Μια μεταγραφή, ένα γκολ και μία κούπα

Μια μεταγραφή, ένα γκολ και μία κούπα

Μια μεταγραφή, ένα γκολ και μία κούπα

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται άλλους πέντε ποδοσφαιριστές, πριν τον Κάι Χάβερτζ της Τσέλσι, που έκαναν «απόσβεση» της μεταγραφής τους σε λίγους μήνες, καθώς με δικό τους τέρμα, η νέα τους ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Κένι Νταλγκλίς

Το καλοκαίρι του 1977, η Λίβερπουλ τον απέκτησε, προκειμένου να καλύψει το κενό του Κέβιν Κίγκαν. Τότε, οι «κόκκινοι» δε γνώριζαν πως υπέγραφαν με το μελλοντικό «θρύλο» του συλλόγου, όμως πολύ γρήγορα ανακάλυψαν το... χρυσάφι της απόκτησής του. Η αγγλική ομάδα έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν μέχρι το τέλος της διαδρομής στο κύπελλο πρωταθλητριών και ο Νταλγκλίς τη διατήρησε στην κορυφή της Ευρώπης. Ένα δικό του γκολ, χάρισε στη Λίβερπουλ τη νίκη επί της Μπριζ με 1-0, στον τελικό του 1978, με τους Άγγλους να κατακτούν το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Νταλγκλίς

Τρέβορ Φράνσις

Στις αρχές του 1979, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της, η Νότιγχαμ Φόρεστ «τίναξε την μπάνκα στον αέρα». Με ένα εκατομμύριο λίρες, απέκτησε τον Τρέβορ Φράνσις από την Μπέρμιγχαμ. Αυτό το ποσό ήταν το μεγαλύτερο που είχε δοθεί τότε για μεταγραφή από μία αγγλική ομάδα σε άλλη. Και ο Άγγλος επιθετικός φρόντισε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δικαιώσει τη νέα του ομάδα για την επιλογή της. Τη σεζόν 1978-79, η Νότιγχαμ έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, απέναντι στη Μάλμε, με τον Φράνσις να κρίνει την αναμέτρηση. Ένα δικό του γκολ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 και η αγγλική ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά (τα κατάφερε και την επόμενη χρονιά) στην κορυφή της Ευρώπης.

Φράνσις

Πάτρικ Κλάιφερτ

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς που γίνεται εδώ και δεκαετίες στις ακαδημίες του Άγιαξ. Το καλοκαίρι του 1994, ο «Αίαντας» δε χρειάστηκε να δαπανήσει χρήματα για να αποκτήσει κάποιον ποδοσφαιριστή για την επίθεση, αλλά προώθησε στην πρώτη ομάδα τον 18χρονο Κλάιφερτ, ο οποίος κυριολεκτικά... άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας στον ολλανδικό πρωτάθλημα, όμως το μεγάλο «μπαμ» το έκανε στον τελικό του Champions League. Ο Λουίς Φαν Χααλ τον πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι στο 70’ και λίγο αργότερα ο Κλάιφερτ το δικαίωσε. Με δικό του γκολ στο 85’, ο Άγιαξ νίκησε 1-0 τη Μίλαν και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Κλάιφερτ

Ζινεντίν Ζιντάν

Με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να έχει το όραμα των “galacticos”, ο Ζινεντίν Ζιντάν αφίχθη στο Μπερναμπέου το καλοκαίρι του 2001. Τα 77 εκατομμύρια που έδωσε η «βασίλισσα» στη Γιουβέντους για να τον αποκτήσει, αποτελούσαν τότε παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ, με το Γάλλο χαφ να κάνει άμεσα απόσβεση των χρημάτων, που δαπανήθηκαν για χάρη του. Τη σεζόν 2001-02, η Ρεάλ έφτασε στον τελικό του Champions League, με τον «Ζιζού» να σημειώνει το γκολ της νίκης των Μαδριλένων (2-1), επί της Λεβερκούζεν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο γυριστό σουτ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα ομορφότερα τέρματα που έχουν σημειωθεί ποτέ σε τελικό.

Ζιντάν

Ντιέγκο Μιλίτο

Μία εντυπωσιακή σεζόν με τη φανέλα της Τζένοα (πρώτος σκόρερ της Serie A) στάθηκε αρκετή στον Αργεντινό φορ, ώστε το καλοκαίρι του 2009 να πάρει μεταγραφή για την Ίντερ. Οι «νερατζούρι» δαπάνησαν 28 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που φαντάζει πολύ μικρό μπροστά σε όσα έκανε ο Μιλίτο στην πρώτη του κιόλας σεζόν. Σημείωσε 30 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, όμως τα δύο τελευταία ήταν τα πιο σημαντικά. Στον τελικό του Champions League, απέναντι στην Μπάγερν, ο Αργεντινός διαμόρφωσε μόνος του το τελικό 2-0, χαρίζοντας στην Ίντερ το βαρύτιμο τρόπαιο.

Μιλίτο

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα