Αναβιώνουν μέρες... Στόκτον-Μαλόουν στη Γιούτα!

Αναβιώνουν μέρες... Στόκτον-Μαλόουν στη Γιούτα!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Αναβιώνουν μέρες... Στόκτον-Μαλόουν στη Γιούτα!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την καλοκουρδισμένη «μηχανή» της Γιούτα Τζαζ, στέκεται στην σταθερή άνοδο του Ντόνοβαν Μίτσελ από χρονιά σε χρονιά και εξηγεί ότι μπορεί να κάνει φέτος τη μεγάλη έκπληξη στα playoffs.

Σούπερ προσφορά* στα παρολί | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ναι, ξέρω. Διαβάσετε τον τίτλο και αρχίσατε τα... «μα τι μας λέει τώρα; Πάει καλά ο ιερόσυλος; Τους έχει δει ποτέ;» Για να σας προλάβω. Και τους έχω δει αλλά και έχω γράψει κείμενα για εκείνους την εποχή που μεσουρανούσαν στο ΝΒΑ και απειλούσαν τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν.

Ρωτήστε όμως στο Σολτ Λέικ Σίτι πώς νιώθουν τα τελευταία χρόνια... Μετά τη στείρα εξαετία (από τη σεζόν 2010-11 έως και τη σεζόν 2015-16) όπου η Τζαζ είχε μόλις μία παρουσία στα playoffs (και μάλιστα με πρόωρο αποκλεισμό από τους Σπερς με sweep στον α' γύρο της σεζόν 2011-12) η Γιούτα βλέπει μια... σταθερή ηλιοφάνεια να καλύπτει το -σχεδόν πάντα- «παγωμένο» τοπίο της Πολιτείας. Μετά την 3η χρονιά του Κουίν Σνάιντερ και ύστερα από την επιλογή του Ντόνοβαν Μίτσελ στο draft του 2017, οι «Μορμόνοι» κάνουν αργά και σταθερά βήματα προόδου.

Εκτός του ότι έχουν σταθεροποιήσει το ρεκόρ τους κοντά στις 50 νίκες (51-31 το 2017, 48-34 το 2018 και 50-32 πέρυσι) παίζουν ελκυστικό μπάσκετ, ενώ το front office της ομάδας φροντίζει και κάνει άκρως προσεγμένες και στοχευμένες κινήσεις για τη σωστή λειτουργία της ομάδας.

Σταθερά σε ανοδική πορεία

Θυμάστε τι είχε επικρατήσει στη Γιούτα μετά την απόφαση του -μέχρι τότε ηγέτη της- Γκόρντον Χέιγουορντ να συνεχίσει στους Σέλτικς μετά την free agency και να μην ανανεώσει στην Τζαζ; Η αμφισβήτηση για το μέλλον της ομάδας έγινε τεράστια. Παρόλα αυτά η ομάδα όχι μόνο δεν... κατέρρευσε αλλά έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει το ίδιο και καλύτερο πρόσωπο. Ημιτελικοί Δύσης το 2018 και α' γύρος playoffs πέρυσι αλλά αποκλεισμός με 4-1 από τους Ρόκετς.

Και φτάνουμε στη φετινή χρονιά όπου έγιναν εξαιρετικές κινήσεις κατά τη διάρκειας της offseason με αποτέλεσμα να αποκτήσει με trade τον Μάικ Κόνλεϊ για να αντικαταστήσει τον Ρίκι Ρούμπιο και να κάνει δικό της τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, έναν εξαιρετικό και σταθερό σκόρερ ο οποίος ήταν ο παίκτης-κλειδί για την εξαιρετική πορεία της Ιντιάνα. Και δεν έμειναν εκεί στη Γιούτα καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο απέκτησαν και τον Τζόρνταν Κλάρκσον (κάνοντας trade τον Ντάντε Έξουμ) ο οποίος «κούμπωσε» ιδανικά στο ρόστερ. Και φυσικά η σταθερή τριάδα των Ντόνοβαν Μίτσελ, Ρούντι Γκομπέρ και Τζο Ίνγκλις αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της ομάδας.

Βρισκόμαστε στα 3/4 της σεζόν και η Τζαζ βρίσκεται στην 4η θέση της Δύσης με 36-20 ρεκόρ (το ίδιο ακριβώς με τους Ρόκετς οι οποίοι την έφτασαν μετά τη νίκη τους σήμερα τα ξημερώματα με 120-110) απειλώντας ακόμα τους Κλίπερς και τους Νάγκετς οι οποίοι προηγούνται με +1 και +2 νίκες αντίστοιχα. Πώς λοιπόν να μην ονειρεύονται κάτι καλύτερο φέτος; Γιατί να μην έχουν δικαίωμα στο όνειρο; Γιατί να μην «φουσκώνουν» από υπερηφάνεια οι Τζον Στόκτον και Καρλ Μαλόουν οι οποίοι έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο Σολτ Λέικ Σίτι; Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης από πλευράς ατομικού ταλέντου και προσωπικοτήτων. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Όμως τίθεται και πάλι θέμα για κάτι καλό και μεγάλο στην Γιούτα. Δύσκολο; Ναι. Απίθανο; Σε καμία περίπτωση! Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στην ομάδα υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κάνουν τα πάντα στο παρκέ και καθένας από αυτούς έχει ανταποκριθεί στο 100% στον ρόλο που του έχει αναθέσει ο Κουίν Σνάιντερ.

Ο «ηγέτης» Μίτσελ και οι ρόλοι του Σνάιντερ

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ είναι ο μεγάλος ηγέτης αυτής της ομάδας με ανοδική πορεία από το 2017 που επιλέχθηκε στο νούμερο «13» του draft από τους... Νάγκετς, οι οποίοι ωστόσο τον έκαναν trade στη Γιούτα για τους Τάιλερ Λίντον και Τρέι Λάιλς. Φέτος έχει 24,1 πόντους, 4,3 ασίστ, 4,3 ριμπάουντ, σουτάρει με 46% στα σουτ εντός παιδιάς. Το 2021 λήγει το rookie συμβόλαιό του και λογικά θα υπογράψει max επέκταση αυτό το καλοκαίρι ώστε το νέο συμβόλαιο να έχει ισχύ από τη σεζόν 2021-22 και μετά. Από τα χέρια του Μίτσελ παιρνούν οι περισσότερες επιθέσεις της ομάδας αφού επιχειρεί 4,4 σουτ περισσότερα (19,6 κατά μ.ο.) σε κάθε ματς από τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (15,2 κατά μέσο όρο).

Και μιας και μιλάμε για τον Κροάτη. «Λίρα εκατό». Στη μέρα του μπορεί να πάρει μια ομάδα στις πλάτες του. Και το έχει πολλές φορές στην Γιούτα. Ο σκόρερ-σουτέρ (20,9π.) που ήθελε δίπλα του ο Μίτσελ και τον οποίο ο Σνάιντερ ξέρει και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ρούντι Γκομπέρ (15,6π., 14,6ριμπ., 1,9μπλ.) απλώνει πραγματικό... δίχτυ πάνω από το καλάθι της Τζαζ, όντας ένας από τους καλύτερους αμυντικούς σέντερ του ΝΒΑ. Και εκείνος, όπως και ο Ντόνοβαν Μίτσελ, χρόνο με το χρόνο παρουσιάζεται καλύτερος. Ο Μάικ Κόνλεϊ (13,5π., 4,2ασ., 3,2ριμπ.) μπορεί να άφησε στο... Μέμφις τον ηγετικό του ρόλο (μιας και δεν του έχει ζητηθεί στη Γιούτα) αλλά ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κάνει την διαφορά. Αν και έμεινε ενάμιση μήνα εκτός δράσης, επέστρεψε καλύτερος και με... αυξημένες ευθύνες.

Παίκτης-κλειδί είναι ο Τζόρνταν Κλάρκσον, ο οποίος «κούμπωσε» υπέροχα στην ομάδα του Κουίν Σνάιντερ και αυτό φάνηκε στα 25 ματς που έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα με τους «Μορμόνους» με 16,2 πόντους και 48% στα σουτ εντός παιδιάς. Ο Ρόις Ο' Νιλ προσφέρει βοήθειες από τον πάγκο και δη στην άμυνα, ενώ ο Τζο Ίνγκλις εξακολουθεί να είναι από τις σταθερές αξίες της Γιούτα και να προσφέρει εξίσου σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού (10π., 5,2ασ., 4ρ.)

Αυτή τη στιγμή η Γιούτα βρίσκεται σε ρυθμό... 55 νικών στην regular season! Αν και εφόσον φτάσει στον συγκεκριμένο ρυθμό, θα το καταφέρει για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τη σεζόν 1999-2000. Δηλαδή από τα... χρόνια των Καρλ Μαλόουν και Τζον Στόκτον! Μπορεί στο φετινό ρόστερ να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες προσωπικότητες ωστόσο το σύνολο των παικτών μπορεί να εγγυηθεί ανάλογες ημέρες από το ένδοξο παρελθόν της ομάδας.

Δεν λέω ότι μπορεί άμεσα να ονειρευτεί τους τελικούς, αλλά σίγουρα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για κάτι καλό στο μέλλον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...