Έλληνες, συγγνώμη που σας νικήσαμε

Έλληνες, συγγνώμη που σας νικήσαμε

bet365

Το Gazzetta γράφει για την κουλτούρα των Βρετανών όπως αποτυπώθηκε στη νίκη επί της Ελλάδας και την υπενθύμιση του Χρήστου Σαλούστρου πως δεν υπάρχει χρόνος για κατεβασμένα κεφάλια.

Αποστολή στο Νιούκαστλ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές της εφαρμογής του Νόμου του Μέρφι. Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει. Ως το 22' του αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία στο Νιούκαστλ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εθνική είχε ό,τι θα μπορούσε να επιθυμήσει μια ομάδα που αγωνίζεται μακριά από την έδρα της. Προβάδισμα με 15 πόντους διαφορά, ψυχολογία και τον κόσμο στο πλευρό της κόντρα σε έναν αντίπαλο που παρατάχθηκε με δυο τεράστιες απουσίες. Εν προκειμένω, δεν αγωνίστηκαν οι δυο βασικοί φόργουορντ των Βρετανών, ο Όβι Σόκο και ο Μάιλς Χέσον, που αμφότεροι παίζουν στην Ιαπωνία και δεν ταξίδεψαν στον αγγλικό βορρά αφού σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να περάσουν αρκετές μέρες καραντίνας. Και μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως ούτε η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της παίκτες EuroLeague, εντούτοις η «δεξαμενή» και οι διαθέσιμες επιλογές της Μεγάλης Βρετανίας είναι σαφώς πιο περιορισμένες.

Τα αγγλικά ΜΜΕ, από την πλευρά τους παρουσίασαν τη νίκη επί της Ελλάδας ως θρίαμβο, υπενθυμίζοντας τη διαφορά των δυο ομάδων στην παγκόσμια κατάταξη. «Η Μεγάλη Βρετανία που βρίσκεται στο νούμερο 42 και νίκησε για τελευταία φορά την Ελλάδα το 1984, υπέταξε το νούμερο 10 της κατάταξης της FIBA» αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του BBC που μετέδωσε τον αγώνα. Κι όμως, οι Βρετανοί είχαν ρίξει προειδοποιητικές βολές στα προηγούμενα «παράθυρα» με τις νίκες κόντρα σε αντιπάλους όπως το Μαυροβούνιο, η Γερμανία και η Γαλλία. Μια εθνική που μπορεί να μην γεμίζει το μάτι ως… μπασκετομάνα αλλά τα βήματα προόδου που κάνει τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια όπως επιβεβαιώνει η πρόκριση στο επόμενο EuroBasket και φυσικά, η νίκη επί της Ελλάδας.

Οι... Νετς του Νιούκαστλ και η ελληνική κοινότητα

Η Vertu Motors Arena που φιλοξένησε το ματς της Ελλάδας με τη Μεγάλη Βρετανία άρχισε να γεμίζει σχεδόν μια ώρα πριν από το τζάμπολ. Ένα γήπεδο 3.000 θέσεων στα χρώματα των Newcastle Eagles, της ομάδας μπάσκετ της πόλης που παρεμπιπτόντως, ουδεμία σύνδεση έχει με την ποδοσφαιρική Newcastle United. «Είμαστε κι εμείς σαν τους… Μπρούκλιν Νετς. Άσπρο και μαύρο» όπως εξήγησε αστειευόμενος ο πρόεδρος των Eagles, Πολ Μπλέικ μετά από το τέλος του αγώνα, μιλώντας παράλληλα για το πλάνο αύξησης της χωρητικότητας κατά 1.000 θέσεις στο άμεσο μέλλον. Ένα πολύ «ζεστό» γήπεδο με τις εξέδρες δίπλα στο παρκέ, με αίθουσες εκδηλώσεων, μπουτίκ και χώρους για φαγητό στο εσωτερικό του. Στις εξέδρες βρέθηκαν πολλοί Έλληνες από την κοινότητα του Νιούκαστλ που ύψωσαν μια μεγάλη σημαία πίσω από τον ελληνικό πάγκο. Υπήρξαν επίσης και πολλοί άλλοι, διάσπαρτοι σε όλο το γήπεδο που είχε ελάχιστα κενά καθίσματα, με το εισιτήριο στο κέντρο να κοστίζει στις 10-12 λίρες, περίπου δηλαδή 12-14 ευρώ.

Ο γύρος των Βρετανών και η συγγνώμη

Αμέσως μετά από το τέλος του αγώνα, οι παίκτες της Μεγάλης Βρετανίας πανηγύρισαν με τη ψυχή τους και ακολούθησαν το τελετουργικό τους, περνώντας μπροστά από τις εξέδρες και χειροκροτώντας τους φιλάθλους τους που με τη σειρά τους έζησαν έντονα τα τελευταία λεπτά, παρά τις αντιλήψεις περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή η σχέση τους με το μπάσκετ είναι ανύπαρκτη. Όταν, μάλιστα κάποιος Βρετανός συνάδελφος χαιρετούσε τους Έλληνες που ακολούθησαν την αποστολή στο Νιούκαστλ, έκλεινε την κουβέντα λέγοντας «Συγγνώμη για σήμερα». Δίχως την παραμικρή διάθεση ειρωνείας, αλλά ως στοιχείο που επιβάλει η κουλτούρα τους. Μια γηπεδική κουλτούρα που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στις… αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ελλάδα. Στο δίωρο του ματς, δεν ακούστηκε ούτε ένα υβριστικό σύνθημα παρά μόνο επιφωνήματα αποδοκιμασίας.

Δεν υπάρχει χρόνος για κατεβασμένα κεφάλια

Ο Χρήστος Σαλούστρος κλήθηκε να εξηγήσει την εικόνα της Εθνικής στο β’ ημίχρονο, κάνοντας λόγο για ρίσκο που δεν βγήκαν και υπενθυμίζοντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα: «Η αλήθεια είναι ότι περίπου στο 22' που πήραμε τη μεγάλη διαφορά χαλαρώσαμε υπερβολικά, έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς οι παίκτες και το είπαμε μεταξύ μας. Προετοιμαστήκαμε αρκετά καλά για το παιχνίδι, ρισκάραμε κάποιες στιγμές και δεν μας βγήκε σε καλό. Απρόσμενη η ήττα δεν ξέρω αν ήταν, αλλά θα τη χαρακτήριζα λίγο κακή, γιατί η εικόνα μας από ένα σημείο και μετά δεν ήταν καθόλου καλή. Δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες και κατεβασμένα κεφάλια. Θα βρούμε την άκρη μας όπως και στα προηγούμενα παράθυρα. Τα παράθυρα αυτά τα πέντε χρόνια που είμαι στην ομάδα κρύβουν εκπλήξεις και έχουν μείνει μεγάλες ομάδες εκτός μεγάλων διοργανώσεων. Έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα, είμαστε στην αρχή του ταξιδιού και προχωράμε».

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα