Ντόντσιτς: Αυτός ο Λούκα ο μικρός, ο μέγας

Ντόντσιτς: Αυτός ο Λούκα ο μικρός, ο μέγας

bet365

Στην περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς, η επιτυχία έγκειται ακριβώς στο ότι κάνει συνηθισμένα πράγματα να φαίνονται ασυνήθιστα καλά και το gazzetta.gr κάνει rewind στις στιγμές που ο Σλοβένος... μεγάλωσε!

Είναι σπάνιο το ενδεχόμενο να μην συμβαίνει κάτι σε μια γενιά. Κάτι που τα μέλη της θα το θυμούνται και το οποίο θα μνημονεύουν με τον ίδιο τρόπο που οι άντρες αξιοποιούν πολλές στιγμές της μέσης ηλικίας τους, αλλά και πιο πριν, για να συζητούν π.χ. για τον στρατό σε μια κοινή παγκόσμια γλώσσα και περιόδους ειρήνης. Κάθε γενιά, λοιπόν, έχει να κοκορεύεται για το σήμα - κατατεθέν της. Η σύγχρονη μπασκετική γενιά έχει να προβάλει έναν 21χρονο Σλοβένο που από πολλούς λογίζεται ως ό,τι καλύτερο εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά παρκέ τα τελευταία χρόνια και πλέον στέκεται ως ίσος μεταξύ ίσων στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Τα επιτεύγματα του γίνονταν viral στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των αγώνων της Ρεάλ τη διετία 2016-18. Το ίδιο ισχύει πλέον στα ματς των Μάβερικς ενώ οι ειδικοί τον βάζουν στην εξίσωση με τον Τόνι Κούκοτς και τον Ντράζεν Πέτροβιτς.

Ο Luka Magic είναι τύπος για τον οποίο ο Ομπράντοβιτς έχει παραδεχτεί ότι «παίζει σαν 30άρης και όχι σαν ένα παιδί 17 χρονών», όταν ακόμη ο Ντόντσιτς μεγαλουργούσε με τη λευκή φανέλα της Ρεάλ. Είναι εκείνος για τον οποίο ο Λάσο εξήγησε ότι μπορεί να εξελιχτεί στον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη, πριν ο Σλοβένος πάρει το ταλέντο του και μετακομίσει στη δυτική ακτή για λογαριασμό των Μάβερικς. Είναι, επίσης εκείνος που είχε θέσει ως στόχο να κατακτήσει την EuroLeague με τη Ρεάλ Μαδρίτης κι ακολούθως να βγάλει το... δίπλωμα οδήγησης!

Ναι, είναι η άβολη στιγμή που συνειδητοποιείς την ηλικία του παίκτη που την τελευταία διετία έχει εξελιχτεί σε talk of the town στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο! Η τελευταία σημείωση σε ό,τι έχει καταφέρει ο νεαρός σούπερ σταρ ήταν η εμφάνιση του στο Game 4 με τους Κλίπερς, εκεί όπου μέτρησε 43 πόντους με 14/20 δίποντα, 4/10 τρίποντα και 3/5 βολές, 17 ριμπάουντ, 13 ασίστ, δυο κλεψίματα, ένα μπλοκ κι ένα απίθανο νικητήριο σουτ.

Το καλοκαίρι του 2016 η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να πάρει έναν βοηθητικό γκαρντ (Ντρέιπερ) έπειτα από το τεράστιο κενό που δημιούργησε η αποχώρηση του Σέρχιο Ροντρίγκεθ για τους Σίξερς, αναβαθμίζοντας τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος μοιάζει να έχει έλθει από το παρελθόν της μεγάλης των πλάβι σχολής!

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο ήρωας της ιστορίας μας να εντυπωσιάζει τους πάντες με μπόι στο 1.91, θράσος, τεχνική και οξυδέρκεια, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2007. Τότε που εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Ολίμπια Λιουμπλιάνα κατόπιν εισήγησης του πρώην κόουτς της Ακαδημίας των Σλοβένων, Γκρέγκορ Μπρέζοβετς.

Έπειτα, λοιπόν, από την πρώτη προπόνηση, ο Ντόντσιτς εντάχθηκε στην U-12 της Ολίμπια μολονότι ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τα υπόλοιπα παιδιά! Το 2011, στο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στο Πορντεντόνε της Ιταλίας, η Ολίμπια αντιμετώπισε στον τελικό τη Βενέτσια και ο Λούκα σκόραρε τους 41 από τους 47 πόντους των Σλοβένων. Το δεύτερο τουρνουά όπου έριξε… προειδοποιητική για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια διεξήχθη τον Απρίλιο του 2012 στη Ρώμη, εκεί όπου πέτυχε 39 πόντους στο β' ημίχρονο του τελικού του Lido di Roma με τη Λάτσιο ενώ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ!

Παρεμπιπτόντως, η πρώτη επαφή του Ντόντσιτς με το μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος Σλοβενίας τη σεζόν 1998-99, όταν η Πιβοβάρνα Λάσκο όπου αγωνιζόταν ο πατέρας του, Σάσα, υποδέχτηκε την Ολίμπια στο «Tri Lilije Hall». Στις εξέδρες βρισκόταν ο μόλις τριών μηνών, Λούκα, στην αγκαλιά της μητέρας του, Μίριαμ!

Τον Σεπτέμβριο του 2012, λοιπόν, ο Ντόντσιτς δεσμεύτηκε με πενταετή συμφωνία με τη Ρεάλ ενώ τον Απρίλιο του 2015 έγινε ο νεότερος παίκτης που κάνει το ντεμπούτο του στη Liga Endesa με τη φανέλα της «Βασίλισσας»! Ο Πάμπλο Λάσο τον έριξε στο παρκέ στο 1:18 για το φινάλε του αγώνα με τη Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη και ο Λούκα έγραψε ιστορία σε ηλικία 16 ετών, 2 μηνών και 2 ημερών, σκοράροντας μάλιστα κι ένα τρίποντο στην πρώτη επαφή του με την μπάλα μέσα σε αποθέωση!

Παράλληλα έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης που ντεμπουτάρει στη Liga Endesa, έπειτα από τον Ρίκι Ρούμπιο (14 ετών, 11 μηνών & 24 ημερών με την Μπανταλόνα) και τον Άνχελ Ρεμπόλο (15 ετών, 3 μηνών & 7 ημερών με την Μπρεογκάν).

ΟΙ ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΟΥ Ο ΛΟΥΚΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕ

Έκανε τα πρώτα δειλά βήματα τη σεζόν 2015-16. Την επόμενη χρονιά είχε το ρόλο του back-up γκαρντ που όμως έκανε συχνά-πυκνά αισθητή την παρουσία του ερχόμενος από τον πάγκο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 αναδείχτηκε για πρώτη φορά MVP έπειτα από την εμφάνιση του κόντρα στη Φουενλαμπράδα. Ήταν το παιχνίδι στο οποίο ο Ντόντσιτς έγινε ο νεότερος παίκτης που κάνει double-double (23π., 11ασ.) και, συγχρόνως, ο πρώτος που ολοκληρώνει αγώνα στην Ισπανία με 23+ πόντους και 11+ ασίστ έπειτα από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, το 2006!

Ο νεαρός άσος πέρασε στο επόμενο επίπεδο το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 2016. Η Ζαλγκίρις πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο WiZink Center της Μαδρίτης και το ματς ήταν στην κόψη του ξυραφιού όταν ο Ντόντσιτς σκόραρε δυο καθοριστικά τρίποντα, το ένα πιο δύσκολο από το άλλο! Μάλιστα ο Πάμπλο Λάσο αποφάσισε ότι αυτός που έπρεπε να πιάσει τη μπάλα μετά την επαναφορά και να εκτελέσει τις κρίσιμες βολές ήταν ο νεαρός Σλοβένος, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας με 17 πόντους και είχε καλύψει επάξια το κενό του τραυματία Σέρχιο Γιουλ, του παίκτη που επηρεάζει όσο κανείς άλλος το παιχνίδι των Μαδριλένων!

ΤΟΝ ΣΗΚΩΣΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Ο Σάσα Ντόντσιτς εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως προπονητής στις μικρές κατηγορίες της Σλοβενίας και ενημέρωσε πως ο γιος του, Λούκα, ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ όταν ήταν έξι χρονών αλλά άρχισε να παίρνει πιο σοβαρά το ζήτημα όταν έφτασε τα 11. Πρόσθεσε, δε, πως: «Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιον είχε ως πρότυπο. Σίγουρα θα είχε κάποιον. Δεν ξέρω από πού έχουν προκύψει όσα κάνει. Προφανώς και κάπου τα έχει δει. Πάντα του άρεσε το παιχνίδι του Ντράζεν Πέτροβιτς ενώ παρακολουθεί πολύ τον Μίλος Τεόντοσιτς».

Παρεμπιπτόντως, η οικογένεια Ντόντσιτς είχε υπογράψει ένα χαρτί με την ομοσπονδία της Σλοβενίας, βάσει του οποίου ο πιτσιρικάς θα έπαιζε με το εθνόσημο παρά την προσέγγιση της Ισπανίας που προσφέρθηκε να του δώσει διαβατήριο. Μάλιστα ο πρόεδρος της FEB, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν θέλει να παίξει για την εθνική Ισπανίας θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι επειδή διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να αγωνιστεί μαζί μας».

Βέβαια, ο ίδιος έκλεισε αμέσως το θέμα, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Είμαι πολύ ευγνώμων στη Ρεάλ, στη Μαδρίτη και την Ισπανία, αλλά η επιλογή μου ήταν πάντα να παίξω για την πατρίδα μου, τη Σλοβενία». Η συνέχεια γνωστή. Ο Ντόντσιτς οδήγησε την εθνική ομάδα της πατρίδας του σε έναν ιστορικό θρίαμβο ως συνοδοιπόρος του σπουδαίου Γκόραν Ντράγκιτς και οι συμπαίκτες του τον σήκωσαν στα χέρια!

Η χειρότερη χρήση που μπορείς να κάνεις στην επιτυχία σου είναι να κομπάζεις για αυτήν. Στην περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς και όσων έχει πετύχει στη σύντομη καριέρα του, η επιτυχία έγκειται ακριβώς στο ότι κάνει συνηθισμένα πράγματα να φαίνονται ασυνήθιστα καλά! Ένα παιδί που μανουβράρει, πασάρει, σκοράρει, γενικώς κάνει χορευτικά με απίθανα σπασίματα μέσης και διαθέτει μια τρομερή αίσθηση που όμοιά της δεν είχαν γνωρίσει ξανά τα ευρωπαϊκά παρκέ εδώ και πολλά - πολλά χρόνια. Ένας βιρτουόζος ο οποίος είναι ακόμα στην αρχή...

- Στη βασική φωτογραφία του άρθρου, ο 8χρονος Λούκα Ντόντσιτς και ο Γκόραν Ντράγκιτς στο camp της Ολίμπια Λιουμπλιάνα τον Δεκέμβρη του 2007. Έπειτα από 10 χρόνια, θα κατακτούσαν μαζί την κορυφή της Ευρώπης ως συμπαίκτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

NBA Τελευταία Νέα