Οι ΤΟΡ-5 περιπτώσεις που τα έκαναν... μαντάρα με τις ανταλλαγές στο draft! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Οι ΤΟΡ-5 περιπτώσεις που τα έκαναν... μαντάρα με τις ανταλλαγές στο draft! (vids)

bet365

To draft του 2020 βρίσκεται προ των πυλών και θυμάται τις πέντε πιο χαρακτηριστικές ανταλλαγές την βραδιά της διαδικασίας, οι οποίες έμελλε να αλλάξουν την ιστορία των ομάδων και ολόκληρου του ΝΒΑ!

Αλήθεια, πόσο διαφορετικά θα είχε γραφτεί η ιστορία στο draft αν κάποιοι οργανισμοί είχαν αποφασίσει διαφορετικά;

Πόσα και πόσα «what if» μπορούμε να σκεφτούμε στο πέρασμα των χρόνων... Και όλα αυτά για μια κίνηση των GMs. Μια λανθασμένη απόφαση. Μία άστοχη μαντεψιά!

Άραγε θα δούμε κάτι ανάλογο να συμβαίνει μετά και το αποψινό draft; Θα έχουμε να μνημονεύουμε κάποια... γκάφα; Στο παρελθόν υπήρχαν ουκ ολίγες περιπτώσεις που τα έκαναν... μαντάρα με τα trades στο draft.

Φαντάζεστε τον Κόμπι Μπράιαντ να έκανε καριέρα στους Σάρλοτ Χόρνετς και όχι στους Λος Άντζελες Λέικερς; Τον Ντιρκ Νοβίτσκι να ήταν franchise player των Μπακς και όχι των Μάβερικς;

Το gazzetta.gr επέλεξε τις πέντε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οι ομάδες έκαναν τις σωστές επιλογές στην διαδικασία του draft, αλλά πήραν τη λάθος απόφαση στη συνέχεια...

Ρόμπερτ Πάρις, Κέβιν ΜακΧέιλ (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)

Ρόμπερτ Πάρις, Κέβιν ΜακΧέιλ (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)

Σκότι Πίπεν – Σιάτλ Σουπερσόνικς

Σκότι Πίπεν – Σιάτλ Σουπερσόνικς

Ντιρκ Νοβίτσκι – Μιλγουόκι Μπακς

Ντιρκ Νοβίτσκι – Μιλγουόκι Μπακς

Μπιλ Ράσελ - Σεν Λούις Χοκς

Μπιλ Ράσελ - Σεν Λούις Χοκς

Κόμπι Μπράιαντ - Σάρλοτ Χόρνετς

Κόμπι Μπράιαντ - Σάρλοτ Χόρνετς

Στα 63 του χρόνια, πολύ έμπειρος και κάτι παραπάνω από διορατικός (σ.σ. θα διαβάσετε και στη συνέχεια για την δράση του) ο Ρεντ Άουερμπαχ έκανε το «colpo grosso» στο draft του 1980 παραχωρώντας απλόχερα την επιλογή των Σέλτικς στο νούμερο «1» του draft. Ο λόγος; Ρόμπερτ Πάρις!

Έχοντας κλείσει τετραετία στο Γκόλντεν Στέιτ, ο 26χρονος τότε Πάρις (με 17 πόντους και 10,9 ριμπάουντ τη σεζόν 1979-80) έμοιαζε ως η ιδανική και «σίγουρη» λύση για τον Άουερμπαχ όσον αφορά τη θέση του βασικού σέντερ των Σέλτικς. Γι' αυτόν τον λόγο έκανε το deal με τους Ουόριορς να επιλέξουν τον φημισμένο Τζόι Μπάρι Κάρολ (αν και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια το παρατσούκλι του ήταν «Joe Barely Cares») και να παραχωρήσουν τον Πάρις στη Βοστόνη μαζί με την επιλογή τους στο νούμερο «3». Guess what?

Στο νούμερο «3» ήταν ο Κέβιν ΜακΧέιλ! Με αυτόν τον τρόπο ο πανούργος Άουερμπαχ θέλησε να «χτίσει» τη δεύτερη δυναστεία των Σέλτικς την δεκαετία του '80 με Λάρι Μπερντ, Κέβιν Μακ Χέιλ και Ρόμπερτ Πάρις. Διάνα! Όσο για το Γκόλντεν Στέιτ; Καλύτερα να μην το συζητήσουμε...

Ο Σκότι Πίπεν έχει συνδυαστεί στο μυαλό όλων ως το «alter ego» του Μάικλ Τζόρνταν ή αν προτιμάτε για τον «Ρόμπιν» των Σικάγο Μπουλς. Εκείνος που έβαλε με τη σειρά του, φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στα έξι πρωταθλήματα των «Ταύρων» τη δεκαετία του '90.

Όμως στο draft του 1987 η ομάδα που τον είχε επιλέξει στο νούμερο «5» ήταν οι Σιάτλ Σουπερσόνικς. Δηλαδή κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί συμπαίκτης των Ντέιλ Έλις, Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ, Τομ Τσέιμπερς και των υπολοίπων που συνέθεταν το ρόστερ της ομάδας του Μπέρνι Μπίκερσταφ. Όμως υπήρξε η συμφωνία με τους Μπουλς και αυτό διότι οι Σόνικς έψαχναν... σέντερ!

Το Σικάγο επέλεξε στο νούμερο «8» τον Όλντεν Πόλινις με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα πιο... άστοχα (για τους Σόνικς) draft trades όλων των εποχών. Πώς θα ήταν άραγε οι Μπουλς των... Τζόρνταν-Πόλινις; Ε, δεν ήθελε και πολύ να συμβεί.

Φαντάζεστε τον Ντιρκ Νοβίτσκι να ήταν franchise player στο Μιλγουόκι και να μην πέρναγε 21 χρόνια στο Ντάλας; Κι όμως, θα μπορούσε να συμβεί στο draft του 1998 εάν και εφόσον οι Μπακς δεν είχαν την... έμπνευση να τον στείλουν στους Μάβερικς μετά την επιλογή στο νούμερο «9» της διαδικασίας. Θυμάστε για ποιον παίκτη έκανε το Μιλγουόκι αυτό το trade; Κάθεστε; Καθίστε. Για τον Ρόμπερτ «Truck» Τρέιλορ τον οποίο είχαν επιλέξει αντίστοιχα οι Μαβς στο νούμερο «6» του ίδιου draft!

Ουσιαστικά ήταν από τις συμφωνίες που υπήρχαν κάτω από το τραπέζι, αλλά στο Ουισκόνσιν δεν μπορούσαν να φανταστούν το τι θα επακολουθούσε από τον ξανθομάλλη Γερμανό. Μάλιστα έστειλαν τον Νοβίτσκι στο Ντάλας παρέα με τον Πατ Γκάριτι. Ο συγχωρεμένος Τρέιλορ (που έφυγε από την ζωή του 2011 σε ηλικία μόλις 34 ετών) αγωνίστηκε μόλις δύο χρόνια στους Μπακς ενώ μέτρησε 4,8 πόντους και 3,7 ριμπάουντ...

Στις 30 Απριλίου 1956, όταν και έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη η διαδικασία του draft, ο θρυλικός Ρεντ Άουερμπαχ αποδείκνυε και πάλι πόσο... μπροστά έβλεπε για την εποχή του. Ήταν η μέρα που -ουσιαστικά- ξεκινούσε η μεγάλη δυναστεία των Μπόστον Σέλτικς! Αρχικά η Βοστόνη επέλεξε ως territorial pick τον Τομ Χέινσον, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει έναν franchise player των Σέλτικς.

Όμως είχε «κεντράρει» στον Μπιλ Ράσελ από το κολέγιο του Σαν Φρανσίσκο, τον οποίο είχαν επιλέξει οι Σεντ Λούις Χοκς. Και αυτό διότι οι Ρότσεστερ Ρόγιαλς που επέλεγαν πιο ψηλά δεν έδωσαν τα 25.000 δολάρια που ζητούσε -τότε- ο Ράσελ για να υπογράψει σε όποια ομάδα τον διάλεγε.

Ο... πονηρός Άουερμπαχ πίστευε τόσο πολύ στον Μπιλ Ράσελ «θυσιάζοντας» τον Εντ «Easy» ΜακΚόλεϊ ο οποίος ήταν ο καλύτερος και πρώτος σκόρερ των Σέλτικς. Οι Χοκς δελεάστηκαν με τον ΜακΚόλεϊ και αποφάσισαν να δώσουν στη Βοστόνη τον Ράσελ! Αποτέλεσμα; 11 πρωταθλήματα για τους «Κέλτες!»

Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, δύσκολα θα εμπιστευτεί ένας οργανισμός του ΝΒΑ ένα 17χρονο παιδί από κάποιο high school. Όσο εντυπωσιακά νούμερα και αν είχε, όσο μεγάλο και αν ήταν το potential του. Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν στη Σάρλοτ το 1996 όταν και επέλεξαν στο νούμερο «13» του draft τον Κόμπι Μπράιαντ.

Το δέλεαρ των Χόρνετς άκουγε στο όνομα Βλάντε Ντίβατς, ο οποίος προέρχονταν από την καλύτερη -έως τότε- σεζόν της καριέρας στους Λέικερς με 16 πόντους κατά μέσο όρο, 10,4 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ και 2,2 τάπες. Κάπως έτσι έκλεισε το trade μεταξύ των δύο οργανισμών, αφού οι Λέικερς έψαχναν έναν ταλαντούχο γκαρντ και ταυτόχρονα δεν είχαν χώρο για τον Σέρβο σέντερ από τη στιγμή που είχε αποκτηθεί ο Σακίλ Ο' Νιλ. The rest is a history...