Το NBA αλλάζει και οι 7footers επηρεάζονται και λιγοστεύουν (vids)

Το NBA αλλάζει και οι 7footers επηρεάζονται και λιγοστεύουν (vids)

bet365

Η αλλαγή στο σύγχρονο μπάσκετ και ειδικά στο NBA έχει επηρεάσει πάρα πολύ τους παίκτες με ύψους μεγαλύτερο των 213 εκατοστών όπως ο Μαριάνοβιτς και Φολ.

Κάποτε αν ήσουν ψηλός έπρεπε να παίξεις μπάσκετ.

Στις ΗΠΑ αν ήσουν 7footer (2.13 εκατοστά) όχι μόνο ήταν δεδομένο πως θα έπαιζες μπάσκετ, αλλά θα αγωνιζόσουν στο ΝΒΑ.

Η τάση αυτή έχει αλλάξει όπως αναφέρουν οι GM των ομάδων.

«Πλέον το να είσαι απλά ψηλός δεν λέει κάτι. Πρέπει να το πεντάρι κάθε ομάδα να έχει ευχέρεια στο σουτ, να μπορεί να μαρκάρει μακριά από το καλάθι και πολλές ακόμη ικανότητες».

Σύμφωνα με το «Bleacher Report» παίκτες ύψους μεγαλύτερο των 213 εκατοστών δεν είναι εύκολο να βρουν συμβόλαιο.

Ενας παλιός σκάουτερ λέει χαρακτηριστικά, «παλιά οι ομάδες ήθελαν δύο τεράστιους παίκτες για να μαρκάρουν τον Σακίλ και τους άλλους σέντερ, τώρα χρειάζεται ένας και αν. Αυτομάτως εκεί που υπήρχαν γύρω στις 40 θέσεις εργασίας για αυτούς τώρα υπάρχουν 20».

Το 2011 το «Sports Illustrated» έκανε έρευνα και κατέληξε πως αν ήσουν Αμερικανός 7footer διατηρούσες 17% πιθανότητες να παίξεις στο ΝΒΑ. Για να καταλάβετε τη διαφορά στην ίδια έρευνα ανέφεραν πως αν ήσουν 2.05 είχε μόλις 0.07% πιθανότητες να παίξεις στη Λίγκα.

Στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων παικτών «Basketball Reference» από τη σεζόν 2008-09 κι έπειτα έχουν παίξει στο ΝΒΑ 73 7footers. Μόλις τέσσερις είναι Αμερικανοί (Λουκ Κορνέτ, Μέγιερς Λέοναρντ, Μίτσελ Ρόμπινσον, Ρόι Χίμπερτ).

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς κάποια στιγμή είχε δηλώσει, «βασικά κατάγομαι από άλλον πλανήτη όπως ο Σούπερμαν. Απλά δε σας δείχνω τις δυνάμεις γιατί θέλω να παίζω μπάσκετ. Οταν αποσυρθώ θα πετάξω. Στα αεροπλάνα τα κανονικά της Ευρώπης δε χωράω και παρακαλούσα να σηκώσω κάποιον επιβάτη από τη θέση στην έξοδο κινδύνου».

Ο Τάκο Φολ έμαθε να ράβει το μοναδικό τζιν που είχε στη Σενεγάλη αφού δεν υπήρχε άλλο που να του εφαρμόζει. Επίσης έμαθε να φτιάχνει σανδάλια από δέρμα ζωών αφού δεν υπήρχε Νο22 (αμερικάνικο) στη χώρα του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάντως είναι ψυχολογικό. Τους πλησιάζει κόσμος και τους βλέπει σαν τέρατα, ζητάει φωτογραφίες με τις παλάμες τους. «Μας βλέπουν σαν κάτι περίεργο. Το καταλαβαίνω, αλλά κοιτάξτε κι εγώ είμαι άνθρωπος με μυαλό. Δεν έχω απλά ύψος» λέει με παράπονο ο Φολ.

Ο Σέρβος γίγαντας με τη σειρά του τονίζει, «έχω κάνει περισσότερα high five από οποιονδήποτε άνθρωπο στη Γη. Ολοι θέλουν να μου σφίξουν το χέρι για να δουν απλά τη διαφορά. Πλέον το έχω αποδεχτεί».

Ο Μαριάνοβοτς μεγάλωσε βλέποντας τους Σαμπόνις και Ολάζουον. Στους Σπερς έμαθε από τον Ντάνκαν... «το μπάσκετ έχει αλλάξει, αλλά ένα πράγμα μένει το ίδιο. Πρέπει να βάλεις τη μπάλα στο καλάθι. Απλά το κάνεις με διαφορετικούς τρόπους. Για μένα λόγω ύψους είναι το lay up. Μπορείς να αστοχήσεις σε τρίποντο ακόμη κι αν είσαι ο καλύτερος σουτέρ, αλλά lay up; Ένα στα 100. Δουλειά μου είναι να παίρνω ριμπάουντ και να σκοράρω εύκολα καλάθια».

 

NBA Τελευταία Νέα