής και της α’ ομάδας. Η πορεία του συνεχίστηκε στα Τρίκαλα ως συνεργάτης του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή και πρωταθλητή Ευρώπης το 2004 Γιώργου Γεωργιάδη και αμέσως μετά στον Ιάλυσο. Πριν αναλάβει καθήκοντα ομοσπονδιακού τεχνικού (έχοντας και τη συνδρομή του Γρηγόρη Γεωργάτου), εργάστηκε εκ νέου στον ΠΑΟΚ με τον οποίο ήταν φιναλίστ των Πρωταθλημάτων Super League Κ17 και Κ15.

Αλεξιάδης

Η προπονητική του διαδρομή τον οδήγησε στην Εθνική μας ομάδα των Παίδων και μία επιτυχία άνευ προηγουμένου. Η Εθνική Παίδων νίκησε 1-0 την Γαλλία στο Α' ΔΑΚ Κατερίνης στον τελευταίο αγώνα του 8ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και προκρίθηκε ως επικεφαλής της βαθμολογίας στη φάση Elite της διοργάνωσης!

Στην Elite Round όπου πέρασε η Ελλάδα θα είναι 32 ομάδες. Συμμετέχουν οι 30 ομάδες που προκρίθηκαν από την προηγούμενη φάση μαζί με την Ολλανδία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν το προνόμιο, βάσει πανευρωπαϊκής κατάταξης, να αγωνίζονται απευθείας στον γύρο Elite. Οι 32 ομάδες χωρίζονται σε οκτώ ομίλους, από τους οποίους προκρίνονται οι επικεφαλής και οι επτά καλύτερες δεύτερες στη βαθμολογία. Μετά υπάρχει η τελική φάση με 16 ομάδες: συμμετέχουν οι 15 ομάδες που θα περάσουν από την Elite Round, καθώς και το Ισραήλ, όπου θα διεξαχθεί η τελική φάση.

Ο Αλεξιάδης υπήρξε ο... αρχιτέκτονας της πρώτης ελληνικής νίκης εναντίον της Γαλλίας στην κατηγορία Παίδων, καθώς στις προηγούμενες τέσσερις αναμετρήσεις των Εθνικών ομάδων οι «τρικολόρ» είχαν τρεις νίκες και ένα παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε λοιπόν το τι έχει να πει αλλά και το τι σχολίασε για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τζον Φαν'τ Σχιπ - ειδικά μετά τη νίκη με τη Σουηδία στο ΟΑΚΑ 0 για τη... δεξαμενή των Ελλήνων παικτών και τις ελληνικές ομάδες που δεν στηρίζουν τόσο τον Έλληνα παίκτη, κάτι που και για την οπτική του Αλεξιάδη είναι Νο1 θέμα.

- Κόουτς με ένα σχόλιο πως φτάσαμε σε μία τόσο μεγάλη επιτυχία όπως τη νίκη επί της Γαλλίας; Ποιά ήταν η... διαδρομή μέχρι αυτό το παιχνίδι;

Έγιναν αρκετά πράγματα για να κάνουμε ένα καλό τουρνουά. Είναι μία προεργασία που έχει ξεκινήσει από τις 25 Ιουλίου. Έπρεπε να ξεκινήσουμε έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των Εθνικών ομάδων και σε ότι ζητούσε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο πλέον αρμόδιος. Κάθε ομάδα έχει ξεχωριστό τρόπο.

Κάθε ηλικιακή κατηγορία έχει άλλη προσέγγιση. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 2 φιλικά με 30-35 παίκτες συν κάποιες προσθήκες. Είχαμε την αξιολόγηση των παικτών και μετά των αντιπάλων. Έπρεπε να δούμε τις συνθήκες των παιδιών. Όλοι μαζί και καταφέραμε την πρόκριση με πολύ αξιόλογους συνεργάτες και επικεφαλής τους κ.κ. Κωνσταντινίδη και Γεωργάτο ώστε να πάρουμε αυτό που θέλαμε.

- Τι διαφορετικό είχε αυτή η Εθνική Παίδων και το δικό σας πλάνο;

Αφουγκραστήκαμε τα παιδιά. Ξέραμε το τι θέλαμε να φτιάξουμε. Να φτιάξουμε μία πολύ δεμένη ομάδα με λογική και να παίζει ποδόσφαιρο. Με συγκέντρωση και με το να έχουμε αγωνιστικό μας πλάνο. Ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Αυτά τα παιδιά για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί και ίσως να μην έχουν παίξει ποτέ ξανά τόσο σημαντικά παιχνίδια. Υπάρχει λοιπόν η πίεση και το άγχος. Πρέπει να τους κάνεις να έχουν πίστη στους εαυτούς τους. Να έχουν αυτοπεποίθηση.

- Πόσο εύκολη ήταν η δουλειά σας με δεδομένες τις συνθήκες και λόγω Covid-19;

Εμείς το κυριότερο που θέλαμε ήταν να πάμε στα παιχνίδια υγιείς και να φύγουμε υγιείς. Τώρα με τον ιό και όλα όσα αντιμετωπίζουν οι ομάδες δεν είναι εύκολο. Απομονωθήκαμε αρκετά και αγωνιστικά και σαν γκρουπ. Με τη Γαλλία που ήταν ένας ισχυρός αντίπαλος έπρεπε να έχουμε μία συγκεκριμένη μορφή παιχνιδιού.

Η συγκέντρωση ήταν το πρώτο και το βασικό στοιχείο. Το κάθε ματς είναι ξεχωριστό. Όλα αυτά ήταν στοιχεία που έπρεπε να τα ορίσουμε.

- Στη δική σου οπτική είναι μία μεγάλη προπονητική επιτυχία και ίσως η πιο μεγάλη σου;

Είναι σίγουρα κάτι που σου δίνει μεγάλη χαρά. Είναι μία επιτυχία που σου δίνει τη βάση στο να συνεχίζεις να δουλεύεις σκληρά. Θέλουμε να πιστεύουμε πως πάντα θα διεκδικούμε το κάτι παραπάνω ως Εθνική.

- Είχατε στο πλευρό σας και τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του;

Ο Γρηγόρης έχει τον σημαντικό ρόλο να πλαισιώνει τα αγωνιστικά τμήματα και με τις εμπειρίες του να αποσυμφορεί καταστάσεις. Είναι μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Είναι εξαιρετικός στο πως αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο και στο πώς βοηθάει τα παιδιά.

- Αυτά τα παιδιά στο μέλλον μπορούμε να τα δούμε να παίζουν σε υψηλό επίπεδο;

Έχουν μία ποιότητα αυτά τα παιδιά. Το πώς θα διαχειριστούμε την εξέλιξή τους και τη δουλειά τους θα ορίσει και το πως θα εξελιχθούν. Πρώτα πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο, να κερδίσουν πράγματα και μετά να διεκδικήσουν τη θέση τους σε αυτό (εννοεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα). Πρέπει να τους δείξουμε εμπιστοσύνη.

Φαν'τ Σχιπ

- Μεγάλη συζήτηση είχε σηκώσει η ατάκα του κόουτς Φαν'τ Σχιπ, προπονητή της Εθνικής ανδρών, για το γεγονός ότι η δεξαμενή των Ελλήνων παικτών είναι μικρή και πως οι ομάδες δεν εμπιστεύονται τον Έλληνα παίκτη. Συμφωνείς με αυτή την επισήμανση;

Υπάρχει μία τεράστιο μεταβατικό στάδιο για τους παίκτες. Τα παιδιά πρέπει να μπουν και να εξελιχθούν σε μία διαδικασία. Ποιότητα υπάρχει. Πρέπει όμως να μπούνε στα δύσκολα. Συμφωνώ με τον κόουτς Φαν'τ Σχιπ στο σκέλος της έλειψης εμπιστοσύνης των ομάδων στον Έλληνα παίκτη. Το παρελθόν μας λύνει όλες αυτές τις απορίες. Οι μεγάλες ομάδες και ακόμα και οι πιο μικρές είχαν Έλληνες υψηλού επιπέδου και τώρα δεν υπάρχει αυτό. Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να εμπιστευθούν περισσότερο τον Έλληνα παίκτη. Να πιστέψουμε και να στηρίξουμε τον Έλληνα παίκτη.

- Είναι όμως εύκολο; Εάν π.χ. ο Χ νεαρός Αλεξιάδης δεν αποδίδει σε μία μεγάλη ομάδα πόσο εύκολο είναι να συνεχίσει να παίζει;

Εξαρτάται από τη φιλοσοφία του συλλόγου. Εάν θέλει να εξελίξει νεαρούς παίκτες μπορεί να το κάνει. Έχει να κάνει σε τι βαθμό θέλει να στηρίξει τους νεαρούς. Το θέμα είναι η λογική του συλλόγου.

- Είναι όμως και θέμα το εάν τελικώς έχουμε ή δεν έχουμε μεγάλη... δεξαμενή παικτών για την Εθνική; Είναι εν τέλει το πιο μεγάλο πρόβλημα η έλειψη εμπιστοσύνη στον Έλληνα παίκτη από τους ελληνικούς συλλόγους;

Στις Εθνικές καταλήγουν οι καλύτεροι. Το θέμα είναι πόσους καλύτερους θα βγάλουμε.

Υπάρχει αυτή η έλειψη εμπιστοσύνης στον Έλληνα παίκτη. Εμπιστοσύνης αλλά και στήριξης. Το παρελθόν μας δίνει τις απαντήσεις οπότε ναι είναι (εννοεί το πιο μεγάλο πρόβλημα). Όσο περισσότεροι ποδοσφαιριστές παίζουν σε καλό επίπεδο τόσο περισσότερους παίκτες θα έχει η Ελλάδα. Αυτή νομίζω πως είναι η λογική της... δεξαμενής όπως το καταλαβαίνω εγώ.

- Για την Εθνική υπήρχαν σε αυτή τη διαδρομή δυσκολίες που και στιγμές που σε... ζόρισαν περισσότερο;

Το σίγουρο είναι πως πρέπει να είσαι επικεντρωμένος στον στόχο σου. Με τη συνεργασία όλων θα βρεις λύσεις. Θα βρεθούν λύσεις. Στον δρόμο για τον στόχο που έχεις θέσεις αλλάζουν πολλά δεδομένα. Πριν ξεκινήσεις πρέπει λοιπόν να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για το τι έχεις να διαχειριστείς.

- Ποιοι είναι τώρα οι επόμενοι στόχοι για την ομάδα;

Να αξιολογηθούν περισσότεροι ποδοσφαιριστές που να δείχνουν σταθερότητα σε υψηλή απόδοση. Σίγουρα υπάρχουν τρωτά σημεία και πράγματα για να βελτιώσουμε στην ομάδα. Έχουμε όμως ένα χρονικό διάστημα που μπορούμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Για να κάνουμε κάτι καλό. Να πετύχουμε κάτι καλό. Πρέπει να δούμε βέβαια και την κλήρωση. Στα παιδιά πριν το ματς με τη Γαλλία είπαμε πως 'εμείς είμαστε Έλληνες και πρέπει να αγωνιζόμαστε πάντα για τη νίκη'.

- Μετά τη Γαλλία τι είπατε και τι συζητήσατε;

Ήμασταν όλοι χαρούμενοι. Τα παιδιά νιώθανε σιγουριά για τον εαυτό τους. Ήταν πολύ χαρούμενοι όλοι. 'Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε', είπανε τα παιδιά. Σε αυτή τη διαδρομή βέβαια υπήρχε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, τεχνικός διευθυντής όλων των Εθνικών, όπως και ο Γεωργάτος, που συντονίζει όλη την διαδικασία για την ανάπτυξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών μέσα από τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων. Ήταν η πολύ καλή συνεργασία που είχαμε μαζί τους όπως ήταν πολύ καλή η συνεργασία και με όλο το επιτελείο της ομάδας.

@Photo credits: INTIME
 

Τελευταία Νέα