Tο εναλλακτικό πλάνο του ΝΒΑ και η «χασούρα» των 3 δις!

Tο εναλλακτικό πλάνο του ΝΒΑ και η «χασούρα» των 3 δις!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας ρίχνει φως στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις που κάνουν καθημερινά οι επιτελείς της κορυφαίας λίγκας κι αποκαλύπτει ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για την τύχη της εφετινής σεζόν. Το Λας Βέγκας και η συνάφεια με το τελευταίο lock-out!

Το πιο εντυπωσιακό-τρομακτικό με την διασπορά του κορονοϊού παγκοσμίως και την εξέλιξή του σε πανδημία, είναι ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, έχει αλλάξει τόσο ραγδαία η ζωή όλων μας, που πραγματικά η εποχή που όλα λειτουργούσαν ομαλά, μοιάζει ξαφνικά τόσο μακρινή και ονειρεμένη, σε βαθμό που όλο αυτό είναι δύσκολο να γίνει πλήρως πιστευτό.

Όταν, λοιπόν, ο πλανήτης θρηνεί ήδη σχεδόν 38.000 ανθρώπους-θύματα του covid-19 και η παγκόσμια οικονομία έχει καταρρεύσει, είναι δύσκολο και άκομψο να μιλάμε για αθλητισμό. Ειδικότερα όταν ακόμη δεν διαφαίνεται ούτε καν το φως στο «τούνελ» αυτής της τραγικής περιπέτειας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Άλλωστε, όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ανά τον κόσμο έχουν διακοπεί και πιστέψτε με, δύσκολα θα συνεχιστούν. Απλά δεν το ανακοινώνουν ακόμη, μόνο και μόνο για να εξαντλήσουν τις όποιες πιθανότητες να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα και να περισώσουν όσο γίνεται την ήδη μεγάλη ζημιά που καταγράφεται στα προβλεπόμενα έσοδα.

Η διαφορά του ΝΒΑ με τις υπόλοιπες λίγκες

Αν υπάρχει, μία λίγκα η οποία δεν έχει καταθέσει ακόμη τα «όπλα» και συνεχώς εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να σώσει τη χρονιά, αυτή είναι το ΝΒΑ, που είναι μακράν το πιο διεθνοποιημένο πρωτάθλημα στην υφήλιο και έχοντας – όλα αυτά τα χρόνια – εκτοξεύσει τα έσοδα και τα κέρδη του σε ιλιγγιώδη νούμερα, είναι φυσιολογικό να βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην σύγχρονη ιστορία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μας από το στρατηγείο του «άλλου πλανήτη» του μπάσκετ, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το οικονομικό επιτελείο της λίγκας έχει ήδη «τοποθετήσει» την «χασούρα» στα επίπεδα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτό φυσικά, με την προϋπόθεση ότι οι αγώνες θα ξαναρχίσουν στα μέσα Ιουνίου και η σεζόν θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Αυτός είναι ένας στόχος, που τουλάχιστον για την ώρα, ο Άνταμ Σίλβερ και οι συνεργάτες του δεν δείχνουν διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που η σεζόν διακοπεί οριστικά (ή δεν τελειώσει), τότε η οικονομική «τρύπα» θα μεγαλώσει και δεν αποκλείεται και πλησιάσει σε διπλάσιο νούμερο!

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ελήφθησαν και τα πρώτα μέτρα που είχαν να κάνουν με περικοπές της τάξεως του 20% των ετήσιων μισθών στα 100 ανώτερα διοικητικά στελέχη και φυσικά, η παύση πληρωμών στους παίκτες, για τον μήνα Απρίλιο! Απόφαση που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά είχε διαφανεί ως ήδη ειλημμένη, μετά από τις επαφές των προηγούμενων εβδομάδων ανάμεσα στην Ένωση των παικτών και την πλευρά των ιδιοκτητών.

Πότε και που θα τελειώσει η σεζόν

Το πλάνο που έχει καταστρώσει το ΝΒΑ, ισχύει για την περίπτωση του καλού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση στην Αμερική – όσον αφορά την επέλαση του κορονοϊού – θα έχει ομαλοποιηθεί στα μέσα του Μάη, έτσι ώστε να ανοίξουν τα προπονητικά κέντρα και οι ομάδες να επιστρέψουν στο γήπεδο για μία μίνι προετοιμασία.

Σ’ αυτό το επίπεδο, άλλωστε και με φόντο την αποφυγή των τραυματισμών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτείται μίνιμουμ ένας μήνας σταδιακής δουλειάς σε φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση και βεβαίως στο αγωνιστικό κομμάτι, για να επανέλθει ο οργανισμός των επαγγελματιών αθλητών μετά από ουσιαστικά 2 μήνες απραξίας.

Αν όλα πάνε καλά, οι επιτελείς του ΝΒΑ φέρονται να έχουν καταλήξει στην συγκέντρωση όλων των ομάδων σε μία τοποθεσία, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι «επικίνδυνες» μετακινήσεις και να μπορέσει να επιτευχθεί με λιγότερα εμπόδια, ο στόχος της ολοκλήρωσης της σεζόν, μέσω ενός καλεντάρι-express!

Επικρατέστερη πόλη για να «εκτελέσει» με επιτυχία το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο θεωρείται το Las Vegas (στο τραπέζι έπεσε και η υποψηφιότητα για τις Μπαχάμες, στις οποίες υπάρχουν γήπεδα και τα κρούσματα από τον covid-19 είναι εξαιρετικά χαμηλά), που διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν απόλυτα τις προδιαγραφές του πρωταθλήματος κι ένα πολύ μικρότερο γήπεδο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «εφεδρικό».

Ο λόγος για το “Thomas & Mack Center” (είναι η έδρα του πανεπιστημίου UNLV και έχει χωρητικότητα 18.000 θεατών) και το “Cox Pavillon” (2.500 θέσεις) στα οποία φιλοξενείται στο ετήσιο summer-league που διεξάγεται στην «πρωτεύουσα του τζόγου», αλλά και την νεότευκτη “All Net Resort and Arena” (έχει ενσωματωμένο ξενοδοχείο και χωρητικότητα 23.000 θεατών) και την “T-Mobile Arena” (18.000 θέσεις).

Το πλάνο περιλαμβάνει έναρξη των υπολειπόμενων αγώνων της κανονικής περιόδου (από 10-12 ανά ομάδα), στα μέσα του Ιούνη κι έναρξη των playoffs το αργότερο στις 15 Ιουλίου. Η απόσταση ανάμεσα στα παιχνίδια ανά σειρά, αναμένεται να μειωθεί στη μία μέρα, ο στόχος για το πρώτο τζάμπολ των τελικών, χρονικά τοποθετείται για τις 15-20 Αυγούστου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το εφετινό draft.

Πότε θα αρχίσει η νέα χρονιά

Με αυτό το σενάριο, η σεζόν θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου και το εναρκτήριο παιχνίδι της νέας χρονιάς, θα γίνει ανήμερα Χριστούγεννα ενώ το καλεντάρι θα προσαρμοστεί σε μία κανονική περίοδο 66 αγώνων, όπως έγινε και στο τελευταίο lock-out το 2011. Τότε οι εργασίες του πρωταθλήματος τερματίστηκαν για 161 μέρες (από την 1η Ιουλίου έως και τις 8 Δεκεμβρίου), η αγωνιστική δράση άρχισε την ημέρα της γέννησης του θεανθρώπου και το ετήσιο All-Star Game ματαιώθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιοκτητών και της Ένωσης των παικτών, βρήκαν άτυπους νικητές τους δεύτερους, που διασφάλισαν μεγαλύτερα ποσοστά από τα έσοδα της λίγκας. Ωστόσο, η εφετινή οικονομική ζημιά σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα της επόμενης χρονιάς (ειδικότερα αν τα παιχνίδια μειωθούν), δεν αποκλείεται να προκαλέσει την ανάγκη για νεότερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές, νωρίτερα του αναμενόμενου.

Πως μεταφράζεται η χασούρα των 3 δις

Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε, ότι η «κακή μέρα» για το ΝΒΑ φάνηκε από το πρωί. Όπου «κακή μέρα» εννοούμε την εφετινή σεζόν και όπου «πρωί» φυσικά το ξεκίνημά της, που την βρήκε με μείωση της τάξεως των 400-450 εκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα. Σ’ αυτό το νούμερο ανέρχονται οι επιπτώσεις του περιβόητου και άκρως βλαβερού (όπως αποδείχτηκε για τα οικονομικά της λίγκας) tweet του general manager των Ρόκετς, Ντάριλ Μορέϊ για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ-Κονγκ κατά της κινεζικής παρέμβασης. Αυτομάτως, η στενή συνεργασία της Κίνας με το ΝΒΑ κλονίστηκε και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων του, διεκόπησαν. Ακολούθησε η πανδημία που προκάλεσε την διακοπή του πρωταθλήματος στις 11 Μαρτίου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση (αν δηλαδή η σεζόν συνεχιστεί τον Ιούνιο), θα κοστίσει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες (από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια και πωλήσεις στην διάρκεια των αγώνων) από τα ταμεία του οργανισμού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νούμερο αυτό θα μεγαλώσει από την στιγμή που και η επόμενη σεζόν αναμένεται να αποφέρει αρκετά μειωμένα έσοδα και πλέον ο στόχος του ΝΒΑ, είναι να συγκρατήσει την οικονομική ζημιά στα επίπεδα των 5 δις για την επόμενη διετία και να κάνει restart στα κέρδη από την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Από επιχειρηματική σκοπιά, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν – εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης – δείχνει πραγματικά γιατί είναι η πιο κερδοφόρα λίγκα του κόσμου και φυσικά εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι έτη φωτός μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!