MundoBasket 2023: Ο τρόπος που σκοράρουν τα... πολυβόλα Ντόντσιτς και Γκίλτζιους-Αλεξάντερ

Δημήτρης Οικονόμου
Γκίλτζιους Αλεξάντερ, Ντόντσιτς
Λούκα Ντόντσιτς και Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ αποτελούν τους δύο σταρ που τραβάνε τα βλέμματα στον προημιτελικό της Σλοβενίας με τον Καναδά και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά στον τρόπο που σκοράρουν. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Τα μεγάλα... πολυβόλα του MundoBasket αναμένεται να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον, στον τεταρτο και τελευταίο προημιτελικό της διοργάνωσης. Λούκα Ντόντσιτς και Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ θέλουν να πάρουν από το χέρι Σλοβενία και Καναδά αντίστοιχα για να φτάσουν στην τετράδα.

Βεβαίως οι «Βόρειοι» του Καναδά έχουν πολλές περισσότερες λύσεις από το σύστημα της Λιθουανίας που έχει τον Λούκα στο κέντρο του, όμως η «μάχη» των δύο σε αυτό το άτυπο H2H μπορεί να οδηγήσει σε απίθανα νούμερα.

Ο Ντόντσιτς είναι όλη η Σλοβενία

Ας τους πιάσουμε όμως έναν προς έναν με τη βοήθεια του Hudlinstat. Ο Λούκα αποτελεί το παν για τη Σλοβενία, πολλώ δε μάλλον μετά και την απώλεια του Τσάνταρ. Η ομάδα του δεν έχει τρομερές σχέσεις με την άμυνα, ούτε το σπουδαίο ταλέντο, όμως όταν η μπάλα φτάνει σε αυτόν, κάτι που γίνεται συνεχώς, τότε όλα μοιάζουν ομορφότερα.

Ο Ντόντσιτς παίζει με 39% USG%, φυσικά το υψηλότερο από κάθε άλλον στη διοργάνωση. Είναι αδιανόητο να φανταστεί κάποιος ότι 4/10 φορές από αυτόν ξεκινάει κατοχή που οδηγεί σε εκτέλεση. Κάτι που φαίνεται και από τα νούμερα των Σλοβένων επιθετικά. Ο Ντόντσιτς έχει συμμετοχή στο 47.9% (212 από τους 442) των πόντων της ομάδας του, από τη στιγμή που πέραν του σκοραρίσματος, οι Σλοβένοι παίρνουν 80 πόντους από τις ασίστ του.

Και μπορεί στο iso τα νούμερά του να μην είναι τόσο καλά, κυρίως λόγω μερικών τραβηγμένων επιλογών που αναγκάζεται ένεκα των γύρω του να πάρει, όμως ο Ντόντσιτς έχει εντυπωσιακά νούμερα σε pick n' rool, drive και ποστ. Ειδικά το τελευταίο κομμάτι στο μπάσκετ των τουρνουά της FIBA αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να τον φέρει στην κορυφή της λίστας του σκοραρίσματος.

Ο τρόπος που σκοράρει ο Ντόντσιτς στο MundoBasket

  • Pick n' roll: 46 πόντοι / 34 κατοχές
  • Iso: 23 πόντοι / 32 κατοχές
  • Ποστ: 25 πόντοι / 14 κατοχές
  • Drive: 13 πόντοι / 8 κατοχές
  • Transition: 9 πόντοι / 7 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 2 πόντοι / 3 κατοχές

shot chart

Από την άλλη πλευρά τι να πει κανείς για το ρόστερ του Καναδά. Η ομάδα με τη μεγαλύτερη αθλητικότητα στο τουρνουά έχει αμέτρητες λύσεις με τον Μπρουκς, ο οποίος απάντησε μεταξύ άλλων για την πίεση που... δε νιώθει στο Gazzetta. Ο σταρ των Ρόκετς βγήκε μπροστά με τους Ισπανούς, αλλά ο Σέι Γκίλτζιους είναι ο σταρ αυτής της ομάδας.

Και όπως παραδέχτηκε ο προπονητής του, ένας παίκτης ο οποίος έχει προσαρμοστεί επειδή έχει το μυαλό να το κάνει. Η αλήθεια είναι πως όταν πάρει την μπάλα στα χέρια, οι άμυνες δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να σταματήσουν έναν εκ των παικτών της καλύτερης πεντάδας του NBA.

Ο σουπερ σταρ της Οκλαχόμα σκοράρει με όποιον τρόπο θέλει στο ένας εναντίον ενός, κάτι που η άμυνα της Σλοβενίας δεν έχει μάθει να σταματά με συνέπεια. Αν βρει τους χώρους θα μπορέσει να επιβεβαιώσει τα τρομερά του νούμερα στη διοργάνωση όσον αφορά το σκορ.

Ο τρόπος που σκοράρει ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ στο MundoBasket

  • Pick n' roll: 25 πόντοι / 24 κατοχές
  • Iso: 28 πόντοι / 23 κατοχές
  • Transition: 20 πόντοι / 14 κατοχές
  • Catch n' shoot: 9 πόντοι / 6 κατοχές
  • Drive: 6 πόντοι / 5 κατοχές
  • Hand off: 3 πόντοι / 4 κατοχές
  • Ποστ: 2 πόντοι / 4 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 6 πόντοι / 3 κατοχές
  • Κοψίματα: 2 πόντοι / 1 κατοχή
  • Πίσω από σκριν: 2 πόντοι / 1 κατοχή

shot chart

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA