Οι τελευταίοι των... ρομαντικών (pics)

Αντώνης Σαούλης
Οι τελευταίοι των... ρομαντικών (pics)
Ο Λούις Σκόλα μας χάρισε στα 39 του μια παράσταση παγκόσμιας κλάσης και υποκλινόμαστε σε αυτόν αλλά και στους Πάου Γκασόλ, Ντιρκ Νοβίτσκι οι οποίοι για 20 χρόνια έβαζαν την Εθνική τους πάνω από το εγώ τους.

Με το ζόρι σήκωναν τα πόδια τους από το παρκέ. Περισσότερο τα έσερναν... Ταλαιπωρημένοι από τις γεμάτες σεζόν που είχαν στο ΝΒΑ, όντας πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, έμπαιναν στα αεροπλάνα για να ακολουθήσουν τις εθνικές τους ομάδες. Μέχρι τα 37 τους. Γνώριζαν πως το πνεύμα ήταν πρόθυμο, η σαρξ όμως ήταν ασθενής. Με κίνδυνο ένας τραυματισμός να τους στερήσει τις τελευταίες τους χρονιές στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Δεν το σκέφτηκαν ποτέ όμως. Δεν το έβαλαν ποτέ σε ζύγι. Δεν απαίτησαν ανταγωνιστική εθνική ομάδα.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έκλεισε την καριέρα του στην Εθνική στο Eurobasket του 2015 με την Γερμανία να κάνει μόνο μία νίκη! Τουλάχιστον του έμεινε το ανατριχιαστικό standing ovation και το δικό του κλάμα. Από το 1997 (ετών 19 τότε) έως και το 2015 (ετών 37...) ο Ντιρκ ήταν εκεί. Εχασε μόνο δύο διοργανώσεις. Το Eurobasket του 2009 και το Mundobasket της επόμενης χρονιάς. Μέχρι και (σοβαρά) τραυματίας είχε αγωνιστεί στο Eurobasket του 2003...



Ο Πάου Γκασόλ ήταν (και είναι μιας και δεν έχει ανακοινώσει το αντίο του) πιο τυχερός. Προφανώς δεν θ' απαιτούσε ανταγωνιστική Ισπανία γιατί οι «φούριας ρόχας» είναι η καλύτερη εθνική ομάδα της τελευταίας 20ετίας. Ο Πάου τα πήρε όλα με την Εθνική του. Ρεπό πήρε μόνο σε δύο διοργανώσεις. Eurobasket 2005 και Mundobasket 2010. O Πάου αν κι ένιωσε στο κορμί του τους κινδύνους που έχει να αγωνίζεται όλους τους μήνες του χρόνου (κάταγμα στο αριστερό του πόδι στο Mundobasket του 2006) πιθανότατα να βρισκόταν και φέτος στην Κίνα. Ωστόσο υπέστη κάταγμα κόπωσης. Ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το αντίο του από την Εθνική. Είναι στα 39 του. Ισως να το κρατάει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο...



39 είναι όμως είναι και ο Λούις Σκόλα. Ιδια... σειρά με τον Πάου. Και συνεχίζει. Από το 1999 στην Εθνική Ανδρών της Αργεντινής έως και σήμερα. 20 χρόνια με τον εθνόσημο στην καρδιά. Παρών και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Χθες με 20 πόντους έβαζε τους Σέρβους σε διαδικασία να παίξουν για τις θέσεις 5-8 και την αγαπημένη του Αργεντινή στην τετράδα του Mundobasket. Εκανε «γιο-γιο» τους Γιόκιτς και Μπιέλιτσα που βγάζουν το ψωμάκι τους στο ΝΒΑ. Ναι, δεν έχει την ίδια επιβάρυνση πλέον με τις χρονιές που τις έβγαζε στο ΝΒΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Κίνας. Αλλά μιλάμε για έναν 39χρονο που δεν έχει τίποτα ν' αποδείξει. Παραμένει όμως όχι απλά ανταγωνιστικός αλλά ικανός να αφήσει εκτός διοργάνωσης το δεύτερο φαβορί για το χρυσό.



Νοβίτσκι στα 37 λοιπόν! Εχοντας συμμετάσχει σε 19 διοργανώσεις της FIBA και να μετράει με την Εθνική Ανδρών 19.7 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.

Γκασόλ στα 39 με τον αστερίσκο ότι μπορεί να παίξει του χρόνου στο Τόκιο στα 40 του! Εχει δώσει το παρών σε 19 διοργανώσεις της FIBA και μετράει 20.3 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ. Είναι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Eurobasket (με 1.183 πόντους).

Σκόλα στα 39 του. Και συνεχίζει. Ο Καμπάτσο τον παρακαλά να αποχαιρετήσει την Εθνική του χρόνου στο Τόκιο. Θα 'ναι στα δεύτερα άντα κι αυτός. Ηδη στο τουρνουά μετράει σε 28 λεπτά συμμετοχής (!) 17,8 πόντους, 7,3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ. Συνολικά στην καριέρα του με την Αργεντινή έχει 17,3 πόντους, 6,2 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ...

Ολοι τους με επιτυχίες στις Εθνικές τους ομάδας. Ο Νοβίτσκι έβαλε την Γερμανία στον μπασκετικό χάρτη και τις έδωσε και δύο μετάλλια. Ο Πάου Γκασόλ έκανε αυτός και η «χρυσή γενιά» της Ισπανίας την ομάδα του την καλύτερη της τελευταίας 20ετίας. Ο Σκόλα ήταν μέλος των τρομερών Αργεντινών με μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις και συνεχίζει ως ο τελευταίων των Μοϊκάνων...

Τρεις μύθοι του σύγχρονου μπάσκετ. Εμειναν ρομαντικοί όταν οι ρυθμοί του αθλήματος γίνονται εξαντλητικοί για τους αθλητές. Με μίνιμουμ 70 ματς τον χρόνο στο ΝΒΑ.

Με τον Νοβίτσκι να έχει αποσυρθεί ελπίζουμε σ' ένα υπέροχο, νοσταλγικό αντίο των Γκασόλ, Σκόλα του χρόνου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μ' ένα μεγάλο standing ovation... Οπως αυτό στο Ντιρκ.

Οι σπουδαίοι Ελληνες και το αντίο τους στην Εθνική
Οσο για τους δικούς μας; Ο Παναγιώτης Γιαννάκης σχεδόν το... τερμάτισε παίζοντας μέχρι τα 37 του φορώντας το εθνόσημο. Ο Φασούλας άντεξε μέχρι τα 35 αφήνοντας την Εθνική 4η στο Παγκόσμιο της Αθήνας. Από τη νέα γενιά η τριβή σε Ευρώπη και Ελλάδα ήταν τέτοια που αποσύρθηκαν σχετικά νωρίς από την Εθνική. Διαμαντίδης στα 30, Παπαλουκάς στα 31 και οι Σπανούλης, Ζήσης μαζί στα 33 έχοντας παίξει στο τελευταίο Eurobasket του 2015.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έπαιξε για πρώτη φορά στα 17 του και σταμάτησε την Εθνική στα 37 του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.
Ο Νίκος Γκάλης στα 34 του στο Eurobasket της Ρώμης το 1991.
Ο Φάνης Χριστοδούλου στα 32 του στο Eurobasket της Ισπανίας το 1997.
Ο Παναγιώτης Φασούλας στα 35 του στο Mundobasket της Αθήνας το 1998.
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς στα 31 του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα 30 του στο Mundobasket της Κωνσταντινούπολης το 2010.
O Βασίλης Σπανούλης στα 33 του στο Eurobasket του 2015.
Ο Νίκος Ζήσης στα 33 του στο Eurobasket του 2015.