NBA: Το εγχειρίδιο των ορολογιών της free agency

NBA: Το εγχειρίδιο των ορολογιών της free agency

bet365

Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει ορολογίες όπως salary cup, luxury tax, rookie, free agent και δεν γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει; Το gazzetta.gr σας δίνει τον μπούσουλα για την free agency που ανοίγει σε λίγες ώρες.

Τα ταχύrρυθμα μαθήματα για να μην μείνετε... μετεξεταστέοι στην Free Agency του ΝΒΑ ξεκινούν άμεσα. Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει έναν όρο που παραπέμπει στο κομμάτι των συμβολαίων του ΝΒΑ και έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει; Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε τις βασικές έννοιες που θα μπουν στη μπασκετική ζωή μας για τις επόμενες ημέρες, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι ανταλλαγές, έγινε το Draft και ανοίγει και η Free Agency. Δηλαδή η αγορά των ελεύθερων παικτών!

Τι είναι το Salary Cap;

Ουσιαστικά είναι ο κορυφαίος κανόνας που διέπει το ΝΒΑ. Αφορά το χρηματικό ποσό που μπορεί να διατεθεί για τους ετήσιους μισθούς των παικτών.

Είναι το ίδιο για κάθε ομάδα, με σκοπό να υπάρχει μία σχετική οικονομική ισονομία, ανεξάρτητα από τα έσοδα κάθε οργανισμού. Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η «απαγόρευση» της συγκέντρωσης πολλών αστέρων σε μία ομάδα.

Για παράδειγμα, οι ομάδες έχουν 109.140.000 δολάρια για να φτιάξουν το ρόστερ τους.

Τι είναι ο Luxury Tax (φόρος πολυτελείας);

Αν μία ομάδα ξεπεράσει το salary cap, τότε είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τον ανάλογο φόρο. Η επόμενη ερώτηση αφορά, γιατί κάθε ομάδα δεν το κάνει, κάθε χρόνο; Γιατί θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο φόρο. Κάποιες ομάδες, όπως οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και οι Χιούστον Ρόκετς είναι μόνιμα στον φόρο.

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί ο φόρος πολυτελείας, δείτε αυτό.

  • Αν μία ομάδα ξεπερνάει το επιτρεπόμενο όριο μέχρι και 4.999.999 δολάρια, τότε πληρώνει 1.50 δολάριο για κάθε δολάρια που ξεπερνάει το όριο! Πολύ απλά στα 4.999.999 δολάρια, πληρώνει φόρο σχεδόν 7.500.000 δολάρια!

  • Όσο η κλίμακα ανεβαίνει, ο φόρος γίνεται δυσβάσταχτος, ακόμη και για τους πλούσιους. Από τα 5.000.000 μέχρι τα 9.999.999 δολάρια, ο φόρος είναι 1.75 για κάθε δολάριο.

  • Αν το salary cap ξεπεραστεί από τα 10.000.000 μέχρι τα 14.999.999, ο φόρος διαμορφώνεται στα 2.50 δολάρια, για κάθε δολάριο.

  • Στα 3.25 δολάρια (για κάθε δολάριο) διαμορφώνεται στην κλίμακα από 15.000.000 έως 19.999.999 δολάρια.

  • Όσο για πάνω απ' το όριο των 20.000.000 δολαρίων; Πληρώνουν 3.75 για κάθε δολάριο με αύξηση 50 σεντς για κάθε 5.000.000 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το ΝΒΑ έχει θεσπίσει και μία κατηγορία για τις κατά συρροή ομάδες που... σπάνε το salary cap (repeat offenders tax). Μεγαλύτερος φόρος, προς συμμόρφωση και αποδοχή των κανόνων.

Τι είναι το SuperMax Contract (σούπερ μέγιστο συμβόλαιο);

Το λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες παικτών. Θα πρέπει να λογίζονται βετεράνοι (με 7-8 χρόνια στο ΝΒΑ), οι οποίοι έχουν έναν ή δύο σεζόν στο συμβόλαιό τους.

Αυτοί δικαιούνται να πάρουν πενταετές ή τετραετές συμβόλαιο, αντίστοιχα, το οποίο να αναλογεί στο 35% του salary cup και με προσαύξηση 8% για κάθε χρόνο συμφωνίας!

Αυτή είναι η περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Giannis δικαιούται να λάβει πενταετές συμβόλαιο (αφού έχει μία σεζόν να απομένει στο συμβόλαιό του) με απολαβές που φτάνουν στα 247.000.000 δολάρια (πάνω από 45 εκατομμύρια για κάθε σεζόν).

Πώς έγινε δεκτός γι' αυτή την αύξηση; Παίζει ρόλο η παρουσία του στις All NBA ομάδες, αλλά και το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί MVP.

Αυτή τη στιγμή, supermax συμβόλαιο έχουν υπογράψει ο Στεφ Κάρι (201 εκ./5ετία), ο Τζέιμς Χάρντεν (170εκ./4 χρόνια), Ράσελ Ουέστμπρουκ (205εκ/5ετία), Τζον Ουόλ (170εκ./4ετία) και Ντέμιαν Λίλαρντ (196εκ./4ετία).

Προσοχή: Ένας παίκτης που θα υπογράψει ένα τέτοιο συμβόλαιο, δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή στην πρώτη σεζόν που θα ισχύσει η νέα συμφωνία.

Τι ονομάζουμε Maximum contract (μέγιστο συμβόλαιο);

Υπάρχει διαφορά με το supermax. Στο οικονομικό κομμάτι. Αφορά το συμβόλαιο που μπορεί να υπογράψει ένας παίκτης, ανάλογα με τα χρόνια που έχει στο ΝΒΑ. Ουσιαστικά υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες για την κάθε αμοιβή.

Για τη φετινή σεζόν ισχύουν τα παρακάτω:

  • Παίκτες με λιγότερο από έξι χρόνια στο ΝΒΑ μπορούν να λάβουν (για νέα συμφωνία) μέχρι 27.285.000 δολάρια.

  • Παίκτες με 7-9 χρόνια στο ΝΒΑ μπορούν να λάβουν (για νέα συμφωνία) μέχρι 32.742.000 δολάρια.

  • Παίκτες με 10 ή παραπάνω χρόνια στο ΝΒΑ μπορούν να λάβουν (για νέα συμφωνία) μέχρι 38.199.000 δολάρια.

Τι είναι το Minimum contract (ελάχιστο συμβόλαιο);

Ουσιαστικά μιλάμε για τον βασικό μισθό στο ΝΒΑ. Μην πάει το μυαλό σας σε... πενταροδεκάρες. Για τη φετινή σεζόν φτάνει στο 1.630.564 δολάρια. Όχι για όλους. Αυτή η αμοιβή αφορά περισσότερους του νεόφερτους. Οι παλιότεροι που λαμβάνουν την ελάχιστη αμοιβή (όπως πέρσι ο Ντουάιτ Χάουαρντ ή ο ΝτεΜάρκους Κάζινς στους Λέικερς) ξανά με γνώμονα την παλαιότητά τους στο ΝΒΑ.

Τι ισχύει για το rookie contract (το συμβόλαιο του πρωτοεμφανιζόμενου);

Είναι το πρώτο συμβόλαιo που υπογράφουν όσοι αγωνίζονται για πρώτη φορά στο ΝΒΑ. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρές εξαιρέσεις. Μία απ' αυτές ακολουθεί.

Τι είναι το rookie exception (η εξαίρεση ενός πρωτάρη);

Αφορά τους παίκτες που επιλέγονται στα πρώτα νούμερα του Draft. Γι' αυτούς οι ομάδες τους έχουν το δικαίωμα να τους δώσουν από 80% έως 120% παραπάνω από την κλίμακα των... απλών rookies.

Κάπως έτσι το Νο1 του φετινού Draft, ο Άντονι Έντουαρντς θα πάρει σχεδόν 8.600.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο στο ΝΒΑ!

Τι είναι ο free agent;

Ίσως η πιο απλή έννοια. Δίχως κάποια... παγίδα. Free agents είναι οι ελεύθεροι παίκτες. Αυτοί δηλαδή που μένουν ελεύθεροι, αφού έχει ολοκληρωθεί το συμβόλαιό τους. Και είναι ελεύθεροι να υπογράψουν με όποια ομάδα θέλουν.

Ποιοι είναι οι restricted free agent;

Η εξαίρεση στην κατηγορία των ελεύθερων. Κατά μία άποψη είναι ελεύθεροι, αλλά και δεν είναι. Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε.

Αυτοί που είναι rrestricted (με περιορισμό δηλαδή) μπορούν να διαπραγματευτούν με κάθε ομάδα, αλλά τον τελευταίο λόγο διατηρεί η τελευταία ομάδα τους. Αυτή είναι υποχρεωμένη να τους κάνει μία αρχική προσοφρά με έναν ετήσιο μισθό.

Αν ο παίκτης που είναι ελεύθερος με περιορισμό, δεν βρει κάποια ικανοποιητική προσφορά, μπορεί να την αποδεχτεί.

Αν ωστόσο βρει μία καλύτερη χρηματική προσφορά, τότε η ομάδα του είναι υποχρεωμένη να την... ματσάρει. Να καταθέσει δηλαδή τουλάχιστον την ίδια προσφορά. Αν το κάνει αυτό, κρατάει τον αθλητή.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει restricted;

  • Θα πρέπει να είναι ρούκι από τον πρώτο γύρο του Draft (επιλογές από το 1 έως το 30) και οι ομάδες τους θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει τον τέταρτο χρόνο στη συμφωνία τους.

  • Κάθε παίκτης που μετράει λιγότερες από τρεις σεζόν στο ΝΒΑ και δεν επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο του Draft.

  • Όσοι παίκτες προέρχονται από συμφωνία 2 way και την προηγούμενη σεζόν είχαν περάσει τουλάχιστον 15 ημέρες στο ΝΒΑ.

Tι είναι ο Bird Rule (ο κανόνας του Μπερντ);

Πήρε το όνομά του από τον Λάρι Μπερντ, το μακρινό 1984. Μία ομάδα μπορεί να ανανεώσει με έναν βετεράνο παίκτη της, αν αυτός έχει περάσει τρεις σεζόν εκεί (σε μία ομάδα, με μονοετή συμβόλαιο και να μην έχει γίνει waive – να λυθεί το συμβόλαιό του, δηλαδή. Τότε η αμοιβή του εξαιρείται από το salary cap. Αυτός ο κανόνας δημιουργήθηκε περισσότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και για να δώσει στις ομάδες την ευκαιρία να διατηρούν τα αστέρια τους.

Τι είναι το sign and trade;

Αυτό ακριβώς που σημαίνει η μετάφραση: υπογραφή (νέου συμβολαίου) και ανταλλαγή. Ο σκοπός είναι απλός: μία ομάδα προχωράει σε αυτή την κίνηση, προκειμένου αν χάσει έναν παίκτη της, τουλάχιστον να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα.

Το δικαιούνται οι ομάδες που δεν έχουν αρκετά χρήματα στο salary cap τους. Φέτος αφορά τις 26 από τις 30 ομάδες...

Επίσης, για να συμβεί η ανταλλαγή, θα πρέπει να έχει συμφωνήσει και σε αυτή ο παίκτης που πρώτα υπογράφει τη συμφωνία.

Τι είναι ο designated player (o ενδεδειγμένος παίκτης);

Δώστε προσοχή. Κάθε ομάδα μπορεί να... ξεχωρίσει έναν ρούκι της. Αυτό σημαίνει πως αυτός είναι υποψήφιος να υπογράψει, στην πρώτη ανανέωση, πεντατές συμβόλαιο και όχι τετραετές.

Αυτό μπορεί να γίνει μία φορά. Και μπορεί να συμβεί ξανά, μόνο αν το 5ετές συμβόλαιο ολοκληρωθεί ή ο designated player έχει αλλάξει ομάδα.

Ωστόσο, κάθε σύλλογος δικαιούται να αποκτήσει έναν παίκτη που είναι designated από άλλη ομάδα.

Και αυτό μας οδηγεί στο επόμενο. Τον κανόνα του Ντέρικ Ρόουζ.

Τι είναι ο Derrick Rose Rule (ο κανόνας του Ντέρικ Ρόουζ);

Ο Ντέρικ Ρόουζ ήταν designated παίκτης των Σικάγο Μπουλς. Είχε καταφέρει να συμπληρώσει όλα τα κριτήρια για να μπορέσει να πάρει το 30% του salary cap (αντί για το 25%) την πρώτη φορά που θα ανανεώσει. Κατά τη διάρκεια του πρώτου συμβολαίου του, πέτυχε να ψηφιστεί δύο φορές σε All Star Game ή να βρεθεί δύο φορές σε οποιαδήποτε ομάδα All NBA ή να έχει κερδίσει το MVP.

Ο Ρόουζ, Πολυτιμότερος παίκτης το 2011, ήταν ο πρώτος που το κατάφερε, γι' αυτό και ο κανόνας πήρε το όνομά του.

Οι έτεροι που έχουν καταφέρει να πάρουν το 30% είναι ο Πολ Τζορτζ, επειδή βρέθηκε δύο φορές στην τρίτη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και ο Μπλέικ Γκρίφιν (μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας για δύο χρονιές).

 

NBA Τελευταία Νέα