Πόσα ξέρεις για την Επανάσταση του 1821; (quiz)

Πόσα ξέρεις για την Επανάσταση του 1821; (quiz)
«Από την Ήπειρο στο Μοριά κι απ' το σκοτάδι στη λευτεριά, το πανηγύρι κρατάει χρόνια στα μαρμαρένια του χάρου αλώνια...», όπως είχε πει κι ο ποιητής...

Πολλές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστες στους περισσότερους, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη μελέτη και την ανάλυση των γεγονότων του ξεσηκωμού του ελληνικού λαού έναντι του τουρκικού ζυγού.

Άλλωστε κατά τα 8 και πλέον έτη της διάρκειας του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, εκατοντάδες μάχες στην ξηρά και τη θάλασσα της ελληνικής επικράτειας δόθηκαν -οι περισσότερες από αυτές νικηφόρες- από χιλιάδες ξεσηκωμένους ραγιάδες, που επιζητούσαν την λύτρωση μετά του αιώνες της σκλαβιάς.

Αρχής γενομένης από την Μολδοβλαχία και τις μάχες του Δραγατσανίου και της Μονής Σέκου και τους ηρωικούς θανάτους εκατοντάδων Ιερολοχιτών και των οπλαρχηγών Φαρμάκη και Γεωργάκη Ολυμπίου μέχρι τον οριστικό διωγμό των στρατευμάτων του Σουλτάνου Μαχμούτ Β' από τη Ρούμελη το 1829 και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα ιστορικά βιβλία έχουν καταγράψει αμέτρητες σελίδες δόξας, οι οποίες και έχουν χαθεί από το προσκήνιο.

Για αυτό, λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε 14 -όχι και τόσο ασήμαντες- λεπτομέρειες από τον Αγώνα του 1821 και σας προκαλούμε να κάνετε το 14/14 στο κουίζ που ακολουθεί!

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος