Να τους αιφνιδιάσουμε, αλλά ...πώς;

Να τους αιφνιδιάσουμε, αλλά ...πώς;

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης ζυγίζει τις δυνατότητες μιας Εθνικής χωρίς Γιάννη Αντετοκούνμπο και προσθέτει μία επιφύλαξη στην εξίσωση.

Εκεί λοιπόν που κάναμε ωραία και καλά τους υπολογισμούς μας και μετρούσαμε πόσες μέρες μεσολαβούν από τη λήξη των Ανατολικών ημιτελικών μέχρι το τζάμπολ του Προολυμπιακού τουρνουά, ήρθε ο Ρικ Πιτίνο να μας κατεβάσει από το σύννεφο και να κλειδώσει τα ημερολόγια στο συρτάρι.

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρέπει να ξεκουραστεί και λίγο», μου είπε χθες ο Ομοσπονδιακός προπονητής από τα ερτζιανά. «Προέρχεται από μία σεζόν 90 αγώνων, αν συνυπολογίσουμε την προετοιμασία. Εάν προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε θα μας ακολουθήσει. Το ίδιο και ο Θανάσης».

Δεν υπάρχει λοιπόν πιθανότητα να παίξει στη Βικτόρια;

«Πολύ αμφιβάλλω», απάντησε κατηγορηματικά ο Αμερικανός. Αγγλιστί: «I highly doubt it».

Και έκλεισε την πόρτα.

Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, να κρατήσω μία πισινή. Απ’ ότι γνωρίζω, το παραπάνω πόρισμα προκύπτει όχι από λόγια των Αντετοκούνμπο, αλλά από τις σκέψεις του προπονητικού επιτελείου.

Εάν ο Γιάννης και ο Θανάσης βρεθούν άπραγοι στο ΝΒΑ στα μέσα του μήνα (σενάριο πολύ πιθανό, αν κρίνω από την εικόνα του πρώτου αγώνα με τους Νετς), δεν υπάρχει δύναμη ικανή να τους κρατήσει μακριά από την Εθνική.

Το τέταρτο παιχνίδι έχει οριστεί να γίνει στις 13 Ιουνίου. Το πέμπτο, εάν χρειαστεί, στις 15. Τα επόμενα, εάν χρειαστούν, στις 17 και 19.

Τα αδέλφια προλαβαίνουν ακόμη και να πάρουν μία γερή ανάσα, δεδομένου ότι το Προολυμπιακό τουρνουά ξεκινάει την Τρίτη 29 του μήνα, ενώ το πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου. Όποιος νομίζει ότι ο Γιάννης και ο σχετικά ξεκούραστος Θανάσης θα προτιμήσουν τα μακροβούτια από την Εθνική, μάλλον δεν τους ξέρει καλά.

Επισημαίνω ότι για αυτούς το Προολυμπιακό τουρνουά δεν απαιτεί καν υπερατλαντικό ταξίδι. Επισημαίνω, επίσης, ότι στην Εθνική θα προστεθεί αύριο ο Κώστας Αντετοκούνμπο, με όσα αυτό συνεπάγεται για τη συσπείρωση της φαμίλιας.

Άλλωστε, παρόμοιες επιβαρύνσεις περιμένουν τις επόμενες μέρες και τους υπόλοιπους διεθνείς, με εξαίρεση εκείνους που ήδη ξεκίνησαν προπονήσεις.

O Νικ Kαλάθης, που επέστρεψε χθες από τον τραυματισμό του, μπορεί να ταλαιπωρείται στους τελικούς της ACB μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, του Λαυρίου, του Προμηθέα και της ΑΕΚ (περίπου 8-9 νοματαίοι υπολογίζω) θα βρίσκονται στο παρκέ της Basket League μέχρι τις 13 του μήνα, αφού ο ανέμελος ΕΣΑΚΕ έφτιαξε λαρτζ πρόγραμμα, με τριήμερα κενά μεταξύ των τελικών.

Όλοι ανεξαιρέτως θα πάρουν και μερικές μέρες άδειας πριν φορέσουν τα μπλε. Οπότε;

Ο Πιτίνο, βεβαίως, πράττει το σωστό. Καταστρώνει τα σχέδιά του χωρίς τους δύο πρεσβύτερους Αντετοκούνμπο, αφού η απουσία τους παραμένει πιθανότατη (αν όχι βέβαιη).

Και τι άλλο να έκανε; Να έφτιαχνε «Εθνική εσωτερικού» και «Εθνική εξωτερικού»; Εθνική με αστερίσκους, «εάν» και «εφ’ όσον»;

Θα ήταν εντελώς άκυρο και άτοπο, να μετράει τις μέρες και να εξαρτά τα πλάνα του από τα κέφια του Ντουράντ και του Μπλέικ Γκρίφιν ή από τα τούβλα του Μπριν Φορμπς.

Στο σημειωματάριο του Πιτίνο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το όνομα του Γιάννη. Εάν ο δις MVP εμφανιστεί «απρόσκλητος» και το γράψει μόνος του, ουδείς θα τον κλειδώσει απ’ έξω.

Ούτε θα χρειαστεί ιδιαίτερο διάστημα προσαρμογής. Αλίμονο. Δεν έρχετα από άλλον πλανήτη, παρ' όλο που έρχεται από άλλον πλανήτη.

Είπε και κάτι πολύ ενδιαφέρον ο Πιτίνο, στη σαββατιάτικη εκπομπή Overplay που διατηρούμε στον Over FM (ακούστε τον εδώ, μετά το 28ο λεπτό): ότι προτιμάει τους παίκτες φορμαρισμένους και σε ρυθμό αγώνων (όπως θα είναι εκείνοι του Παναθηναϊκού), παρά σε φάση Αυγούστου.

Kαι ότι πάνω απ' όλα ποντάρουμε σε τακτικές καινοτομίες: «Το σχέδιό μας είναι να αιφνιδιάσουμε τις άλλες ομάδες. Να παίξουμε μπάσκετ πέρα από το αναμενόμενο. Εάν κάνουμε αυτό που περιμένουν οι αντίπαλοι, θα χάσουμε. Δεν έχουμε 9 παίκτες από το ΝΒΑ όπως ο Καναδάς ούτε 4 όπως η Τουρκία. Πρέπει να τους ξαφνιάσουμε. Η καπατσοσύνη παικτών όπως ο Σπανούλης, ο Σλούκας, ο Καλάθης και ο Πρίντεζης ("they are highly highly intelligent") θα είναι ένα σπουδαίο πλεονέκτημα».

Η λέξη που χρησιμοποίησε είναι acumen: εξυπνάδα, πονηριά, καπατσοσύνη, know-how. H ικανότητα να παίρνει κανείς τις σωστές αποφάσεις υπό συνθήκες πίεσης. Ελληνική σχολή.

Ναι, αλλά αρκεί αυτό το στοιχείο για να νικηθεί ένας αντίπαλος που στα χαρτιά μοιάζει έτη φωτός ανώτερος σε αθλητικότητα, μπόι και ατομικές ικανότητες;

Και πώς ακριβώς θα διδαχθούν σε ένα σκάρτο εικοσαήμερο διαφορετικό μπάσκετ οι τριαντάρηδες και ο σχεδόν σαραντάρης;

«Θα μάθουμε να παίζουμε πάρα πολύ γρήγορα», είπε κάποια στιγμή ο Πιτίνο. Πάει να πει, να πιάνουμε την αντίπαλη άμυνα ανοργάνωτη, με early offense και τρέξιμο. «Για να καμουφλάρουμε τα ελαττώματα και να αναδείξουμε τα προτερήματά μας».

Να το δω και να μη το πιστέψω, μίστερ. Όσες φορές προσπαθήσαμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, φάγαμε τα μούτρα μας.

Πιτίνο, βέβαια, δεν είχαμε ποτέ στο τιμόνι μας. Και δεν αναφέρομαι στην παροιμιώδη ικανότητά του στη δημαγωγία. Ακούσατε πώς τελείωσε τη συνέντευξή του;

«Εάν κάποιος μου προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια με αντάλλαγμα το εισιτήριο για το Τόκιο, θα του πω κράτα τα λεφτά σου, εγώ πάω Ιαπωνία»!

Το βέβαιο είναι ότι, ελλείψει Γιάννη και Θανάση (και Παπανικολάου και Ντόρσεϊ), το βαρύ χαρτί της φετινής Εθνικής θα είναι η πείρα και η κλάση των περιφερειακών παικτών της, όπως και η χημεία των δύο ευδιάκριτων units: ένα «πράσινο» με Καλάθη, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννη και ένα «κόκκινο» με Σλούκα, Πρίντεζη, Σπανούλη, Λαρεντζάκη.

Ας περιμένουμε, όμως, να δούμε τι θα βγάλει η σειρά των Μπακς και των Νετς. Άλλος άνεμος θα φυσήξει στις δύο ακτές του Ατλαντικού με το 1-1, άλλος με το 2-0.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο πρώτο ματς ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά τα στοιχεία που πήγαν στραβά για τους Μπακς και ίσια για το Μπρούκλιν στο πρώτο ματς παραήταν πολλά και ακραία.

«Ναι, αλλά χτύπησε ο Τζέιμς Χάρντεν», θα πείτε. Ναι μεν, αλλά: η ξαφνική αποχώρησή του μετέτρεψε τους Νετς σε ομάδα-καμικάζι, αγωνιστικά και πνευματικά.

Οι Μπακς προσπάθησαν να τους νικήσουν με λιθοβολία και με νερόβραστο πάγκο. Τους έγινε άραγε μάθημα το περυσινό πάθημα; Ο δεύτερος αγώνας συνοδεύεται από ένα πρώτο «πρέπει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.