Τι ποδόσφαιρο θα παραδώσετε στους νέους βρε;

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Τι ποδόσφαιρο θα παραδώσετε στους νέους βρε;

bet365

«Τι συμβαίνει μ’ αυτό το ποδόσφαιρο; Άλλο το σπορ αυτό που παρακολουθώ από παιδί κι άλλο αυτό των τελευταίων χρόνων»; Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τις πολλές αλλαγές στο ποδόσφαιρο.

Έλιωσα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο να παρακολουθώ το αθλητικά δρώμενα στον πλανήτη γη και τελικά από όλα τα θεσπέσια μου έμεινε να αναρωτιέμαι: «Διάολε τι συμβαίνει μ’ αυτό το ποδόσφαιρο; Άλλο το σπορ αυτό που παρακολουθώ από παιδί κι άλλο αυτό των τελευταίων χρόνων»;

Άλλαξε κάτι και αναφέρομαι στους κανονισμούς και δεν μας το έχουν πει; Μήπως μας το είπαν και εμείς, κολλημένη γενιά στα παλιά, δεν το έχουμε εμπεδώσει ή δεν το έχουμε καν πάρει χαμπάρι;

Τι γίνεται επιτέλους; Τα μαθηματικά παραμένουν ίδια με αυτά που διδαχθήκαμε την μεγάλη σε διάρκεια εποχή της μάθησης , στο καιρό “των μπλούζ της άγριας νιότης” , η φυσική τα ίδια , η χημεία! Ίδιοι και απαράλλαχτοι κανόνες στου χρόνου την διαδρομή. Κανόνες βασικοί που οφείλουν να ακολουθήσουν όλου του κόσμου οι γενιές για την σωστή πρακτική χρήση αυτών των επιστημών.

Στο ποδόσφαιρο όμως ενώ πρακτικά σύμφωνα πάντα με τους κανόνες , το ένα συν ένα μας κάνουν δυο , το δυο επί δυο μας κάνουν τέσσερα ξαφνικά προβάλλουν μπροστά στα μάτια μας αλλόκοτα αποτελέσματα , απρόβλεπτοι αριθμοί.

Μα πως γίνεται αυτό αναρωτιέσαι. Εμένα αλλιώς μου τα έμαθαν , αλλιώς μου τα δίδαξαν και μέχρι πρότινος το πηλίκον μου έβγαινε σωστό!

Έλα ντε... Ναι σου έβγαινε σωστό αλλά τότε δεν υπήρχε το VAR!

Τώρα φίλε μου καλέ , δεν παίζει ρόλο τι βλέπεις, περισσότερο μάλιστα δεν παίζει ρόλο τι καταλαβαίνεις και τι αντιλαμβάνεσαι , αλλά τι έχει καταγράψει το VAR!

Το VAR βλέπει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πέναλτι εκεί που εσύ δεν βλέπεις! Οι μισές τουλάχιστον φάσεις στην περιοχή είναι ύποπτες και οφείλει να τις εξιχνιάσει μέχρι τελικής πτώσεως! Βάλε εμπρός , βάλε πίσω , βάλε να πάνε! Αν είναι οι φάσεις να περνούν από μικροβιολογικό εργαστήριο τότε για πιο πέναλτι μιλάμε , για πια παράβαση των κανονισμών;

Δεν συζητώ για τα οφσαιντ γιατί θα πέσω σε βαριά κατάθλιψη! Κάτσε να δούμε που είναι το πόδι, αν εξέχει το παπούτσι, αν ο αγκώνας βγαίνει μπροστά και καλύπτει τον επιθετικό , εκτός αν η μύτη του είναι εκτός ορίων οπότε ουρλιάξτε με όση δύναμη έχετε μέσα σας: ΟΦΣΑΙΝΤ!

Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι απονομή δικαιοσύνης , αλλά μια γελοιότητα!

Το VAR θεσπίστηκε για την σωστή τήρηση των κανόνων και για την αποφυγή κραυγαλέων λαθών από μεριάς διαιτητών και όχι για την μικροβιολογική εξέταση των φάσεων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν μιλάμε για αθλητισμό , δεν μιλάμε για σπορ, δεν ξέρω γιατί μιλάμε αλλά σίγουρα είναι κάτι άλλο.

Και σίγουρα η τήρηση των κανόνων προϋποθέτει πρώτα από όλα και κυρίως η διατήρηση των κανόνων όπως τους γνωρίζουμε και τους διδαχθήκαμε όλοι μας!

Τώρα σχεδόν τις περισσότερες φορές που η μπάλα βρίσκει ένα χέρι που εναγωνίως προσπαθεί να καλύψει ο ποδοσφαιριστής ( άλλως καημός κι αυτός) συνοδεύεται μετά από εξαντλητική εξέταση του VAR με την εσχάτη των ποινών.

Αλλά ο κανόνας δεν ορίζει κάτι τέτοιο!

Σχεδόν η κάθε επαφή στην περιοχή τιμωρείται , πάντα με την συνδρομή της οθόνης , με την υπόδειξη στην άσπρη βούλα.

Τον ακούμπησε , δεν τον ακούμπησε σου λέει ο άλλος. Άρα πέναλτι!

Μπορεί να το λέει ο άλλος αλλά δεν το λέει ο κανονισμός. Μετά πως είναι δυνατόν να τον ακούμπησε με τέτοιο βίαιο ή έντονο τρόπο και να μην υπέπεσε στην αντίληψη του ρέφερι, όταν μάλιστα το πεδίο μπροστά του είναι καθαρό ;

Όχι , όχι δες το στην οθόνη! Τον ακουμπά! Ε και ;

Στην οθόνη,μεγαλύτερη μάλιστα από αυτή του VAR, παιδιά χαζεύαμε τον Μπάντ Σπένσερ και τον Τέρενς Χίλ να πλακώνουν στις μάπες τους κακούς και θα ορκιζόμασταν σε ότι είχαμε ιερό ότι οι φάπες ήταν αληθινές! Αλλά έλα που πέρασαν χρόνια για να καταλάβουμε ότι η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια, αλλά σίγουρα καταγράφει κάτι που της μοιάζει!

Παρακολουθώντας την Ευρωλίγκα με μανία , το ΝΒΑ και το Κολεγιακό Πρωτάθλημα , αφού δεν έκρυψα ποτέ μου την αγάπη για το μπάσκετ, θα ορκιζόμουν χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι ακόμα και σε αναμετρήσεις που οι διαιτητές δεν έχουν επιτρέψει το physical game οι επαφές σφυρίζονται πλέον φάουλ λιγότερες φορές από όσες στο ποδόσφαιρο στην μεγάλη περιοχή!

Δεν μιλάμε πλέον για τους κοντοπίθαρους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 80 ή του 90 αλλά για ποδοσφαιριστές κορμιά!

Και αυτά τα κορμιά φτάνει να τα ακουμπήσει κάποιος για να ανατραπούν λες και φεύγουν στον αόρατο γκρεμό!

Το VAR σίγουρα χρησιμεύει. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο, ούτε φταίει αυτό για την παραποίηση των κανόνων. Οι διαιτητές φταίνε ! Αυτοί στον αγωνιστικό χώρο και αυτοί που μπανίζουν τις οθόνες.

Θέλω να πω με αυτό ότι οι μέτριοι ή κακοί διαιτητές τώρα με την προσθήκη της τεχνολογίας βρήκαν τον άγιο τους και τον πιο ασφαλή και “έγκυρο” τρόπο να αλλάξουν τους κανόνες.

Και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στα νέα κυρίως παιδιά. Γιατί αυτό το ποδόσφαιρο θα διδαχθούν , αυτό το ποδόσφαιρο θα αφομοιώσουν , αυτούς τους κανόνες που στην τελική επιβραβεύουν τους πονηρούς και τους φαύλους! Όλα αυτά θα εκπαιδευτούν να υπερασπίζονται!

Και άντε τώρα εγώ Κυριακή βράδυ, μετά από αυτόν τον βομβαρδισμό από ψευτοποδόσφαιρο και ψευτοπαραβάσεις, οι γενιές κοντά στην δική μου κι εγώ που έχω δει την δεκαετία του 80 τον Έλκιερ να τρυπά την άμυνα της Νάπολι και να σέρνει μέσα στην μεγάλη περιοχή τον πορτιέρε Τζουλιάνι και να τον βάζει κι αυτόν γκολ, τον Βαν Μπάστεν να τον κλωτσά μέσα στην περιοχή η μισή ΙΝΤΕΡ και να μην δίνει τίποτα ο ρεφερι και οι δυο τους να ΄χουν περάσει από δραπανηφόρα αλλά να ντρέπονται απέναντι στον κόσμο να πέσουν για να πάρουν πέναλτι με την πρώτη επαφή, άντε τώρα εγώ και όλες οι γενιές πάνω από τα σαράντα να συμφωνήσουμε με τους πιτσιρικάδες έτσι όπως τους το διδάσκουν , ότι βλέπουμε το ίδιο άθλημα , ότι μιλάμε για το ίδιο σπορ. Το ποδόσφαιρο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!