UEFA Super Cup: Αυτοί που το σήκωσαν ως παίκτες και ως προπονητές

UEFA Super Cup: Αυτοί που το σήκωσαν ως παίκτες και ως προπονητές

UEFA Super Cup: Αυτοί που το σήκωσαν ως παίκτες και ως προπονητές

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους πέντε ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που έχουν κατακτήσει το ευρωπαϊκό σουπερ καπ τόσο με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, όσο και με αυτή του προπονητή.

Κάρλο Αντσελότι

Για μια πενταετία (1987-1992) ήταν ποδοσφαιριστής της σπουδαίας Μίλαν του Αρίγκο Σάκι. Μπορεί όλη λάμψη να έπεφτε στους τρεις Ολλανδούς (Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ), όμως και ο Κάρλο Αντσελότι είχε τη δική του συνεισφορά. Τις δύο χρονιές που κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών (1989, 1990), η Μίλαν πανηγύρισε και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Τις ίδιες επιτυχίες, με τους «ροσονέρι», είχε και ως προπονητής ο Αντσελότι. Το 2003 και το 2007 σήκωσε το Champions League και αμέσως μετά το ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Τελευταία φορά που έφτασε σε ένα αντίστοιχο επίτευγμα ο Ιταλός τεχνικός, ήταν το 2014, όταν βρισκόταν στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης.

anc

Πεπ Γκουαρδιόλα

Ως ποδοσφαιριστής έχει σηκώσει δύο φορές το ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Και τις δύο με την Μπαρτσελόνα. Όμως στην πρώτη (1992) προερχόταν από την κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών, ενώ στη δεύτερη (1997) από την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων. Ισάριθμες φορές τα έχει καταφέρει και ως προπονητής των «μπλαουγκράνα», το 2009 και το 2011, όταν η παρέα του Μέσι σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Το 2013, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί μόλις είχαν κατακτήσει το Champions League και ο πρώτος τίτλος του Ισπανού προπονητή με τη νέα του ομάδα ήταν το ευρωπαϊκό σούπερ καπ.

gua

Ζινεντίν Ζιντάν

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του Champions League, το 1996, η Γιουβέντους έκανε δικό της το Γάλλο σούπερ σταρ. Με τον Ζιντάν στη σύνθεσή της, η «Μεγάλη Κυρία» σήκωσε το ευρωπαϊκό σούπερ καπ, το ίδιο καλοκαίρι. Η «Ζιζού» είναι ο μοναδικός της λίστας, που έχει κατακτήσει το τρόπαιο, ως ποδοσφαιριστής, με δύο διαφορετικές ομάδες. Τα κατάφερε και το 2002, με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και αφού πρώτα ο ίδιος της είχε χαρίσει το Champions League. Με τη «βασίλισσα» ο Ζιντάν τα κατάφερε και ως προπονητής. Και μάλιστα δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2016 και το 2017. Ο ίδιος σήκωσε τρεις φορές το Champions League τότε (2016, 2017, 2018), όμως το καλοκαίρι του 2018 αποχώρησε. Συμπτωματικά, με τη δική του φυγή, δεν κατάφερε ούτε η Ρεάλ να κατακτήσει το τρόπαιο για τρίτη σερί χρονιά.

zid

Λουίς Ενρίκε

Μία κατάκτηση ως παίκτης και άλλη μία ως προπονητής ήταν αρκετές για να το συμπεριλάβουν στη σχετική λίστα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Ισπανός τα κατάφερε με την Μπαρτσελόνα. Το 1997, οι «μπλαουγκράνα», μετά το κύπελλο κυπελλούχων, έκαναν δικό τους και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Μάλιστα, ο Λουίς Ενρίκε σκόραρε στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια (με δύο αγώνες ήταν τότε ο θεσμός) απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ντόρτμουντ. Αρκετά χρόνια μετά, βρέθηκε στο τιμόνι των Καταλανών και με την MSN τριπλέτα των Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ να κάνει «όργια», σάρωσε όλους τους τίτλους το 2015. Ένας από αυτούς ήταν και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ.

enr

Ντιέγκο Σιμεόνε

Το καλοκαίρι του 1999 πήρε μεταγραφή από την Ίντερ στη Λάτσιο. Λίγο νωρίτερα, οι «λατσιάλι» είχαν κατακτήσει το κύπελλο κυπελλούχων και στο Λουί Ντε του Μονακό έκαναν δικό τους και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ, νικώντας στον τελικό τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει σηκώσει το τρόπαιο ακόμη δύο φορές, ως προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης. Το 2012 και το 2018, προερχόμενος από ισάριθμες κατακτήσεις του Europa League, αν και στον τελευταίο τελικό ήταν τιμωρημένος και δε βρισκόταν στον πάγκο των «ροχιμπλάνκος». Κοινός παρανομαστής και των τριών τροπαίων ήταν το γεγονός πως ο Αργεντινός τα έκανε δικά του, χωρίς νωρίτερα να έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης.

sim

 

Τελευταία Νέα