«Χέντεϊκ» Σμιθ: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει «βασιλιάς», συμβιβάστηκε να στήνει ματς

«Χέντεϊκ» Σμιθ: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει «βασιλιάς», συμβιβάστηκε να στήνει ματς

bet365

Η μοναδική ιστορία του Στέβιν «Χέντεϊκ» Σμιθ. Από την κορυφή του NCCA, στα στημένα ματς και από εκεί στην αποκαθήλωση και στο μπάσκετ στην Ευρώπη που τον έφερε αντίπαλο του Ολυμπιακού.

Η μητέρα του τον ονόμασε... πονοκέφαλο. Πρέπει να ήταν. Μόλις ο Στέβιν Σμιθ κατάλαβε τι είναι το μπάσκετμπολ, αποτέλεσε τον «πονοκέφαλο» των άλλων.

Ξέρετε πολλούς αθλητές να κουβαλάνε στα (σκάρτα) 20 χρόνια τους ένα επιβλητικό παρατσούκλι; Για ένα μεγάλο διάστημα ο (49χρονος πια) Στέβιν «Χέντεϊκ» Σμιθ είχε τον κόσμο στα πόδια του.

Και τα βλέμματα των σκάουτερ του ΝΒΑ στραμμένα πάνω του. Φόρεσε τη φανέλα του Αριζόνα Στέιτ για τρεις χρονιές. Όχι του φανταχτερού Αριζόνα. Του... άλλου Αριζόνα. Το οποίο ήταν μία κουκίδα στο χάρτη, μέχρι τον ερχομό του Σμιθ και του προπονητή Μπιλ Φρέιντερ.

Κάθε ματς του Αριζόνα Στέιτ ήταν και μία παράσταση με... πονοκέφαλο. Μόνο που ο Σμιθ είχε δύο κακές συνήθειες. Στοιχημάτιζε και έχανε.

Το χρέος, ειδικά για ένα πιτσιρικά, ήταν δυσθεόρατο. Δέκα χιλιάδες δολάρια. Ένα τέτοιο ποσό μπορεί να σε βάλει εύκολα στα χέρια ανεπιθύμητων ανθρώπων.

Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας. Πώς ο Στέβιν Σμιθ κατάφερε να στήσει μία χούφτα αγώνων στο NCAA.

Hedake Smith

Ο άνθρωπος που χρωστούσε ο Σμιθ, είχε έναν καλό φίλο και άξιο τζογαδόρο, τον Μπένι Σίλμαν. Σκέφτηκαν, με την οικονομική ενίσχυση του Τζο Γκαγκλιάνο, να στήσουν δύο ματς, έτσι ώστε ο... πονοκέφαλος να «σβήσει» το χρέος του.

Όπως και έγινε. Ο Σμιθ δεν μπορούσε να το κάνει εντελώς μόνος. Παρέσυρε τον συμπαίκτη του Άιζακ «Άις» Μπάρτον.

Η... πείνα τους για μετρητά ήταν μεγάλη. Ναι, ο Σμιθ όχι μόνο θα διέγραφε το χρέος του, αλλά θα έβαζε και χρήματα στην τσέπη του. Δέκα χιλιάδες δολάρια για κάθε ματς!

Η τακτική του Τζο Γκαγκλιάνο θύμισε κάτι από την θρυλική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Goodfellas». Ταξίδεψε στην πόλη της αμαρτίας, το Λας Βέγκας, προκειμένου να ποντάρει στο αποτέλεσμα του αγώνα. Παίρνοντας πάντα το αουτσάιντερ. Όχι την ομάδα του «Χέντεϊκ».

Μόνο που έπρεπε να το κάνει σε πολλά και διάφορα μέρη, μέχρι το ποσό των 9.999 δολαρίων. Το όριο για να μην προκαλέσει υποψίες ένα ποντάρισμα.

Το πρώτο ματς

Ο Γκαγκλιάνο πόνταρε στον αντίπαλο του Αριζόνα Στέιτ, το Όρεγκον Στέιτ. Η συνείδηση του Σμιθ τον... χτύπησε στην πλάτη. Αρνήθηκε να στήσει και να χάσει το ματς. «Δεν με νοιάζει το αποτέλεσμα, αρκεί να νικήσετε μέχρι 6 πόντους», ήταν η απάντηση που έλαβε στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου. Ο αριθμός που θα άκουγε για τις επόμενες ημέρες ο Σμιθ.

Έτσι και έγινε. Ο «Χέντεϊκ» ως ο άνθρωπος με τον περισσότερο χρόνο με την μπάλα στα χέρια, μπόρεσε να το οργανώσει μαεστρικά. Και όχι τίποτα άλλο, τελείωσε το ματς με σχεδόν 40 πόντους, σε μία ομαδική εμφάνιση, η οποία ευγενικά χαρακτηρίστηκε ως κακή. Και τη νίκη ακριβώς στο όριο των 6 πόντων.

Το δεύτερο ματς

Επόμενος αντίπαλος για τους «Σαν Ντέβιλς» ήταν το Όρεγκον. Και ο... μαγικός αριθμός ήταν ξανά το 6. Στο μεταξύ, ο Γκαγκλιάνο είχε διπλασιάσει το μισό εκατομμύρια δολάρια που είχε ποντάρει. Και σκόπευε να το αυγατίσει και άλλο.

Μόνο που το ματς εξελίχθηκε διαφορετικά. Αυτή τη φορά οι συμπαίκτες του έβαζαν τα πάντα και ο «Χέντεϊκ» δεν έβαζε τίποτα. Η διαφορά ανέβηκε στους 15 πόντους. Και μετά στους 18.

Τη στιγμή που ο Σμιθ θέλησε να αναλάβει... δράση, τραυματίστηκε! Διάστρεμμα και στα αποδυτήρια.

Ο Σμιθ επέστρεψε. Ως άλλος «Ελ Σιντ». Με δεμένο πόδι. Αποφασισμένος να διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Μερικές λάθος πάσες, χαμένες βολές και χαλαρή άμυνα. Και όλα είναι έτοιμα. Νίκη με έξι πόντους διαφορά, ακριβώς.

Είκοσι χιλιάδες δολάρια στα χέρια των παικτών. Και ένα ολόκληρο εκατομμύρια στις βαλίτσες του Γκαγκλιάνο.

Όλα είχαν τελειώσει. Ή μήπως όχι;

Οι δύο παίκτες, ο Σμιθ και ο Μπάρτον ξόδεψαν τα χρήματα με απίστευτη ταχύτητα. Σε ρούχα, ρολόγια, χρυσαφικά και φυσικά για την προκαταβολή αυτοκινήτων.

«Μήπως να στήναμε ένα ματς;»

Ο «Χέντεϊκ» γλυκάθηκε. Μπορεί να τον αδικήσει κάποιος; Το επόμενη τηλεφώνημα έγινε από τον Σμιθ. Και η ερώτηση στον Γκαγκλιάνο ήταν αν μπορούσαν να χειραγωγήσουν άλλο ένα ματς. «Παίζουμε με το UCLA και θέλω να ποντάρω 20.000 σε εμένα»!

Η... παγίδα ήταν έτοιμη. Και ο Σμιθ έπεσε πρόθυμα σε αυτή. Τα χρήματα του πονταρίσματος θα τα έδινε ο Γκαγκλιάνο. Αν επιβεβαιώνονταν το στοίχημα, θα τα κρατούσε από τα κέρδη. Αν όχι, τότε ο «Χέντεϊκ» Σμιθ θα έπρεπε να «ελέγξει» το επόμενο ματς του Αριζόνα Στέιτ.

Μπορείτε να μαντέψετε τι ακριβώς έγινε. Ο Σμιθ έχασε στο στοίχημα στον εαυτό του (για ένα πόντο, μολονότι σε ένα ματς που είχε κριθεί επιχείρησε το τελευταίο σουτ) και είχε μία... υποχρέωση να διευθετήσει.

Ο Χέντεικ ήταν ένας χαρακτήρας. Ένα παρατσούκλι που του έδωσε η μητέρα του. Και το έκανε και πινακίδα για το αμάξι της. Αλλάζοντας την ορθογραφία σε hedake, αντί για headache.

Σμιθ

Αυτή η οντότητα έβαλε σε μπελάδες τον Στέβιν Σμιθ. Στο επόμενο παιχνίδι, απέναντι στο USC έπρεπε να ρυθμίσει τη διαφορά στους 6 πόντους. Με τον Γκαγκλιάνο να... επενδύει 2.5 εκατομμύρια δολάρια!

Τα δικά του πονταρίσματα ήταν που άλλαξαν και το χάντικαπ του αγώνα, αρχικά από 11 πόντους σε 6. Ο... μαγικός αριθμός που λέγαμε.

Δεν χρειάστηκε. Το Αριζόνα Στέιτ έχασε με 8 πόντους. Και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Περισσότερο ο Τζο Γκαγκλιάνο που είχε μετατρέψει τις 500 χιλιάδες σε 5 εκατομμύρια!

Μερικές ημέρες, τα καμώματα είχαν γίνει γνωστά. Και διάφοροι άλλοι τύποι ήθελαν να μπουν στο κόλπο του στοιχηματισμού.

Ο Γκαγκλιάνο, μολονότι δεν ήθελε, ακολούθησε. Πέταξε στο Βέγκας. Και ας μην ήθελε να είναι εκεί. Ο ήχος 10 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι καλύτερος απ' αυτό των 5 εκατομμυρίων.

Το ματς ήταν το Αριζόνα Στέιτ - Ουάσινγκτον.

Η κατάσταση είχε... βρωμίσει. Στο Βέγκας υπήρχαν διάφοροι τύπου που πόνταραν διάφορα ποσά. Με αποτέλεσμα το χάντικαπ να αλλάζει συνεχώς. Με το όριο να ορίζεται στους 3 πόντους. Η κατάσταση έμοιαζε με έναν ασταμάτητο συναγερμό.

Το χάντικαπ άλλαξε 44 φορές!

Στις 5 Μαρτίου 1994, το Αριζόνα Στέιτ κέρδισε με 18 πόντους διαφοράς, κάνοντας ένα απίθανο δεύτερο ημίχρονο. Ήταν η συνείδηση που σφυροκοπούσε το κεφάλι του Σμιθ. Και δεν μπορούσε να την αγνοήσει. Ο Γκαγκλιάνο έχασε τρία εκατομμύρια. Μα το χειρότερο ήταν η προσοχή που τράβηξε το ματς. Και ο «Χέντεϊκ».

Τα δημοσιεύματα ήταν συνεχόμενο. Μιλούσαν για τον ασυνήθιστο αριθμό στοιχημάτων.

O Στέβιν Σμιθ ουσιαστικά παράτησε το κολέγιο. Και περίμενε καρτερικά το Draft του 1994. Στο σπίτι του είχε στηθεί ένα μικρό πάρτι.

Από τον Γκλεν «Μπιγκ Ντογκ» Ρόμπινσον που άκουσε πρώτος το όνομά του, μέχρι τον 60ό, ο Στέβιν Σμιθ έμεινε μόνος. Περιμένοντας, μάταια, να επιλεγεί.

Στο μεταξυ, το FBI είχε αναλάβει δράση. Εκτός απ' τα πονταρίσματα, βρέθηκα και τα εμβάσματα χιλιάδων δολαρίων προς τον Σμιθ.

Οι συλλήψεις έγιναν τρία χρονιά μετά το πρώτο... στημένο ματς, το 1997.

Χέντεικ Σμιθ

Τζο Γκαγκλιάνο: 15 μήνες φυλακή, 3 χρόνια επιτήρηση και πρόστιμο

Άιζακ Μπάρτον: 3 χρόνια επιτήρηση, 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, $8 χιλ. πρόστιμο.

Στέβιν Σμιθ: 1 χρόνια και μία ημέρα στη φυλακή, 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, $8 χιλ. πρόστιμο. Και ένα πελώριο «ΑΝ».

Ο δρόμος τον έβγαλε στην Ευρώπη. Υποχρεωτικά. Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία. Κάποια στιγμή δοκίμασε και τις Φιλιππίνες. Όταν αποφυλακίστηκε, στις αρχές του 2000, βρήκε καταφύγιο ξανά στην Ευρώπη.

Αγωνίστηκε και στη EuroLeague με τη φανέλα της Βιλερμπάν. Και αντιμετώπισε τέσσερις φορές τον Ολυμπιακό (σε κανονική διάρκεια και Top-16) τη σεζόν 2002-2003.

  • 7/11/2002: Ολυμπιακός - Βιλερμπάν 83-77 (21 πόντους, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα)
  • 30/1/2003: Βιλερμπάν - Ολυμπιακός 85-74 (16π., 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ)
  • 5/3/2003: Ολυμπιακός - Βιλερμπάν 69-59 (2 πόντους, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο)
  • 17/4/2003: Βιλερμπάν - Ολυμπιακός 89-79 (4π., 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ)

Το όνειρο του «Χεντέικ» Σμιθ ήταν να γίνει μεγάλος και τρανός. Στην πορεία συμβιβάστηκε με μια πλούσια χούφτα δολάρια.

*Το Netflix κυκλοφόρησε μία νέα σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ με τίτλο Bad Sport. To πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη ζωή του «Χεντέικ» Σμιθ.

@Photo credits: INTIME
 

NCAA Τελευταία Νέα